Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Volga 30 päivässä, 6/10 - Avaruuden mysteerit

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Samara
Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Samara ville haapasalo,volga 30 päivässä

Villen seikkailu jatkuu Volgaa pitkin kohti kehittyneestä avaruusteknologiastaan tunnettua Samaraa, joka on myös Venäjän kuudenneksi suurin kaupunki. Samara oli Neuvostoaikaan suljettu kaupunki, mutta nykyään se on merkittävä teollisuuden ja kulttuurin keskus. Täällä Volga tekee kuuluisan mutkansa, jonka uomista myös suomalaisten sanotaan olevan lähtöisin.

Ennen kaupunkiin saapumistaan Ville vierailee vanhassa luolastossa, jota käytettiin toisen maailmansodan aikaan ruokavarastona. Säkkipimeät ja jääkylmät käytävät ovat yhä täynnä rompetta ajalta, jolloin sotavangit louhivat niiden uumenissa kalkkikiveä sementin valmistusta varten. Villen oppaana toimii luolista ja maanalaisista rakennelmista kiinnostunut Piotr, joka näyttää matkaajallemme myös luolan nykyaikaisen ja hyvin yllättävän käyttötarkoituksen.

Samarassa Ville saa johdatuksen kaupungin saloihin paikalliselta taitelijaperheeltä. He neuvovat aloittamaan tutustumisen avaruusmuseosta, missä Ville tapaa Juri Gagarinin raketin valmistuksesta vastanneen insinöörin. Museosta löytyy myös kapseli, jolla kosmonautti Juri Gagarin singottiin maata kiertävälle radalle vuonna 1961. Lentäminen jää kummittelemaan Villen mieleen, ja seuraavana päivänä hän päättää järjestää kuvaaja Ossille teeman mukaisen yllätyksen.

Samaran maine avaruuskaupunkina ulottuu myös paranormaalille alueelle. Volgan mutkassa tehdään valtava määrä ufohavaintoja vuosittain. Ville tapaa illan hämärtyessä naisen, jolla on omakohtaisia kokemuksia asiasta.

 • Afganistanilaisen lammaspadan valmistusta.

  Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

  Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

 • Brasilialaisessa keittiössä on harvoin hiljaista.

  Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

  Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua