Hyppää pääsisältöön

Pyhimys on aina Pyhimys

Kadehdin Pyhimystä.

Jo Pyhimyksen diskografiaa katsoessa voi todeta, että kyseessä on poikkeuksellisen ahkera musiikintekijä.

Lukuisia sooloalbumeja.
Viisi Teflon Brothersin ja neljä Ruger Hauerin kanssa tehtyä levyä.
Eri nimillä (Perhosveitsi-Heikki & Lika-Aki, Steve iVander) ilmestyneitä julkaisuja.

Kokoonpanoista etenkin Teflon Brothers tuntuu olevan jatkuvasti tapetilla. Mikäli kolmikko ei kauppaa jäsenyyttä yhtyeessä tai julkaise uutta singleä, ovat he miltei joka viikonloppu keikalla jossain päin Suomea.

Unohtamatta tietenkään sitä, että Pyhimyksen, eli Mikko Kuoppalan, valvonnan alla pyörii Yellowmic-levy-yhtiö sekä Ramin Välitys -keikkamyyntitoimisto. Ja mainitsinko jo miehen päivätyötä Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkönä?

Itse kuulun turhan usein heihin, jotka vain suunnittelevat tekevänsä asioita. Pyhimys taas on ehdottomasti niitä, jotka saavat aikaan.

Vieraana Pyhimys
Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen antti kokkola,Mikko Kuoppala,Pyhimys (Rap-muusikko),vieraana pyhimys

Pyhimys astuu näyttämölle

Pyhimys oli olemassa sooloartistina ennen Teflon Brothersia, Ruger Haueria ja Kuoppalan työtä suomalaisen musiikkibisneksen huipulla.

Ensimmäiset Pyhimys-julkaisut ilmestyivät vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin Monsp Recordsin julkaisemaa Salainen maailma -albumia pidetään artistin ensimmäisenä pitkäsoittona, mutta sitä edelsivät lukuisat Yellowmic Recordsin kautta ilmestyneet tuotokset.

Salaisen maailman jälkeen kuvaan astuivat hiljalleen myös Teflon Brothers ja Ruger Hauer. Ja kaikki muu jo edellä mainittu. Ja pikku hiljaa se kaikki muu söi soolo-Pyhimyksen.

Lokakuussa 2011 Kuoppala ilmoitti lopettavansa soolouran. Samana vuonna ilmestyneen Paranoid-albumin piti jäädä miehen viimeiseksi soololevyksi.

"Se oma juttu alkoi tuntua riittämättömältä", mies sanoo nyt.

"Sitä mietti aina, että miksi noilla on myöhäisemmät esiintymisajat ja miksi itsellä on asiat huonommin kuin muilla artisteilla. Ja siinä vaiheessa, kun Teflon Brothersilla ja Ruger Hauerilla alkoi mennä paremmin kuin Pyhimyksellä, tuntui työläältä pitää yllä soolouraa."

Vieraana Pyhimys
Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen antti kokkola,erik michelsen,hannu kettunen,Mia Huovila,Mikko Kuoppala,Pyhimys (Rap-muusikko),vieraana pyhimys,väinö wallenius,Väinöväinö
Vieraana Pyhimys
Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen Mikko Kuoppala,Pyhimys (Rap-muusikko),vieraana pyhimys
Vieraana Pyhimys
Mia Huovila Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen eva saarinen,Mia Huovila,vieraana pyhimys

Pyhimys on kovaa valuuttaa

Sooloura väistyi ja Pyhimyksestä tuli joukkuepelaaja. Mikko Kuoppala siirtyi suunnittelemaan muiden artistien tulevaisuutta.

"Suuri osa artisteista on melko epävarmoja ja varmuutta haetaan helposti kollegoista", Kuoppala kertoo työstään levy-yhtiössä. "Parasta olisi kuitenkin löytää se luovuus omasta itsestään. Mun tehtävä on ehkä juuri olla sanomassa, että 'ei tää oo niin vakavaa' ja että 'pitäisi kuitenkin aina tehdä juuri niin kuin itsestä tuntuu.'"

Kuoppala naurahtaa, kun kysyn mikä sai hänet palaamaan soolouralle ja tekemään elokuussa 2015 ilmestyneen Pettymys-albumin.

"Mä tajusin lopulta itse juuri sen, mitä selitin muille siitä omasta paikasta. Ettei tarvitse ajatella tätä jonain juoksukilpailuna ja miettiä kuka voittaa. Ymmärsin, että tälle mun jutulle on ihan oma paikkansa, eikä kukaan muu tee tällaista musaa."

Vieraana Pyhimys
Väinö Wallenius Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen vieraana pyhimys,väinö wallenius,Väinöväinö
Vieraana Pyhimys
Antti Kokkola Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen antti kokkola,vieraana pyhimys
Vieraana Pyhimys
Erik Michelsen Vieraana Pyhimys Kuva: Yle / Lauri Leskinen erik michelsen,vieraana pyhimys

Vieraana-sarjan Pyhimys-jaksoa varten kehittelimme yle.fi/musiikki-toimituksessa kuvitteellisen televisio-ohjelman menneiltä vuosikymmeniltä. Studioyleisön edessä kuvatun keskusteluohjelman esikuvaksi nousi Ilkamat-sarja ja vaikkei Heikki Kinnusta siinä nähtykään, on kuvitteellisen ohjelmamme juontajahahmo ”Veli Kauppisessa” paljonkin Kinnusen roolihahmoja.

”Veli Kauppinen” edustaa Vieraana: Pyhimys -jaksossa myös jonkinlaista musiikkitoimittajan stereotyyppiä, alkoholille persoa sanailijaa, jolla on jatkuva tarve heittää vakavatkin asiat lekkeriksi.

Pyhimyksen Ote-biisin uuteen versioon emme kuitenkaan halunneet huumoria. Taltioinnin kohdalla kunnioitimme Simon Templarin seikkailuista kertovasta Pyhimys-kirjasarjasta poimimaamme otsikkoa Pyhimys on aina Pyhimys.

Niin olkoon, oli ympärillä sitten Teflon Brothers, Ruger Hauer tai varta vasten Yleisradion musiikkiohjelmaa varten kasattu bändi.

Jutun otsikko ja väliotsikot ovat peräisin Pyhimys-kirjasarjan suomennoksista.

 • Modulaarinen Moog -syntesoija, käsitelty kuva

  Ja kone sanoi: moooooog! Avaruusromua 30.4.2017

  Hupaisia, villejä ja epäkorrekteja Moog-hittejä!

  “Silloin meille tuli hieman kiire”, muisteli Robert Moog 1960-luvun loppuhetkiä. Hän oli keksinyt omaa nimeään kantavan ihmeellisen elektronisen soittimen, Moog-syntesoijan. Yhtäkkiä kaikki halusivat sellaisen. Laitteita rakennettiin lähes yötä päivää ja Amerikan studioissa tehtiin uusia levyjä upouusilla Moog-syntesoijilla melkein kuin liukuhihnalla. Syntyi outoa ja hullua musiikkia. Levykaupalla hupaisia, villejä, epäkorrekteja ja yleensä enemmän tai vähemmän onnistuneita elektronisia tulkintoja lähes kaikkien tuntemista hittikappaleista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.