Hyppää pääsisältöön

Virkkaa oma Erlenmeyer amigurumi

Elina Hiltunen
futuristi Elina Hiltunen Elina Hiltunen Kuva: Yle/Jukka Lintinen prisma studio blogikesä

Tiesitkö, että amigurumit ovat lähtöisin Japanista ja ne tarkoittavat jotakuinkin neulottua täytettyä pehmoeläintä? Ne ovat virkattuja tai neulottuja, yleensä suhteellisen pieniä ja japanilaiseen tapaan hirmuisen söpöjä (kawaii). Ne tunnistaa usein mustista silmänapeista ja vaaleanpunaisista poskista. Mutta nämä tuntomerkit eivät ole välttämättömyys, kirjoittaa Elina Hiltunen blogissaan.

virkatut erlenmeyer-laboratoriopullot jaksollisen järjestelmän päällä
virkatut erlenmeyer-laboratoriopullot jaksollisen järjestelmän päällä Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Amigurumeita löytyy laidasta laitaan: on pieniä eläimiä, kasveja, supersankareita, esineitä ja kaikkea, mitä esimerkiksi viihdekulttuuri tuo mukanaan. Ja tietenkin on olemassa tieteeseen liittyviä amigurumeja. Tällä kertaa virkataankin yksi sellainen: erlenmeyerpullo. Aivan: tämä tylsältäkin tuntuva esine voi saada ilmeikkyyttä ja luonnetta amigurumina. Mikä tahansa on amigurumeille mahdollista.

Mutta satutko tietämään, että kuka kehitti erlenmeyerpullon (ja miksi sillä sattuu olemaan niin vaikea nimi)?

Pullon kehitti saksalainen kemisti Emil Erlenmeyer (1825-1909), joka keskittyi työssään erityisesti orgaaniseen kemiaan. Hän löysi ja syntetisoi lukuisia orgaanisia yhdisteitä, kuten esimerkiksi isovoihapon (isobutyric acid) C4H8O2. Nimeä kantavan pullon hän kehitti vuonna 1861. Vuonna 1880 hän kehitti nk. Erlenmeyerin säännön, jonka mukaan kaikki alkoholit, joiden hydroksi-ryhmä on kiinnittynyt kaksoissidoksella kiinnittyneeseen hiiliatomiin, muuttuvat aldehydeiksi ja ketoneiksi.

Mutta nyt siihen virkkaamiseen.

kymmenen virkattua kiinteää silmukkaa
kymmenen virkattua kiinteää silmukkaa Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

ERLENMEYER AMIGURUMI

Ohjeissa käytetyt lyhenteet ovat seuraavat:

krs= kerros
ks= kiinteä silmukka (katso ohje esimerkiksi täältä)

Ohjeissa kiinteä silmukka, jota tässä amigurumissa käytetään, esiintyy seuraavissa muodoissa.

I= kiinteä silmukka (virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan yksi kiinteä silmukka)
V = virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (eli levennys)
∧ = virkkaa edellisen kerroksen kaksi silmukkaa yhteen kiinteällä silmukalla (eli kavennus).

Ohjeen muutamassa kohdassa on avattu termejä.

TARVIKKEET
• Kahta eriväristä lankaa, joista toinen on valkoinen lanka. Varmista, että ovat samaa paksuutta (huom: kuvan kaksi erlenmeyerpulloa on virkattu samoilla ohjeilla,mutta toinen on tehty ohuemmalla langalla)
• virkkuukoukku
• kuitua täytteeksi
• amigurumisilmät
• huopaa
• parsinneula
• liimaa

virkattu erlenmeyer-laboratoriopullon pohja
virkattu erlenmeyer-laboratoriopullon pohja Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

VIRKKAUSOHJE
Virkkaa värikkäällä langalla seuraavasti:
Tee lankalenkkialoitus (katso vinkki esimerkiksi tästä videosta.
1.krs: I x 10 = 10 ks [virkkaa 10 kiinteää silmukkaa]
2. krs: V x 10 = 20 ks [virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa]
3. krs: I x 20 = 20 ks
4. krs: (IV) x 10 = 30 ks [virkkaa yksi kiinteä silmukka ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (levennys). Toista tämä kymmenen kertaa]
5. krs: I x 30 = 30 ks
6. krs: (IV) x 15 = 45 ks
7. krs: I x 45 = 45 ks
8. krs: (IIV) x 15 = 60 ks
9 krs: (∧II) x 15= 45 ks [virkkaa kaksi edellisen kerroksen kiinteää silmukkaa yhteen (kavennus) ja seuraaviin kahteen silmukkaan kuhunkin yksi kiinteä silmukka. Toista tämä 15 kertaa]
10 krs: I x 45 = 45 ks
11 krs: (∧I) x 15 = 30 ks
12-14 krs: I x 30 = 30 ks
15 krs: (∧I) x 10 = 20 ks (vaihda väri esimerkiksi tällä rivillä valkoiseksi)
16-17 krs: I x 20 = 20 ks
18. krs: (III ∧) x 4 = 16 ks
19. krs: I x 16 = 16 ks
20. krs: (∧II) x 4= 12 ks
21.-27. krs: I x 12 = 12 ks
28 krs: V x 12 = 24 ks

virkattu erlenmeyer-laboratoriopullo melkein valmiina
virkattu erlenmeyer-laboratoriopullo melkein valmiina Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Viimeistely
Päättele erlenmeyerpullo. Täytä teos kuitutäytteellä- jätä osa täytteesä ulos, jotta pullo ”höyryää”. Ompele hymysuu mustalla langalla ja kiinnitä amigurumisilmät. Leikkaa vaaleanpunaisesta huovasta pienet posket ja liimaa ne kiinni.

ps. Minkä tiedevirkkauksen Sinä haluaisit nähdä ja saada ohjeet? Vinkkaa Prisman FB-sivuilla asiasta.

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT
Kolmen amigurumivirkkauskirjan kirjoittaja.

Prisma Studion oma futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina rakastaa erilaisia hilavitkuttimia ja mitä kummallisimpien hahmojen virkkausta.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

virkatut erlenmeyer-laboratoriopullot hiekalla
virkatut erlenmeyer-laboratoriopullot hiekalla Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Kommentit

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • mies VR-laseissa

  Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

  VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

  Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Tiede

 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.