Hyppää pääsisältöön

Läpi jättiläisaaltojen - El Niño koettelee balsalauttoja. Kon-Tiki II, osa 6

Balsalauta paluumatkalle Chileen
Kon-Tiki II -tutkimusprojektin balsalautat saapuivat Etelä-Amerikasta Pääsiäissaarille joulukuussa 2015. Paluumatka alkoi tammikuun 2016 alussa. Arvioitu saapumisajankohta Chileen, Valparaisoon on maaliskuussa 2016 Balsalauta paluumatkalle Chileen kontiki2,lima,peru,tyynimeri

Balsalautat Tupac Yupanqui ja Rahiti Tane lähtivät paluumatkalle Pääsiäissaarilta tammikuun alussa 2016. Ensimmäiset kaksi viikkoa lautat odottivat suotuisia tuulia Pääsiäissaarten eteläpuolella. Voimakas El Nino ilmiö sekoitti alkuperäisen suunnitelman.

Rahiti Tane, Tupac Yupanqui 1.2.2016, Tyynimeri, Pääsiäissaaret
”-34 astetta, 20 piste 54 minuuttia eteläistä leveyttä ja -111 astetta, 28 piste 08 minuuttia itäistä pituutta: Pääsiäissaarilta 1978 merimailia Valparaisoon”

Suunnitelmat muuttuvat

Alkuperäisen suunnitelman mukaan balsalauttojen reitiksi oli kaavailtu Pääsiäissaarilta kaakkoon, loivasti etelään oleva reitti, kunnes olisi päästy 40. leveysasteelle. Kun 40. leveysaste olisi saavutettu, käännyttäisiin voimakkaammin itään ja purjehdittaisiin kohti Chilen rannikkoa, Humboltin merivirralle. Päämääränä oli saavuttaa Valparaiso noin kahdessa kuukaudessa.

Tuulet eivät kuitenkaan kääntyneet pohjois-itäiseksi. Oli tehtävä muutos suunnitelmaan ja kierrettävä läntisen reitin kautta kohti etelää (kts. www.kontiki2.com //map). Suunnitelman muutos oli henkisesti vaikea Kon-Tiki II -projektin vetäjälle Torgeir Higraffille. Aluksi tulisi purjehtia suoraan länteen ja yrittää saavuttaa pohjoiset tuulet parinsadan merimailin päässä, täysin vastakkaisesta, suunnitellusta suunnasta.

Torgeir Higraff
Epäsuotuisat tuulet vaikeuttavat Torgeir Higraffin luotsaamaa tutkimusretkeä Torgeir Higraff balsalautta,kontiki2,torgeir,tyynimeri
Tupac Yuapnquin kompassi
Tupac Yupanquin kompassi näyttää viimein oikeaan suuntaan Tupac Yuapnquin kompassi kompassi,kontiki2,peru,tyynimeri
Roberto Sala Ray
Roberto Salan vaikeudet helpottuivat omatekoisen balsapiipun myötä Roberto Sala Ray kontiki2,roberto,tyynimeri

Arvaamattomat eteläiset merialueet

Lautat saavuttivat suotuisat pohjoiset tuulet noin kuukauden päästä aloituksesta. Alkoi merimatka kohti etelää, tuulisimmille vesille. Eteläisemmät merialueet ovat kuitenkin arvaamattomat. Eteläisen Tyynenmeren aallokko sekä tuulten suuret muutokset tekivät purjehduksesta haastavan. Eilen pohjoisesta tuleva tuuli saattoi muuttaa suuntaansa yhden yön aikana ja tuoda mukanaan valtavaa aallokkoa.

Balsalauttojen kannalta aallokon korkeus ei muodostu ongelmaksi Tyynellämerellä. Maininkien taajuus/ pituus on merellä riittävän suuri, jolloin lautat kelluvat kuin korkki aallonpohjalta aallonharjalle. Mutta meriveden lämpötilan laskiessa, saattaisi muodostua teräväharjaisia jättiläisiä, jotka voisivat lyödä balsalautan kannen yli ja tuoda mukanaan rakenteellisia ongelmia. Ja näin myös kävi.

Vaahtopäinen jättiläinen

Erään yön aikana aallokko oli noussut yli kuusimetriseksi ja tuuli yltyi 12 m:iin/s. Yö oli myrskyisä. Vahtivuorossa ollut, lauttojen lääkäri, Sergei Goltsov huomasi äkkiä vierellään vaahtopäisen jättiläisen, joka huuhtoi voimalla balsalauttojen yli yön pimeydessä. Syntyi sekasorto.

Nopea toiminta pelasti miehistön ja lautat.

Kaikki kansirakenteet siirtyivät paikaltaan, irtonaiset osat, mukaan lukien ruoka- ja muonatarvikkeet olivat huuhtoutua mereen. Erittäin nopealla toiminnalla ja äärimmäisen suurella onnella katastrofilta kuitenkin vältyttiin. Kansirakenteita rikkoutui, tavarat siirtyivät myttymäisiksi kasoiksi, pysähtyivät köysiin, hyttien seiniin sekä laitapuihin.

Bambukansi balsalautalla
Bambukansien kiinnitysköydet katkesivat myrskyssä Bambukansi balsalautalla bambukansi,kontiki2,tyynimeri
Ola korjaa kantta
Ola Borgfjord korjaa bambukansia Ola korjaa kantta bambukannet,kontiki2,peru,tyynimeri

Bambukansien köydet olivat osittain katkenneet. Kun kansia rakennettiin Limassa, oli tiedossa, että halkaistujen bambujen veitsenterävät reunat saattaisivat katkaista köydet. Pelko osoittautui todeksi.

Bambujen veitsenterävät reunat saattaisivat katkaista köydet

Perun tullin viivästyksien vuoksi olimme joutuneet käyttämään heikkolaatuista, Limasta ostamaamme sisal-köyttä rakenteissa. Hyvin kireän rakennusaikataulun vuoksi emme ehtineet hiomaan bambujen reunoja sileäksi välttääksemme ongelman. Lautta oli saatava valmiiksi riskeistä huolimatta. Luotimme, että kun ongelmia köysien kanssa tulisi, ne huomattaisiin ajoissa. Arvaamaton, vaahtopäinen jättiläinen ei tullut kenenkään mieleen.

Heidi Niskanen rakentaa bambukansia
Bambukannet rakenteilla SIMA:ssa. Heidi Niskanen kehittää uusia menetelmiä. Heidi Niskanen rakentaa bambukansia heidi niskanen,kontiki2,sima
Rakennustekniikkaa bambukansissa
Linjauksia ja mittauksia bambukansissa Rakennustekniikkaa bambukansissa bambukannet,kontiki2,peru,sima

Lautat Tupac Yupanqui ja Rahiti Tane liikkuvat hiljalleen kohti etelää. Välillä, jos tuuli ei ole suotuisa, laskevat lautat purjeet alas ja suorittavat kuvauksia ja mittauksia Tyyneltä mereltä. Miehistöt ovat toiveikkaita ja hyvässä kunnossa. Toiveena on saavuttaa 40. leveysaste kymmenentenä päivänä helmikuuta Rahiti Tanen kapteenin Signe Melingin syntymäpäivänä. Tiedossa on juhlat merkkipäivän kunniaksi. Tavoite vaatii maksimaalisen hyviä tuulia ja erittäin paljon onnea. Joka tapauksessa miehistö aikoo ottaa kaiken ilon irti kapteeninsa syntymäpäivänä, oli lauttojen sijainti mikä tahansa.

Signe Meling
Kapteeni Signe Meling Escuela Naval dél Peru laituriin kiinnitetyn Rahiti Tanen kannella Signe Meling balsalautta,kontiki2,signe

Kuvat: www.kontiki2.com, Torgeir Higraff, Heidi Niskanen, Heikki Niskanen

Olemme seuranneet juttusarjassa balsalauttojen Rahiti Tane ja Tupac Yupanqui matkaa Tyynellä merellä reitillä Peru - Rapa Nui (Pääsiäissaaret)- Chile reaaliaikaisesti. Samalla olemme kertoneet lauttojen valmistuksesta ja valmistustekniikasta sekä lauttojen rakentajista ja miehistöstä. Heidi ja Heikki Niskanen olivat ainoina suomalaisina lokakuussa 2015 Perun Callaossa rakentamassa lauttoja. Rakennusprojekti oli ihme, jonka ei olisi pitänyt olla mahdollinen kaikissa mahdollisissa mittasuhteissa tai aikataulussa mitattuna.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Pääsiäsissaaresta puhutaan tavallisesti yksikössä. Vieressä on kyllä pieni saari, joka on pelkkä tulivuori vailla asutusta.

Lähettänyt käyttäjä

Hei

Suuret kiitokset kommentista. Tästä on ollut puhetta muutamaan otteeseen. Liitän oheen edellisestä artikkelista olevan vastaukseni.

"On hienoa, että kiinnitetään huomiota mahdollisiin virheisiin, joita joskus saattaa inhimillisesti epähuomiossa tapahtua. Tässä tapauksessa Pääsiäissaarta voi, tai saa myös kutsua Pääsiäissaariksi, koska varsinaisen pääsaaren vierellä on muutamia pienempiä saaria mm. Motu Iti, Motu Nui ja Motu Kau Kau. Toisaalta nämä saaret ovat sen verran pieniä, että on perusteltua kutsua Pääsiäissaaria myös Pääsiäissaareksi.

Näin sisävesien kasvattina, millä alueella hieman vedenpinnasta kohoavaa suurempaa kiveä kutsuttiin saareksi, on nimi kääntynyt omassa käytössä monikkoon, juuri noiden pienten kiehtovien saarten/ suurten kivien vuoksi Rapa Nui:n vierellä."

Heikki Niskanen

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • mies VR-laseissa

  Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

  VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

  Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!

Tiede

 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.