Hyppää pääsisältöön

Pride 2016 -viikko Teemalla

Nathan Taylor ja Benjamin Till kirjoittivat häänsä musikaaliksi
Nathan Taylor ja Benjamin Till kirjoittivat häänsä musikaaliksi. Our Gay Wedding -musikaali nähdään tiistaina tiistaina 28.6. klo 21 Nathan Taylor ja Benjamin Till kirjoittivat häänsä musikaaliksi Kuva: Yle Kuvapalvelu our gay wedding -musikaali,teeman pride-viikko

Benjamin ja Nathan menevät naimisiin itsekirjoitetun musikaalin sävelin. Nuori Adele rakastuu sinitukkaiseen Emmaan. Saamelainen Kaisa on parisuhteessa naisen kanssa ja toivoo hyväksyntää omalta yhteisöltään. Teemalla vietetään Pride-viikkoa 27.6. alkaen.

Miksi jotkut kuulostavat homolta? Millaista on olla seksuaalivähemmistöön kuuluva saamelainen? Teeman Pride-viikon dokumentit pureutuvat kysymyksiin tekijöiden henkilökohtaisista lähtökohdista. Tiistai-illan Our Gay Wedding -musikaali juhlistaa taiteilijapariskunnan häiden lisäksi Englannin ja Walesin lainsäädännön muutosta ja Teemaviikon elokuvissa päähenkilöiden ensimmäiset homoseksuaaliset kokemukset osoittautuvat käänteentekeviksi.

Elämä kiinalaisessa kaapissa maanantaina 27.6. klo 21, uusinta lauantaina 2.7. klo 11.30. Yle Areenassa 30 päivää

Shanghain avoin ilmapiiri antaa tilaa homoillekin mutta Kiinan maaseudulla heitä ei hyväksytä. Kiinalaiset Andy ja Cherry etsivät ratkaisua ristiriitaan oman seksuaalisuutensa ja perheidensä vaatimusten välillä.

Tatu V – kotirouva Marsista maanantaina 27.6. klo 23.40

Dokumentti seuraa dragtaiteilija Tatu Vuolteenahon luomistyötä, pohdintoja kaapista tulemisesta sekä hulvatonta elämäntyyliä Madridissa ja Helsingissä.

Our Gay Wedding -musikaali tiistaina 28.6. klo 21, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 19.35. Yle Areenassa 30 päivää

Prix Italia -palkittu musikaali vie aitiopaikalle säveltäjä Benjaminin ja näyttelijä/laulaja Nathanin häihin. He menivät naimisiin 29. maaliskuuta 2014, heti kun Englanti ja Wales laillistivat samaa sukupuolta olevien avioliiton. Juhlistaakseen suurta päiväänsä ja lakimuutoksen yleistä suurta merkitystä pariskunta kirjoitti häänsä musikaaliksi, johon osallistuvat myös sukulaiset ja ystävät, muun muassa Stephen Fry ja Boy George.

Pride Teeman Elävässä arkistossa tiistaina 28.6. klo 21.55, uusinnat perjantaina 1.7. klo 18 ja sunnuntaina 3.7. klo 11.10. Yle Areenassa 30 päivää (Arkistovieraana-ohjelma Areenassa pysyvästi)

Kielletty kaupunki -ohjelmassa vuonna 1991 käytiin keskustelu, jonka aiheena piti olla homoerotiikka. Mukana Hannu Tapani Klami, Kinky Clubin perustaja Yazka, Setan sosiaalisihteeri Ari Saukkonen, kansanedustaja Hannu Suhonen ja apulaisprofessori Martti Grönfors. Ennen ohjelmaa arkistovieraana on Yazka Love.

Päivä miehenä 28.6. klo 23.00, Yle Areenassa 30 päivää

Taiteilija Diane Torr on pitänyt toistakymmentä vuotta Drag king -työpajoja, joissa naiset pääsevät tutkimaan sukupuoliroolejaan. Dokumentti seuraa Berliinissä järjestetyn kymmenen päivän mittaisen työpajan kautta kahdeksan saksalaisnaisen muodonmuutosta mieheksi ja heidän suhdettaan vastakkaiseen sukupuoleen.

Torrin työpajat ovat kuin rajaamattomia laboratoriokokeita sosiaalisen käyttäytymisen saloihin. Mikä tekee miehestä miehen ja naisesta naisen? Missä ja milloin sukupuoli-identiteetti tarkalleen ottaen muotoutuu?

Minä ja pikkusiskoni keskiviikkona 29.6. klo 21, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 22.55, Yle Areenassa 30 päivää

Millaista on olla saamelainen ja kuulua seksuaalivähemmistöön? Dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni (Sparrooabbán) kertoo siitä, millaista on kuulua vähemmistöön vähemmistön sisällä. Ohjaaja Suvi Westin pikkusisko Kaisa elää parisuhteessa naisen kanssa Helsingissä, jossa hän kokee voivansa olla oma itsensä ja turvassa saamelaisyhteisön ennakkoluuloilta.

Suvi repäisee Kaisan mukavuusalueeltaan hakeakseen siskolleen hyväksyntää myös oman yhteisön parista. Siskokset matkaavat takaisin kotiseudulle Saamenmaalle ja aina Kanadaan saakka.

Kino: Querelle keskiviikkona 29.6. klo 22.10, Yle Areenassa 14 päivää

Jean Genet'n samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kertoo Querelle-nimisen matruusin (Brad Davis) seikkailuista Brestin satamakaupungissa. Seksuaalisesta himosta kertova tarina on Rainer Werner Fassbinderin elokuvassa lavastettu vahvan keinotekoiseen maailmaan, joka lainaa ikonografiset impulssinsa ajan homokulttuurista. Fassbinder kuoli kesäkuussa 1982 – vain pari kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa. Näin Querelle jäi saksalaisohjaajan viimeiseksi teokseksi.

Tiededokumentti: Kuulostanko homolta? torstaina 30.6. klo 21, uusinta lauantaina 2.7. klo 11.30, Yle Areenassa 30 päivää

David Thorpe lähtee lämpimälle ja huumorin täyteiselle matkalle selvittääkseen, miksi hän kuulostaa ihmisten mielestä homolta. Rankan eron jälkeen Davidin itsetunto on maassa ja hän tajuaa, ettei ole koskaan päässyt eroon lapsuudessa sisäistämästään pelosta, että yksin hänen äänensä paljastaisi hänet homoksi. Tutustuakseen ongelmaansa paremmin David haastattelee muun muassa koulukavereitaan, muita homomiehiä, kielitieteilijöitä ja LGBT-julkkiksia. Hän käy myös äänenkäytön opettajan luona oppiakseen, miten ”kuulostaa heterolta”.

Kino: Adelen elämä - osat 1&2 perjantaina 1.7. klo 21, Yle Areenassa 14 päivää

15-vuotias Adele ei pyristele vastaan: tyttöjen kuuluu deittailla poikia. Kaikki muuttuu kuitenkin hänen tavatessaan Emman, nuoren sinihiuksisen naisen, joka auttaa häntä löytämään intohimon ja naisellisuutensa. Muiden edessä Adele kasvaa, etsii itseään, hukkaa itsensä ja löytää itsensä. Cannesin Kultaisella palmulla vuonna 2013 palkittu elokuva perustuu Julie Maroh'n sarjakuvaan "Sininen on väreistä lämpimin".

Kyllä homotkin siivoaa lauantaina 2.7. klo 22.35, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 10.15. Yle Areenassa 30 päivää, alkaen 27.6.

Millaista on huomata olevansa lesbo kodissa, jossa vanhemmat eivät hyväksy homoseksuaalisuutta? Miten kasvaa teinihomona lestadiolaisten keskellä? Kuinka pärjätä, kun kaverit jättävät homouden vuoksi? Mutta kuinka ihanaa on toisaalta huomata, että naapuripulpetin suloinen tyttö tykkää myös tytöistä.

Kati Juuruksen koskettava dokumentti lähestyy aihetta viiden nuoren päähenkilön kautta. Toisiinsa limittyvät tarinat kertovat karulla tavalla teini-ikäisten julmuudesta, pikkukaupunkien suvaitsemattomuudesta, uskonnon luomista traumoista, vanhempien aiheuttamista paineista. Homojen syrjintä on tavalla tai toisella tuttua heille kaikille. Silti kaikki dokumentin päähenkilöt tuntuvat nyt löytäneen paikkansa.

 • Keväinen valkovuokko.

  Kevään ihanuus ja ahdistus

  Kevään ihanuus ja ahdistus

  Kevät ja kesän alkaminen on vapauttavaa, mutta samalla monelle myös ahdistavaa aikaa. Koulunsa päättävä painii vaikeiden valintojen kanssa ja edessä voi olla täydellinen elämänmuutos. Teeman Elävän arkiston kevätpaketti: Maanantaina 29.5. klo 12.00 Torstaina 1.6. klo 22.55 Perjantaina 2.6.

 • Rihanna, Anna Wintour, Andrew Bolton ja Wong Kar-wai. Kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai (2016).un

  Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Mark Landis

  Taideväärentäjä hyväntekijänä

  Mark Landis on tehtaillut väärennöksiä hyvää hyvyyttään

  Yksi maailman kuuluisimmista taideväärentäjistä on tehtaillut "mestariteoksia" hyvää hyvyyttään.

Yle Teema

 • Ana (Paula Echevarría) ja Rita (Cecilia Freire) sarjassa Velvet

  Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kollaasi Teema(n)lauantaiden loppukevään 2017 ohjelmistosta.

  Rolling Stones, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Kent... Teemalauantait ovat entistä musiikillisempia

  Teemalauantait ja musiikkidokumentit 29.4.–3.6.

  Vierivät kanavat eivät sammaloidu: Teemalauantait muuttavat kanavapaikalle 5 ja saavat seuraa musiikkidokumenteista. Ensi-illassa muun muassa Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä, Inside Llewyn Davis ja runsaasti jazzdokumentteja. Uuden ajan avaa The Rolling Stones kahden uuden dokumenttielokuvan illalla: seuraamme yhtyeen Havannan-konserttiin huipentunutta kiertuetta Latinalaisessa Amerikassa keväällä 2016.

 • Rihanna, Anna Wintour, Andrew Bolton ja Wong Kar-wai. Kuvakaappauksia dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai (2016).un

  Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota

  Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Ville Haapasalo

  Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Kuvakooste Doug Aitkenin elokuvasta Station to Station.

  Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.

  Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis: kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä

  Yksi päivä ja yksi viikko taiteilijaelämää

  Kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä: Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis. Yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013 sekä yksi viikko folklaulaja Llewyn Davisin elämästä vuonna 1961 New Yorkin Greenwich Villagessa Coenin veljesten kuvittelemana. Toinen elokuva on faktaa, toinen fiktiota, tai molemmat ovat molempia.
  Katso molemmat elokuvat Areenassa!

 • Rebels on Pointe -elokuvan mainoskuva

  Rebels on Pointe – miehet kärkitossuissa

  Dokumentti Suomessa vierailleesta tanssiryhmästä

  Suomessa vieraileva Les Ballets Trockadero de Monte Carlo on kulttimaineinen amerikkalainen miesten tanssiryhmä, joka tanssii balettia ballerinojen asuissa taidokkaasti ja humoristisesti.

 • henkilökuva

  Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Kollaasi Teeman ohjelmista: vasemmalta ylhäältä myötäpäivään Altai 30 päivässä, Ida, The Rolling Stones Kuubassa, Batman

  Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Niina Repo

  Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • Ralph Steadmanin kuva Mr. Gonzosta. Dokumenttielokuvasta For No Good Reason.

  For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • mistaken for strangers,

  Mistaken for Strangers

  Pikkuveli The Nationalin roudarina. Nyt Areenassa.

  The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta.
  Nyt Areenassa

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Dokumentti klassikkobändin tuplalivealbumista.

  Dokumentti Deep Purplen legendaarisesta tuplalivealbumista, joka ilmestyi vuonna 1972. Japanin-kiertueella taltioidulla levyllä yhtye esiintyy klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Batman-kuvakeräyksen satoa.

  Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Muoti ja kauneus -paketin kuva

  Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!