Hyppää pääsisältöön

Ylen Luontovuosi

Ylen ohjelmistossa on tarjolla tänä vuonna hieno kokonaisuus kotimaisia luonto-ohjelmia. Tule mukaan matkalle Suomen luonnon monipuolisuuteen eri vuodenaikoineen, näe ja koe kotimaa aina erämaista lähiluonnon retkipaikoille!

Toivottavasti Erämaan lumo rohkaisee ihmisiä lähtemään itse ulos luontoon, muulloinkin kuin kesälomalla ja auringonpaisteessa. Luonnosta saa syviä elämyksiä myös tuiskussa ja vihmassa.― Petteri Saario

Erämaan lumo vie kansallispuistojen syleilyyn

Erämaat lumoavat palkitun luontodokumentaristin Petteri Saarion, jonka uusin sarja vie katsojat armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin, Kuusamon korvista Saimaan syliin.

Saario kuvasi kuusiosaista Erämaan lumo -dokumenttisarjaansa kolmen vuoden aikana. Hän on tallentanut suven syleilyn, paukkupakkaset, ruskan värileikit, kevätauringon, revontulet, rankkasateet ja myrskyt.

Etualalla paksun kuuran peittämää matalaa puustoa, taustalla auringon halo. Taivas on värjäytynyt okran eri sävyihin.
Halo-ilmiö Kuusamossa Etualalla paksun kuuran peittämää matalaa puustoa, taustalla auringon halo. Taivas on värjäytynyt okran eri sävyihin. Kuva: DocArt, Petteri Saario erämaan lumo,halo,kuusamo,petteri saario
Harmaahylkeen kuutti makaa harmaalla kivellä, joka on laikukas keltaisesta jäkälästä. Karvainen kuutti napittaa mustilla silmillään suoraan kameraan.
Hallikuutti ulkoluodoilla Harmaahylkeen kuutti makaa harmaalla kivellä, joka on laikukas keltaisesta jäkälästä. Karvainen kuutti napittaa mustilla silmillään suoraan kameraan. Kuva: DocArt, Petteri Saario erämaan lumo,harmaahylkeet,kuutti,luonto,petteri saario,ulkoluodot,ulkosaaristo
Mies seisoo kaukana ruskaisessa tunturissa. Tunturin matala kasvusto on punaista ja keltaista.
Lapin ruska Mies seisoo kaukana ruskaisessa tunturissa. Tunturin matala kasvusto on punaista ja keltaista. Kuva: DocArt, Antti Saario erämaan lumo,lappi,luonto,petteri saario,ruska,tunturi

Sarjassa nähtävien kansallispuistojen kaltaiset rauhan tyyssijat ovat harvinaistumassa. Hiljaisuuden merkitys korostui kuvausmatkoilla erämaan ympäröidessä ja luonnon näyttäessä ihmeellisimpiä puoliaan.

- Usva-seireenien kutsumana päätin lähteä yöretkelle läheiseen saareen. Saimaa oli tyyni ja musta. Veden erotti taivaasta vain siitä, että taivaankannen tähdet välkehtivät hiukan kirkkaampina kuin niiden kuvajaiset. Linnunrata halkoi ikuisuuden meren kuin pimeyteen kaadettu maitovana, roiskeet tuikkivat yli koko yötaivaan. Sitten yhtäkkiä joku sytytti valot. Tuliketun häntä kipinöi. Revontulet, syyskuussa, Saimaalla!, Petteri Saario kuvaa Saimaan Kolovedellä kokemaansa hetkeä.
Erämaan lumo Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 alkaen 28.2.


Helmipöllö talvella lumisessa puussa.Helmipöllö talvella lumisessa puussa.
Kuva: Hannu Siitonen
helmipöllö,metsän tarina

Kuukkelit, huuhkajat, majavat ja muut metsän asukkaat pääosissa maaliskuun luontodokumenteissa

Maaliskuun lauantai-illoissa nähdään kotimaisia luontoelokuvia. Metsän tarina, Huuhkajan jäljillä ja Majavien valtakunta tutustuttavat meidät maamme metsien ja vesistöjen mielenkiintoiseen elämään.

Kuukkeli iltasumun nousuaikaan Parikkalassa syyskesällä
Metsän tarina Yle TV1 5.3. Kuukkeli iltasumun nousuaikaan Parikkalassa syyskesällä Kuva: Hannu Siitonen metsän tarina,yle tv1
Huuhkaja laskeutuu siivet levällään metsämaisemassa
Huuhkajan jäljillä Yle TV1 12.3. Huuhkaja laskeutuu siivet levällään metsämaisemassa Kuva: Mika Honkalinna huuhkaja,huuhkajan jäljillä
Majava vedessä nakertaa oksaa.
Majavien valtakunta Yle TV1 19.3. Majava vedessä nakertaa oksaa. Kuva: Kari Soveri majavat,majavien valtakunta

Metsän tarina on koko perheen elokuva ainutlaatuisesta suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä. Elokuvan pääosissa ovat metsän lukuisat asukkaat: karhut ja hirvet, käärmeet ja pöllöt, muurahaiset, sammakot ja liito-oravat sekä muinaiset sielulinnut kuten kuukkeli ja palokärki.
Yle TV1 lauantaina 5.3. klo 19.15

Huuhkajan jäljillä kertoo suurimman pöllömme tarinan. Viimeisten 50 vuoden aikana huuhkaja on muuttunut takametsien asukista moderniksi kaupunkilaiseksi. Aiemmin huuhkajaa on pidetty kuolemaa enteilevänä lintuna ja pöllöä on vainottu armotta. Huuhkaja on osoittanut selviävänsä vainosta ja luottavansa ihmisiin kun siihen on aihetta.
Katso Areenassa

Majavien valtakunta seuraa majavaperheen elämää kaikkina vuodenaikoina kahden vuoden ajan. Majava on saavuttanut kuuluisuutta taidokkailla pesä- ja patorakennelmillaan sekä erinomaisilla metsurin taidoillaan. Majavalampi ja pato-allas tarjoavat erinomaisen suoja- ja kasvupaikan myös monille muille eläimille kuten hyönteisille, kaloille, sammakoille ja laulujoutsenelle.
Yle TV1 lauantaina 19.3. klo 18.45 ja jo nyt Areenassa!

On ihanaa, kun kaupan kassajonossa kuulen avauksen "meidän mökillä tai meidän pihalla on tällainen kasvi tai eläin". Kun joku on saanut kauttani yhteyden luontoon ja on valmis jakamaan tämän yhteisen rakkauden kanssani.― Pirkka-Pekka Petelius

Tietoa ja elämyksiä radion luonto-ohjelmista

Yle esittää radiossa 200 tuntia luonto-ohjelmia vuodessa, ja ne yksinään tavoittavat viikoittain noin miljoona ihmistä. Yle Radio Suomi on luontoäänien koti, jossa luonto-ohjelmien klassikot ovat ilahduttaneet kuuntelijoita jo vuosikymmenten ajan.

Keskiviikkoisin kerran kuussa Luontoillan asiantuntijaraati kokoontuu vastaamaan yleisön luontokysymyksiin puheenjohtaja Pirkka-Pekka Peteliuksen johdolla. Muina viikkoina kuullaan Luonto-Suomen lähetys. Keskiviikkoiltaisin ääneen pääsee myös Metsäradio.

Sunnuntaisin luonnon ihmeisiin tutustutaan Juha Laaksosen luontoretken ja Minna Pyykön maailman parissa. Myös Viikon luontoääni kajahtaa ilmoille sunnuntaina.

Yle Radio 1:n sarjassa Puisevia tarinoita tutkaillaan Suomessa kasvavia puulajeja, kerrotaan tarinoita puista ja tavataan ihmisiä puun äärellä; haaveilemassa, muistelemassa, työssä, leikkimässä, rakentamassa ja tekemässä taidetta. Lähde mukaan luonto- ja kulttuuriretkelle maanantaisin klo 17.40 alkaen 29.2.!

Lintu etsii kotia - sinä voit auttaa!

Kolopesijälinnuilla on asuntopula, kolmannes Suomen lintulajeista on uhanalaisia. Pohjola on maailman lintujen lastentarha, ja siksi juuri meidän tekomme ovat äärimmäisen tärkeitä.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja alkaa 1. maaliskuuta ja jatkuu Suomen satavuotisjuhlavuoteen. Vuoden aikana Suomen oksistoon nostetaan miljoona toimivaa linnunpönttöä!

Talitiainen hautoo.
Talitiainen Talitiainen hautoo. Kuva: Juha Laaksonen / Yle linnunpöntöt,talitiainen
Sinitiaisen poikaset pesässä.
Talitiaisen poikaset Sinitiaisen poikaset pesässä. Kuva: Yle, Juha Laaksonen sinitiainen
Kirjosiepponaaras hautomassa.
Kirjosieppo Kirjosiepponaaras hautomassa. Kuva: Juha Laaksonen / Yle kirjosiepot,linnunpöntöt

Kampanja kannustaa kartoittamaan, kunnostamaan ja nikkaroimaan linnunpönttöjä ympäri maan. Mukana on suuri joukko järjestöjä ja tunnettuja kasvoja, yhteistyöhön kutsutaan mukaan kaikki luonnon ystävät.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja 1.3. alkaen

Luonto-ohjelmien koti löytyy Areenasta

Yle Areenaan avataan maaliskuussa luonto-ohjelmien oma pesä, josta löytyy entistä paremmin sisältöä luonnonystäville. Areenasta voit katsoa kaikki tässä artikkelissa esiteltävät Ylen Luontovuoden ohjelmat pitkillä esitysoikeuksilla. Sieltä löydät myös luontosisältöä, joka ei tule esitykseen tv-kanavilla sekä tietenkin luonto-ohjelmien kestosuosikit, kuten Avara luonto.


Suomi on maailmanlaajuisestikin harvinainen maa, koska meillä on maailman parhaat luontoharrastajat. Ammattitaitoisia osaajia, joiden kanssa pystytään kartoittamaan ja tutkimaan luontoa niin kuin ei missään muualla.
― Minna Pyykkö

Ulos luontoon kutsuu mukaan kevätseurantaan ja Löydä luontosi herättelemään omaa luontosuhdetta

Ulos luontoon Kevätseuranta palaa muuttolintujen myötä. Taas mennään metsään, sukelletaan paisuviin puroihin ja tutkitaan pienimmätkin öttiäiset. Mitä tapahtuu linnunpöntöissä, mäyränpesissä ja veden alla, mitä kuuluu muurahaisille ja kasveille talven jälkeen? Kevätseuranta kertoo, miten kevät etenee ympäri Suomen.

Kuusiosaista sarjaa juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius.

Ulos luontoon: Kevätseuranta Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 alkaen 10.4.

Luonnon ääreen Aamu-tv:ssä

Aamu-tv seuraa tuttuun tapaan Luonto-Liiton perinteistä kevätseurantaa joka toinen torstai 10.3. alkaen.

Aamu-tv:n luonto-ohjelmaklassikko Luonto lähellä esittelee puolestaan kiinnostavia luonto- ja ympäristökohteita joka maanantaiaamu. Luonto lähellä -sarjaa on tehty keväästä 1997 lähtien. Ohjelman toimittaa Paul Segersvärd.

Kielo kukkii
Kielo kukkii Kielo kukkii Kuva: Yle / Asko Hauta-Aho Hyönteinen,kasvit,Kielo (Kukka),luonto
Sammakot kutee vedessä.
Sammakot kutupuuhissa Sammakot kutee vedessä. Kuva: Juha Blomberg Sammakko,sammakot
Kangasvuokko ja hämähäkki keväällä.
Kangasvuokot ja hämähäkki Kangasvuokko ja hämähäkki keväällä. Kuva: Yle / Asko Hauta-Aho Kangasvuokko
Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja luonto on tie ihmisen ytimeen. Haluan ymmärtää ihmisiä, sillä olemme erottamaton osa luontoa. Olemme yhä metsäläisiä.― Kimmo Ohtonen

Kesän korvilla on korkea aika ravistella oma luontosuhde uudelleen eloon. Löydä luontosi -ohjelma vie katsojat ulos - kahden tunnin suora lähetys tulee järven rannalta luonnon ollessa vihreimmillään. Lähetystä juontavat toimittaja ja luonnon puolesta useasti tempaissut Kimmo Ohtonen sekä sekä juontaja, malli ja monessa mukana ollut uskalikko ja luontoihminen Viivi Pumpanen. Löydä luontosi viihdyttää, yllättää ja muistuttaa siitä, miksi luonnossa on hyvä olla.

Mukana menossa monia tunnettuja ja yllättäviäkin luonnonystäviä, mm. Pirkka-Pekka Petelius ja Kummelit!

Löydä luontosi Yle TV1 perjantaina 27.5. klo 21.05

Nykyihmiset haluavat yhä enemmän suuria elämyksiä. Silti lähimetsienkin kätköissä piileskelee suuria tarinoita ja uskomattoman hienoja paikkoja, kunhan vain tutustuu hieman alueen historiaan, suomalaiseen mytologiaan ja avaa kaikki aistinsa luonnon viesteille.― Reetta Ranta

Metsien kätkemä houkuttaa retkille maamme upeimpiin luontokohteisiin

Metsien kätkemä vie katsojat suomalaiseen luontoon kokemaan kauniita, vaikuttavia ja mielikuvitusta kutkuttavia paikkoja. Jokaisessa jaksossa liikutaan yhden alueen kiinnostavimmissa luontokohteissa ja pureudutaan syvemmin niihin kytkeytyvään mytologiaan. Matkalla kohdataan ympäristöön kietoutuvia ihmiskohtaloita ja tarinoita aikojen takaa. Yhdeksänosaista sarjaa emännöi urbaani mytologi, tuottaja Reetta Ranta, joka on saanut oppaakseen suositun Retkipaikka-blogin perustajan Antti Huttusen.

– Toivon, että Metsien kätkemä on puolen tunnin yhteinen tauko arkeen. Nojatuolimatka on parhaassa tapauksessa myös sytyke, joka innostaa tekemään itse perässä ja jakamaan elämyksen perheen tai kavereiden kanssa, Reetta pohtii.

Metsien kätkemä Yle TV1 kesällä 2016


Nainen ja koira tunturimaisemassaNainen ja koira tunturimaisemassa
eränkäynti,luonto

Eränkävijät on sarja metsästyksestä ja kalastuksesta nykypäivän Suomessa

Eränkävijät seuraa neljän intohimoisen eränkävijän tarinaa metsästyksen ja kalastuksen parissa. Heitä yhdistää rakkaus Suomen luontoon, vaikka taustoiltaan ja tarinoiltaan he ovat lähes toistensa vastakohtia ja kotoisinkin Suomen eri kolkista.

Eränkävijät jakavat samat luontoarvot ja harrastukset, vaikka nämä näyttäytyvät katsojalle hyvin erilaisina. Kun pohjoisessa tunturit ovat lumen peitossa ja järvet jäässä, kuljetaan etelässä vielä sulassa maassa ja kalastetaan virtaavissa vesissä. Tai kun itärajalla jahdataan suurpetoja, haetaan pohjoisempana kanalintusaalista perinteisin keinoin.


Ohjelma esittelee tuoreella tavalla mitä metsästys ja kalastus ovat nykypäivän Suomessa; ne ovat myös nuorten ja eritoten myös naisten harrastuksia. Lisäksi ohjelma näyttää vaikuttavasti Suomen luonnon monimuotoisuuden, vuodenaikojen vaihtelun sekä luontoharrastusten ääripäät samanaikaisesti.

Eränkävijät Yle TV1 syksyllä 2016

Luonto-ohjelmat ovat minulle vuoropuhelua itseni ja muiden kanssa. Luonto on kaikista tärkeimpiä asioita tällä planeetalla. Luonto-ohjelmat auttavat ymmärtämään miten planeettamme toimii ja se kertoo luonnonvoimista, jotka pitävät meidät hengissä.― Kimmo Ohtonen

Katoava Pohjola kertoo kyvystämme elää rintarinnan villin arktisen luonnon kanssa

Luontokuvaaja Kimmo Ohtonen selvittää kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Katoava Pohjola ihmisen ja pohjoisen luonnon monimutkaista suhdetta.

Kuvausmatkat vievät Kimmon uskomattomalle seikkailulle Pohjoismaiden syrjäisimpiin kolkkiin; jäätiköille, tuntureille, aarniometsiin ja Jäämeren rannoille. Matkansa myötä Kimmolle paljastuu, kuinka kuusi avainlajia on joutunut ahtaalle ihmisen toiminnan ja asenteiden takia. Susien, ahman, valaiden, jääkarhun, norppien ja myskihärkien tulevaisuus näyttää synkältä. Kimmo kuitenkin uskoo, että pelastamalla nämä lajit, voimme muuttaa koko pohjoisen luonnon tulevaisuuden.

Muutosten aikaan saaminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä reviirikiistat repivät myös paikallisia ihmisiä kahteen eri leiriin. Jokaisessa jaksossa koetukselle joutuvat myös Kimmon näkemykset.

Katoava Pohjola Yle TV1 loppuvuodesta 2016

Ylen Luontovuoden logo
Ylen Luontovuoden logo luontovuosi

Kaikki luonnosta: yle.fi/luonto

Tätä artikkelia päivitetään pitkin vuotta ohjelmiston tarkentuessa ja täydentyessä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Todella upea teko Yleltä tällainen kotimaisen luonnon kunniaksi tehty sarja.Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen katsoo sarjan,ja toi-
vottavasti se herättää ihmisissä ajatuksia siitä mikä elämässä on tärkeintä.
Luontosuhteemme kaipaa mielestäni korjausta.Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Todella hyvä artikkeli! Enemmän tämmöstä kaivataan kotimaisessa mediassa. Itselle tuli motivaatio tästä ja Erämaan lumo- sarjasta ja uusi tavoite olisi nyt tälle vuodelle käydä karhunkierros vaeltamassa joskus kesän/alku syksyn aikana! Paljon on valmistautumista sitä varten, sekä fyysisesti että henkisesti, varusteiden käyttöä ja hyödyntämistä pitää opetella. Toivottavasti saan kaverin mukaan vaan! Todella kaunista luonta meillä on täällä Suomessa, pitää vain mennä sen luokse. Valtaosa ihmisistä elää kiireisissä ja kaoottisissa kaupunki oloissa, arki täynnä stressaavia ja uuvuttavia paineita. Ehkä tämä rohkaisee muitakin lähestymään luontoa, minulle luonto, erämaa jne. on rakasta jo ennestään, mutta eiköhän kaikki pidä meidän kotimaisia maisemia kauniina. Jos saisin luonnossa oleskelusta ja elämisestä luonnon kanssa lähemmässä suhteessa apua omaan elämään, piristystä syvään masennukseeni ja mielenterveys ongelmiini, olen melko varma että viikko siellä karhunkierroksessa jo laittaa ajatukset positiiviseen suuntaan ja hilajttain todennäköisesti minulle avautuu aivan uusi näkökulma koko elämästä kun opin luonnossa pärjäämään pienellä määrällä varusteita ja tulemaan toimeen ilman monipuolista elektroniikka, internetin käyttöä jne pidempään aikaan, kun opin hyödyntämään luonnon tarjoamia mahdollisuuksia kuten kalastusta, lähde veden käyttöä, sienestämistä, marjastamista, vaikka hunajaa ja vaahtera siirapin talteenottamista yms. kaikenlaisia erinomaisia ja virkistäviä varoja mitä löytyy erämailta ja maaseudulta! Yhdistää sen vielä harrastuksiin, kuten hiihtämiseen, lasketteluun, pyöräilemiseen, sukeltamiseen, suunnistamiseen ja näin pois päin niin kyllä olisi mukavaa tekemistä! Ai ai että kuullostaa hyvältä!

Lähettänyt käyttäjä

Niinpä! Lumoavan kaunis suomalainen metsä, joka on tarkoitus
kokoomuksen johdolla mahdollisimman nopeasti yksityistää ja
myydä polkuhinnalla ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Nauttikaa niin kauan
kuin voitte, muppetit.

Lähettänyt käyttäjä

Onko nimi enne? Toivon mukaan saamme jatkossakin todella kokea tätä upeaa luontoamme muutenkin kuin pelkästään näiden dokumenttien kautta.
Yle tiedetään hallituksen linjan kannattajaksi ja kummastelen yllättävän suurta satsausta Yle:ltä suomalaisen luonnon dokumenttiaatioon kireän talouden aikana ja kun tv-anti on muuten aika lailla uusintavoittoinen.
Skeptikkona pyydän anteeksi, jos Yle:n vilpitön tavoite on tuoda Suomen luonto kaikkien mieliin ja sydämiin tarkoituksena lisätä ihmisten innostusta liikkumaan luonnossa eikä ketunhäntä kainalossa peesata hallituksen uutta metsähallituslakialoitetta.

Lähettänyt käyttäjä

Pistin linkin Facebookiin. Toivottavasti saataisiin myös englanniksi selostettuna tai tekstitettynä, niin leviäisi ympäri maailman lukuisten kaukaisten ystävieni kautta.

Lähettänyt käyttäjä

Suuret kiitokset Ylelle hienosta luonto-ohjelmien kokonaisuudesta! Valitettavasti on kuitenkin pakko antaa ruusujen lisäksi runsaasti risuja yhden sarjan tuottamisesta ja esittämisestä, nimittäin Eränkävijöistä.

Toki metsästyksestä ja kalastuksesta saa tehdä ohjelmia jo valistusmielessä, opettaen eettisesti vastuullista metsästys- ja kalastuskulttuuria. Ohjelmatiedoista päätellen pääpaino on kuitenkin metsästyksen esittelynä hienona harrastuksena ja hupina, jossa ei kyseenalaisteta edes harvalukuisten suurpetojemme tappamista ns. kannanhoidon nimissä ja ilman muuta syytä kuin se, että kaatolupia on myönnetty.

Tällainen suurriistan metsästämisen ihannointi on yksi vastenmielisimpiä piirteitä metsästyskulttuurissa sekä meillä että muualla. Jos on pakko tappaa eläimiä ja sekaantua luonnon omaan järjestykseen esim. hävittämällä suurpetokannat luonnottoman pieniksi, se ei ole ylpeilyn aihe, vaan pikemmin surullinen välttämättömyys - jos sitäkään.

Modernissa metsästyksessä ei ylpeillä tappamisella eikä luonnon monimuotoisuuden vähentämisellä, vaan pyritään kaikin tavoin edistämään luonnon ja eläinten hyvinvointia sekä korjaamaan ihmisen aiheuttamia ongelmia. Esimerkiksi epätasapaino petojen ja niiden saaliseläinten välillä on yksi näistä, samoin ihmisen toiminnan seurauksena kuten liikenteessä tai vanhoihin piikkilankoihin loukkaantuneiden eläinten olemassaolo. Näiden eläinten jäljestämisen parempi organisointi sekä loukkaantumisen ehkäisy vaikkapa piikkilankojen ja roskien keruutalkoilla voisivat olla sellaista vastuullista toimintaa, jota paikalliset metsästysseurat voisivat järjestää.

Pitää muistaa, että metsästys aiheuttaa suuresti haittaa muille luonnossaliikkujille, eivätkä monet uskaltaudu edes marjastamaan ja sienestämään pelätessään tulilinjalle joutumista, puhumattakaan koiran ulkoiluttamisesta tai ratsastamista metsätiellä hirvenmetsästysaikaan... Verorahoilla toimivan Ylen tulee tuntea vastuunsa koko kansan mediatalona, eikä se saa edistää ja syöttää meille ohjelmillaan mitä tahansa arvomaailmaa.

Jos ja kun metsästyksestä ja kalastuksesta tehdään ohjelmaa, näihin ei pidä suhtautua kritiikittömästi edistäen näiden suosiota harrastuksena tai huvina. Puheenvuoro on annettava myös kriittisille äänenpainoille ja korostettava enemmän kuin mitään eräharrastajien vastuuta luonnon- ja eläinsuojelun suhteen. Näillä ehdoilla Eränkävijät-ohjelman voi hyväksyä Ylen ohjelmistoon - ei muuten.

Hei Riitta ja kiitos palautteestasi!

Metsästys herättää paljon tunteita. Samalla se on myös suosittu harrastus, jolla on Suomessa pitkät ja laajat perinteet ja jota säädellään lailla ja asetuksilla. Eränkävijät-sarjan kaikki päähenkilöt ovat vastuuntuntoisia metsästäjiä ja kalastajia, jotka noudattavat näille harrastuksille määriteltyjä lakeja ja kunnioittavat luontoa, jossa liikkuvat. Metsästys ja kalastus toimii monelle suomalaiselle ennen kaikkea kipinänä liikkua luonnossa ja mahdollisuutena oppia ymmärtämään luontoamme ja maatamme paremmin. Tästä myös Eränkävijät kertoo.

Kaatoluvilla ja riistanhoidolla nimenomaan halutaan pitää yllä tasapainoa petoeläinten ja näiden saaliseläinten välillä ja estää kantojen heikentymistä tai lajien sairastumista. Tämä on olennainen osa Eränkävijöissä kuvattavaa metsästystoimintaa. Riistaeläimiä myös kunnioitetaan ja saaliiksi saatu liha syödään. Lihansyönnin näkökulmasta riistaliha on loppujen lopuksi varsin ekologinen vaihtoehto.

Luonnonsuojelu aiheuttaa joskus myös ristiriitoja mm. elinkeinonharjoittamisen tai ihmisen elintilan suhteen. Kykyämme elää yhdessä hauraan luontomme kanssa käsitellään Ylen Luontovuoden päättävässä sarjassa Katoava Pohjola, jossa luontotoimittaja Kimmo Ohtonen tutustuu eri arktisiin lajeihin, näiden suojeluun ja sen aiheuttamiin ristiriitoihin paikallisten ihmisten elämässä.

Toivon, että löydät näistä molemmista sarjoista mielenkiintoisia näkökulmia ja elämyksiä luontomme parissa.