Hyppää pääsisältöön

Tutkijatohtori Markus Vinnari tietää, miten suomalaisista saadaan kasvissyöjiä

Markus Vinnarin henkilökuva argumentilla: Lihansyönti on sivistymätöntä.
Markus Vinnarin henkilökuva argumentilla: Lihansyönti on sivistymätöntä. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu battle,markus vinnari,yle battle

Lihansyönnistä kanssani keskusteli Yle Puheella kauppatieteiden maisteri, bio- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri Markus Vinnari. Tämä teräväsanainen vegaani tietää, miten suomalaisista saadaan 30 vuodessa kasvissyöjiä. Vinnari on kestävästä kehityksestä kiinnostunut tutkijatohtori, joka työskentelee Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa. –Juhani

Kuuntele keskustelu Yle Puheella!

Osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #ylebattle ja liity joukkoihimme Facebookissa!

facebook.com/ylebattle
instagram.com/ylebattle
twitter.com/JKenttamaa
Snapchat: juhanikenttamaa

yle.fi/battle 24/7

Yle Puhe maanantaisin 29.2.–28.3. klo 16.03

Yle TV2 torstaisin 3.–31.3. klo 22.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Taas näitä punavihreitten kotkotuksia. Voi olla tämäkin hippi aivan varma, että MISTÄÄN maailmankolkasta ei KOSKAAN saada kasvissyöjiä. Liharuoka kun on 4000kertaa parempaa kuin yksikään ...tun kasvissosekeitto.

Lähettänyt käyttäjä

Minusta ylipainoisimmat tyypit voisi lähettää ruoaksi kehitysmaihin. Meksikolaiset ohittivat äskettäin jenkit maailman ylipainoisimpana kansana, joten sieltä päin voisi aloittaa. Sitäpaitsi jenkit tuhoavat luontoa per capita eniten yhdessä ökyarabien kanssa, niitä vain on niin jumalaton määrä.

Lihavuus on tietty noin maailman tasolla alunperin amerikkalaisen elintarviketeollisuuden syy, lisättyä "sokerilietettä", maissisiirappia on ihan kaikessa paitsi kasviksissa. Jos nälkää näkevät söisivät sikalihavat ja muutenkin veroja kiertämällä miljardinsa keränneet rikkaimmat huijarit, se auttaisi kahdella tavalla: eniten suuren jalostusasteen ravintoa kuluttavat ihmiset vähenisivät ja köyhimmät herkeäisivät kuolemasta nälkään. Ruoantuotannon ekologinen jalanjälki pienenisi, ja rikkaiden syömisessä olisi se hyvä puoli että hiljalleen maailman omaisuus väkisinkin jakautuisi suuremmalle joukolle.

Lyhyesti: elintarviketeollisuus ja sokerilla läträäminen kuriin, ihan kaikki muut voittavat kun monsanto, nestle ja muut maailmantuhoyhtiöt häviävät.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni muutos lihattomaan lautaseen ja eläineettiseen ruokavalioon lähtee tulevien sukupolvien eli lasten kasvatuksesta. Tavallisen suomalaisen ikäihmisen " perusruoka " on läskiä, voita ja kermaa, koska siihen he ovat oppineet ja tottuneet. Makutottumukset ovat opetettavissa, mutta miksi ei opettaisi lapsia jo valmiiksi ympäristö ja eläinystävälliseen kasvisruokavalioon. Tulevan sukupolven perusruoka olisi kasvisruokaa, samaa opettaisivat taas eteenpäin omille lapsilleen jne... Palkkioksi ihmiset voivat paremmin ja ovat terveempiä!

Lähettänyt käyttäjä

Niin kauan kuin on aikuisia "Liharuoka kun on 4000kertaa parempaa kuin yksikään ...tun kasvissosekeitto" on aikuisia, jotka opettavat lapsille, että lihaa pitää syödä, lihaa on hyvä syödä, lihaa on oikeastaan pakko syödä.

Oikeasti monet luulevat, että ihmiselle on lihassa ravintona jotain niin ihmeellistä, että ilman sitä kuolee.

Samat ihmiset helposti luulevat, että lihan syömättömyys tarkoittaa pelkkää salaatin ja kasvissosekeiton syömistä.

Lähettänyt käyttäjä

1. Joidenkin tutkimusten mukaan lihantuotannon yhteispäästömäärät (otetaan huomioon siis aivan kaikki) voivat olla jopa 51% KAIKISTA päästöistä
2. Vain jopa Yhdysvaltojen tuottamalla eläimille viljellyllä ruoalla voitaisiin ruokkia 10 miljardia ihmistä
3. Eläintuotannon päästöt kasvavat koko ajan
4. Puolen kilon punaisen lihan tuottoon tarvitaan 9000 litraa vettä
5. Sademetsät häviävät koska tarvitaan lisää tilaa viljellä ruokaa eläintuotantoon. Jalkapallokentällinen joka toinen sekunti.
6. 40% kaikesta vedestä nostetusta lajistosta heitetään pois. Lajikunnat tuohoutuvat kasvavaan tahtiin.

Mietippä itse. Ihan sama vaikka sun mielestä yksittäinen ihminen ei saa aikaan mitään. Itse en ainakaan halua olla missään tekemisissä tälläisen maailman tuhoamisen kanssa. (katsokaa kaikki Cowspiracy!)

Lähettänyt käyttäjä

"Oikeasti monet luulevat, että ihmiselle on lihassa ravintona jotain niin ihmeellistä, että ilman sitä kuolee."

Enpä tiedä, ainakin kaikki tuntemani kasvissyöjät ja vegaanit joutuvat tekemään enempi töitä sen eteen, että saavat kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Lihansyömistä olisi tietysti hyvä vähentää, sekä terveys- eettisistä että ympäristösyistä. Mutta monien levittämä väite siitä miten lihansyönti on oikeastaan ihmiselle luonnotonta jne lähinnä vähentää uskottavuutta, ja on saanut minutkin epäilemään että voiko mihinkään väitteisiin luottaa, vai ovatko ne kaikki aktivistien propagandaa vähän kuin evoluutiovastaisuus kreationisteilla. Luonnossakaan harva laji on täysin kasvin- tai lihansyöjä, esimerkiksi sorkkaeläimet syövät yllättävän usein lihaa. Alun perin kaikki eliöt olivat lihansyöjiä, kasvinsyönti yleistyi vasta siinä vaiheessa kun kasvit kehittyivät (ja lopulta alkoivat kovasti puolustautua niitä syöviä eläimiä vastaan.)

Jotkut vegaaniblogit väittävät jopa monen lihaa syövän eläimen olevan kasvinsyöjiä. Asiallisempaa olisi todeta miten asia on, ja että lihansyömistä pitäisi silti vähentää. Siitä kun ei pääse mihinkään että eläinperäiset tuotteet ovat hyvä energian ja ravinnonlähde, vaikkeivät ne olisi syötäville mukava asia tai tuotanto ekologisesti kestävää. Siksi eliöt mielellään syövät lihaa, sen himo itsessään ei ole pelkkä kasvatus- tai kulttuurikysymys, kuten usein annetaan ymmärtää.

Videota en pystynyt katsomaan koska ei ola Flashia, mutta yleisesti ja muiden kommenttien pohjalta...

Battle

Lue lisää:

Battle

Battle kyseenalaistaa nykyisen maailmanjärjestyksen ja haastaa keskustelemaan viidestä tulevaisuutemme kannalta tärkeästä aiheesta: uskonto, ruoantuotanto, päihteet, nationalismi ja talous. Sinut on haastettu mukaan. Millaisessa maailmassa sinä ja jälkipolvesi haluatte elää? Ota kantaa! –Juhani

Battlen uskontokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rukousnauha.
Battlen uskontokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rukousnauha. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,uskonto (uskominen)

USKONTO

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen ruoantuotantokokonaisuuden teemakuva. Kuvassa verinestettä valuva paisti.
Battlen ruoantuotantokokonaisuuden teemakuva. Kuvassa verinestettä valuva paisti. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,ruoantuotanto,ruoat (ruokalajit)

RUOANTUOTANTO

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen päihdekokonaisuuden teemakuva. Kuvassa huumetabletteja.
Battlen päihdekokonaisuuden teemakuva. Kuvassa huumetabletteja. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,päihteet

PÄIHTEET

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen nationalismikokonaisuuden teemakuva. Kuvassa polttopullo.
Battlen nationalismikokonaisuuden teemakuva. Kuvassa polttopullo. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,nationalismi

NATIONALISMI

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen talouskokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rypistynyt US dollarin seteli.
Battlen talouskokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rypistynyt US dollarin seteli. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,talous

TALOUS

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK