Hyppää pääsisältöön

Sateenkaariperhe on yhtä normaali ja epänormaali kuin tavallinen perhe

Sateenkaariperhe on tavallinen perhe.
Sateenkaariperhe on tavallinen perhe. Kuva: Felix Bardy sateenkaariperheet,Yle Radio 1

Olen kasvanut kahden isän perheessä. Se ei ole ollut kenellekään ongelma.

Tekstin kirjoittaja on 17-vuotias
kahden isän perheessä kasvanut poika.

Tarhaikäisenä paras kaverini Aapo ei koskaan ihmetellyt kahta isääni. Minä taas ihmettelin Aapon vanhempien korkeaa ikää. Ongelmia meille eivät aiheuttaneet toistemme perhemuodot, vaan erimielisyydet pehmoleluista ja Jedi-voimien väärinkäytöstä.

Ala-asteen uudet kaverit laajensivat maailmankuvaani: Urho oli kasvissyöjä ja ennen Mauriin tutustumista en edes tiennyt, että Suomenlinnassa voi asua. Ongelmia meille eivät kuitenkaan aiheuttaneet perhemuoto, asuinpaikka tai ruokatottumukset, vaan toisen uusi Paul Frank -paita ja kadehditut pöytälätkätaidot.

Yläasteella, ennen uusien kaverieni ensimmäisiä kyläilyjä, en varoitellut Leoa ja Brunoa kahdesta isästäni. He eivät myöskään varoittaneet minua, vaikka toisen isä oli pappi ja toisen chileläinen. Ongelmia meille eivät kuitenkaan aiheuttaneet nämä odottamattomat käänteet, vaan leikkipainin muuttuminen totiseksi ja jatkuva röökin pummaaminen.

Sateenkaariperheessä eläminen ei ole aiheuttanut ongelmia, vaan vihaamme yhdessä ruotsin opettajaa ja toivomme hallituksen kaatuvan.

Lukiossa kavereiden vanhemmat tunnetaan enää tekojensa kautta: toiset päästävät lapsensa risteilylle ja kustantavat hänelle vanhojenpäiväksi prameimman frakin (Tuomas), kun taas toiset kieltävät risteilyt ja lainaavat lapselleen vanhojenpäiväksi kaverinsa kummallisen ”frakin” (minä). Edelleenkään sateenkaariperheessä eläminen ei ole aiheuttanut ongelmia, vaan vihaamme yhdessä ruotsin opettajaa ja toivomme hallituksen kaatuvan.

Mutta rehellisyyden nimissä tiedän, että joillekin kohtaamilleni ihmisille perhemuotoni on ollut ongelma. Monet eivät voi hyväksyä sateenkaariperheitä, jotkut hyväksyvät ne osittain, mutta eivät kokonaan. Muslimiystäväni hyväksyi kahden isän perheeni, mutta ei voinut edes käsittää ajatusta isieni avioliitosta.

Arvellaan, että Suomessa kasvaa sateenkaariperheissä tällä hetkellä noin 10 000 lasta. Luku tulee kasvamaan. Aapo, Urho, Mauri, Leo, Bruno ja Tuomas eivät kiusaisi heistä yhtäkään heidän perhemuotonsa takia. En usko, että ystäväni ovat sen parempia ja suvaitsevaisempia ihmisiä kuin muutkaan. He vain ovat tutustuneet perheeseeni ja tietävät, että se on aivan yhtä normaali ja epänormaali kuin heidän omansa.

En minäkään tunne beniniläisen lammaspaimenperheen elämää, mutta en ryhtyisi sitä kansalaisaloitteella vastustamaan.

Sateenkaariperheitä vastustavat argumentit kertovat usein tietämättömyydestä ja tottumattomuudesta, eikä niiden esittäjillä tunnu olevan kosketusta sateenkaariperheiden arkeen. En minäkään tunne beniniläisen lammaspaimenperheen elämää, mutta en kuitenkaan ryhtyisi sitä kansalaisaloitteella vastustamaan.

Minusta tuntuu, että perhettäni on pikemminkin ihailtu ja kadehdittu, kuin syrjitty ja vihattu. Muistan, kuinka jo ala-asteella sateenkaariperheestä kiusaaminen oli asia, jota ei vain tehdä. Toisen perhemuodon kommentointi tuntui niin lapselliselta ja typerältä etteivät siihen ryhtyneet edes 9-vuotiaat.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Miten olisi mennyt, jos kahdella isällä olisi ollut tytär? Varsinkin siinä vaiheessa, kun lapsesta olisi tullut nuori nainen?

Lähettänyt käyttäjä

"Sateenkaariperheitä vastustavat argumentit kertovat usein tietämättömyydestä ja tottumattomuudesta"

Tuo ei pidä paikkaansa. Ennemminkin sateenkaariperheitä kannattavat ihmiset eivät hyväksy heille itselleen epämieluisia tosiasioita.

Lapselle on äärimmäisen tärkeää, että hän saa kokea lapsena äitinsä feminiinistä rakkautta, sillä se vaikuttaa lapsen koko elämään. Mies ei pysty tähän samaan rakkauteen lasta kohtaan oman sukupuolensa vuoksi. Äidittömyyden haitan lapselle voi ymmärtää ihan omaa järkeäkin käyttämällä, mutta myös tieteellinen tutkimus kertoo sen selvästi. Uusi Suomi kertoo tutkimuksista, joiden mukaan äidin hoiva muuttaa lapsen aivojen anatomiaa. Äidin hoivaa saaneilla lapsilla on suurempi hippokampus kuin niillä, jotka ovat jääneet hoivaa vaille. Äidin hoiva on yhteydessä lapsen koulumenestykseen.

Tutkimusten mukaan lisäksi äiti on isää parempi lohduttaja. Tutkimuksessa havaittiin, että äidin sylissä olleet lapset kokivat kaikkein vähiten kipua. Isän syli vähentää kyllä myös kipua, mutta ei yhtä paljon kuin äidin syli. Siksi äidillä on tärkeä merkitys lapselle.

Käykää lukemassa näistä tutkimuksista täältä:
http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/121317-aidin-hoiva-muuttaa-lapsen-aivojen-anatomiaa

Lähettänyt käyttäjä

On ymmärrettävää, että se loukkaa samaa sukupuolta olevien parien lapsia, jos joku sanoo heidän perhettään epänormaaliksi. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että todellisuus on hyväksyttävä sellaisena kuin se on, vaikka se loukkaisi jotakuta. Tiedämme, että lapselle on haittaa isättömyydestä ja äidittömyydestä ja että lapset kaipaavat omia biologisia vanhempiaan. Sen vuoksi valtion ei pidä tukea tilanteita, joissa lapset tietoisesti erotetaan biologisista vanhemmistaan, vaan tukea miehen ja naisen välistä avioliittoa, jotta lapsilla olisivat nämä oikeudet. Näin lasten hyvinvointia tuetaan.

Käykää katsomassa video siitä, miksi avioliitto pitää olla rajattu miehen ja naisen välille. Videolla kerrotaan viisi kohtaa, miksi perinteinen avioliitto hyödyttää yhteiskuntaa.

https://www.youtube.com/watch?v=utph8ba8koo

Lähettänyt käyttäjä

Ps. Yksinhuoltajaisän tyttärenä: hyvin sekin olisi voinut mennä. Tyttöys ei ole mitään salatiedettä, läsnäolo ja empatia kantavat. Jos oma fiilis/kyky ymmärtää tyttöyttä arveluttaa, aiheesta on tehty kirjoja, joista isä voi hakea tukea tyttären kasvatukseen.

Lähettänyt käyttäjä

Hoivavietti ei riipu sukupuolesta. Ihmislapsen on tarkoitus olla perhelauman kasvattama, ei kahden tiettyä sukupuolta olevan aikuisen. Ei suurimmassa osassa yhteisöistä ole näin outoa ja eristäytynyttä järjestelmää kuin meidän ydinperheemme. Pitäisikö yksinhuoltajaisiltä viedä lapset, koska "lapsi tarvitsee äidin hoivaa"? Miksi kaksi samaa sukupuolta olevaa kasvattajaa olisi huonompi kuin yksi? Järki käteen.

Ne "toisenlaisen ihmisen mallit" (oli kysymys sitten "naiseudesta", joka ei hitto vie ole mikään yksi monoliitti) löytyvät kyllä lähiyhteisöstä. Ne voivat olla tulla isoäideiltä (Kyllä, homoillakin on äidit!), samassa taloudessa asuvilta kaveripariskunnan frouvilta, tädeiltä (homoilla voi olla siskojakin!) - ja joka tapauksessa seitsemästä-kahdeksasta vuodesta eteenpäin ne tulevat vertaisyhteisöstä. Fiksulla miehellä on varmasti myös naispuolisia ystäviä, joiden kanssa keskustella "tyttöydestä".

Minusta on tosi paksua, että ihmisillä on kanttia tulla tänne sanomaan ihmiselle, että "Et sinä voi olla hyvinvoiva ja tasapainoinen." Vedottaisiin edes poikkeustapaukseen, mutta kun ei edes sitä. Kielletään vain suorilta ihmisen oma kokemus. Minäpä tästä siis nyt otan ja päätän, että yksikään joka niin tekee, ei oikeasti ole ihminen, vaan itse asiassa lisko. Tästä lähin teidän siis täytyy läpsyttää eteenpäin neljällä jalalla ja syödä kärpäsiä ja toukkia. Ihan sama, koetteko olevanne ihmisiä. Olette väärässä, koska päätin niin.

Lähettänyt käyttäjä

Miten on enemmän väärin kasvaa sateenkaariperheessä kuin yksinhuoltajaperheessä? Voisiko joku sateenkaariperheitä vastustava selittää tämän?
Ja ei, kaikilla yh-perheiden lapsilla ei ole yhteyttä siihen poissa olevaan vanhempaan, että unohdetaan sitten se argumentti.

Lähettänyt käyttäjä

Olen heteroparin lapsi kolmilapsisesta ydinperheestä. Vanhempani ovat korkeasti koulutettuja ja äitini oli kotona, kun olimme pieniä. Isovanhempani olivat hartaita kristittyjä. Kaikki me kolme olemme jääneet silti vaille tätä ihanaa heteroäidin rakkautta. Lapsuuteni oli maanpäällistä helvettiä keskiluokkaisten kulissien takana. Olisin koska tahansa vaihtanut psyykkisesti häiriintyneen äitini toiseen isään, jos olisin saanut valita.

Lähettänyt käyttäjä

Subjektiivisia kokemuksia erilaisista perhemuodoista on kaikenlaisia. Mutta tämän jutun kaltaisten esimerkkien perusteella ei voi sivuuttaa biologisten sekä eri sukupuolisten vanhempien lapsen kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia etuja. Tässä pitäisi olla rinnalla juttu, jossa alle viivataan homoparien lastenkasvatukselliset karikot, kuten homoparien lyhyemmät sekä useammat suhteet ja aiemmissakin kommenteissa mainittu puute, joka johtuu sukupuolien välisen dynamiikka eron puutteesta. Surkeita kasvuolosuhteita on kaikissa perhemuodoissa. Mutta itsestäänselvästi paras kasvu- ja kehitysympäristö lapselle on harmonisten ja vähäriitaisten biologisten vanhempien kasvatettavana. Tätä lain pitäisi erityisesti tukea ja siihen ohjata. Muu on poliittisesti värittynyttä indoktrinaatiota. Vielä voimassa olevat lait ovat hyvin perusteltuja.

Lähettänyt käyttäjä

"Miten on enemmän väärin kasvaa sateenkaariperheessä kuin yksinhuoltajaperheessä? Voisiko joku sateenkaariperheitä vastustava selittää tämän?"

Sellainen ero noissa tilanteissa on, että sateenkaariperheeseen lapsi on hankittu tietoisesti niin, että lapsi ei välttämättä saa olla tekemisissä toisen biologisen vanhempansa kanssa. Yksinhuoltajaperheissä alun perin tarkoitus ei yleensä ole ollut se, että lapsella ei ole toista vanhempaa. Siksi tilanne on lasta ajatellen huonompi samaa sukupuolta olevien parien perheissä kuin yksinhuoltajaperheissä, vaikka kummastakin perheistä voi tietysti tulla ihan tasapainoisia lapsia.

Sekin on myös huomioitava, että valtio ei ole asettamassa yksinhuoltajaperheitä samanarvoisiksi ydinperheiden kanssa avioliittolain muutoksella, vaan se on asettamassa sateenkaariperheet samanarvoisiksi. Jos samaa sukupuolta oleville pareille voidaan antaa avioliiton asema, miksei myös yksinhuoltajaperheille anneta samaa asemaa, jossa lapsi saattaa kasvaa ilman toista biologista vanhempaansa?

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitus oli syrjinnästä, mutta heti tekstin alussa tuli esiin kirjoittajan oma syrjintä, joka liittyy ikään : "Tarhaikäisenä paras kaverini Aapo ei koskaan ihmetellyt kahta isääni. Minä taas ihmettelin Aapon vanhempien korkeaa ikää".

Miksi ihmettelit Aapon vanhempien korkeaa ikää?

Lähettänyt käyttäjä

Hei sinä, joka ohjaat Uuden Suomen nettisivuille. Kävin vilkaisemassa, puhutaanko siellä todella jostain niin typerästä kuin feminiinisestä rakkaudesta, jota mielestäsi vain äiti voi antaa. Ei todellakaan puhuttu. Pointti oli että osallistujista 95 % oli äitejä ja kuten tutkijat totesivat, tulokset lienevät ihan yhtä pätevät myös isille. En voi sietää tällaista tulosten vääntelyä oman mielen mukaan. Kannattaa ehkä vähän laajentaa omaa maailmankatsomusta ja tutustua erilaisiin ihmisiin. Tai matkustella. Tai ehkä lukea huolella, mitä tälläkin kirjoittajalla oli sanottavaa. Kirjoitus itsessään oli valaiseva ja kypsä, ja se kannattaa lukea uudestaan ennen kuin tuomitsee. "Näin ei voi olla, koska mulle ei sovi ja koska mua ahdistaa se", on maailman paskin perustelu.

Lähettänyt käyttäjä

Jos valtion tuki on niin oleellinen tässä kysymyksessä, niin miksi valtio tukee yksinhuoltajaperheitä sekä adoptiota? Kummassakin "riistetään" lapselta biologinen vanhempi. Adoptiossa koko "riisto" on alunperinkin tarkoitus eikä perhe "ajaudu" tähän tilanteeseen. Adoptointi pitäisi siis lopettaa heti!

Lähettänyt käyttäjä

"Hei sinä, joka ohjaat Uuden Suomen nettisivuille. Kävin vilkaisemassa, puhutaanko siellä todella jostain niin typerästä kuin feminiinisestä rakkaudesta, jota mielestäsi vain äiti voi antaa. Ei todellakaan puhuttu. Pointti oli että osallistujista 95 % oli äitejä ja kuten tutkijat totesivat, tulokset lienevät ihan yhtä pätevät myös isille. En voi sietää tällaista tulosten vääntelyä oman mielen mukaan."

Kiitos vain vastauksestasi.

Jos et siedä minun tulkintaani tuloksista, niin miksi siedät oman tulkintasi tuloksista samaa sukupuolta olevien parien hyväksi? Onko sinun tulkintasi vähemmän väännelty kuin minun vai onko minun tulkintani väärä? Tästä on nyt minusta kysymys, että kumman tulkinta on se oikea todellisuutta vastaava tulkinta. Perustelen sinulle kantaani.

Olen siinä käsityksessä, että äidit ovat yleensä niitä, jotka hoivaavat lapsia enemmän kuin isät. Tutkimuksessahan oli tutkittu juuri pääasiassa äitejä, mikä mielestäni kertoo siitä, että äidit ovat pääosassa lasten hoivaamisessa. Myös rottaemojen nuolemisen vaikutusta poikasiinsa oli tutkittu, mikä sekin kertoo äidin hoivan vaikutuksista. Koska rottaemot ovat juuri niitä, jotka hoivaavat poikasiaan isien sijaan, voidaan tulkita, että naiset ovat luonnostaan parempia lapsen hoivaamisessa kuin miehet. Naiset synnyttävät lapsen, ruokkivat lasta ja ovat lasta lähellä. Niinpä katson, että kaksi miestä ei voi korvata lapselle äitiä hoivaamisessa, vaan äidin sukupuolella on tärkeä merkitys lapsen kasvulle.

Tämä äidin hoivan vaikutus aivoihin ei ollut ainoa tutkimus, josta kerroin. Uuden Suomen sivulla oli myös linkki toiseen tutkimukseen, jossa kerrottiin äitien lohduttavan lapsiaan isiä enemmän. Tutkimuksessa havaittiin selkeästi äitien olevan isiä parempia lohduttajia. Verinäytettä otettaessa vauvojen kipuarvoksi saatiin äitien sylissä 7,1 mutta isien sylissä 8,5. Siinä on siis selkeä ero, onko lapsi isänsä vai äitinsä sylissä, ja lapsi pystyy jotenkin tunnistamaan tämän vaistonvaraisesti. Siksi olen sitä mieltä, että kahden isän perhe ei voi olla lapselle yhtä hyvä kuin perhe, jossa on myös äiti, sillä lapsi jää kahden miehen perheessä paitsi äidin kyvyistä lohduttaa ja puhua lapselle lempeästi. Sinä et ehkä pidä tästä tulkinnasta, mutta itse uskon tämän tulkintani olevan oikea. Joka tapauksessa tieteessä pitää sallia kaikenlainen vapaus tehdä tulkintoja, vaikka ne eivät kaikkia miellytäkään.

 • Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan henkilöt Varpu (Linnea Skog) ja Siru (Paula Vesala) henkilöauton etupenkillä.

  Oscar-ehdokas Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva tavoittelee kymmentä Jussi-palkintoa tänä iltana

  Tyttö nimeltä varpu tavoittelee kymmentä Jussi-palkintoa

  Paula Vesalan tähdittämä Tyttö nimeltä Varpu on yksi Jussi-gaalan ennakkosuosikeista tänä iltana. Isättömyydestä ja yksinhuoltajan arjesta kertova elokuva on ehdokas kymmenessä kategoriassa. Oscar-ehdokkaanakin ollut käsikirjoittaja-ohjaaja Selma Vilhunen kertoi Ylen Tähtihetkessä syyskuussa, että tarinassa on paljon hänen omia kokemuksiaan.

 • Lomamatka 80-luvulle reunion kokouksessa Laila ja Jane pitelevät korviaan.

  Juntti, Hörhö ja Pöljä

  Erikoisen paikannimen takana on tarina

  Asutko paikkakunnalla, jonka nimeä et kehtaa kertoa? Vai oletko erityisen ylpeä persoonallisesta ja mieleen jäävästä kotipaikkakuntasi nimestä?

 • Iskelmälaulaja valoa vasten.

  Saako biisin nimi johtaa harhaan?

  Mitä nimen pitäisi kertoa sävellyksestä?

  Cheek ja Elastinen joutuivat viime vuoden lopulla selittelemään yhteisen Sinuhe-biisinsä nimeä. Hämmennystä herätti, ettei Sinuhea mainita kappaleessa kertaakaan, eikä siinä liioin liikuta Egyptissä.

 • italialaisen Antonio Canovan alaston nuori nainen patsas

  Decameronen iloittelevia munkkeja ja karkailevia teinityttöjä

  Boccaccion tarinoissa munkit ottavat ilon irti elämästä.

  1300-luvulla ilmestyneen Deacmeronen kertomuksissa munkit houkuttelevat usein aviovaimot pettämään miehiään ja nunnatkin ottavat elämästä ilon irti. Eikä se ole paljon paaveja haitannut.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Pääsykoe taiteilijaksi

  Pääsykoe taiteilijaksi – näin otin ratkaisevat askeleet luovalle alalle

  Pääsykoeveteraanit muistelevat

  Elokuvaohjaaja, näyttelijä, vaatesuunnittelija, valokuvaaja ja dokumenttiohjaaja - kaikki monen unelma-ammatteja. Ryhtyäkö vai eikö ryhtyä alalle: sen paljastavat nyt Juho Kuosmanen, Riku Nieminen, Satu Maaranen, Akseli Valmunen ja Elina Hirvonen. Näin he selvisivät pääsykokeista taidekouluun.

 • juha hurme kolumnistikuva

  Juha Hurme: Ohjeita äänestäjälle

  Älä lähesty vaaliurnaa valmistautumattomana.

  Uurnat odottavat taas sinua, mutta älä lähesty niitä valmistautumattomana. Sinulla on vain yksi ääni, älä käytä sitä väärin. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurmeen kehottaa valmistautumaan.

 • sulanutta tinaa (käsitelty kuva)

  Tinamusiikkia! Avaruusromua 2.4.2017

  Kuuntele 35 sävellystä alle tunnissa!

  Tina on metallinen alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Sn. Merkki tulee latinankielen sanasta Stannum. Sn (Stannum) on nimeltään myös miniatyyrisävellysten kokoelma, jolla on 52 elektronista tai elektroakustista esitystä. Käsitetaiteellinen kokonaisuus, vaikka onkin silkkaa musiikkia. Mistä ihmeestä tällainen kokonaisuus on syntynyt? Idean takana on argentiinalaissyntyinen säveltäjä ja pianisti Juan María Solare. Ja miksi juuri tina? Sekin selviää Avaruusromussa. Kuuntele 35 sävellystä alle tunnissa! Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Paula Koivuniemi esiintyy 2007

  Teeman Elävässä arkistossa Paula Koivuniemi: "Pelotti nousta rokkiyleisön eteen"

  Suosittu iskelmälaulaja Paula Koivuniemi kertoo urastaan

  Kevään alku on Teeman Elävässä arkistossa omistettu suomalaisen populaarimusiikin kestosuosikeille. Iskelmätähti Paula Koivuniemi kertoo Arkistovieraana -haastattelussa urastaan ja ohjelmapaketin lopuksi nähdään legendaarinen Provinssirockin keikka vajaan kymmenen vuoden takaa. Teeman muut suomisoundin aateliset ovat Hector ja J.