Hyppää pääsisältöön

Silicon Valley: ”Tehdään maailmasta parempi paikka”

Silicon Valley-sarjan Dinesh (Kumal Nanjiani), Erlich (T.J. Miller), Richard (Thomas Middleditch), Jared (Zach Woods) ja Gilfoyle (Martin Starr).
Silicon Valleyn päähenkilöitä ovat Dinesh (Kumal Nanjiani), Erlich (T.J. Miller), Richard (Thomas Middleditch), Jared (Zach Woods) ja Gilfoyle (Martin Starr). Silicon Valley-sarjan Dinesh (Kumal Nanjiani), Erlich (T.J. Miller), Richard (Thomas Middleditch), Jared (Zach Woods) ja Gilfoyle (Martin Starr). Kuva: Yle/HBO hbo,silicon valley,yle tv2

San Franciscon lahdenpohjukan eli Piilaakson nuorista data- ja ideavelhoista kertova Silicon Valley on HBO:n tuottama draamakomedia, jonka kaksi ensimmäistä tuotantokautta nähdään Kakkosella peräkkäin maanantaista perjantaihin klo 19. Yle Areenassa jokainen osa julkaistaan tasan vuorokautta tv-esitystä aiemmin. Yle Kioskista tuttu Silicon Valleyn ystävä Kaarle Hurtig taustoittaa haastattelussa, mistä sarjassa on kyse.

Silicon Valleyn (2014- ) keskiössä on koodareiden kaveriporukka, jonka lahjakkain jäsen Richard kehittää mullistavan algoritmin. Keksinnön perään säntäävät Piilaakson kaikki toimijat alan korkeimmalta huipulta lähtien. Mitä tarjouskilpailusta ja valinnoista seuraa?

Juonen edetessä Silicon Valley esittää teräviä huomioita modernin yrityskulttuurin ilmiöistä, käytännöistä ja hahmoista. Sarjaa voi katsoa pelkästään vetävänä draamakomediana, mutta Kaarle Hurtig näkee siinä myös syvempiä virtauksia.

- Silicon Valleyn ydin on aikalaiskommentaari, jollaisena se palvelee hyvin ja havainnoi sekä pieniä että isoja kehityskulkuja. Sarjan keskeinen sanoma on mielestäni sen kannustavuus. Do shit. Innostu, ota selvää ja pidä hengissä. Silicon Valleyn voi nähdä myös käsittelemälleen kulttuurille vinoilevana, mutta itse kallistun siihen, että enemmän se kannustaa. Koodareiden työstä puhutaan aika harvoin, mutta tässä se onnistutaan tekemään jopa todenmukaisesti.

Kaarlen mielestä Silicon Valley esittää yrittäjyydestä ja yrittämisestä paljon sellaisia näkökantoja, joilla voisi olla kaikupohjaa myös Suomessa.

- Yrittämisen pohjalla olevat intentiot, pyrkimykset ja into tuntuvat jäävän kotimaisessa keskustelussa jalkoihin. Täällä puhutaan nopeasti veroista, sankaruudesta, kokoomuslaisuudesta ja bisneksestä, vaikka paras yrittäminen lähtee mielekkään elämän ja hyödyksi olemisen yhdistämisestä.

Yle Kioski: Kaarlen maailma -ohjelman vetäjä Kaarle Hurtig
Kaarle Hurtigin vetämä talk show Kaarlen maailma nähdään Yle Kioskissa Kakkosella keskiviikkoisin klo 19.30. Yle Kioski: Kaarlen maailma -ohjelman vetäjä Kaarle Hurtig Kuva: Yle/Aki-Pekka Sinikoski kaarle hurtig,yle kioski,yle tv2

Sarjan toistuvana teemana ja ponnahdusalustana on jo yritysmaailman jo lähes kliseinen slogan maailman tekemisestä ”paremmaksi paikaksi”. Vaikka Silicon Valley tavallaan ironisoi määritelmää, Kaarle näkee käsittelytavassa muitakin sävyjä.

- Ajattelen, että jokaisen ihmisen jokapäiväinen vastuu on toimia niin, että maailmasta tulee parempi paikka. Tämä liittyy tosi paljon innovaatioihin ja liiketoimintaan. Ei pelkästään siihen, mitä itse kukin tekee, vaan myös toiminnan seurannaisvaikutuksiin. Tästä esim. Uber on hyvä esimerkki. Pohjalla on maailmaa parantava - sosiaalinen ja resursseja optimoiva - idea, mutta kun sellainen valjastetaan rahan vankkureihin, voi hyvästäkin jutusta tulla kokonaisvaikutuksiltaan negatiivinen.

- Silti yksi start up –kulttuurin ja eritoten uuden yrittäjäsukupolven parhaista puolista on se, että ne tuovat mukaan keskustelua eri puolista. Vaikka se tapahtuisi aluksi vain idean tasolla, pitkässä juoksussa ajattelutavan muutokset vaikuttavat todellisuuteen.

Kaarlella on ollut omakin ns. Piilaakso-ideansa, jonka kehitystyö etenee ja joka pyrkii yhdistämään erilaisten palveluiden tarpeessa olevia ihmisiä niiden toteuttajiin.

- Kaavailemani Deed on päässyt valtion eli TE-keskuksen, Tekesin ja ELYn putkessa hiirenaskelia eteenpäin, ja idea voi paremmin kuin koskaan. Protokolla on täysin avoin ja ilmainen, ja päätyy ihmisten käyttöön toivottavasti jo tänä vuonna.

Syksyllä Kaarlen maailma –talk show’n Yle Kioskissa aloittanut Hurtig lupaa ohjalmalle virkeää kevätkautta.

- Tuntuu, että nyt on enemmän tilaa hengittää, kun olen osoittanut pystyväni vastaamaan haasteeseen. Kevään tavoite on hyödyntää tila ja määrittää Kaarlen maailmalle tarkempi suunta. Tarkoitus on lisätä huumoria ja käyttää verkon mahdollisuuksia laajemmin avuksi, tehdä esim. Podcast-jaksoja ohjelman aiheista ja pidempiä jaksoja Areenaan.

Katso myös: Yle Kioskin sivut

Kuuntele: Kaarle Hurtigin ja Sami Suovan Tv tutuksi -podcast

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Silicon Valleystä kerrotaan, että "Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan sekä 1 vrk ennakkona." Silti ensimmäiset jaksot ovat jo poistuneet tarjonnasta? Ei vissiin kannata enää suositella eteenpäin?

Terve,

Ylen HBO-sopimus määrittelee, ettei Areenassa voi olla kerrallaan kuin puolet tuotantokaudesta eli Silicon Valleyn tapauksessa neljä jaksoa. Pahoittelut, kätemme ovat sidotut asian kanssa.

Miika / TV2

käsittääkseni sopimus on kyllä aika tarkka määrittelyiltään ja ehdoiltaan. Voin vielä selvittää ehdotustasi, vaikka senkin kanssa olisi sitten melkoinen tekninen venkslaus. Mutta katsotaan.

Miika / TV2

Lähettänyt käyttäjä

Minulta jää nyt koko sarja katsomatta, koska ensimmäisten jaksojen katseluun en ehtinyt mukaan. Onko sama käytäntö myös Girls-sarjassa?! Senkin alkujaksot eivät ole enää katsottavissa Areenassa. Olen asiasta laittanut viestiä teille, mutta en ole saanut vastausta. Olen todella pettynyt.

Mitä kautta lähetit palautteen? Kyllä periaatteena toki on, että kaikkeen vastataan.

Girls lähetettiin kahtena viiden jakson maratonina peräkkäisillä viikoilla, ja sen vuoksi ensimmäinen puolikas ei tosiaankaan ole enää Areenassa.

Käsittääkseni koko kausi on kyllä tarkoitus uusia vielä jossain vaiheessa. Selvitän, ovatko suuunnitelmat jo täsmentyneet.

Miika / TV2

Lähettänyt käyttäjä

Laitoin palautteeni 19.1.2016 jollain Areenan palautelomakkeella ja kuittausvastauksena (noreply.palaute@yle.fi) tuli: "Kiitos yhteydenotostasi ja palautteestasi. Viestisi on kirjattu ja välitetty niille henkilöille, jotka tekevät Ylen sisältöjä ja palveluja ja jotka päättävät niistä. Ystävällisin terveisin, Ylen asiakaspalvelu". Mutta mitään ei ole kuulunut. Kiitoksia sinulle nopeasta reagoinnista, helpotti tietää, että sarja uusitaan.

kyllä jaksojen pitäisi olla Areenassa aina poistumisvuorokauden loppuun. Monesko osa oli se, joka tuntui lähteneen aiemmin?

HBO-sopimuksessamme on sellainen rajoitus, että sarjan yksittäisestä tuotantokaudesta voi olla Areenassa kerrallaan enintään puolet.

Silicon Valleyn ensimmäisellä kaudella jaksoja on kahdeksan ja toisella kymmenen, jolloin puolikas kausi on eri määrä osia.

Tästä syystä avauskauden jaksoja on vielä katsottavana, kun taas seuraajan alkupuolta on tiiviin tv-esitystahdin vuoksi jo poistunut.

Kiistatta aika kiharaista, mistä pahoittelut. Sopimusta pitää kuitenkin noudattaa.

Uusintojen läheysajankohta ei ole vielä selvillä.

Miika / TV2

Lähettänyt käyttäjä

Tämä oli aivan huikean hyvä sarja, kiitokset! Nyt odotan innokkaana 3. kautta, milloinhan nähtävillä Ylellä?

Yle TV2