Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Vapaakauppasopimuksen vaarat

Kiistanalainen vapaakauppasopimus TTIP hiertää Euroopan ja USA:n välejä. yletv1
Saaksumin asukkaat Hollannissa ovat huolestuneita energiayhtiön suunnitelmista aloittaa liuskekivikaasun tuotanto. Kiistanalainen vapaakauppasopimus TTIP hiertää Euroopan ja USA:n välejä. yletv1 ulkolinja: vapaakauppasopimuksen vaarat,yle tv1

TV1 torstaina 11.2.2016 klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 17.2. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Euroopan ja Yhdysvaltojen välille halutaan solmia vapaakauppasopimus TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Ehdotettu sopimus on aiheuttanut huolta siitä, kuinka se vaikuttaa valtioiden mahdollisuuteen päättää itsenäisesti omasta lainsäädännöstään.

TTIP:n kauppapoliittinen merkitys on suuri, sillä se koskee lähes 60 prosenttia maailmankaupasta.

Painostusta oikeusjutuilla?

Sopimuksen kiistanalaisin osa koskee erillistä ISDS-pykälää (Investor-state dispute settlement), jolla ratkottaisiin valtioiden ja yritysten välisiä investointiriitoja. Kriitikkojen mielestä pykälän myötä amerikkalaisille yrityksille tulisi mahdollisuus painostaa oikeusjutuilla.

Vastaavalla Nafta-sopimuksella on ollut yllättäviä seurauksia, kun muun muassa postilokeroyritykset ovat sopimukseen vedoten haastaneet valtioita oikeuteen.

Mitä vapaakauppa merkitsee?

Dokumentissa muun muassa brittiläis-korealainen ekonomisti Ha-Joon Chang pohtii, mitä vapaakauppa nykyaikana tarkoittaa. Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä tavara on kulkenut jo pitkään ilman suuria tullimuureja.

Kenen etuja kiistanalainen TTIP-sopimus ja ISDS-pykälä palvelevat? Mitä vapaakauppasopimus käytännössä tarkoittaa?

Backlight: TTIP Might Is Right. Ohjaus: Roland Duong. Tuotanto: Netherlands Public Broadcasting, Alankomaat, 2015.

Lisää aiheesta:
Yle Uutiset: Ylen kysely: Puolet suomalaismepeistä pitää TTIP:n läpimenoa realistisena
Yle Uutiset: 150 000 saksalaista marssi vapaakauppasopimusta vastaan
Yle Uutiset: Onko EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksella tulevaisuutta?

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

http://yle.fi/uutiset/uusi_ja_entista_suurempi_romahdus_on_tulossa__satoja_pankkiireja_haastatellut_toimittaja_jarkyttyi/8661953 ja tämä osa sitä? Minulla Jyrki Katainen kummittelee mielessä

Lähettänyt käyttäjä

Salassa "sovittu" suuryritysten suunnittelema ihmisoikeuksien, ympäristön ja järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan tuhoamissuunnitelma, lievästi sanottuna.

Katsokaapa mitä sisältää TPP-sopimus, vastaava Tyynenmeren alueen "sopimus" sisältää... Investointisuojasopimus tulee näyttämään vielä pienimmältä ongelmistamme.

Pari ongelmaa: poliitikot, eritoten EU:ssa, ovat korruptoituneita, suuryritykset lobbaavat heidät pienellä rahalla tekemään mitä haluavat. Äänestäjät: valtaosa meistä "tavallisista" ihmisistä kuvittelee että "eihän kukaan oikeasti tuhoa maapalloa, edes suuryritykset, eivät nekään anna sen tapahtua..." KYLLÄ muuten antaa tapahtua, ja edistää sitä, jos se tuo voittoa! nestle, du pont, monsanto, muutaman mainitakseni, patentoivat geenit, yksityistävät juomaveden, ja se joka ei noudata niiden tahtoa, ei saa mitään. Nämä voimat eivät ole pikkusikailevia suomalaisia "isoja" yrityksiä, ne ovat maailmanlaajuisia rahajuggernautteja, jotka tekevät ihan mitä tahansa rahan, ja vallan vuoksi.

TTIP on käytännössä valtakirja noiden sosiopaattiyhtiöiden tehdä mitä haluavat. Eikä sitä sopimusta voi purkaa... Lopuksi: kun juomavesi on yksiteistetty, hengitysilma on seuraava.

Lähettänyt käyttäjä

Jenkeissä on jo voimassa systeemi, jolla suuryritykset saavat tehdä tasan sellaisia tuotteita kuin haluavat - elintarvikkeissa salmonellaa (yms), tavaroissa myrkkyjä, laitteet vaarallisia - edes yksikään viranomainen ei voi puuttua näiden firmojen toimintaan. Kukaan ei saa julkisesti puhua tuotteiden vaarallisuudesta ja riskeistä, koska varsin todennäköisesti joutuu oikeuteen ja korvaamaan tolkuttamat 'vahingonkorvaukset' suuryritykselle. Vapaakauppasopimuksella Eurooppa saa sitten samat ihmisille vaaralliset tuotteet markkinoille ja (vielä toistaiseksi) suhteellisen turvalliset eurooppalaiset tuotteet voidaan jättää tekemättä.

Lähettänyt käyttäjä

Jos menisi kaupaksi suomalaisten mielikuvitusten tuotteet olisimme kaikki multimiljonäärejä. Aivan pintapuolisella tiedolla tässäkin TTIP sopimuksessa nähdään maailmanloppu.

Suomalainen on paskaan hyppäämisen ehdoton maailmanmestari. Maailma ei helpolla kaadu ja jos TTIP:hen kaatuu, niin ette voi asialle kuitenkaan mitään. Ottakaa rennompi ote elämään - kaikkea ette tiedä vaikka luulette niin ja mihinkään ette tuolla marinalla vaikuta.

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

 • tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja

  Dokumenttiprojekti: Olen jossain

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa.

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa.