Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö Kuva: YLE/Tapio Kantele digitalisaatio,hakupalvelut

Googlesta on muodostunut verkkohakujen käsite, googlata löytyy jo Nykysuomen sanakirjastakin. Googlaaminen on kuitenkin taitolaji, joten sitä kannattaa opetella.

Google järjestää myös omia hakukoulutuksia verkossa. Esimerkiksi Advanced Power Search -verkkokurssilla voi koetella hakutaitojaan 12 eri haasteessa, jotka on luokiteltu helpoiksi, keskivaikeiksi tai vaikeiksi. Sivuilla tarjotaan myös apuja ja vinkkejä haasteiden ratkaisemiseen.

Hakuvelhouttaan voi myös teroitella pureskelemalla yhden hakupähkinän Agoogleaday-sivustolla.

Verkossa samoileva säästääkin paljon aikaa ja vaivaa, kun opettelee käyttämään Googlea tehokkaasti. Muutamalla helpolla vinkillä pääsee jo pitkälle.

1. Käytä pikanäppäimiä erilaisiin hakuihin

Googlen pikanäppäimilla on helppo tehdä erilaisia hakuja. Googlen pikanäppäimet Kuva: Kuvakaappaus Google,hakukone

Erityyppisiä hakuja on helppo tehdä pikanäppäimien avulla. Googlen tulossivulla, heti hakusanan alla on joukko pikanäppäimiä, joilla voi helposti tehdä erilaisia hakuja samalla hakutermillä. Näppäimet voivat vaihdella eri hakujen mukaan, mutta yleisiä ovat mm.:

 • Kaikki - kaikki hakutulokset kyseisestä hakutermistä (oletus)
 • Kuvahaku - kuvahaku hakutermistä.
 • Videot - videohaku hakutermistä.
 • Kartat - Google Maps haku samalla hakutermillä.
 • Ostokset - linkkejä kauppoihin jotka myyvät tuotteita jotka osuvat hakutermiin (lähinnä amerikkalaisiin kauppoihin).
 • Teokset - haku kirjoista.
 • Sovellukset - haku sovelluskaupoista (App Store, Google Play).

2. Käytä hakutyökaluja

Hakutuloksia tulee yleensä aivan liikaa, joten niiden lajittelu on tarpeen. Eri hakujen pikanäppäimien vierestä löytyvät erittän hyödylliset Hakutyökalut, joilla voit tarkentaa hakutulostasi eri tavoin:

 • Hakutulosten kielen mukaan: Etsi sivuja, joiden kieli on suomi
 • Hakutulosten päiväyksen mukaan: Viimeinen tunti/24 tuntia/viikko/kuukausi/vuosi tai voit määritellä oman aikavälin.
 • Kirjaimellinen: hae tarkkoja sanoja tai ilmauksia.

3. Käytä merkkejä ja symboleita haun tarkentamiseen

 • miinusmerkki (-) jättää kyseisen sanan pois hakutuloksista. Juha Sipilä -pääministeri (jos etsit muuta Juha Sipilää kun pääministeriä)
 • lainausmerkit (" ") hakutermin ympärillä tarkoittavat, että tuloksissa näkyvät hakemasi sanat täsmälleen samassa järjestyksessä. "Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira." (Kuka sanoi näin?)
 • tähtimerkki (*) korvaa puuttuvan sanan tai merkin. "Tulin, näin, *"
 • kaksi pistettä (..) voi laittaa erottamaan numeroita niin saa tuloksia, jotka sisältävät tällä alueella olevia numeroita. Pyörä 300..450 euroa -> tuloksena pyöriä hintahaarukassa 300-450 euroa.

4. Käytä hakuoperaattoreita

Hakuihin voi myös lisätä sanoja, jotka rajaavat hakutuloksia eri tavoilla. Älä käytä välilyöntejä kaksoispisteiden jälkeen!

 • site: - hakutuloksia vain tietyiltä sivustoilta tai verkkotunnuksilta. jääkiekko site:yle.fi -> tuloksena jääkiekkoa Ylen sivuilta
 • related: - etsii sivustoja, jotka muistuttavat kyseistä verkko-osoitetta related:hs.fi -> tuloksena joukko suomalaisia tiedostuvälineitä
 • OR - etsii sivuja, joilla on yksi vaihtoehtoisista sanoista koripallo OR jalkapallo
 • info: - antaa tietoa verkko-osoitteesta, voit vaikka hakea välimuistiin tallennetun version sivusta tai sivuja, jotka linkittävät kyseiseen osoitteeseen. info:yle.fi
Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!

5. Käytä Googlea laskimena, valuuttamuuntimena, etäisyysmittarina tai pelaa.

 • Google toimii mainiosti myös laskimena - kirjoita yhtälö googleen ja saat tuloksen
 • Valuutat saat muunnettua suoraan kirjoittamalla esim. 100 euros in dollars (toimii vain englanniksi)
 • Kahden kaupungin etäisyyden ja matka-ajan saat kirjoittamalla hakukenttään Helsinki Tampere etäisyys
 • Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!

Hakuoperaattoreita ja haun rajauksia voi tehdä helposti suoraan Googlen etusivun oikeasta alareunasta Asetukset ja valitsemalla sieltä Tarkennettu haku. Tarkennetun haun kautta voi etsiä mm. kielen, alueen, sivun päivämäärän, tiedostotyypin ja käyttöoikeuksien avulla.

Googlen tarkennettu haku auttaa rajaamaan hakutuloksia. Googlen Tarkennettu Haku -näkymä Kuva: Kuvakaappaus Google,hakukone

Jokeri: Kierrä Googlen maarajoitus

Google nuuskii IP-osoitteesi ja päättelee sen perusteella, mistä maasta haku tehdään. Tämän tiedon avulla käyttäjä ohjataan Googlen maasivustoon, suomalaiset Google Suomeen ja italialaiset Google Italiaan. Googlella on tällä hetkellä noin 200 eri maan sivut Zimbabwesta Ukrainaan ja Togosta Papua Uuteen Guineaan.

Googlen eurooppalaiset maasivustot ovat tietynlaisessa erityisasemassa, sillä Euroopassa on voimassa Oikeus tulla unohdetuksi -säädös. Tämän säädöksen mukaan Googlen ja muiden hakukoneiden on poistettava pyynnöstä harhaanjohtavaa, vanhentunutta ja virheellistä tietoa. Mikäli Google ei suostu poistamiseen, asiasta voi valitaa tietosuojavaltuutetulle.

Oikeus tulla unohdetuksi on kuitenkin voimassa vain Euroopassa, joten sen voi kiertää menemällä vaikkapa Googlen Yhdysvaltain sivustolle. Aiemmin Google.com osoitteeseen pääsi osoitteesta google.com/ncr (no country restriction), mutta jostain syystä kyseinen osoite ei enää viime vuoden lopun jälkeen ole toiminut.

(Lisäys 8.12.16) Google on sittemmin tukkinut myös muita tapoja kiertää maarajoituksia, esim. selainten incognito-tilassa ei enää pääse suoraan google.com -osoitteeseen, vaan Google ohjaa liikenteen google.fi -osoitteseen.
Google.com -osoitteseen pitää käyttää ns. välityspalvelinta, eli proxyä. Hakuihin ilmaiseksi käytettäviä välityspalvelimia ovat mm. Hidemyass tai Hide.me.

Edit 7.11.16: liitetty Digitaidot-kategoriaan

Julkaisemme uusia digitreenejä viikottain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Kommentit

Kiitos Rampe huomiosta! Näemmä Google tiukentaa otettaan, eli ns. Amerikan hakuun on entistä vaikeampi päästä. Lisäsin pari linkkiä välityspalvelimiin, joiden kautta sinne vielä pääsee, mutta vaikeaksi menee....
-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Kuulin näistä sivuista Yle Puhe-kanavasta viime perjantaina. Tulin heti tutkimaan ja tämä on juuri sitä, mitä monet kaipaavat laitteittensa kanssa. Tekstit ja esimerkit helposti ymmärrettäviä. Kerroin omalle nuorisollekin.
Tämä on hyvää vastinetta veroeuroille.
Isot kiitokset!

@Eija K. kiitokset itsellesi kehuista. Juuri tämä oli tavoitteemme, kiva kuulla, että on hyödyksi!
-Ville, tuottaja Yle Oppiminen

 • Valheenpaljastaja: Ruotsalainen trollitehdas pyrkii vaientamaan toimittajia vihapuheluilla

  Trollitehdas maksaa suosituista häirikköpuheluista palkkion.

  Ruotsissa toimii erikoinen trollitehdas, joka rekrytoi ihmisiä soittelemaan toimittajille ja yhteiskunnan vaikuttajille provosoivia puheluita. Salaa äänitetyt puhelut julkaistaan verkossa vahvasti editoituina. Jos klippi saa tarpeeksi klikkauksia, soittajalle maksetaan tuhat kruunua per puhelu. Ilmiö on rantautunut pienimuotoisena myös Suomeen.

 • Digitreenit 20: Päivitä nettiselain automaattisesti

  Verkkoselaimen päivittäminen on tietoturva-asia.

  Päivitä verkkoselaimesi säännöllisesti, helpoin tapa on ottaa automaattiset päivitykset käyttöön. Näillä ohjeilla saat selaimesi asetukset kuntoon, jotta sinun ei tarvitse enää huolehtia päivityksistä.

 • Digitreenit 19: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Media tarvitsee laatuleiman - tältä näyttäisi läpivalaistu uutinen

  Idea, näkökulma, lähteet on tuotava entistä tarkemmin esiin.

  Tavan, jolla perinteinen media esittää uutisia täytyy uudistua. Valheita levittäviä “uutissivustoja” tulee aina uusia, joten luotettavan median pitää pystyä erottautumaan. Luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävät ratkaisut ovat jo toimitusten käsissä, ne pitää vain ottaa käyttöön. Valtamedian täytyy löytää armoton avoimuus, tässä malli.

Media- ja digitaidot

 • Media tarvitsee laatuleiman - tältä näyttäisi läpivalaistu uutinen

  Idea, näkökulma, lähteet on tuotava entistä tarkemmin esiin.

  Tavan, jolla perinteinen media esittää uutisia täytyy uudistua. Valheita levittäviä “uutissivustoja” tulee aina uusia, joten luotettavan median pitää pystyä erottautumaan. Luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävät ratkaisut ovat jo toimitusten käsissä, ne pitää vain ottaa käyttöön. Valtamedian täytyy löytää armoton avoimuus, tässä malli.

 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  Ladattuja karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä.

  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Valheenpaljastaja: Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole

  Valeuutisen käsite on hämärtynyt

  Loppuvuodesta 2016 valeuutiset olivat lähes kaikkien huulilla. Sittemmin valeuutisiksi on haukuttu suurin piirtein kaikkea aamuhartaudesta viikon luontoääneen. Valeuutista voikin nykyään huutaa aina, kun on eri mieltä jostakin. On aika palauttaa mieliin, mitä valeuutinen oikein tarkoittaa?

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.