Hyppää pääsisältöön

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.
Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975. Kuva: Yle kuvanauha, Yle/Arja Lento, Elävä arkisto 1975,Iltatähti,Yle Elävä arkisto

Vuonna 1975 Iltatähti-ohjelma tarjoili "rytmimusiikin rautaisannoksia" parhaimmillaan jopa kahdesti kuussa. Folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III ja Professori Pitkätukka.

Iltatähden kolmannelta vuodelta on tallella vain yksi kokonainen ohjelma, mutta kadonneita jaksoja on tätä artikkelia varten osittain ennallistettu säilyneiden työnauhojen ja sisältöselostusten avulla. Joistakin lähetyksistä ei ole säilynyt mitään materiaalia. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa. Lisää kokonaisia Iltatähtiä on nähtävänä Yle Areenassa.

Kevään 1975 aloitusjakson filmivieraisiin kuului mm. The Guess Who, jota suomalainen musiikkialan veteraani Johan "Mosse" Vikstedt haastatteli New Yorkissa.

Lähetyksen leijonanosuuden muodosti intensiivinen livetaltiointi Hurriganesin joulukuisesta keikasta Tavastia-klubilla. Oheisen koosteen loppuun on lisätty haastattelu, jossa Iltatähden toimittaja Mikko Alatalo tiukkaa, mihin yhtye oikein pyrki musiikillaan. Juttutuokiota ei ajettu alkuperäisessä ohjelmassa ilmeisesti kehnon äänenlaadun vuoksi.

Folkralleja ja viisukritiikkiä

Helmikuussa Iltatähtien lähetystahti tiheni kahteen kertaan kuussa, joskin ohjelma-aika samalla hieman lyheni noin tuntiin tai sen alle. Helmikuun ensimmäisen ohjelman (Iltatähti 23) päävieraana oli folkyhtye Cumulus, jonka osuus on nauhoitettu helsinkiläisessä Pub Britanniassa. Kokonaan on hävinnyt Alibi-klubilla tehty harvinainen livetallenne Kalevala-yhtyeestä, 1970-luvun helsinkiläisrockin merkittävästä instituutiosta.

Musiikkipoliittiset jutut hupenivat sarjasta vuoden mittaan lähes olemattomiin, mutta tässä helmikuisessa Iltatähdessä puhetta on vielä tarjolla paristakin aiheesta. Yleisradion euroviisutuottaja Erkki Pohjanheimo saa perustella, miksi Suomen loppukilpailuun pääsi karsintaerien parhaiden ohella myös poliittisen laululiikkeen keulakuvabändi Agit-Prop.

Mielipiteitä musiikkikirjojen julkaisemisesta kysellään kustantajilta ja toimittaja Ilpo Sauniolta, joka peräänkuuluttaa mm. perusteoksia maailman eri musiikkikulttuureista ja afroamerikkalaisesta populaarimusiikista. Haastattelujen lomassa nähdään työväenlaulaja Reijo Frankin jykevä esitys.

Onko Pihasoittajat tuumaillut sähköistystä, esimerkiksi lusikoiden tilalle sähkövatkainta?― Matti Rosvall Iltatähdessä

Folk-anti jatkui helmikuun toisessa lähetyksessä (Iltatähti 24), jonka pääesiintyjä oli Suomen euroviisukarsinnan voittajayhtye Pihasoittajat. Edustuskappale Viulu-ukko edusti bändin johtajan Kim Kuusen mukaan kuitenkin jo taakse jäänyttä tyyliä. "Rallit pitkästyttävät, nykyään pidämme musiikista, jossa on enemmän ideoita."

Samassa ohjelmassa nähtiin kevään ensimmäinen alueraportti, jonka aiheena oli Turun rock- ja jazzelämä. Katsauksesta on valitettavasti jäljellä vain Turku Big Bandin ja paikallisten rockbändien (Yellow, Kopra, Kaamos) haastatteluja.

Kadonneiden nauhoitusten osalta yksi harmillisimmista tapauksista on maaliskuun alussa lähetetetty jakso (Iltatähti 25), joka sisälsi mm. Dave "Isokynä" Lindholmin ja Tiitta Spoutin live-esiintymiset. Tallella olevilla nauhoilla Wigwam esittää kolme kappaletta vasta tulossa olevalta albumiltaan Nuclear Nightclub. Hillitymmän materiaalin tulkitsijaksi leimautunut Irina Milan monipuolistaa taiteilijakuvaansa rokkipitoisella käännösversiolla Paul Simonin biisistä Keep the Customer Satisfied.

Ihan päin helvettiä...― Maarit Iltatähti-haastattelustaan

Maaliskuun toisen jakson (Iltatähti 26) kotimainen päätähti Maarit Hurmerinta esittää energisesti kaksi Juice Leskisen tekstittämää kappaletta, joista kumpikaan ei kuulu hänen kaikkein tunnetuimpiin esityksiinsä. Haastattelussa nuori laulaja vastailee kysymyksiin ujosti mutta manailee jälkikäteen puheitaan. Työnauhalta on oheiseen videoon poimittu mukaan haastattelun jälkisetvintä ja uusiksi otettu vastaus.

Samassa lähetyksessä Maaritin kanssa nähtiin maaliskuinen konserttivieras, keyboardvetoinen brittiprogebändi Greenslade, joka oli Suomessa ilmeisen niukalti tunnettu. Edellisen vuoden euroviisuvoittajalta Abbalta kysellään kantaa Tukholmassa järjestettävään vaihtoehtoiseen viisufestivaaliin.

Ruotsin Euroviisujen aattopäivänä 21.3. Iltatähdellä oli vielä erikoislähetys, jossa puitiin koko viisuinstituution mielekkyyttä. Useimmat ohjelman haastateltavista arvostelivat kisojen prameutta ja musiikillista kapea-alaisuutta. Niiden katsottiin hyödyttävän lähinnä kaupallisia levy-yhtiöitä.

Viihdepäälikkö Aarre Elon mukaan Ylen TV1:ssä oli jo vakavasti harkittu, kannattiko jatkossa enää olla mukana. "Demokraattisten piirien" nimissä puhuvan Henrik Otto Donnerin mielestä yleisradioyhtiöiden ei tulisi harjoittaa musiikin kaupallistumista tukevaa toimintaa. Haastateltavina ovat myös mm. Tukholman Alternativfestivalin organisaattori Roger Wallis sekä tapahtuman suomalaisvieraisiin kuuluneen Agit-Propin puhemies Pekka Aarnio.

Jazzia, esipunkkia, huumoria ja tolppakenkiä

Iltatähden huhtikuun lähetyksistä ei ole jäljellä paljoakaan. Kokonaan on hävinnyt kuun puolivälissä televisioitu jakso, jossa ääneen pääsivät lahtelaiset rockbändit Valentino, Haikara, Amulet ja Cameo. Haikaraa lukuunottamatta bändeistä ei ole jäljellä muitakaan tv-tallenteita.

Huhtikuun alun "rautaisannos" (Iltatähti 3.4.1975) edusti tyylipuhtaasti ohjelmasarjan alkuaikojen moniarvoista linjaa. Marion Rungin ja ranskalaispoppari Claude Francois'n lisäksi kuultiin pitkästä aikaa kotimaista jazzia. Olli Ahvenlahden popjazzcombon Ateneum-sessiosta on säilynyt työnauha.

Sarjan seuraava osa (Iltatähti 30) esitettiin vapun johdosta poikkeuksellisesti keskiviikkona, ja poikkeuksellinen oli artistikombinaatiokin. Veltto Virtasen ja Mauri "Moog" Konttisen luotsaama raju ja ilkeä, monien myöhempien punkbändien esikuvakseen nimeämä Virtanen sai seurakseen Seitsemän Seinähullun Veljeksen huumoriorkesterin. Outoa yhdistelmää täydensi koomisen torvisoiton erikoisryhmä Retuperän WBK, jonka osuus ei ikävä kyllä ole säästynyt myöhemmille polville.

Ihmiset haluaa vaihtoehtoja, ettei se oo aina sitä iänikuista rockin jynkytystä.― Jouni Kesti Iltatähdessä

Varsinaisia harvinaisuuksia tarjosi toukokuun puolivälissä tullut ohjelma (Iltatähti 31), jonka kaikki musiikkinumerot ovat poikkeuksellisesti tallella. Torniolainen Battaglia voitti popyhtyeiden SM-kisan vuonna 1971 ja teki ensimmäisenä lappilaisena rockbändinä oman LP:n vuonna 1974.

Ohjelman toinen pohjoissuomalainen vieras on lähinnä oululaisen Express-yhtyeen soittajista koottu Kestapropos. Sen sähköisen avantgardejazzin omaleimaisen soundin tärkeä tekijä oli Juhani Sippolan viulu. Oheisen videon loppuun on lisätty yhtyeen johtajan Jouni Kestin haastattelu, jota ei ilmeisesti aikanaan sisällytetty itse ohjelmaan.

Kahdeksanhenkisessä Vetonaulassa oli mukana peräti neljä laulajaa. Vain yhden singlen levyttänyt helsinkiläisyhtye panosti soulahtavaan amerikkalaistyyliseen lauluyhtyemusiikkiin ja näyttäviin lava-asusteisiin, joihin kuuluivat koristeelliset leveälahkeiset haalarit ja tolppakorkokengät.

Skottiruuduista Professori Pitkätukkaan

Kesän korvalla Katso-lehti spekuloi jo Iltatähden ohjelman lakkauttamisella (Erkki Pälli: Sammuuko Iltatähti? Katso 22/1975). Tekijät kiistivät lopetushuhut mutta paljastivat, että osa aiemmin nähdystä aiheistosta siirrettäisiin uuteen Tasavallassa tapahtuu -makasiiniohjelmaan. Iltatähden budjetti pysyi edelleen pienenä, mutta kesäfestivaaleilta taltioitiin esityksiä, mikäli mahdollisuuksia tarjoutui. Suven 1975 festarivieraita esiteltiinkin sarjan elokuisessa jaksossa (Iltatähti 33).

Riihimäellä Riutan lavalla esiintyi kova listanimi, levy-yhtiön kokoama ja nimeämä The Rubettes, jonka tyyli oli nostalgista muistumaa 1950-luvun doowopista. Lappajärven Tulivuorirockia tähdittänyt tuore teinisuosikki Bay City Rollers kumoaa haastattelussaan ilkeämieliset huhut, joiden mukaan heidän hittinsä toistettiin keikoillakin nauhalta.

Näiden popidolien vastapainona oli tarjolla Ruisrockissa vieraillut juureva irkkukitaristi Rory Gallagher, jolta udeltiin mm. aikeista käsitellä Pohjois-Irlannin kriisiä lauluissaan. Ohjelman neljäs artisti oli romanidiiva Anneli Sari.

Hobbiteilla ja vastaavilla ei ole mitään tekemistä rockin kanssa.― Wilko Johnson Iltatähdessä

Syksyllä 1975 Iltatähden lähetyskerrat harvenivat noin kertaan kuussa. Kauden ensimmäinen ohjelma (Iltatähti 34) jatkoi kesän festivaalien sadonkorjuuta.

Yksi vuoden 1975 tärkeimmistä ulkomaisista bändivieraista oli Oulun Kuusrockia vanhakantaisella britti-r&b:llään ravisuttanut Dr. Feelgood. Kitaristi Wilko Johnson uskoo bändin suosion johtuvan yleisön kyllästymisestä progressiiviseen ja taiteelliseen rockiin: "Viimeiset viisi vuotta ihmiset ovat kuunnelleet typeriä syntikoita."

Feelgoodin kanssa samassa jaksossa nähtiin jokseenkin eri tyyliä edustavan Mahavishnu Orchestran johtajan John McLaughlinin pitkä haastattelu musiikista, päihteistä ja uskonasioista. Tallella on myös sovittajapariskunta Pirjo ja Matti Bergströmin haastattelu.

Kirjoitan paljon rakkaudesta, mutten välttämättä onnellisesta. Kuolemasta, urheilusta, juomisesta, tupakoinnista... kaikista lempijutuistani.― Loudon Wainwright III Iltatähdessä

Syyskuun toisen ohjelman (Iltatähti 35) päävieras oli Helsingissä kesällä esiintynyt satiirinen laulaja-lauluntekijä Loudon Wainwright III. Suomirockin maakuntakierros päättyi tällä erää kahden rovaniemeläisen bändin esittelyyn. Molemmat olivat yltäneet pop-yhtyeiden SM-kisan finaaliin, Trampas vuonna 1973, Arcticus vuotta myöhemmin. Viimemainitun ryhmän riveissä nähdään mm. kosketinsoittaja Jukka Hakoköngäs, joka soitti myöhemmin mm. Hectorin, Pave Maijasen ja Aki Sirkesalon orkestereissa ja teki pitkän uran Ylen musiikkituottajana.

Professori Pitkätukka on setä, joka pistää säären hetkumaan ja pyllyn heilumaan.― Mikko Alatalo Professor Longhairista

Lokakuussa Iltatähden tahti harveni, ja vajaan tunnin mittainen ohjelma ilmestyi ruutuun kerran kuussa tiistaisin. Lokakuun 21:ntenä päivänä lähetetty Iltatähti on vuoden 1975 ainoa kokonaisena säilynyt lähetys.

Tässä ohjelmassa rhythm and blues -veteraani Professor Longhair soittaa Tavastia-klubilla, ja iskelmätähti Markku Aro yllättää soul-artistina Uranus-yhtyeen kera. Filmivieraita ovat Procol Harum ja "pikkuhitlerviiksinen" Sparks. Musiikkipoliittisiin aiheisiin palattiin nyt pitkästä aikaa, kun Ruotsin tv ilmoitti jättävänsä seuraavat Euroviisut väliin perusteenaan kisojen "musiikillinen alamäki".

Vuoden lopussa Iltatähti panosti jälleen kotimaisin voimin tehtyyn folkiin ja lännenmusaan. Marraskuun ohjelmasta (Iltatähti 37) on säilynytkin vain Helsingin Natsalla tehty livetaltiointi, jossa espoolainen Vanha Isäntä soittaa kelttiläis-amerikkalaista perinnemusiikkia.

Kantriteema jatkui vuoden 1975 viimeisessä Iltatähdessä. Joulun aatonaaton ohjelman kotimaiset pääesiintyjät olivat Country Express ja Jussi Raittinen & Country Boys. Steel-kitaristi Roy Rabb esittelee katsojille erikoista instrumenttiaan. Raittinen puolestaan joutuu selittämään, kuinka "osallistuva vasemmistolainen" saattoi viihtyä countrymusan parissa, vaikka se usein oli poliittisesti vanhoillista tai jopa taantumuksellista.

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Huom. Vain osa ohjelmista on säilynyt kokonaisina. Juonnot puuttuvat useimmista jaksoista.
Iltatähti 23.01.1975 Hurriganes: Blue Suede Shoes, Get On, Hey Groupie, Tallahassee Lassie, Roadrunner; Cumulus: Rosmariini. Haastateltavina The Guess Who (toimittaja Johan Vikstedt) ja Hurriganes, Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Elvis Presley, Geordie, The Guess Who, Van Morrison sekä Ateenan Valkoruusu.
Iltatähti 06.02.1975 Cumulus: I'm a Rover, Mikko Makkarainen, Bellman-potpuri, Juon kanssasi tuntematon ja Vanha juomalaulu; Reijo Frank: Halpa laulaja. Haastateltavina Erkki Pohjanheimo (Yle), Pentti Huovinen (Otava), Heikki Kääriäinen (Tammi), Ilpo Saunio, Anki Lindquist, Cay Karlsson ja Petri Hohenthal. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Kalevala, Johnny Nash ja Yellow.
Iltatähti 20.02.1975 Pihasoittajat: Viulu-ukko, Flikkain polska, Manalan neito. Haastateltavina Kim Kuusi (Pihasoittajat), Kalevi Kuosa (Turku Rock Festival), Tapio Pakkala ja Hannu Riikonen (Turku Big Band), Alarik Repo, Helge Koskela, Peter Stråhlman. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Turku Big Band, Kopra, Kaamos, Yellow ja Isokynä Lindholm.
Iltatähti 06.03.1975 Irina Milan: Kuoleman kultainen portti, En saa laulaa, Vain sinulle laulun tein; Wigwam: Freddie Are You Ready, Bless Your Lucky Stars, Kite. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Isokynä Lindholm, Tiitta Spout ja Abba.
Iltatähti 20.03.1975 Maarit: Hoida itses kuntoon, Kuolevat lehdet. Haastateltavina Maarit Hurmerinta, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja Greenslade. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Münchenin Kamarioopperan orkesteri ja Deep Purple, Abba, Greenslade ja Pihasoittajat.
Iltatähti 21.03.1975 Haastateltavina Aarre Elo, Lauri Karvonen, Rauno Lehtinen, Henrik Otto Donner, Pekka Aarnio ja Roger Wallis.
Iltatähti 03.04.1975 Olli Ahvenlahti Combo: Sandy, Breeze. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Claude Francois, Marion ja Haikara.
Iltatähti 17.04.1975 Materiaali kadonnut. Ohjelmassa ovat esiintyneet Valentino, Haikara, Amulet, Cameo, Anki ja Seitsemän seinähullua veljestä.
Iltatähti 30.04.1975 Virtanen: Elektroninen xtaasi, Harley-Davidson; Seitsemän Seinähullua Veljestä: Kaupungin rumin mies, Mikä puserossa pullottaa, Muuttunut oot siitä paljon, Hauska tappa vanha tuttu. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Roger Glover, Retuperän WBK, The Shadows, KC & the Sunshine Band, Pilot, Oscar, Rufus, Cliff Richard ja H.B. Barnum.
Iltatähti 15.05.1975 Vetonaula: Don't Be Fooled by the Name, Keeper of the Castle, Get Ready, Breakin' Up Is Hard to Do, Are You Man Enough; Battaglia: I Can't Dance, Kunhan hengailen vaan: Kestapropos: Syyskoleassa auringossa omenoita poimimassa, Lallin möyly. Haastateltavana Jouni Kesti. Ohjelmassa on lisäksi käsitelty Kari Lunnaksen tutkimusta poplehdistä.
Iltatähti 29.05.1975 Materiaali kadonnut. Ohjelmassa ovat esiintyneet mm. Anneli Sari ja Paula Koivuniemi.
Iltatähti 19.08.1975 The Rubettes: Juke Box Jive, Blue Moon; Anneli Sari: Romano choro, Kohtalon tiellä, Kasvot kertoo kaiken; Bay City Rollers: Shang-A-Lang, Bye Bye Baby; Rory Gallagher: Garbage Man, Take What I Want. Haastateltavina Rubettes, BCR ja Rory Gallagher (toimittaja Vesa Majanen).
Iltatähti 09.09.1975 Dr. Feelgood: She Does It Right, Roxette. Haastateltavina Dr. Feelgood, John McLaughlin, Pirjo ja Matti Bergström. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Paula Koivuniemi, Matti ja Pirjo Bergström ja Mahavishnu Orchestra.
Iltatähti 23.09.1975 Trampas: Päivän peili, Surun laulu; Arcticus: Tell Her She's Lovely, Flashback; Loudon Wainwright III: Say That You Love Me, Bicentennial Certainty, Clockwork Chartreuse. Haastateltavana Loudon Wainwright III.
Iltatähti 21.10.1975 Professor Longhair: Meet Me Tomorrow Night, Jambalaya, Ball Head, Going Home Tomorrow; Procol Harum: Pandora's Box; Uranus: Boogie on a Reggae Woman, What'd I Say; Sparks: Get in the Swing; Markku Aro & Uranus: Me And Mrs Jones. Haastateltavina Roland Eiworth, Lars Boberg, Peter Berggren, Sparks, Professor Longhair (toimittaja Vesa Majanen).
Iltatähti 25.11.1975 Vanha Isäntä: Farewell to Athenry, Arthur McBride, Mormon Breakdown, Going Down the Road Feeling Bad. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet America, Hurriganes, Erkki Junkkarinen ja Viktor Klimenko, Marion, Dr. Hook ja Country Express.
Iltatähti 23.12.1975 Country Express: Branded Man ja Jealous Heart; Jussi Raittinen & Country Boys: Syöpäsairaala, Luokkajuhla, Pitkä musta auto. Haastateltavina Jussi Raittinen, Börje Björkqvist, Roy Rabb. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Ronee Blakley, Haven Hamilton, Little Feat ja Rotox.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1973.

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa.

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset, ja sen juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Mukana mm. Hullujussi, Juice Leskinen & Coitus Int, Niemen, Procol Harum, Kaseva, Irwin, Albert Järvinen, M. A. Numminen.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

Tiheimpänä lähetysvuonnaan Iltatähti nosti esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Vuoden 1976 arkistoaarteita ovat mm. Sorvali–Hurmerinta Band, Nono Söderberg, Royals, Piirpauke, Steeleye Span, Chicago Overcoat ja Kontravirtanen.

Lue lisää:

Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Mikko Alatalo jätti Iltatähdelle jäähyväiset ja teki tilaa Sinikka Heinille. Katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Vuoden 1977 harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, ja koko Iltatähtikin himmeni – joskin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-keikat.

Lue lisää:

Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1975.

Iltatähti tuikki poptaivaalla 10 vuotta

Iltatähti oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin tv-ohjelmia kautta kymmenvuotisen uransa. Elävän arkiston megapläjäys Iltatähden taipaleesta alkaa kesäkuusta 1973 ja päättyy kevääseen 1983.

 • Marjatta Kallio (Anu) ja Sakari Jurkka (Mikko) elokuvajulisteessa

  Ville Salmisen Anu ja Mikko -elokuva pyrki tavoittamaan menestysnäytelmän idyllin

  Anu ja Mikko -elokuva

  Fennada-Filmin Anu ja Mikko (1956) oli ohjaajansa Ville Salmisen kolmas Karjala-aiheinen elokuva, joka pohjautui samannimiseen näytelmään. Elokuvaan kiinnitettiin nimirooleihin muun muassa Säkkijärven polkan näyttelijöitä. Aikalaiskritiikissä elokuva sai osakseen myönteisiä arvioita mutta myös ankaraa arvostelua.

 • Konstaapeli Reinikainen (Tenho Saurén) elementissään.

  Kaikki Reinikaiset

  Kaikki Reinikaiset järjestyksessä.

  Suositusta Tankki täyteen -sarjasta jäi elämään etenkin roolihahmo konstaapeli Reinikainen, joka sai myös oman sarjansa. Yle TV2 solmi vuonna 2009 sopimuksen, joka mahdollistaa kokonaisten Reinikainen-jaksojen katsomisen Elävässä arkistossa. Artikkeliin on kerätty järjestyksessä Reinikaisen kaikki 15 jaksoa. Jaksot on katsottavissa hieman alkuperäisistä lyhennettyinä versioina, siinä muodossa, miten ne vuonna 2009 uusittiin ja esitettiin televisiossa.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Leevi and the Leavings Euroviisukarsinnoissa (1981).

Tällainen oli Gösta Sundqvist ja tätä kaikkea hän teki

Gösta Sundqvist (1957–2003) oli renessanssityylinen monialaosaaja: laulujen ja radioviihteen tekijä, muusikko ja jalkapallojoukkueen vetäjä. Elävä arkisto kokosi hänen musiikkiaan, haastattelujaan ja radio-ohjelmanäytteitään kolmelta vuosikymmeneltä.

 • Mauno Koivisto metsänraivauksessa Inkoon Tähtelässä

  Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

  Mauno Koivisto viihtyi maatilallaan Inkoon Tähtelässä-

  Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.

 • Presidentti Mauno Koivisto ja Ransu Kultarannassa vuonna 1987.

  Ransu Kultarannassa

  Ransu haastattelee Mauno Koivistoa.

  Ransu haastattelee Mauno Koivistoa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.

 • Mauno Koivisto Jatkoajassa (1968).

  Mauno Koivisto hurmaa naisia

  Jatkoajassa nähtiin rento pääministeri

  Jatkoaika keskustelee Tampereella vallasta ja vallankumouksesta. Kirsti Wallasvaara kiistelee pääministerin kanssa nuorison vallattomuudesta.

 • Presidentti Mauno Koivisto pelaa lentopalloa.

  Presidentti Koivisto pelasi lentistä pallon ympäri

  Ohjelmavälähdyksiä presidentin ensimmäiseltä kaudelta.

  Lentopallo oli presidentti Mauno Koiviston suosikkiharrastuksia. Hän pelasi mielilajiaan myös monilla ulkomaanmatkoillaan – virkatehtävissä sekä lomalla.

 • Presidentti Mauno Koivisto haastattelussa vuonna 1990.

  Presidentti Mauno Koiviston kommentti inkeriläisistä

  Koiviston lausunnon perusteella tehtiin virkamiespäätöksiä.

  Tasavallan presidentti Mauno Koivisto sanoi keväällä 1990, että inkeriläisiä kohdellaan Suomessa paluumuuttajina. Kommentti vaikutti maan maahanmuuttopolitiikkaan vuosia.

 • Pääministeri Mauno Koivisto kesämökillään Tähtelässä vuonna 1976.

  Koivisto kuuntelijoiden ja toimittajan tentissä

  Koiviston haastatteluja vuosilta 1995 ja 1998

  Mauno Koivisto aloitti virkakautensa suurena kansansuosikkina, jonka gallupmenestystä siivittivät niin leppoisanhumoristinen tyyli kuin niskoittelu Urho Kekkoselle.

 • Presidentti Mauno Koivisto Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2011.

  Koivisto Arto Nybergin vieraana

  Presidentti Mauno Koivisto haastattelussa 2011

  87-vuotias presidentti Mauno Koivisto muistelee Arto Nybergin haastattelussa kylmän sodan lientymistä ja uskoo presidentin aseman sekä populistiryhmien pitävän pintansa vastakin.

 • Urho Kekkosen hautajaiset. Presidentin arkku kannetaan Suurkirkosta autoon.

  Kekkosen kuolinuutinen ja hautajaiset

  Presidentti Urho Kekkosen hautajaiset

  Presidentti Urho Kekkonen kuoli elokuun viimeisenä päivänä 1986. Hän nukkui pois kotonaan Tamminiemessä. Valtiolliset hautajaiset järjestettiin viikkoa myöhemmin.

 • Risto Rytin hautajaiset (1956).

  Risto Rytin hautajaiset

  Ryti siunattin Helsingin tuomiokirkossa marraskuussa 1956

  Tasavallan viidennen presidentin Risto Rytin (1889–1956) hautajaisista muodostui harras kansallinen surujuhla. Sen myötä suomalaiset saivat tilaisuuden osoittaa kunnioitustaan monen mielestä aiheetta sotasyyllisyystuomion kärsineelle Rytille.

 • Presidentti Paasikiven hautajaiset (1956).

  Juho Kusti Paasikiven hautajaiset

  Paasikivi haudattiin Hietaniemeen joulukuussa 1956

  Joulukuun 14:ntenä vuonna 1956 kuolleen tasavallan seitsemännen presidentin Juho Kusti Paasikiven hautajaiset pidettiin joulunaatonaattona pakkassäässä. Pidetty presidentti oli luovuttanut tehtävänsä eteenpäin Urho Kaleva Kekkoselle vain yhdeksän kuukautta ennen kuolemaansa.

 • Autosaattue K.J. Ståhlbergin hautajaisissa

  Ståhlbergin hautajaiset

  K. J. Ståhlbergin valtiolliset hautajaiset.

  Vanhuutensa päivinä K. J. Ståhlberg (1865-1952) oli arvostettu “vanhempi valtiomies”, jonka neuvoja hänen seuraajansa kuuntelivat. Erityisen läheisen suhteet Ståhlbergillä oli J. K. Paasikiveen, joka turvautui edeltäjänsä asiantuntemukseen mm. YYA-sopimusta laadittaessa.

 • Kyösti Kallion hautajaiset.

  Kyösti Kallio kuolee, presidentiksi Risto Ryti

  Vastuu maan kohtaloista oli Rytin ja Mannerheimin harteilla.

  Sotavuosien ahdistaviin tunnelmiin toivat lisää dramatiikkaa presidentti Kyösti Kallion sairastelu, ero presidentin tehtävistä ja dramaattinen kuolema adjutantin käsivarsille Helsingin rautatieasemalla torstai-iltana 19.12.1940.

 • Jean Sibeliuksen arkku kannetaan ulos Helsingin tuomiokirkosta (1957).

  Jean Sibeliuksen hautajaiset

  Sibeliuksen hautajaisisista tuli kansallinen suurtapahtuma.

  Kansallissäveltäjä Jean Sibelius kuoli kotonaan Ainolassa 20. syyskuuta 1957. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

 • Saattue Väinö Tannerin hautajaisissa

  Väinö Tannerin hautajaiset

  Tohtori Väinö Tanner haudattiin huhtikuussa 1966.

  Tohtori Väinö Tanner kuoli 85-vuotiaana huhtikuun 19. päivänä vuonna 1966. Lyhytfilmissä näemme otteita Helsingin Vanhassa kirkossa pidetystä siunaustilaisuudesta ja Tannerin viimeisestä matkasta kohti Hietaniemen hautausmaata koleana ja pilvisenä huhtikuun päivänä.

 • Kukkia arkun päällä valtioneuvos Harri Holkerin siunaustilaisuudessa 2011

  Harri Holkerin hautajaiset

  Holkeri siunattiin Helsingin tuomiokirkossa elokuussa 2011

  Valtioneuvos Harri Holkeri kuoli 7. elokuuta 2011 pitkäaikaisen sairauden murtamana. Valtiolliset hautajaiset järjestettiin 27. elokuuta Helsingin tuomiokirkossa.

 • Marjatta Kallio (Anu) ja Sakari Jurkka (Mikko) elokuvajulisteessa

  Ville Salmisen Anu ja Mikko -elokuva pyrki tavoittamaan menestysnäytelmän idyllin

  Anu ja Mikko -elokuva

  Fennada-Filmin Anu ja Mikko (1956) oli ohjaajansa Ville Salmisen kolmas Karjala-aiheinen elokuva, joka pohjautui samannimiseen näytelmään. Elokuvaan kiinnitettiin nimirooleihin muun muassa Säkkijärven polkan näyttelijöitä. Aikalaiskritiikissä elokuva sai osakseen myönteisiä arvioita mutta myös ankaraa arvostelua.

 • Ihmisiä väestösuojassa

  Tulevaisuuden museomatka karuun kilpailuyhteiskuntaan

  Museokäynti voi tarjota matkan tulevaisuuteen

  Elävä arkisto osallistuu Teeman museoviikkoon tarjoamalla kuvitteellisen museokäynnin, joka kertoo paremmasta tulevaisuudesta. Sukellamme myös Hämeen linnan värikkääseen ja veriseenkin historiaan. Ohjelmapaketti televisiossa: Maanantaina 22.5. klo 12.00 Torstaina 25.5. klo 23.05 Perjantaina 26.5.

 • Roger Moore Aamu-tv:ssä (2009).

  Nimeni on Moore – Roger Moore

  Moore vieraili Aamu-tv:ssä vuonna 2009

  Vaikka näyttelijälegenda Roger Mooren Bond-hahmo ei noussut kriitikoiden suosikiksi, hänen uransa salaisena agenttina kesti kunnioitettavat seitsemän elokuvaa.

 • Roger Moore Maarit Tastulan haastattelussa (1993).

  Roger Moore – veijari vai pyhimys?

  Roger Moore tunnetaan 70-ja 80-lukujen James Bondina.

  James Bondina ja Pyhimyksenä hurmannut brittinäyttelijä Roger Moore (1927-2017) nähtiin toimittaja Maarit Tastulan vieraana Yhden illan pysäkissä vuonna 1993.

 • Jarno Jokinen (Ville), Sami Laine (Janne), Anne Helminen (opettaja) ja Pasi Pitkäaho (Tommi) sarjanäytelmässä "Tarkkis" vuonna 1986.

  Tarkkis ja Kaatis näyttävät koulun pahojen poikien haavoittuvuuden

  Ilmassa on huomionkipeyttä, haistattelua ja huumoriakin.

  Tarkkis-sarja kuvaa tarkkailuluokkalaisten arkea 1980-luvulla. Koulupäivissä on huomionkipeyttä ja haistattelua mutta myös herkkyyttä ja huumoria. Syksyllä 1986 alkaneen sarjan keskiössä ovat tarkkislaiset Tommi (Pasi Pitkäaho), Janne (Sami Laine) ja Ville (Jarno Jokinen).

 • milkshaken näyttelijät

  Suomalaisia tv-aarteita: Milkshake

  Miten Milkshake (1994) muutti suomalaista tv-historiaa?

  Miten 17-osainen sarja Milkshake (1994) muutti suomalaista tv-historiaa? KulttuuriCocktailin sarja kertoo suomalaisen televisiohistorian omaperäisimmistä sarjoista. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa 11.5.2017 alkaen!

 • Kari Sorvali ja Veikko Aaltonen autossa elokuvassa Päivä ennen vuodelta 1978.

  Päivä ennen – kuinka pikkukylän maailma järkkyi

  Viimeinen päivä ennen armeijaa sekoittaa maalaiskylän elämän

  Päivä ennen on tarina nuoren miehen viimeisestä päivästä siviilissä ennen armeijan harmaisiin astumista. Amerikanrauta ja luottokuski, pieni maalaiskylä ja jumppatunnilla lenkkeilevät tytöt – ilmassa ovat selvät katastrofin ainekset.

 • Leevi and the Leavings Euroviisukarsinnoissa (1981).

  Tällainen oli Gösta Sundqvist ja tätä kaikkea hän teki

  Kooste muusikon, viihteentekijän ja jalkapallomiehen urasta.

  Gösta Sundqvist (1957–2003) oli renessanssityylinen monialaosaaja: laulujen ja radioviihteen tekijä, muusikko ja jalkapallojoukkueen vetäjä. Elävä arkisto kokosi hänen musiikkiaan, haastattelujaan ja radio-ohjelmanäytteitään kolmelta vuosikymmeneltä.

 • mv-kuva Gösta Sundqvistista

  Leevi and the Leavingsin lauluntekijä Gösta Sundqvist vaani tarinoita kuin haukka

  Monitoimimies täyttäisi 60 vuotta

  Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketissa nähdään Mediakomppanian vuonna 1990 tekemä Gösta Sundvistin henkilökuva sekä kooste Leevi and The Leavingsin musiikkivideoista. Ohjelmapaketti televisiossa: Maanantaina 15.5. klo 12.00 Torstaina 18.5. klo 22.35 Perjantaina 19.5. klo 14.45 Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Etualalla Pirkka-Pekka Petelius, taustalla Kari Heiskanen, Eeva Litmanen, Robin Relander ja Esko Hukkanen

  "Hirveetä kattoo" – Velipuolikuu veti miljoonayleisön absurdeilla sketseillään

  Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä.

  Vuosina 1983 ja 1984 nähty Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä ja onnistui lopulta hurmaamaan yleisön. Parhaimmillaan sarja keräsi kahden miljoonan katsojaluvut. Pontsan perhe, Balle Ramstedt, pääsiäishanukas, Raivolan rysäpöksyt ja moni muu sketsi on jäänyt kummittelemaan suomalaisten muistoihin.

 • Ilkka Heiskanen, Eeva Litmanen, Pirkka-Pekka Petelius, Kati Bergman, Kari Heiskanen

  Mutapainin ystävät toi surrealismin suomalaiseen sketsiviihteeseen

  Mutapainin ystävät -huumorisarja

  Velipuolikuun (1983–1984) menestyksen myötä joulukuussa 1984 Yleisradio alkoi esittää Mutapainin ystävät -sketsisarjaa, jonka teossa olivat mukana tutut nimet muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka ja Kari Heiskanen, Kati Bergman ja Eeva Litmanen. Sarjasta on julkaistu sketsejä pysyvästi Elävään arkistoon.

 • Tiina Pirhonen, Ville Virtanen, Aake Kalliala, Pirkka-Pekka Petelius, Pirjo Luoma-aho ja Antti Raivio Hymyhuulissa (1987).

  Hymyhuulet vinoili herättelevän epäkorrektisti ja tartutti hokemat

  Aki ja Turo nousivat kulttihahmoiksi

  Syksystä 1987 kevääseen 1988 esitetty sketsisarja Hymyhuulet muistetaan uudenlaisista, usein vähemmistöihin kohdistuneista parodioistaan ja tarttuvista hokemistaan. Pirkka-Pekka Petelius sai nyt rinnalleen Aake Kallialan, toiseksi tähtipariksi nousi Ville Virtasen ja Antti Raivion hämmentävä, mutta rokkaava duo Aki ja Turo. Auts töks töks!

 • Suomalaista nykytaidetta esittelevän näyttelyn avajaiset Ateneumin taidemuseossa.

  Ars-näyttelyt herättivät suomalaiset nykytaiteeseen

  Ars on esitellyt kansainvälistä nykytaidetta vuodesta 1961

  Kansainvälistä nykytaidetta esitteleviä Ars-näyttelyitä on järjestetty Suomessa vuodesta 1961 lähtien. Näyttelyt ovat sekä kohahduttaneet että totuttaneet katsomaan uutta taidetta. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty aineistoa kaikista kahdeksasta aikaisemmasta Ars-näyttelystä.

 • Kollaasi palestiinalaisista ja israelilaisista

  Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä

  Lähi-idän kriisin vaiheita ja käsittelyä Ulkolinjassa

  Vuonna 1977 aloittanut Ulkolinja-dokumenttisarja on seurannut Lähi-idän tapahtumia alkuvuosistaan lähtien. Ulkolinjan toimittaja Vesa Toijonen kertaa artikkelissa Lähi-idän kriisin vaiheita. Koosteen alkupisteenä on Kuuden päivän sota vuonna 1967, jolloin Israel iski Egyptin lentotukikohtiin. Sodan jäljistä kertoi Ylen reportaasi, kymmenen vuotta myöhemmin kriisiä alkoi seurata uusi Ulkolinja-ohjelmasarja.

 • Mäkimaat: Maija (Tiina Rinne), Pertti (Jukka Puotila), Eeva (Lena Meriläinen) ja Mirja (Inka Kiviharju) vuonna 2000.

  Ylen toivottuja draama- ja viihdeohjelmia Areenassa

  Tietoa arkistodraamoista, joita julkaistaan Yle Areenaan.

  Yle tuo Areenaan tuhansia tunteja yli viisi vuotta vanhaa omatuotantoista draamaa, viihdettä ja lastenohjelmia. Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti, joten sivua seuraamalla tiedät aina milloin suosikkiohjelmasi löytyy Areenasta.

 • Heikki Nousiainen Urho Kekkosena työpöydän ääressä

  Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.

 • Pikku Kakkosen juontajat Jukka Nurminen, Jukka Rautiainen, Sohvi Sirkesalo, Anna-Liisa Kirsi ja Ransu-koira. Postilaatikko, jossa teksti "Pikku Kakkosen posti, PL 347, 33101 Tampere 10".

  Pikku Kakkosen tutut ja turvalliset juontajat

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri.

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri, joka johdattaa uuteen ohjelmaan ja rakentaa ohjelmapalikoista kokonaisuuden. Tutun ja turvallisen kaverin kanssa on mukava katsella ohjelmia. Tässä esiteltynä juontajia ennen 2000-lukua.

 • Tuhannes Pikku Kakkonen, vuosi 1983. Timo Kulmakko (roolinimi Timo Taikuri), näyttelijät Inkeri Mertanen ja Martti-Mikael Järvinen sekä Veijo Pasanen (Pelle Hermanni).

  Pikku Kakkosen historia

  Pikku Kakkosen parhaita paloja 12 ensivuodelta.

  Vuonna 1989 Pikku Kakkonen oli ollut Ylen ohjelmistossa jo 12 vuotta. Ohjelman parhaita paloja vuosien varrelta esitellyt historiakatsaus etenee kronologisesti kahden katsojasukupolven yli kohti uusia syksyjä.

 • Lasse Pöysti kertoo Iltasatua.

  Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi

  Iltasatuja Lasse Pöytsin kertomana 1977

  Näyttelijä Lasse Pöysti alkoi lukea iltasatuja Pikku Kakkosessa heti ohjelman aloitusvuonna 1977. Pöystin ilmeikkyys sadunkertojana teki hänestä koko kansan satusedän vuosikymmeniksi.

 • Yleisradion televisio-ohjelma "Hermannin arkipäivää". Näyttelijät Maija-Liisa Majanlahti (roolinimi Voimanainen) ja Veijo Pasanen (rooolinimi Sirkuspelle Hermanni, Pelle Hermanni)

  Näin Hermannia tehtiin

  Kurkistus Sirkus Hepokatin kulisseihin vuonna 1984.

  Vuonna 1984 kuvattu materiaali näyttää, mitä Sirkus Hepokatin kulisseissa tapahtui. Ohjelmanteko oli hauskaa, mutta paikoin hidasta. Voi änkeröinen!

 • Pikku kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen jäävaroitus

  Ohjelman tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan, kun hän menee heikoille jäille. Onneksi apuun ehtii tunnuksen reipas poika.

 • Pikku Kakkosen vanha tunnus

  Pikku Kakkosen tunnukset

  Pikku Kakkosella on ollut kolme erilaista tunnusta.

  Tammikuussa 1977 ensilähetyksensä nähneellä Pikku Kakkosella on ollut historiansa aikana kolme erilaista tunnusta.

 • Mellerin lapset kuuntelevat radiota

  Jos synnyit 1940-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1940-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  Jos synnyit 1940-luvulla, et ehkä muista kuunnelleesi radiota lapsena ollenkaan. Saatat kuitenkin muistaa kidekoneen tai radion kiehtovan äänimaailman, vaikket sen sisällöstä vielä mitään ymmärtänytkään. Radio oli kuitenkin vahvasti läsnä suomalaisten arjessa. Saavuttaessa vuosikymmenen puoliväliin, istuit ehkä äitisi sylissä tämän kuunnellessa Paasikiven puhetta sodan loppumisesta. Sodan päätyttyä ja pula-ajan taittuessa kohti varovaista kasvua, myös radion tarjonta monipuolistui ja sen sisällöt saivat kevyempiä sävyjä.

 • Markus-setä joensuulaisten lasten ympäröimänä.

  Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1920-luvulla syntyneen silmin.

  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.

 • Pikkutyttö (Kirsti Nikulainen) kuuntelee radiota (1930-luku).

  Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • Pieni tyttö (Liisa Jussila 3 v.) kuuntelee radiota.

  Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1950-luvulla syntyneen silmin.

  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.

 • Pipopäinen pikkulapsi 1960

  Jos synnyit 1960-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1960-luvulla syntyneeen silmin.

  Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.

 • Urho Kekkonen painii kalan kanssa hämmästynyt ilme kasvoillaan.

  Urho Kaleva Kekkonen ja sápmelaččat

  Urho Kekkonen ja olbmát geat su dovde Sámis

  Guokte báddejumi das, makkár oktavuohta Suoma gávccát presideanttas Urho Kekkonen lei sápmelaččaiguin.

 • Matti Saijets 80 ihheed.

  Postâ poođij Njellimân tovle tuše ohtii mánuppaajeest

  Njellim Matti maainâst tovláin aaigijn Njellimist.

  Njellim Matti, Matti Saijets, muštâl jieijâs suuvâ aassâmkiedi historjást já muuštâš, maht ovdâmerkkân poostâ jođettem lii muttum suu eellim ääigi. Ella Sarre sahhiittâlâi Njellim Maati ive 1982. Njellim Matti muštâl, ete vuosmuš táálu rahtui paijeel čyeti ihheed tassaaš suu suuvâ päikkikiädán. Suu äijih, Nyere Piäkká raahtij tom. Tađe ovdil siämmáá pääihist lijjii maŋgâ puáris kuátisaje.

 • Elävän arkiston playerin kuva

  Upota Elävän arkiston soitin sivuillesi

  Voit upottaa videoita ja audioita sivuillesi.

  Voit upottaa Elävän arkiston videon tai audion omille verkkosivuillesi Elävän arkiston soittimesta löytyvän koodin avulla.