Hyppää pääsisältöön

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa.
Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa. Kuva: Yle kuvanauha, Yle/Arja Lento 1974,elävä arkisto,iltatähti

Ylen kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset. Ohjelman toinen lähetyskausi oli muutenkin myllerrysten aikaa, kun juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Vain pieni osa nyt julkaistavasta materiaalista on esitetty tv-uusintoina. Kaikkea siitä ei koskaan ole nähty värillisenä Suomen televisiossa.

Vuoden 1974 Iltatähdistä on tallella vain yksi kokonainen lähetysnauha, mutta kadonneita jaksoja on tätä artikkelia varten osittain ennallistettu säilyneiden insertti- ja työnauhojen sekä sisältöselostusten avulla. Lisää kokonaisia Iltatähtiä on nähtävänä Yle Areenassa.

Sarja tarjosi edelleen musiikkia laajalla skaalalla viulupelimanneista rocktiluttajiin – kriittistä ironiaa ja asialinjaa unohtamatta. Vuoden 1974 aikana kuultiin mm. valaidensuojeluprogea ja katseltiin oudosti kimaltavia konserttivieraita. Love Recordsin Atte Blom jyrisee EEC-vapaakauppasopimusta vastaan, ja Tavastia-klubilla paneudutaan meluongelmiin. Iltatähdessä nähtiin myös Irwinin, Kirkan ja Juicen kappaleet, jotka putosivat Syksyn sävelen karsinnoissa. Viimeisessä lähetyksessä selviää, mitkä olivat vuoden naurettavimmat esitykset. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa.

Kun nuo rohdinpaidat ja muut lurexit riisutaan, mitä jää?― Sinikka Hein haastattelee Vanhaa Isäntää Iltatähdessä 1.1.1974

Iltatähden vuosi 1974 alkoi mustavalkoisena, ja aluksi kerrattiin mennyttä. Vakiojuontaja Matti Poijärveä avusti tässä lähetyksessä Sinikka Hein, josta vuonna 1977 tuli ohjelman pääemäntä.

Tv-debyyttinsä tammikuun lähetyksessä suorittaa popyhtyeiden SM-kilpailun tuorein voittaja, irlantilais-amerikkalaista juurimusaa soittava Vanha Isäntä, jonka nimi kuulostaa Heinistä "aika erikoiselta". Jakson muita esiintyjiä ovat edellisvuoden kotimaiset menestyjät Hector ja Badding, Maija Hapuoja ja Heikki Sarmanto sekä ulkomaantähdet Mud, Roy Wood, Wings ja Rolling Stones. Kokonaan kadonneet ovat mm. Maaritin ja Pepe & Paradisen osuudet.

Kiertokyselyssä udellaan menneestä vuodesta mm. Jukka Kuoppamäeltä, Rauno Lehtiseltä, Eero Raittiselta ja Klaus Järviseltä. Monet haastateltavat turisevat lähinnä omia kuulumisiaan, mutta Love Recordsin musiikkipäällikkö Atte Blom käyttää tilaisuutta hyväksi tuomitakseen tiukasti Suomen hiljattaisen EEC-vapaakauppasopimuksen. Se uhkasi hänestä itsemääräämisoikeuttamme myös popmusiikin ja viihteen alalla.

Keväällä 1974 Iltatähti loisti kerran kuussa tiistai-iltaisin runsaan tunnin mittaisena. Se piti edelleen kiinni alkuperäisestä linjastaan, musiikillisesta monipuolisuudesta, kriittisyydestä ja musiikkipoliittisista asia-aiheista.

Helmikuun jaksossa kysellään ravintoloitsijoilta, miksei yleisölle tarjota enemmän ns. floor show -esityksiä. Ravintolashow'n tekijäpuolelta kuullaan Jukka Virtasta ja kumppaneita. Maastamuutolla uhannut Edward Vesala puolestaan valittaa jazzmuusikoiden työtilannetta.

Ohjelmassa jututetaan myös alkuvuoden artistivieraita, Status Quota ja viheltävää trubaduuria Roger Whittakeria. Jaksossa olivat mukana mm. Wigwam ja Chi Coltrane, mutta ainoa säilynyt musiikkiosuus on ex-iskelmätähti Pirkko Jaakkolan live-esitys 1950-luvun hitistään Keltaruusu.

Kuulovaurioita ja glam rockia

Maaliskuussa esitetystä kahdeksannesta jaksosta ovat jäljellä kaikki musiikki- ja haastatteluosiot. Ohjelman kirjoon mahtuivat purkkabändi The Sweet, rockia ja klassista fuusioiva hollantilaisvierailija Ekseption, jazzvieraat Ella Fitzgerald ja Charlie Mariano, Juice Leskinen & Coitus Int sekä afroamerikkalaisen musiikin isot nimet Stevie Wonder, Smokey Robinson ja Temptations.

Ajankohtaista retrorock-buumia edustavat huumoriyhtye Hullujussi, comebackin tehnyt alan pioneeri Rock-Jerry sekä 10-vuotisjuhliaan viettävä Eero ja Jussi & The Boys. Asiapuolen aiheena on soittajien ja tiskijukkien altistuminen melulle. Muusikkojen kuulovaurioista puhuvat mm. Edward Vesala ja Ilja Saastamoinen.

Popmuusikot ry:ssä vaikuttavan Saastamoisen mukaan 85 desibelin taso riittäisi kaikkeen muuhun paitsi "englantilaiseen jytäpoppiin". Tavastia-klubin työntekijä kuvaa työpaikkaansa psyykkisesti raskaaksi. Klubin vetäjä Kalle Toriseva kertoo, että melurajojen johdosta diskoiltoja on lisätty, koska "käytettävissä olevat bändit ovat vähentyneet".

Konserttivieraiden haastattelut jatkuivat huhtikuun Iltatähdessä, jossa esiintyivät mm. Itä-Euroopan progeylpeys Niemen ja kauhurokkari Alice Cooper. Selvimmin päiväperhona pidettiin "kummallisesti kimaltelevaa" glamrokkari Gary Glitteriä. Tälle esitettyjen kysymysten ydin oli, miten pian tähti arveli suosionsa romahtavan.

Muuta antia olivat mm. folkrock-bändi Äimä sekä Paroni Paakkunaisen ja Tasavallan Presidentin kantaaottava valaansuojeluteos. Osa materiaalista oli jo värillistä, mutta ohjelma televisioitiin vielä mustavalkoisena.

Iltatähti tunnustaa väriä

Huhtikuussa ilmestyneessä Katso-lehdessä Iltatähden kehuttiin olevan "kaikessa monipuolisuudessaan ja ajankohtaisuudessaan ainutlaatuinen aikaansaannos jopa pohjoismaisittainkin mitattuna", vaikka sen budjetti olikin minimaalinen.

Juontaja Poijärveä, ohjaaja Esko Leimua ja ohjelmaa toimittavia Tommi Liuhalaa ja Matti Rosvallia yhdisti kiintymys jazziin, "mutta he toteavat yhteen ääneen arvostavansa toki myös muunlaista musiikkia". Liuhalan mukaan olennaisinta ohjelmanteossa oli ajankohtaisuus, sen jälkeen tulivat monipuolisuus ja kriittisyys. Iltatähden jalona tarkoituksena oli "avartaa katsojien musiikillista näkemystä kaikin käytettävissä olevin keinoin".

Sarja täyttäisi toukokuussa vuoden, ja juhlan kunniaksi sen luvattiin siirtyvän "komeasti värikauteen". Siirtymä saattaisi tosin viivästyä jopa syksyyn asti.

Toukokuussa Iltatähti jäi väliin, mutta kesäkuussa todellakin televisioitiin sen ensimmäinen värilähetys. Ohjelman sai kunnian avata suomalainen kantrirockyhtye Karma, jonka riveissä nähdään mm. laulaja Jonna Tervomaan isä Timo Tervo hihattomassa raitapaidassaan.

Haastateltavina ovat konserttivieraat Jose Feliciano ja Uriah Heep. Musiikkivideolla esiintyy Heepin lisäksi brittibändi Arrows, uusin tulokas Nicky Chinnin ja Mike Chapmanin hittitehtaan tallissa, jonka tuella olivat tähtitaivaalle jo singahtaneet mm. Suzi Quatro, Sweet ja Mud.

Onko tullut runsaasti käpyä?― Haastattelukysymys Matti Bergstömille Iltatähdessä 7.6.1974

Hector esittää kesäkuun ohjelmassa kaksi laulua keväiseltä Hectorock-albumiltaan. Listaykköseksi nousseen levyn menestykseen viitataan ohjelmassa useampaan otteeseen: Hectorilta tiedustellaan, millaista on "olla rikas ja kuuluisa", ja myös sovittajat Pirjo ja Matti Bergström joutuvat kertomaan, onko "käpyä" eli rahaa tullut kovastikin.

Ohjelma jäi Matti Poijärven viimeiseksi, sillä hän lähti kesällä kauan suunnittelemalleen maailmanympärimatkalle. Nähtävästi asiaan liittyi myös musiikillisia erimielisyyksiä, ainakin myöhemmistä avautumisista päätellen. "Minä olisin halunnut vetää idealistista linjaa, kun Liuhala halusi poppia nuorisolle", harras jazzmies kuvasi ristiriitaa Katsossa vuonna 1978.

Tänä ensimmäisenä kokonaisena lähetysvuotena Iltatähti ei vetäytynyt lainkaan kesätauolle. Ohjelma siirtyi perjantai-iltaan. Kesä-syyskuun lähetyksistä on onnekkaasti tallella suurin osa materiaalista juontoja lukuunottamatta.

Heinäkuussa käytiin katsomassa Dannyn In Rock -kesäshow'ta ja kyseltiin tietenkin tällaisen touhun kannattavuudesta. Muihin esiintyjiin kuuluivat Ami Aspelund, Tulivuorirockissa käynyt Mud ja Kuusrockissa vieraillut newcastlelainen Geordie, jossa lauloi sittemmin AC/DC:n solistiksi värvätty Brian Johnson. Suomiprogea edusti Frank Robson, jonka bändissä soittivat mm. Sami Hurmerinta ja jazzarit Mircea Stan ja Paroni Paakkunainen.

Ohjelman musiikillisen monipuolisuuden vei kokonaan uudelle tasolle kaksi miesporukkaa, joita ei varmasti usein nähty samassa ohjelmassa popyhtyeiden kanssa. Vanhakantaista pelimannimusiikkia soittavia Nokian musikantteja johti Pentti Peitsamo, jonka Kari-poika nousi suomirockin kartalle muutamaa vuotta myöhemmin. Uudelleen henkiin herätetty Viialan Lauluveikot oli 1930-luvulla toiminut kommunistinuorten ohjelmaryhmä, jonka poliittinen pilkkapotpuri kertoi mm. Espanjan sisällissodasta, lapuanliikkeestä ja Kannaksen linnoitustöistä – riemastuttavan lavaliikehdinnän myötäileminä.

Leveitä lahkeita ja musiikkipolitiikkaa

Matti Rosvallin juontamassa elokuun Iltatähdessä esiteltiin kesäfestivaalien antia laajalla skaalalla. Kaustiselta oli napattu mukaan irkkufolkin veteraanibändi Chieftains, Pori Jazzista puolestaan vibrafonisti Gary Burton ja virkistävä tšekkoslovakialainen pilli- ja kitaraduo Tandem. Ruisrock-tallenteissa nähtiin progerockin suuri nimi Procol Harum sekä unkarilainen Locomotiv GT, yksi niistä muutamista itäeurooppalaisista bändeistä, joita Suomessa 1970-luvun alkuvuosina kävi.

Eräänlaiseksi "festivaaliksi" voi luonnehtia myös SA-Int-viihdytyskiertueen keikkaa Rovajärven tykistöleirillä. Varusmiehiä viihdyttivät siellä show'n vetäjän Matti Kyllösen mukaan "Suomen tunnetuimmat taiteilijat": Gugi Kokljuschkin, Frederik, Arto Sotavalta ja Eija Sinikka. Kyllösestäkin tuli vuonna 1978 Iltatähden juontaja, vaikka paremmin hänet muistettaneen autourheilureportterina.

Syksyllä Iltatähden lähetyspäivä vaihtui jälleen, nyt torstai-iltaan. Syyskuisen jakson suuri kansallinen aihe oli Marion Rungin voitto Sopotin laulujuhlilla eli itäblokin omissa Euroviisuissa. Voittolaulussaan I Believe in Music Marion onnistui salakuljettamaan myös jumalansanaa sosialistimaiden tv-yleisöille.

Kotimaisen rockin uusia nimiä edustavat Kaseva ja Petri & Petterson Brass. Petterssonin veljessarjan ympärille koottu bigband esittää kahdella kielellä progea ja soulia ajan hengen mukaisissa lava-asusteissa: leveissä lahkeissa ja ihonmyötäisissä urheilupaidoissa. Striptease tanssijallaan tunnetuksi tullut Kaseva esiintyy enimmän aikaa koruttomissa kaulus- ja t-paidoissa, mutta nähdään poikkeuksellisesti myös rennoissa hippivetimissä näpläämässä sitaria ja tablaa.

Syksyllä 1974 TV2 käynnisti normaalien Iltatähtien rinnalla erityisen Iltatähti Special -sarjan, jonka jaksoissa keskityttiin yksittäiseen artistiin, bändiin tai ilmiöön. Ensimmäisen erikoislähetyksen aiheena oli amerikkalainen jazzpianisti Paul Bley, jonka konsertista ujutettiin syyskuun Iltatähteen mojova näyte.

Tämänkertainen musiikkipoliittinen kiertohaastattelu koskee ääniteteollisuuden tukemista, josta näkemyksiään esittävät mm. promoottori Antti Einiö ja levypomo Harry Orvomaa. Poplaulaja Johnny Liebkind vaatii taloudellista tukea progressiivisen popin ja iskelmän tuottamiseen.

Lokakuussa Iltatähdellä oli kaksi vakiolähetystä. Kuun alussa esitetyn jakson erikoisin kokemus oli liki psykedelisissä lavasteissa taltioitu musiikkikuvaelma Vesa-Matti Loirin ja säveltäjä Matti "Rag" Paanasen kokeelliselta popjazzlevyltä Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus. Aloituskappale on niitä harvoja lastenlauluja, joilla kuullaan musiikkilajille hyvinkin epätyypilliset ilmaisut "kusi" ja "kakka".

Syksyinen konserttivieras Frank Zappa on Iltatähdessä jo kolmatta kertaa. Ohjelmassa esiintyvät myös Albert Järvinen, Kirka ja Hullujussi, jonka omasta Iltatähti Specialista nähdään pari otetta. Kitaristi Eeki Mantereen soolo kappaleen Around And Around lopussa lienee suomirockin pelkistetyin.

Mainos-TV:n Syksyn sävel -kilpailun periaatteita penätään Rauno Lehtiseltä, ja kisan karsinnassa tiputetut Irwin Goodman ja Juice Leskinen laulavat hylätyt kappaleensa (Viuhahdus, Jyrki Boy). Musiikkiopettaja Klaus Järvinen ajaa kevyelle musiikille omia oppilaitoksia, mutta "seriöösin" säveltaiteen edustajat suhtautuvat ajatukseen nihkeästi: "Jos kevyen musiikin edustajat kerran tarvitsevat laitoksia, mikseivät he perusta niitä?"

Puolet levyautomaattien levyistä voisi olla Demis Roussosin.― Raha-automaattiyhdistyksen edustaja Iltatähdessä 31.10.1974

Lokakuun lopussa esitetyn Iltatähden musiikkiesityksistä on säilynyt ainoastaan iskelmälaulaja Tuulikki Elorannan osuus. Musiikkipoliittisena aiheena on tällä kertaa levyautomaattien musiikkitarjonta, josta Loven Atte Blomilla on oma kriittinen mielipiteensä.

Ulkomaisena vieraana on maassa hiljan käväissyt kreikkalainen hittitenori Demis Roussos. Roussos oli Suomessa niin kovaa valuuttaa, että ohjelmassa haastatellun Raha-automaattiyhdistyksen edustajan mukaan peräti puolet jukeboksien levyistä voisi olla hänen laulamiaan.

Iltatähden marraskuinen lähetys tarjosi hieman vastapainoa sille vakavuuden ilmapiirille, joka ohjelmasta toisinaan välittyi. M. A. Numminen toi ruutuun kolkkalakein koristautuneen "vahvistetun suomalaisugrilaisen trionsa". Kolmikymmenluvun suomijazzpioneeri Eugen Malmsten Jatsiviikinkeineen oli kenties suunnattu varttuneemmalle katsojakunnalle.

Jakson muita aiheita olivat mm. muusikkojen koulutusasiat, Ruotsin euroviisujen turvajärjestelyt sekä Manserock-ilmiö, josta jututetaan Coitus Intin, Alwari Tuohitorven ja Tabula Rasan edustajia. Tamperelaisbändien musiikkiosuudet eivät ole säilyneet. Sattumoisin ohjelma kävi myös seuraamassa tulevan juontajansa, soolouraa aloittelevan laulaja Mikko Alatalon levytyssessiota.

Maalaispojan aika alkaa

Iltatähteä syksyn ajan juontaneen Matti Rosvallin paikan otti vuoden lopussa Mikko Alatalo, joka pian itsekin nousi popjulkkikseksi hitillään Maalaispoika oon. Samoihin aikoihin toimitusryhmä sai vahvistuksekseen Jouko Konttisen, josta aikaa myöten tuli sarjan tuottaja ja ohjaaja.

Juontajavaihdoksen myötä Iltatähden tyyli muuttui kevyemmäksi ja jopa svengaavammaksi. Toimittaja Erkki Pälli kirjoitti Katsossa keväällä 1975: "Kirjoittaja ei liene ainoa televisionkatsoja, jonka mielestä Iltatähti muodostui monin verroin inhimillisemmäksi ja toimivammaksi sen jälkeen, kun Mikko Alatalo keksittiin sen juontajaksi." Kolme vuotta myöhemmin Marjut Jousi kehui samaan lehteen tekemässään isossa Iltatähti-jutussa ohjelman olleen parhaimmillaan juuri Alatalon aikaan.

Joulukuussa 1974 televisioitiin ensimmäinen rennon Alatalon isännöimä Iltatähti, joka samalla on vuoden ainoa kokonaisena säästynyt jakso. Ainakaan tämä yhteenveto kuluneesta musiikkivuodesta ei vielä pettänyt sarjan alkuperäisiä monipuolisuusihanteita, kuten alkuperäinen juontaja Matti Poijärvi oli pelännyt.

Ohjelman esiintyjäkaartiin kuuluivat mm. Boston Promenade -bigband, Hector, Kaseva, Marion, Carita Holmström, Ami Aspelund, Albert Järvinen, bluespianisti Eddie Boyd, brittiläinen kulttisuosikki Kevin Coyne, Chieftains, Tandem Duo, Procol Harum ja kotimainen progeryhmä Fantasia.

Kriittistä asennettaankaan ei Iltatähti ollut unohtanut, vaikka se verhottiinkin huumoriin. "Vuoden vitseinä" esiteltiin Demis Roussos, Juicen Jyrki Boy, Hullujussin parodinen "italosolisti" Viktor Kalborrek ja Irwinin Viuhahdus. Katsoja sai itse päättää, kuuluivatko ne tahallisen vai tahattoman huumorin piiriin.

Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Erkki Pälli: Iltatähti on talousohjelma, Katso 15/1974; Erkki Pälli: Sammuuko Iltatähti? Katso 22/1975; Erkki Pälli: Maalaispoika, Katso 22/1975; Marjut Jousi: Viisivuotias Iltatähti vastaa syytöksiin, Katso 21/1978; Mikael Huhtamäki: Live in Finland 1955–1979, Gummerus 2013.

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Huom. Vain osa ohjelmista on säilynyt kokonaisina.

Iltatähti 01.01.1974 Vanha Isäntä: T-Boys Rag, Medley; Hector: Olen hautausmaa; Maija Hapuoja ja Heikki Sarmanto: Katson kiikarilla; Mud: Dynamite; Roy Wood: Forever; Wings: Helen Wheels; Rolling Stones: Silver Train; Rauli Badding Somerjoki: Nuori rakkaus. Haastateltavina Vanha Isäntä, Jukka Kuoppamäki, Vexi Salmi, Atte Blom, Klaus Järvinen, Eero Raittinen, Matti Bergström, Rauno Lehtinen, Ossi Runne, Matti Konttinen. Rempsetin, Pepe & Paradisen ja Maaritin osuudet sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 12.02.1974 Pirkko Jaakkola: Keltaruusu. Haastateltavina mm. Marjatta Leppänen, Matti Kuusla, Jaakko Salo, Jukka Virtanen, Eino Grön, Roger Whittaker, Alan Lancaster, Rick Parfitt, Edward Vesala, Pirkko Jaakkola. Chi Coltranen, Tapani Pertun, Imperialsin, Yvonne Ellimanin, Kalmar Unionin, Wigwamin, Roger Whittakerin, Status Quon, Geordien ja Marjatta Leppäsen ym. musiikkiosuudet, Tapani Pertun, Kalmar Unionin ja Wigwamin haastattelut sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 12.03.1974 Sweet: Teenage Rampage; Rock-Jerry: My Baby Left Me; Hullujussi: Puuki vuuki luu; Ekseption: Persian Market, Bingo Bingo;Temptations: Plastic Man; Smokey Robinson: Sweet Harmony; Stevie Wonder: Living for the City; Juice Leskinen & Coitus Int: Heinolassa jyrää; Eero ja Jussi & The Boys: Kaikki rakkauteni/Tahdon saaren/Kaunis nainen, That Lucky Old Sun, Roll Over Beethoven. Haastateltavina mm. Rock-Jerry, Charlie Mariano, Ekseption, Ella Fitzgerald, Edward Vesala, Ilkka Hautakangas, Ilpo Saastamoinen, Kalle Toriseva, Mikko Punkari, Ilkka Kyttälä, Eero ja Jussi Raittinen. Juonnot puuttuvat.
Iltatähti 13.04.1974 Niemen: Back Behind the Iron Curtain; Tasavallan Presidentti: Oi armahda herra sotilas valasta; Äimä: Teppana Jänis. Haastateltavina Niemen, Paroni Paakkunainen, Gary Glitter, Alice Cooper. Juonnot sekä Vetonaulan, Wigwamin, Finnforestin, Albert Hammondin, Gary Glitterin ja Alice Cooperin musiikkiosuudet puuttuvat.
Iltatähti 07.06.1974 Karma: Tie vaatii kulkemaan, My Music; Uriah Heep: Sweet Freedom; Arrows: Touch Too Much; Hector: Jatkuvuus, Ake Make Pera ja mä. Haastateltavina Kalle Lae, Timo Tervo, Leif Kiviharju, Jose Feliciano, Uriah Heep, Hector, Pirjo ja Matti Bergström. Jose Felicianon, Joutsa Big Bandin ja Barney Kesselin musiikkiesitykset, Barney Kesselin haastattelu, Kuopio tanssii ja soi -haastattelut sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 12.07.1974 Danny: Vähän ennen kyyneleitä, Johnny B. Goode, Piilopaikka, Leader of the Gang; Viialan Lauluveikot: Kuohuva 1930-luku; Nokian musikantit: Kepeällä kengällä; Frank Robson: Sky Deep, What Did You Do About It; Geordie: Going Down, Mercenary Man; Ami Aspelund: Kuinka voi nyt hän, Tumma nainen. Haastateltavina Paroni Paakkunainen, Frank Robson, Mud, Geordie. Ted Cursonin ja Pori Big Bandin, Cockney Rebelin ja Mudin musiikkiosuudet, Pori Jazz- ja Ruisrock-haastattelut sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 23.08.1974 Locomotiv GT: Back Home, Rock Yourself; Tandem Duo: Hay Man; Gugi & Ruotuväki: Long Train Running; Arto Sotavalta: Päivät kuin unta; Eija Sinikka: Tuu tuu tuu; Frederik: Jos jotain yrittää; Chieftains: Morning Dew; Procol Harum: The Devil Came from Kansas, Grand Hotel. Haastateltavina Locomotiv GT, Gary Burton, Jiri Stivin, Rudolf Dasek, Matti Kyllönen, Eija Sinikka, Arto Sotavalta, Frederik, Martti Rintanen, Chieftains, Procol Harum. Gary Burtonin, Chuck Mangionen ja Keski-Pohjanmaan nuorisoseuran musiikkiosuudet, Chieftainsin Suisin Ban ja ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 05.09.1974 Kaseva: Striptease tanssija, Vanha mies, Rantauni; Marion: This Was a World of Old Fashion, I Believe in Music; Paul Bley: Donkey; Petri & Pettersson Brass: Peaches En Regalia, Ilmalaivalaulu, You Really Got Me. Haastateltavina mm. Harry Orvomaa, Johnny Liebkind, Antti Einiö. Mudin ja Suzi Quatron esitykset, Paul Bleyn Started sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 03.10.1974 Viktor Kalborrek & Hullujussi: Tyttö lilla nakkikioskilla; Hullujussi: Around And Around; Irwin Goodman: Viuhahdus; Juice Leskinen & Coitus Int: Jyrki Boy; Kirka: Pintaa; Vesa-Matti Loiri ja Matti Rag Paananen: Kotoa lähtö, Myrsky; Marjatta Leppänen ym: Zena zena; Albert Järvinen: Teenage Nervous Breakdown. Haastateltavina mm. Rauno Lehtinen, Klaus Järvinen, Vesa-Matti Loiri ja Matti "Rag" Paananen, Marjatta Leppänen, Matti Kuusla ja Jukka Virtanen, Frank Zappa. The Sweetin ja Jukka Kuoppamäen esitykset, Albert Järvisen Let's Have a Ball ja ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 31.10.1974 Tuulikki Eloranta: Hän on mies. Haastateltavina mm. Osmo Ruuskanen, Atte Blom, Demis Roussos. Kevin Coynen, Hectorin, Demis Roussosin, Paul Ankan ja Jukka Haurun musiikkiesitykset sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 28.11.1974 M. A. Nummisen suomalaisugrilainen trio feat. Martti Pokela: Kaikki linnut laulelevat, Nyt on kaikki kallistunna, Armas taevas; Mikko Alatalo: Maalaispoika oon; Eugen Malmsten & Jatsiviikingit: Some of These Days. Haastateltavina M. A Numminen, Roland Eiworth, Risto Tanner, Ilpo Saastamoinen, Henrik Otto Donner, Jukka Rautiainen, Tapio Suominen, Juice Leskinen. Juice Leskisen ja Coitus Intin, Chuck Mangionen, Three Degreesin, Alwari Tuohitorven, Tabula Rasan ja McGuinness Flintin esitykset sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 26.12.1974 Mikko Alatalo esittelee popvuoden 1974 parhaat palat. Boston Promenade: Heut gehts auf, Moonlight Serenade; Hector: Ake Make Pera ja mä; Kaseva: Vanha mies; Marion Rung: I Believe in Music, Ami Aspelund: Kuinka voi nyt hän; Albert Järvinen: Teenage Nervous Breakdown; Eddie Boyd: Pinetop’s Boogie, Nothing; Chieftains: Morning Dew; Kevin Coyne: I'm All Aching; Tandem Duo: Hay Man; Procol Harum: Grand Hotel; Fantasia: Fantasia; Demis Roussos: Forever And Ever; Juice Leskinen: Jyrki Boy; Viktor Kalborrek: Syyspihlajan alla; Irwin Goodman: Viuhahdus; Carita Holmström: Katseita täynnä on avaruus, Kauanko. Haastateltavana Carita Holmström.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1973.

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III, Professor Longhair.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

Tiheimpänä lähetysvuonnaan Iltatähti nosti esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Vuoden 1976 arkistoaarteita ovat mm. Sorvali–Hurmerinta Band, Nono Söderberg, Royals, Piirpauke, Steeleye Span, Chicago Overcoat ja Kontravirtanen.

Lue lisää:

Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Mikko Alatalo jätti Iltatähdelle jäähyväiset ja teki tilaa Sinikka Heinille. Katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Vuoden 1977 harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, ja koko Iltatähtikin himmeni – joskin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-keikat.

Lue lisää:

Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1975.

Iltatähti tuikki poptaivaalla 10 vuotta

Iltatähti oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin tv-ohjelmia kautta kymmenvuotisen uransa. Elävän arkiston megapläjäys Iltatähden taipaleesta alkaa kesäkuusta 1973 ja päättyy kevääseen 1983.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

kyllä jazzin ja rockin yhdistäminen on tuottanut aina hirveetä paskaa, molempien lajien parhaat ominaisuudet hukkuu typerään älyllisyyden ja hienouden tavoitteluun. rock on rockia, jazz jazzia, kumpikaan ei alun perin ole mikään älyllinen laji vaan se vetoaa ihan eri instansseihin, miksi hävittää ne piirteet?
proge on samaa sontaa, ei mitään tekemistä rockin kanssa. Ei ihme että punk tuli.

 • Kuvamanipulaatio hanskoista. Kuvan hanskat eivät liity tapaukseen.

  O.J. Simpsonin murhaoikeudenkäynnin mediasirkusta seurattiin myös Suomessa

  Simpsonin oikeudenkäynti oli todellinen mediatapahtuma

  Jalkapalloilija ja tv-tähti O.J. Simpsonin murhaoikeudenkäynti vuonna 1995 oli aikansa seuratuimpia mediatapahtumia. Parhaimmillaan lähes puolet yhdysvaltalaisista seurasi, kun käännerikas oikeudenkäynti eteni ja sai kokoajan oudompia piirteitä. Kansainvälisestikin suurta huomiota herättänyttä oikeusprosessia seurattiin myös Suomessa. Radion puolella Yhdysvalloista raportoivat kirjeenvaihtajat Johanna Juntunen ja Päivi Sinisalo.

 • Sakari Lehtinen ja Hector esiintyvät studiossa.

  Hector eilen – toissapäivänä

  Kattaus lauluntekijän musiikista läpi vuosikymmenten.

  Yksi suomenkielisen rockin tärkeimmistä synnyttäjistä oli Hector alias Heikki Harma, joka tunnetaan myös toimittajana mm. sarjoista Tuubi ja Pop eilen – toissapäivänä. Vuonna 1994 tehdyssä laajassa haastattelussa hän puhuu läpimurtonsa vuosista ja koko 1970-luvun suomirockista. Lisänä muhkea kattaus miehen musiikista läpi vuosikymmenten – joukossa todellisia arkistoharvinaisuuksia.

 • Tiina Pirhonen, Ville Virtanen, Aake Kalliala, Pirkka-Pekka Petelius, Pirjo Luoma-aho ja Antti Raivio Hymyhuulissa (1987).

  Hymyhuulet vinoili herättelevän epäkorrektisti ja tartutti hokemat

  Aki ja Turo nousivat kulttihahmoiksi

  Syksystä 1987 kevääseen 1988 esitetty sketsisarja Hymyhuulet muistetaan uudenlaisista, usein vähemmistöihin kohdistuneista parodioistaan ja tarttuvista hokemistaan. Pirkka-Pekka Petelius sai nyt rinnalleen Aake Kallialan, toiseksi tähtipariksi nousi Ville Virtasen ja Antti Raivion hämmentävä, mutta rokkaava duo Aki ja Turo. Auts töks töks!

 • Ilkka Heiskanen, Eeva Litmanen, Pirkka-Pekka Petelius, Kati Bergman, Kari Heiskanen

  Mutapainin ystävät toi surrealismin suomalaiseen sketsiviihteeseen

  Mutapainin ystävät -huumorisarja

  Velipuolikuun (1983–1984) menestyksen myötä joulukuussa 1984 Yleisradio alkoi esittää Mutapainin ystävät -sketsisarjaa, jonka teossa olivat mukana tutut nimet muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka ja Kari Heiskanen, Kati Bergman ja Eeva Litmanen. Sarjasta on julkaistu sketsejä pysyvästi Elävään arkistoon.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Ilkka Heiskanen, Eeva Litmanen, Pirkka-Pekka Petelius, Kati Bergman, Kari Heiskanen

  Mutapainin ystävät toi surrealismin suomalaiseen sketsiviihteeseen

  Mutapainin ystävät -huumorisarja

  Velipuolikuun (1983–1984) menestyksen myötä joulukuussa 1984 Yleisradio alkoi esittää Mutapainin ystävät -sketsisarjaa, jonka teossa olivat mukana tutut nimet muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka ja Kari Heiskanen, Kati Bergman ja Eeva Litmanen. Sarjasta on julkaistu sketsejä pysyvästi Elävään arkistoon.

 • Tiina Pirhonen, Ville Virtanen, Aake Kalliala, Pirkka-Pekka Petelius, Pirjo Luoma-aho ja Antti Raivio Hymyhuulissa (1987).

  Hymyhuulet vinoili herättelevän epäkorrektisti ja tartutti hokemat

  Aki ja Turo nousivat kulttihahmoiksi

  Syksystä 1987 kevääseen 1988 esitetty sketsisarja Hymyhuulet muistetaan uudenlaisista, usein vähemmistöihin kohdistuneista parodioistaan ja tarttuvista hokemistaan. Pirkka-Pekka Petelius sai nyt rinnalleen Aake Kallialan, toiseksi tähtipariksi nousi Ville Virtasen ja Antti Raivion hämmentävä, mutta rokkaava duo Aki ja Turo. Auts töks töks!

 • Noita palaa elämään -elokuvan kansikuva (2016).

  Rohkea noidanrooli jäi Mirja Manen tunnetuimmaksi elokuvatyöksi

  Mirja Mane jäi sittenkin elokuvataivaan tähdenlennoksi

  Palavasilmäinen näyttelijäkaunotar Mirja Mane nousi komeetan tavoin elokuvatähdeksi 1950-luvulla. Elävä arkisto esittää Manen viidestä elokuvasta kokonaisuudessaan kolme: elokuvat Noita palaa elämään, Saariston tyttö ja Kuningas kulkureitten. Nämä Roland af Hällströmin Fennada-Filmille tekemät nopeat ohjaukset kertovat myös sen, miten ja miksi Manen elokuvaura sittenkin jäi tähdenlennoksi.

 • Hasse Walli ja Hector H.E.C.-yhtyeen keikalla Iltatähdessä.

  Hector eilen – toissapäivänä

  Kattaus lauluntekijän musiikista läpi vuosikymmenten.

  Yksi suomenkielisen rockin tärkeimmistä synnyttäjistä oli Hector alias Heikki Harma, joka tunnetaan myös toimittajana mm. sarjoista Tuubi ja Pop eilen – toissapäivänä. Vuonna 1994 tehdyssä laajassa haastattelussa hän puhuu läpimurtonsa vuosista ja koko 1970-luvun suomirockista.

 • Reijo Salminen ja Antti Korhonen Thilia Thalia Thallallaassa.

  Thilia Thalia Thallallaa

  Thilia Thalia Tallallaa viihdytti suomalaisia 80-luvulla.

  Letkeä teatterivisailu Thilia Thalia Tallallaa viihdytti suomalaisia tv-katsojia usealla tuotantojaksolla vuodesta 1982 alkaen.

 • Reijo Salminen Marko Gustafssonin haastattelussa.

  Visailutietäjä Reijo Salminen

  Visailujuontajalta kyseltiin neuvoja aamuöisissä puheluissa.

  Reijo Salmisesta tuli Thilia Thalia Thallallaan ansiosta koko kansan tietoviisas, jolta kyseltiin neuvoja aamuöisissä puheluissa.

 • Suomalaista nykytaidetta esittelevän näyttelyn avajaiset Ateneumin taidemuseossa.

  Ars-näyttelyt herättivät suomalaiset nykytaiteeseen

  Ars on esitellyt kansainvälistä nykytaidetta vuodesta 1961

  Kansainvälistä nykytaidetta esitteleviä Ars-näyttelyitä on järjestetty Suomessa vuodesta 1961 lähtien. Näyttelyt ovat sekä kohahduttaneet että totuttaneet katsomaan uutta taidetta. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty aineistoa kaikista kahdeksasta aikaisemmasta Ars-näyttelystä.

 • Kollaasi Iltatähden 1980-luvun esiintyjistä.

  Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

  Viimeisinä vuosinaan Iltatähti tarjosi raskasta rockia, syntikkapoppia, suomidiskoa, ihonmyötäisiä trikoita, säihkyvää tyylikkyyttä ja paljon kaikkea muuta. Vuosien 1980–1983 herkkuja ovat mm. mörköilevät Sliipparit, Kimmo Kuusniemen tulikitara, popin SM-kandidaatit Yö ja 22-Pistepirkko, uusiaaltoileva Taiska, funkblondiini Kaija Koo ja uraansa aloitteleva J. Karjalainen.

 • Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.

  Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

  Vuonna 1979 Iltatähti sammui – joskin vain väliaikaisesti.

  Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, ja koko Iltatähtikin himmeni – joskin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-keikat.

 • Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.

  Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

  Sinikka Hein seurasi Mikko Alataloa juontajana.

  Mikko Alatalo jätti Iltatähdelle jäähyväiset ja teki tilaa Sinikka Heinille. Katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Vuoden 1977 harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

 • Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.

  Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  Tiheimpänä lähetysvuonnaan Iltatähti nosti esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Vuoden 1976 arkistoaarteita ovat mm. Sorvali–Hurmerinta Band, Nono Söderberg, Royals, Piirpauke, Steeleye Span, Chicago Overcoat ja Kontravirtanen.

 • Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.

  Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

  Harvinaisuuksia vuoden 1975 Iltatähtien työnauhoilta.

  Vuonna 1975 folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III, Professor Longhair.

 • Kollaasi palestiinalaisista ja israelilaisista

  Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä

  Lähi-idän kriisin vaiheita ja käsittelyä Ulkolinjassa

  Vuonna 1977 aloittanut Ulkolinja-dokumenttisarja on seurannut Lähi-idän tapahtumia alkuvuosistaan lähtien. Ulkolinjan toimittaja Vesa Toijonen kertaa artikkelissa Lähi-idän kriisin vaiheita. Koosteen alkupisteenä on Kuuden päivän sota vuonna 1967, jolloin Israel iski Egyptin lentotukikohtiin. Sodan jäljistä kertoi Ylen reportaasi, kymmenen vuotta myöhemmin kriisiä alkoi seurata uusi Ulkolinja-ohjelmasarja.

 • Juulia Salonen Tiinan roolissa 1991.

  Kirjojen rohkea totuudentorvi television Tiina-sarjassa

  Anni Polvan Tiina-kirjoihin perustuva tv-sarja vuodelta 1991

  Anni Polva ymmärsi nuorten tyttöjen sielunmaisemaa, kun hän aloitti Tiina-kirjojen sarjan 1950-luvulla. Televisioon Tiina pääsi vuonna 1991 Marjut Komulaisen ohjauksessa. Tv-sarjan alussa Tiina (Juulia Salonen) muuttaa perheensä kanssa maalta kaupunkiin. Peloton ja hyväntahtoinen tyttö tutustuu nopeasti uusiin kavereihin ja asettuu rohkeasti heikompien puolelle.

 • Minna Canthin Anna Liisa on nuoren tytön kohtalontarina

  Ansiokkaan tv-draaman pääosassa nähdään Anna-Leena Härkönen.

  Minna Canthin todellisiin tapahtumiin perustuva kohtalontarina nuoren tytön elämästä koskettaa väkevyydellään yhä tänäkin päivänä. Ansiokkaan tv-draaman pääosassa nähdään Anna-Leena Härkönen.

 • Maija-Liisa Majanlahti napittaa Risto Tuorilan paitaa Kovaa maata -sarjassa

  Kovaa maata

  Viitalan perhe muuttaa konkurssin jälkeen mummolaan.

  Kovaa maata -sarja kertoo Viitalan perheen elämästä konkurssin jälkeen. Perhe muuttaa maalle Ruusa-mummon (Maija-Liisa Majanlahti) luo yrittäen aloittaa uuden elämän. Päätösjaksossa nähdään mitä perheelle lopulta kävi.

 • Laura Mäkimaa (Pirjo Moilanen) vuonna 1995.

  Olipa kerran Kotikatu: näin menestysdraaman kaari kantoi

  Kotikatu on Ylen pitkäaikaisin draamasarja

  Torstaina 24. elokuuta 1995 kello 19.45 käänsi moni tv-katselija uteliaisuuttaan kanavan ykköselle. Alkoi uusi, keskelle Helsingin kantakaupunkia sijoittunut realistinen draamasarja Kotikatu. Sarjan pilotti oli nähty kolme päivää aiemmin. Miten suhtautua tietoon, että se jatkuisi peräti kolmen vuoden ajan? Liioitelluksi ajateltu kesto osoittautui pian vain alkusoitoksi, sillä huippusuosituksi muodostunut sarja päättyi vasta 17 vuotta myöhemmin.

 • Teemu Luotola (Ville Keskilä) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo) vuonna 1995.

  Mäkimaat, Luotolat ja muut Kotikadulla vuonna 1995 asuneet

  Kotkadun henkilögalleria

  Kotikatu-sarjan vuonna 1995 ensiesitetty ensimmäinen kausi seurasi pääasiassa kahden helsinkiläisperheen elämää. Mäkimaat ja Luotolat olivat kaksi hyvin erilaista perhettä, jotka asuivat samassa talossa Ullanlinnan Korkeavuorenkadulla, vastapäätä Johanneksenkirkkoa. Virkistä muistiasi kertaamalla, mistä kaikki alkoi ja millaisessa elämäntilanteessa kukin kotikatulainen oli sarjan alkaessa.

 • Tiina Pirhonen, Pirkka-Pekka Petelis, Aake Kalliala ja Pirjo Luoma-aho Hymyhuulissa (1987).

  Ylen toivottuja draama- ja viihdeohjelmia Areenassa

  Tietoa arkistodraamoista, joita julkaistaan Yle Areenaan.

  Yle tuo Areenaan tuhansia tunteja yli viisi vuotta vanhaa omatuotantoista draamaa, viihdettä ja lastenohjelmia. Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti, joten sivua seuraamalla tiedät aina milloin suosikkiohjelmasi löytyy Areenasta.

 • Heikki Nousiainen Urho Kekkosena työpöydän ääressä

  Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.

 • Pikku Kakkosen juontajat Jukka Nurminen, Jukka Rautiainen, Sohvi Sirkesalo, Anna-Liisa Kirsi ja Ransu-koira. Postilaatikko, jossa teksti "Pikku Kakkosen posti, PL 347, 33101 Tampere 10".

  Pikku Kakkosen tutut ja turvalliset juontajat

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri.

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri, joka johdattaa uuteen ohjelmaan ja rakentaa ohjelmapalikoista kokonaisuuden. Tutun ja turvallisen kaverin kanssa on mukava katsella ohjelmia. Tässä esiteltynä juontajia ennen 2000-lukua.

 • Tuhannes Pikku Kakkonen, vuosi 1983. Timo Kulmakko (roolinimi Timo Taikuri), näyttelijät Inkeri Mertanen ja Martti-Mikael Järvinen sekä Veijo Pasanen (Pelle Hermanni).

  Pikku Kakkosen historia

  Pikku Kakkosen parhaita paloja 12 ensivuodelta.

  Vuonna 1989 Pikku Kakkonen oli ollut Ylen ohjelmistossa jo 12 vuotta. Ohjelman parhaita paloja vuosien varrelta esitellyt historiakatsaus etenee kronologisesti kahden katsojasukupolven yli kohti uusia syksyjä.

 • Lasse Pöysti kertoo Iltasatua.

  Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi

  Iltasatuja Lasse Pöytsin kertomana 1977

  Näyttelijä Lasse Pöysti alkoi lukea iltasatuja Pikku Kakkosessa heti ohjelman aloitusvuonna 1977. Pöystin ilmeikkyys sadunkertojana teki hänestä koko kansan satusedän vuosikymmeniksi.

 • Yleisradion televisio-ohjelma "Hermannin arkipäivää". Näyttelijät Maija-Liisa Majanlahti (roolinimi Voimanainen) ja Veijo Pasanen (rooolinimi Sirkuspelle Hermanni, Pelle Hermanni)

  Näin Hermannia tehtiin

  Kurkistus Sirkus Hepokatin kulisseihin vuonna 1984.

  Vuonna 1984 kuvattu materiaali näyttää, mitä Sirkus Hepokatin kulisseissa tapahtui. Ohjelmanteko oli hauskaa, mutta paikoin hidasta. Voi änkeröinen!

 • Pikku kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen jäävaroitus

  Ohjelman tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan, kun hän menee heikoille jäille. Onneksi apuun ehtii tunnuksen reipas poika.

 • Pikku Kakkosen vanha tunnus

  Pikku Kakkosen tunnukset

  Pikku Kakkosella on ollut kolme erilaista tunnusta.

  Tammikuussa 1977 ensilähetyksensä nähneellä Pikku Kakkosella on ollut historiansa aikana kolme erilaista tunnusta.

 • Mellerin lapset kuuntelevat radiota

  Jos synnyit 1940-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1940-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  Jos synnyit 1940-luvulla, et ehkä muista kuunnelleesi radiota lapsena ollenkaan. Saatat kuitenkin muistaa kidekoneen tai radion kiehtovan äänimaailman, vaikket sen sisällöstä vielä mitään ymmärtänytkään. Radio oli kuitenkin vahvasti läsnä suomalaisten arjessa. Saavuttaessa vuosikymmenen puoliväliin, istuit ehkä äitisi sylissä tämän kuunnellessa Paasikiven puhetta sodan loppumisesta. Sodan päätyttyä ja pula-ajan taittuessa kohti varovaista kasvua, myös radion tarjonta monipuolistui ja sen sisällöt saivat kevyempiä sävyjä.

 • Markus-setä joensuulaisten lasten ympäröimänä.

  Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1920-luvulla syntyneen silmin.

  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.

 • Pikkutyttö (Kirsti Nikulainen) kuuntelee radiota (1930-luku).

  Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • Pieni tyttö (Liisa Jussila 3 v.) kuuntelee radiota.

  Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1950-luvulla syntyneen silmin.

  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.

 • Pipopäinen pikkulapsi 1960

  Jos synnyit 1960-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1960-luvulla syntyneeen silmin.

  Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.

 • Urho Kekkonen painii kalan kanssa hämmästynyt ilme kasvoillaan.

  Urho Kaleva Kekkonen ja sápmelaččat

  Urho Kekkonen ja olbmát geat su dovde Sámis

  Guokte báddejumi das, makkár oktavuohta Suoma gávccát presideanttas Urho Kekkonen lei sápmelaččaiguin.

 • Matti Saijets 80 ihheed.

  Postâ poođij Njellimân tovle tuše ohtii mánuppaajeest

  Njellim Matti maainâst tovláin aaigijn Njellimist.

  Njellim Matti, Matti Saijets, muštâl jieijâs suuvâ aassâmkiedi historjást já muuštâš, maht ovdâmerkkân poostâ jođettem lii muttum suu eellim ääigi. Ella Sarre sahhiittâlâi Njellim Maati ive 1982. Njellim Matti muštâl, ete vuosmuš táálu rahtui paijeel čyeti ihheed tassaaš suu suuvâ päikkikiädán. Suu äijih, Nyere Piäkká raahtij tom. Tađe ovdil siämmáá pääihist lijjii maŋgâ puáris kuátisaje.

 • Elävän arkiston playerin kuva

  Upota Elävän arkiston soitin sivuillesi

  Voit upottaa videoita ja audioita sivuillesi.

  Voit upottaa Elävän arkiston videon tai audion omille verkkosivuillesi Elävän arkiston soittimesta löytyvän koodin avulla.