Hyppää pääsisältöön

Supo haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden paljasti, että isojen maiden tiedustelupalvelut pystyvät seuraamaan sekunti sekunnilta, mitä ihmiset tekevät puhelimillaan ja tietokoneillaan. Nyt viranomaiset haluaisivat Suomessakin päästä tarkkailemaan ja avaamaan verkossa liikkuvia viestejä.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on pannut alulle kolme hanketta, joissa muotoillaan pykäliä suojelupoliisin ja armeijan verkkotiedustelun sallimiseksi.

”Sillon kun meillä on perusteltua syytä olettaa tiettyjen henkilöiden syyllistyvän rikokseen, voimme kohdistaa heidän toimintaansa verkossa kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa pakkokeinoa, mutta tarvitsemme aina konkreettisen perustelun rikoksen olemassaolosta tai tapahtumisesta”, Supon apulaispäällikkö Petri Knape sanoo MOT:lle.

Nyt verkkotiedustelu aiotaan tehdä mahdolliseksi jo ennen varsinaista rikosepäilyä.

”Kansallisen turvallisuuden kannalta turvallisuusviranomaiset ovat auttamattomasti myöhässä, jos meidän toimivaltuudet ja tiedonhankinta on mahdollista tehokkaasti vasta silloin, kun rikos on jo tekeillä tai tehty”, Knape sanoo.

”Verkkovalvonta on nopea ja edullinen tapa hankkia tietoa, koska tiedon siirtämisen ja tiedon tallentamisen kustannukset ovat niin radikaalisti pudonneet, että se näyttää halvalta suhteessa tietoyksikköön”, sanoo kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin European University Institutesta.

”Ihan toinen asia on, pystytäänkö sillä estämään terrorismia. Esimerkiksi nyt, kun voimallisesti ajetaan Suomessa ja kaikkialla Euroopassa uusia verkkovalvonnan keinoja viitaten traagisiin Ranskan terrori-iskuihin, jää helposti huomaamatta, että Ranskassa viranomaisilla on erittäin laajat massavalvonnan valtuudet, eikä niistä tuntunut olevan tässä tilanteessa mitään hyötyä”, hän sanoo.

MOT:n tiedustelupaketti

MOT: Supo tahtoo taskuusi
TV1 maanantaina 22.2. klo 20
Ohjelma nähtävissä Yle Areenassa
Televisiouusinnat:
- TV1 keskiviikkona 24.2. klo 16.20
- TV1 torstaina 25.2. klo 5.55

Supo haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat

Verkkovalvonta houkuttaa – teho arveluttaa

Snowden avasi oven outoon maailmaan

FBI raivostui Applelle, Apple FBI:lle – ja Trump Applelle

Ohjelman käsikirjoitus

Muita lähteitä

Yle Areena: Snowden – maailman halutuin mies (Helsingin kirjamessut 2015)

Tietovuotaja Edward Snowden arvostelee Venäjää internetin rajoittamisesta: Perustavanlaatuisesti väärin (Yle uutiset 5.9.2015)

Tietovuotaja Edward Snowden: Olin vakooja (Yle uutiset 29.5.2014)

Sisäministeriö: Siviilitiedustelulainsäädännön uudistaminen

Puolustusministeriö: Sotilastiedustelua koskevan lainsäädännön valmistelu

Oikeusministeriö: Perustuslain 10 §:n tarkistaminen (luottamuksellisen viestin suoja)

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ja mihinkähän jää ihmisten yksityisyys, ihmisillä on oikeus yksityisyyteen eikä se kuulu kenellekkään.

Lähettänyt käyttäjä

Oikein mukavaa, että aletaan kerätä tietoja ihmisten mielipiteistä jne. Vakuutusyhtiökin tarjoaa nykyään web-lääkäriä, jolle voi soittaa heti hoidontarpeen arviointia. Sit he voikin evätä korvaukset/vakuutuksen vedoten, et sulla oli flunssa vuonna x. Ja he saavat myös google-hakujesi tulokset eri sairauksista, josta tekevät johtopäätöksiä evätäkseen. Tämä vaan yhtenä esimerkkinä yksityishenkilöiden urkinnasta.

Lähettänyt käyttäjä

Varmasti hieno homma jos poliisiin voisi luottaa. Kuka näihin tietoihin pääsee käsiksi? Tuskin poliisi itsekään tietää. Jo tuo rekisterisekoilu on paljastanut poliisin leväperäisen valvonnan. Valta ilman valvontaa ja vastuuta turmelee varmasti.

Lähettänyt käyttäjä

Jokaisen kansalaisen moraalinen tehtävä on ottaa osaa estääkseen vastaavat valtion hankkeet vapautemme, yksityisyytemme sekä muiden kansalais- ja ihmisoikeuksiemme turvaamiseksi jatkossa. Terrorismijahti on yhä tekosyy valvontayhteiskunnan kehittämiseksi.

Lähettänyt käyttäjä

Mukava katsella ihmisten kommentteja asiasta, jota he ovat jo tehneet tietämättään. Tosin vain antaneet asiat toisten maitten turvallisuusviranomaisille.
-Käytätte gps:ää puhelimessa, joillain se on aina päällä. Mistä tiedät ettei se lähetä kokoajan tietoa valmistajalle?
-Facebook, twitter, instagram. Kuvaatte elämäänne ja ympäristöänne. Palvelimet ovat amerikassa. Samassa paikassa on myös työtiedot, kotikaupunki, kaverilista, kiinnostuksen kohteet, viestittely messengerissä/whatsapissa.
-Päivitykset. Kerrotte mitä teette ja vaikka poistaisitte sen niin facebook muistaa sen silti

Ja silti jaksatte pitää älämölöä jostain henkilökohtaisista asioista. Minua naurattaa.

Lähettänyt käyttäjä

Taas raflaava otsikko Yleltä. Valvonnalla seulotaan ainoastaan epäilyttävä, rikoksiin vihjaava liikenne. Lisäksi mukana on parlamentaarinen seuranta!

Lähettänyt käyttäjä

Miten Supo voi hoitaa tehtäviään ilman oikeita työkaluja? Yhtä hyvin kuin ruuvin ruuvaaminen sormenpäillä. On odotuksia, mutta ei edellytyksiä.
Sitä paitsi poliisi haluaa aina taskuillesi jos on epäilyä rikoksentekovälineistä - aseista puhelimiin.

Lähettänyt käyttäjä

"Taas raflaava otsikko Yleltä. Valvonnalla seulotaan ainoastaan epäilyttävä, rikoksiin vihjaava liikenne. Lisäksi mukana on parlamentaarinen seuranta!"

Hyvää: mahdollisuus estää terrori-iskuja ja rikolliset ahtaammalla.

Riskejä väärinkäytöksistä:
-"putin-rekisteri" -tyyppinen toiminta lain ulottumattomissa. Mitään ei tehtävissä, jos viattomille tulee ongelmia.
Työvälineeksi tarkoitettua salaista rekisteriä käytetään jatkuvasti ihmisten elinkeinotoimintaan vaikuttaviin lupapäätöksiin vastoin lakia, eikä kukaan ole oikeusjärjestelmän mukaan rikkonut lakia.
-tietojen kaupallistaminen ja käyttö rahastukseen/piiloverotukseen, kuten "liikenneturvallisuus" jne.
-oikeusjärjestelmä säröilee jo ja osoittaa halvaantumisen merkkejä. Mitä jos mennään pahempaan suuntaan kohti Venäjä-ddr käytäntöjä? Viranomaisilla silloin liikaa keinoja kansalaisia vastaan.
-Houkutus käyttää aseena politikointiin:
Maahanmuutossa ja ääri-islamissa ei ollut mitään varjopuolta vielä muutama vuosi sitten. Kritiikki vaiennettiin täysin ja toisinajattelijat teilattiin. Julkinen keskustelu pääsi alkamaan ainoastaan vapaan somen ja epävirallisten julkaisujen kautta.
Mitä jos sama virallisen mielipiteen periaatetta käytetään muissakin yhteyksissä? Halua tuntuu olevan?

"Maan tapa" ja liian radikaalit mahdollisuudet ei ole hyvä yhdistelmä

Lähettänyt käyttäjä

Mot ja esim edellisen hallituksen ministeri joka otti asian pöydälle "suojellakseen yksilön vapautta" eivät elä tässä ajassa. Google, Facebook jne ovat tienneet jo monta vuotta missä herra MOT tai ministeri liikkuu,
mitä hän puhuu ja kirjoittaa, puhumattakaan ulkomaisista tiedustelupalveluista. Tässä yritetään tehdä väkisinkin asiasta jotakin muuta kuin se on - aiheet vähissä.

Lähettänyt käyttäjä

Lakiehdotuksessa puhutaan "maan rajat ylittävästä liikenteestä". Ongelma on vain se, että Internetissä ei ole maarajoja: jos käyttää verkkoa niin on yhteyksiä Suomen ulkopuolelle - jopa Googlen hakusivut ovat Suomen ulkopuolella (puhumattakaan sosiaalisen median palveluista).

Massavalvontaoikeuksien antaminen tarkoittaa kaikkien suomalaisten vakoilemista, lapsista vaariin, Armeijan ja Supon toimesta. Jopa verkkopankit ovat Suomen ulkopuolella esim. Nordea ja OP käyttävät ruotsalaisia palvelimia (tai ”pilveä”).

On kuin Edward Snowdenin paljastukset olisivat kaikuneet kuuroille korville Suomessa. Nyt puhutaan siitä, että joillekin annetaan Suomessa absoluuttinen valta - nimittäin informaatioyhteiskunnassa tieto on valtaa. Puhutaan siitä, että siellä tavalliset työntekijät pääsevät käsiksi henkilökohtaiseen dataan, jolla voi jopa kiristää päättäjiä… omista puolisoista nyt puhumattakaan. NSA paljastuksissa on selvinnyt että verkkovakoilussa päästään tasolle, josta KGB ja Gestapo voivat vain haaveilla.

Ruotsin pääministeri kertoi taannoin, että Ruotsilla on ongelmia ihmisten yksityisyyden kanssa (Ruotsin tiedusteluorganisaation, FRA, takia). Edward Snowdenin mukaan Ruotsi toimii käytännössä NSA käskyläisenä NSA:n työkaluilla – onko tämä Suomen tavoite? Vai painostaako USA/Ruotsi, jos/kun FRA ei pysty valvomaan suomalaisten/venäläisten verkkoliikennettä, jos Suomen verkkoliikenne saadaan ohjattua uudella verkkokaapelilla Ruotsin ohi Saksaan?

Lähettänyt käyttäjä

Knape Suposta kertoo selväsanaisesti, että tietoverkkotiedustelu on välttämätön työväline. Saamatta avata yksittäisiä tapauksia hän nyt aivan varmasti tietää tapauksista, joissa verkkotiedustelulla on kyetty estämään suunniteltu rikollinen toiminta. Ihmisoikeusprofessori Scheinin puolestaan arvioi, että se on tehotonta esim. terrorismin ehkäisemiseksi. Hänkö sen teoreetisen ja arvoladatun selvityksen nojalla voi tietää? Voisikohan arvon professori jättää poliisin huoleksi määritellä itse turvallisuuteen tähtäävän toiminnan menetelmät? Voisiko hän sen sijaan huolestua kaikista niistä ongelmista ja riskeistä, joita hysteerinen yksityisyyden suoja synnyttää esimerkiksi terveydenhoidossa? Ja voisikohan tutkiva journalisti tehdä kerran poikkeuksen ja uskoa poliisia?

Lähettänyt käyttäjä

Pelottavia olivat SUPO:n edustajan puheet. Häntä ei suomalaisten kansalaisoikeudet ja yksityisyys tunnu kiinnostavan pätkääkään. Ranskan viranomaiset, jotka iloisesti rikkovat yksityisyydensuojaa ja kohtelevat kansalaisiaan kuin roskaa, eivät vakoilulaeistaan huolimatta onnistuneet ottamaan ennalta kiinni yhtäkään Pariisin rikollisista. Onko Suomen suojelupoliisi niin tyhmä, ettei tajua vetää oikeita johtopäätöksiä?

Suunniteltu verkkovakoilulaki kuuluu fasististen, ei demokraattisten valtioiden toimintamalleihin. Mikään ei ole niin tärkeää kansalaisten vapaudelle ja turvallisuudelle kuin pitää valtio irti heidän yksityisyydestään ja muista kansalaisoikeuksistaan.

Lähettänyt käyttäjä

Siitä vain, ne joilla ei ole mitään salattavaa voivat oli rauhassa. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa!

Lähettänyt käyttäjä

Terrorismi ei todellakaan ole tilastojen kärjessä kun listataan ennenaikaisia kuolemia tai vammautumisisa aiheuttavia uhkia. Suhteellisuudentaju ja tolkku on siis todella pahasti hukassa jos joku hinkuu syyttömien kansalaisten yksityisyyden raiskaamista terrorismin torjunnan nimissä. Yhtä kuvottavaa kuin lapsia raiskaavan pedofiilin toiminta joka vaanii lätäkköön liukastuvia lapsia uhrikseen "lasten pelastamisen" nimissä.

Yhtä kuvottavia ovat massavalvonnan "perustelut". Samalla mädännäisyydellähän joku voisi tosissaan ehdottaa että tehokas vanhenevan väestön tuomien haasteiden ratkaiseminen edellyttäisi eutanasian ensisijaista tarjoamista vanhusongelman ratkaisuksi. Kyllä tyhmempikin tajuaa kuinka kuvottavasta ihmisoikeuksien raiskaamisesta olisi kyse. Yhteiskunta on olemassa ihmistä ja ihmisoikeuksien turvaamista varten ei päinvastoin.

Hallitus on vapauttamassa alkoholipolitiikkaa vaikka alkoholismi tappaa ja vammauttaa paljon paljon enemmän kuin terrorismi. Samaten kaatui äkkiä myös tupakoinnin aloittamisen ehkäisy. Onko sitten järjetön itsensä ja muiden myrkyttäminen pyhempi perusoikeus kuin yksityisyys? Seurataan siis SSS-hallituksen "logiikkaa" ja "tolkkua"...

Lähettänyt käyttäjä

Dokumentti oli aika hyvä oikeastaan. Supon edustaja selitteli kuinka "välttämätöntä" massaurkinta olisi ja muut lähinnä kertoivat haittapuolista. Todellisuushan tosiaan on että aika vähän tuloksia on saatu maissa, joissa massaurkinta on ollut käytössä kauan. Esim. jenkeissä jatkuvasti kouluampumisia, vaikka nettiseurannasta luulisi saavan ennusmerkit poimittua. Samoin pommi-iskuja siellätäällä kyttäyksestä huolimatta.
Oikeat terroristit yms. siirtyvät käyttämään salausta tai kokonaan dark nettiä, silloin massaurkinnasta ei ole juurikaan hyötyä, lähinnä vain haittaa. Tietoa kertyy ja sitten joskus se pompsahtelee esiin.
Esim. joku voi varastaa supolta sen urkintatietokannan ja laittaa sen jakeluun, ei olisi kivaa kellään sen jälkeen, kun supoleaks olisi kaikkien katseltavissa.
Huvittaa yllä nuo kommentit "ei mulla ole mitään salattavaa" tai "estetään rikollinen toiminta", tämä on saavutettavissa vain "1984" tyylisellä Stasi valvonnalla. Kuka haluaa sitä ja kuka haluaisi elää sellaisessa yhteiskunnassa. En ymmärrä ?!?!?!?!?!?
Mutta se mitä tuossa dokkarissa ei paljastettu oli viestikoelaitoksen rooli, se on perinteisesti vakoillut itäsuunnan radio ja tietoliikennettä aktiivisesti. Noin 99,9% todennäköisyydellä kuituyhteyksiä massavalvotaan nytkin. Tämä lainsäädäntöhanke on pistetty pystyyn, koska toiminnalle pitää saada lain oikeutus nyt kun on riskinä että ko. toiminta muuten paljastuisi.

 • Solifer polkupyörän akku.

  Polkupyörä tuomittiin tulipalon sytyttäjäksi

  Sähköpyörien maahantuoja miljoonakorvauksiin

  Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi muutama viikko sitten sähköpyörien maahantuojan, Jari Komulaisen, maksamaan miljoonakorvaukset rivitalon palosta.

 • Kittilässä sijaitsevan Levin hotellialuetta rinteeltä käsin kuvattuna.

  Reviiritaistelu Levin matkailumiljoonista

  Kittilän kuntakriisin takana matkailusukuja ja ay-liike

  Levin alkuperäinen kittiläläisyrittäjä Päivikki Palosaari ja Hullu Poro - AY-liikkeen Lapin bisnekset ja SDP:n Antti Rinne - viimeksi tulleina keskustataustaiset Vähätiitot Levin rakentajina.