Hyppää pääsisältöön

Virkkaa aivot

Elina Hiltunen
futuristi Elina Hiltunen Elina Hiltunen Kuva: Yle/Jukka Lintinen prisma studio blogikesä

Kesä on parhaimmillaan, ja monen kesälomasuunnitelmiin kuulunee tuttavan mökillä vierailu. Vierailuun liittyy aina sama haaste: mitä tuliaisiksi? Yleensä tuliainen, keksipaketti tai kahvipurkki, löytyy paikkakunnan huoltoasemalta, mutta mitä jos tällä kertaa toisit mukanasi aivan jotain muuta? Vaikkapa virkatut aivot purkissa! Bloggaaja voi taata, että tällaista komistusta isäntäperheellä tuskin vielä takan reunalta löytyy.

virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä
virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Otetaan aluksi muutama nippelitietofakta aivoista:

Ihmisen aivot painavat n. 1,3- 1.4 kiloa. Aivojen koolla ei ole merkitystä siihen, mikä ihmisen älykkyys on. Itse asiassa Einsteinin aivot olivat kevyemmät kuin keskivertoaikuisen. Ne painoivat vain 1,230 kiloa. Toisaalta niiden hermosolujen tiheys oli suurempi kuin yleensä.

Vertauksen vuoksi mainittakoon eläinkunnan aivoista muutama painoesimerkki:
elefantin aivojen paino on noin 4,8 kiloa ja kultakalan n. 0,1 grammaa. Älykkäiksi tituleerattujen eläinlajien, mm. pullonokkadelfiinin aivot voittavat painossaan ihmisen aivot. Niiden koko on noin 1,5-1,6 kiloa. Simpanssin aivot taas painavat noin 420 grammaa.

Ihmisen aivot ovat noin 2% ihmisen painosta, mutta käyttävät huimat 20% ihmisen kuluttamasta energiasta. Ihmisellä on arviolta 100 000 000 000 hermosolua aivoissa.

Mutta nyt siihen virkkaamiseen, joka muuten kehittää myös kehittää aivoja mm. luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn osalta.

virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva
virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Ohjeet
Ohjeissa käytetyt lyhenteet ovat seuraavat:

krs= kerros
ks= kiinteä silmukka ( katso ohje esimerkiksi täältä)
ps= piilosilmukka

Ohjeissa kiinteä silmukka, jota tässä virkkauksessa käytetään, esiintyy seuraavissa muodoissa.

I= kiinteä silmukka (virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan yksi kiinteä silmukka)
V = virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (eli levennys)
∧ = virkkaa edellisen kerroksen kaksi silmukkaa yhteen kiinteällä silmukalla (eli kavennus).

Ohjeen muutamassa kohdassa on avattu termejä.

virkattujen aivojen runko, vaihekuva
Aivojen runko virkataan kiinteistä silmuikoista. virkattujen aivojen runko, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Tarvikkeet
• Aivojen väristä lankaa ja siihen sopiva virkkuukoukku
• kuitua täytteeksi
• parsinneula
• lasipurkki (jonne aivot pistetään) ja purkkiin tietenkin etiketti, joka kertoo, mistä on kyse

virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori
Poimuinen aivokuori tehdään 4 pitkästä lieriöstä. virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivojen runko-osa

Virkkaa seuraavasti:
Tee lankalenkkialoitus (katso vinkki esimerkiksi tästä videosta) .
1.krs: I x 12 = 12 ks [virkkaa 12 kiinteää silmukkaa]
2. krs: V x 12 = 24 ks [virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa]
3. krs: I x 24 = 24 ks
4. krs: (IIIIIV VIIIII) x 2 = 28 ks [virkkaa 5 kiinteää silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (levennys). Virkkaa myös seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää (levennys) ja sitten viisi kiinteää silmukkaa. Toista tämä kuvio toisen kerran ]
5. krs: (IV) x 14 = 42 ks
6.-25. krs: I x 42 = 45 ks
26- krs: ∧∧∧∧∧∧…. (virkkaa kaventaen niin pitkään, kunnes jää pieni reikä. Täytä kappale tästä reiästä ja ompele reikä kiinni)

virkatut aivot valmistuvat
Pitkät lieriöt kiinnitetään mutkalle poimuiseksi aivokuoreksi. virkatut aivot valmistuvat Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivokuoren tekeminen

Ryppyinen aivokuori on tehty 4 pitkästä lieriöstä, jossa kukin lieriö on noin 82 cm pitkä. Lieriö tehdään virkkaamalla aluksi 5 kjs. Liitä sitten ps:lla ketjusilmukkaketju ympyräksi. Ala nyt virkkaamaan kiinteitä silmukkoja niin, että saat kyseisen 82 cm pitkän pötkön. Kiinnitä valmiit pötköt nuppineuloilla aivojen runko-osaan niin, että saat aidon näköiset aivot. Lieriöt siis ovat mutkaiset. Katso kuvista mallia.

virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori
virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

p.s. Tiesitkö, että Frankenstein Jr. elokuvassa hirviö sai alkunsa, kun ruumistorsoon yhdistettiin vahingossa monsterin aivot? Tiedemiehen apulainen tiputti varsinaiset aivot lattialle ja otti sitten tilalle aivot, jonka säilytyspurkissa luki: ABNORMAL. Elokuvan suomennoksessa aivojen nimikyltti oli käännetty nimeksi Eppu Normaali. Siitä sai sitten eräs suomalainen tunnettu bändi nimensä.

virkatut aivot valmiina
virkatut aivot valmiina Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT
Kolmen amigurumivirkkauskirjan kirjoittaja.

Prisma Studion oma futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina rakastaa erilaisia hilavitkuttimia ja mitä kummallisimpien hahmojen virkkausta.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Tiede

 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa. Leijonan tunnistaa myös siitä, että sen länsipää muistuttaa kysymysmerkkiä väärinpäin.

 • mielenosoittajia tieteen puolesta

  Miksi luottaisin tieteeseen?

  Tiede on paras tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

  Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat. Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä.