Hyppää pääsisältöön

Virkkaa aivot

Elina Hiltunen
futuristi Elina Hiltunen Elina Hiltunen Kuva: Yle/Jukka Lintinen prisma studio blogikesä

Kesä on parhaimmillaan, ja monen kesälomasuunnitelmiin kuulunee tuttavan mökillä vierailu. Vierailuun liittyy aina sama haaste: mitä tuliaisiksi? Yleensä tuliainen, keksipaketti tai kahvipurkki, löytyy paikkakunnan huoltoasemalta, mutta mitä jos tällä kertaa toisit mukanasi aivan jotain muuta? Vaikkapa virkatut aivot purkissa! Bloggaaja voi taata, että tällaista komistusta isäntäperheellä tuskin vielä takan reunalta löytyy.

virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä
virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Otetaan aluksi muutama nippelitietofakta aivoista:

Ihmisen aivot painavat n. 1,3- 1.4 kiloa. Aivojen koolla ei ole merkitystä siihen, mikä ihmisen älykkyys on. Itse asiassa Einsteinin aivot olivat kevyemmät kuin keskivertoaikuisen. Ne painoivat vain 1,230 kiloa. Toisaalta niiden hermosolujen tiheys oli suurempi kuin yleensä.

Vertauksen vuoksi mainittakoon eläinkunnan aivoista muutama painoesimerkki:
elefantin aivojen paino on noin 4,8 kiloa ja kultakalan n. 0,1 grammaa. Älykkäiksi tituleerattujen eläinlajien, mm. pullonokkadelfiinin aivot voittavat painossaan ihmisen aivot. Niiden koko on noin 1,5-1,6 kiloa. Simpanssin aivot taas painavat noin 420 grammaa.

Ihmisen aivot ovat noin 2% ihmisen painosta, mutta käyttävät huimat 20% ihmisen kuluttamasta energiasta. Ihmisellä on arviolta 100 000 000 000 hermosolua aivoissa.

Mutta nyt siihen virkkaamiseen, joka muuten kehittää myös kehittää aivoja mm. luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn osalta.

virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva
virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Ohjeet
Ohjeissa käytetyt lyhenteet ovat seuraavat:

krs= kerros
ks= kiinteä silmukka ( katso ohje esimerkiksi täältä)
ps= piilosilmukka

Ohjeissa kiinteä silmukka, jota tässä virkkauksessa käytetään, esiintyy seuraavissa muodoissa.

I= kiinteä silmukka (virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan yksi kiinteä silmukka)
V = virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (eli levennys)
∧ = virkkaa edellisen kerroksen kaksi silmukkaa yhteen kiinteällä silmukalla (eli kavennus).

Ohjeen muutamassa kohdassa on avattu termejä.

virkattujen aivojen runko, vaihekuva
Aivojen runko virkataan kiinteistä silmuikoista. virkattujen aivojen runko, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Tarvikkeet
• Aivojen väristä lankaa ja siihen sopiva virkkuukoukku
• kuitua täytteeksi
• parsinneula
• lasipurkki (jonne aivot pistetään) ja purkkiin tietenkin etiketti, joka kertoo, mistä on kyse

virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori
Poimuinen aivokuori tehdään 4 pitkästä lieriöstä. virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivojen runko-osa

Virkkaa seuraavasti:
Tee lankalenkkialoitus (katso vinkki esimerkiksi tästä videosta) .
1.krs: I x 12 = 12 ks [virkkaa 12 kiinteää silmukkaa]
2. krs: V x 12 = 24 ks [virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa]
3. krs: I x 24 = 24 ks
4. krs: (IIIIIV VIIIII) x 2 = 28 ks [virkkaa 5 kiinteää silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (levennys). Virkkaa myös seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää (levennys) ja sitten viisi kiinteää silmukkaa. Toista tämä kuvio toisen kerran ]
5. krs: (IV) x 14 = 42 ks
6.-25. krs: I x 42 = 45 ks
26- krs: ∧∧∧∧∧∧…. (virkkaa kaventaen niin pitkään, kunnes jää pieni reikä. Täytä kappale tästä reiästä ja ompele reikä kiinni)

virkatut aivot valmistuvat
Pitkät lieriöt kiinnitetään mutkalle poimuiseksi aivokuoreksi. virkatut aivot valmistuvat Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivokuoren tekeminen

Ryppyinen aivokuori on tehty 4 pitkästä lieriöstä, jossa kukin lieriö on noin 82 cm pitkä. Lieriö tehdään virkkaamalla aluksi 5 kjs. Liitä sitten ps:lla ketjusilmukkaketju ympyräksi. Ala nyt virkkaamaan kiinteitä silmukkoja niin, että saat kyseisen 82 cm pitkän pötkön. Kiinnitä valmiit pötköt nuppineuloilla aivojen runko-osaan niin, että saat aidon näköiset aivot. Lieriöt siis ovat mutkaiset. Katso kuvista mallia.

virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori
virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

p.s. Tiesitkö, että Frankenstein Jr. elokuvassa hirviö sai alkunsa, kun ruumistorsoon yhdistettiin vahingossa monsterin aivot? Tiedemiehen apulainen tiputti varsinaiset aivot lattialle ja otti sitten tilalle aivot, jonka säilytyspurkissa luki: ABNORMAL. Elokuvan suomennoksessa aivojen nimikyltti oli käännetty nimeksi Eppu Normaali. Siitä sai sitten eräs suomalainen tunnettu bändi nimensä.

virkatut aivot valmiina
virkatut aivot valmiina Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT
Kolmen amigurumivirkkauskirjan kirjoittaja.

Prisma Studion oma futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina rakastaa erilaisia hilavitkuttimia ja mitä kummallisimpien hahmojen virkkausta.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

 • Syö kuin astronautti: kvinoapuuroa marsilaisella pestolla

  Haastoimme huippukokki Henri Alénin valmistamaan Mars-ruokaa

  Millaisen gourmet-aterian huippukokki loihtisi Marsissa? Heitimme haasteen Henri Alénille, jonka tehtävänä oli valmistaa avaruusateria raaka-aineista, joita voidaan tulevaisuudessa kasvattaa Mars-maaperässä.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • esa saarinen filosofi

  Nuoren Esa Saarisen mielestä kaikkein tärkeintä oli vittuilu

  Esa Saarinen laati vittuilun teorian 1980-luvulla.

  Suomalainen kulttuuriväki oli 1980-luvulla niin lamaantunutta, että se piti vittuilla hereille. Koska vittuilu kuului taiteen ja tieteen kanssa inhimillisen toiminnan korkeimpaan luokkaan, se ansaitsi myös oman teoriansa. Ja sellaisen laati nuori filosofi Esa Saarinen. Vaikka Saarinen on sittemmin tullut tunnetuksi myönteisyyden lähettiläänä, hän näkee vanhoissa teeseissään paljon hyvää. Tosin tänä päivänä hän kirjoittaisi vittuilun sijaan kohottavuudesta.

 • Mauno Koivisto metsänraivauksessa Inkoon Tähtelässä

  Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

  Mauno Koivisto viihtyi maatilallaan Inkoon Tähtelässä-

  Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.

Tiede

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • hiilivoimala talvisessa maisemassa ja sen päällä kieltomerkki

  Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.