Hyppää pääsisältöön

Arpapeliä sairaanhoidolla

Ruotsissa voi saada maailman parasta sairaanhoitoa, jos on onnea.
Dokumentissa haastatellaan muun muassa Huddingen yliopistosairaalan kardiologia Magnus Nygreniä. Ruotsissa voi saada maailman parasta sairaanhoitoa, jos on onnea. Kuva: Lars Granstrand arpapeliä sairaanhoidolla,yle tv1

TV1 sunnuntaina 5.6.2016 klo 10.00 - 11.00, uusinta maanantaina 6.6. klo 11.10
Yle Areenassa 30 päivää

Ruotsissa voi saada maailman parasta sairaanhoitoa, jos on onnea. Iäkäs, monivaivainen potilas on monesti väliinputoaja ja joutuu kärsimään siitä, ettei terveydenhoidon hoitoketju toimi.

Toimittaja Evin Rubar tarttuu terveydenhuollon priorisointiin eli ketä hoidetaan ja ketä ei? Saako sairain potilas hoitoa ensimmäisenä?

Kuinka potilaita hoidetaan yhdessä Ruotsin suurimmissa sairaaloista? Dokumentissa haastatellaan muun muassa Huddingen yliopistosairaalan kardiologia Magnus Nygreniä.

Kun 80-vuotias, dementiaa sairastava nainen saa sydänkohtauksen, hänet sijoitetaan erikoishoitoon keskittyneen sydänklikan sijaan tavalliselle vuodeosastolle. Miksi lääkäri toimii näin?

Dokument inifrån: Vårdlotteriet. Tuotanto: SVT, Ruotsi, 2011. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ruotsissa on sairaanhoidossa moni asia paremmin kuin Suomessa, mutta... Olen nähnyt dokumentin jossa ruotsalainen lääkäri kertoo avoimesti, että monisairaita henkilöitä (jollainen itsekin olen) kutsutaan lääkäreiden keskuudessa " Musta-Pekka"- nimityksellä. Syy on se, ettei heitä kukaan haluaisi hoitaa mutta jonkun "onnettoman" on otettava tällainenkin potilas hoidettavakseen. Ilmiötä on varmasti Suomessakin - siitä ei puhuta. On todella ihmisarvon alasajoa.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä Suomessakin valikoidaan hoitoa saavat sen perusteella onko heillä enää yhteiskunnallista arvoa. Erittäin mielenkiintoista katsoa mihin sote-uudistus on tätä kehitystä on viemässä. Hoidon laadukkuuden arvioinnissa unohdetaan usein se tärkein, jonka perusteella terveydenhuoltoa tulisi kehittää eli asiakastyytyväisyys. Erityisesti vanhojen ihmisten kohdalla hoito on usein vain kemiallista lääkehoitoa vaikka moni hyötyisi enemmän muista hoitomuodoista, esimerkiksi kuntoutuksesta. Lääkkeiden haittavaikutukset ja useiden päällekkäisten lääkityksien yhteisvaikutukset on helppo laittaa perussairauksien piikkiin. Heikoilla tässä ovat usein myös vammaispotilaat ja erityisesti he joilla ei ole omaisia turvanaan. Myöskään alkoholistien hoito ei ole kehittynyt tässä yhteiskunnassa toivottavalla tavalla.