Hyppää pääsisältöön

Suomessa myytiin yli miljoona kirjaa vähemmän kuin vuotta aiemmin

Artikkelikuva KulttuuriCocktailin juttuun kirjamyynnistä Kuva: Mikko Lehtola kirjamyynti

Kirjojen myynti vähenee entisestään. Kustannusyhdistyksen tarkennetut luvut viime vuodelta osoittavat, että painettujen kirjojen myynti kokonaisuudessaan väheni runsaat 5 prosenttia.

Kirjoja myytiin yli miljoona kappaletta vähemmän kuin edellisenä vuonna

Kirjamyynnin tilastovertailu Kuva: Mikko Lehtola kirjamyynti

Kappalemääräisesti vuonna 2015 myytiin noin 1,3 miljoona kirjaa vähemmän kuin vuonna 2014. Arvolla mitattuna kirjamarkkinoilta hävisi vuoden aikana noin 13,5 miljoonaa euroa.

Kotimainen kaunokirjallisuus ei vedä

Kirjamyynnin tilastovertailu Kuva: Mikko Lehtola kirjamyynti

Kotimainen kaunokirjallisuus on kärsinyt myynnin vähenemisestä enemmän kuin käännetty kaunokirjallisuus. Kappalemääräisesti kotimaista kaunoa ostettiin viime vuonna vajaat 80 000 kirjaa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Arvolla mitattuna kotimaisilla kirjailijoilla ja kustantamoilla oli saatavana markkinoilta vajaat 1,8 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Yhteiskunnalliset ja filosofiset kirjat myyvät

Kirjamyynnin tilastovertailu Kuva: Mikko Lehtola kirjamyynti

Vaikka tietokirjojen myynti laski, silti filosofiaa ja psykologiaa käsittelevien tietokirjojen myynti kasvoi. Samoin yhteiskunnallisten tietoteosten menekki oli edellistä vuotta parempaa. Sen sijaan uskonnollisten kirjojen myynti väheni selvästi.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Sellaista töhnää nykyään ovat suomalaiset ja käännöskirjat. Tietokirjatkin ovat nykyään lähinnä jotain elämäntapaohjeistuksia.

Itseäni kiinnostavat klassikot ja kunnon tietokirjat. Olisi kiva saada vihdoinkin suomenkielellä mm Narrien Laiva -klassikko ja monta muutakin.

Lähettänyt käyttäjä

Asian voisi kuvailla lyhykäisyydessään seuraavalla tavalla: Maaottelu Steve Jobs-Kirjallisuus ja sen myynti. 10-2. Jokainen voi miettiä(=käyttää järkeä), mitä asiassa ajan takaa.

 • Riina Katajavuori: Ajankohtainen homekakku

  Nikolai Gogol avaa monikulttuurisen Euroopan tarinaa.

  Nikolai Gogolin nuoruudentyö, pienoisromaani Taras Bulba, avaa monikulttuurisen Euroopan tarinaa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnistina vuoden vaihteessa aloittanut kirjailija Riina Katajavuori vanhojen kirjojen ja viisauksien äärellä.

 • Sota kosketti kaikkia

  Sota kosketti kaikkia

  Sota leimasi jokapäiväistä elämää rintamilla ja kotirintamalla, se vaikutti jokapäiväiseen kanssakäymiseen, lehtikirjoitteluun, kirjallisuuteen, musiikkiin ja elokuviin. Tärkeässä osassa oli myös sotapropaganda, kansakunnan mielialoihin vaikuttaminen.

 • Juha Hurme: Sadan äidin linja

  Äitien kautta historian kertaaminen

  Oletetaan, että tänään syntyi jonnekin päin Suomea virkeä tyttövauva. Onneksi olkoon. Tutkin nyt hänen äitilinjaansa hahmottaakseni näitä leveyksiä ajan funktiona ja ymmärtääkseni ihmiselon lainalaisuuksista vähän enemmän.