Hyppää pääsisältöön

Baletin nuoret huiput kilpailevat Helsingissä ja Yle välittää tunnelmat 31.5. alkaen

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016.
Helsingin kansainvälinen balettikilpailu touko-kesäkuussa 2016 yle.fi/klassinen. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016. Kuva: Mirka Kleemola / Imagenary Oy helsingin kansainvälinen balettikilpailu,helsinki international ballet competition

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu International Ballet Competition järjestetään jo kahdeksatta kertaa touko-kesäkuun vaihteessa. Yle välittää suorana nettistriiminä kilpailun ratkaisuhetket 31.5.–1.6 sekä Balettigaalan 2.6.

Kun Kansallisbaletin tanssijat jäävät lomille, nuoret tanssijalupaukset ympäri maailman valtaavat näyttämön ja harjoitussalit. Helsingin kansainväliseen balettikilpailuun osallistuu tänä vuonna 42 junioria ja 46 seniorisarjan tanssijaa 24 maasta. Iältään he ovat 15–25-vuotiaita. Juniorisarjassa kilpailee viisi suomalaistanssijaa ja seniorisarjassa kaksi.

Yle striimaa Yle Areenassa ja osoitteessa yle.fi/klassinen suorina lähetyksinä balettikilpailujen molemmat finaalit 31.5. ja 1.6. klo 19. Suorat finaalilähetykset Kansallisoopperan päänäyttämöltä juontaa Yle Urheilun Jere Nurminen. Yleisön kanssa kilpailusta chattaa tanssija-koreografi Sami Saikkonen. Torstaina 2.6. klo 19.30 pidettävän Balettigaalan juontavat Minna Tervamäki ja Jorma Uotinen. Gaalassa esiintyy myös Pariisin oopperassa tanssiva nuori Iida Viikinkoski. Liisa Vihmasen emännöimä suora nettistriimi gaalasta alkaa osoitteessa yle.fi/klassinen ja Yle Areenassa jo klo 19.15. Gaalaillan päätteeksi tuomaristoon kuuluva Jorma Elo kommentoi Vihmasen vieraana kisaa.

Kansainvälinen kisa ja kansainvälinen tuomaristo

Tänä vuonna Helsinki International Ballet Competitionin tuomaristoon kuuluvat Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve, Bostonin baletin taiteellinen johtaja Jorma Elo, Georgian Valtionbaletin taiteellinen johtaja Nina Ananiashvili, Kiinan Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Feng Ying, Unkarin Kansallisbaletin taiteellinen neuvonantaja Maina Gielgud ja Korean Youth Ballet Starsin toimitusjohtaja Hae Shik Kim.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016.
Helsingin kansainvälinen balettikilpailu osoitteessa yle.fi/klassinen. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016. Kuva: Mirka Kleemola / Imagenary Oy helsingin kansainvälinen balettikilpailu,Helsingin kansainvälinen balettikilpailu

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun perusti 1980-luvulla baletinjohtaja Doris Laine. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vuonna 1984. Seuraavia kisat järjestettiin vuonna 1991, jonka jälkeen kisoja on pyritty järjestämään noin neljän vuoden välein. Kilpailu on tänä vuonna järjestyksessään kahdeksas.

Kilpailussa menestyneitä suomalaisia ovat Tero Saarinen (koreografiapalkinto), Nina Hyvärinen, Jonas Lundqvist, Arja Tiili (koreografiapalkinto), Jorma Elo (koreografiapalkinto) ja Maria Baranova.

 • kuva elokuvasta How to Lose Friends and Alienate People

  Kevään leffat Yle Areenassa

  Tutustu Areenan kevään 2107 leffatarjontaan

  Yle Areenassa julkaistaan joka lauantaiaamu elokuvia, jotka ovat nähtävissä vain Areenassa. Elokuvat ovat katsottavissa 30 päivän ajan. Tutustu kevään 2017 leffatarjontaan.

 • Ville Haapasalo

  Ville Haapasalon seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla 26.4. alkaen

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä -sarja Yle Teemalla

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.

 • Amy Schumer kolmessa eri roolissa.

  Roisi, roisimpi Amy Schumer valloittaa Yle Areenan 7.4.

  Inside Amy Schumer Yle Areenassa 7.4. alkaen

  Tämän hetken kuumimpiin koomikoihin lukeutuva amerikkalainen Amy Schumer tähdittää Yle Areenassa 7.4. julkaistavaa Inside Amy Schumer (12) -sarjaa. Comedy Centralin tuottaman sarjan kaikki neljä tuotantokautta julkaistaan yksinoikeudella Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.