Hyppää pääsisältöön

Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

1990-luvun lapsena synnyit keskelle teknologista vallankumousta: kännykät ja tietokoneet arkipäiväistyivät lapsuudessasi, ja tv:stä tuli enemmän ohjelmaa kuin koskaan. Ensimmäisiä ohjelmasuosikkejasi olivat muumit ja lauantaisin ruutuun puksuttava Veturi. Koululaisena suosikkiaikasi oli kesäloma, jolloin aamut aloitti Summeri. Muistat, kuinka New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja hyökyaalto tuhosi Kaakkois-Aasiaa. Seurasit, kuinka Suomi nousi maailmankartalle euroviisuvoiton ja Conan O'Brienin talk shown myötä. Vuonna 2011 juhlit Suomen MM-jääkiekkokultaa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Älypuhelimen myötä tv ja radio kulkivat kanssasi, missä ikinä liikuitkaan.

1990-lukulaisen silmin Yle saattaa näyttää tältä:

Jo 1970-luvulla alkanut lasten suosikki Pikku Kakkonen tarjosi ihanaa ihmeteltävää aina räiskyvästä Röllistä kestosuosikki Ransu Karvakuonoon. Muistat myös ehkä Kiinalaisen jutun, jossa nukke Ling Tsao Tang kertoi tarinan seitsemällä palalla. Ja entäs Morso? Siinä vasta pelottava, mutta ikimuistoinen hahmo. Traumat saatoit saada myös Pikku kakkosen jäävaroituksesta.

Paras tv-päivä oli ehdottomasti lauantai, jolloin Veturi puksutti telkkariin kaikkine hauskoine ohjelmineen. Oli jännittävää nähdä, millaisia kirjeitä ja piirustuksia lapset olivat taas lähettäneet Postikaija Petelle. Simon taikateltassa huudettiin aina "Jokeri, pokeri, box!"

Veturissa kohtasivat myös Ansa ja Oiva. Heistä tuli niin suosittuja, että myöhemmin he saivat kokonaan oman tv-ohjelman: Ansan ja Oivan TV-asema. Silloin todella kannatti herätä! AETO TV:n yksi suosituimmista ohjelmista oli dramaattinen Nukkesairaala.

Toisinaan saatoit pistää tanssiksi, kun Aira Samulin opetti discotanssia tv:ssä. Parasta oli tietysti, jos musiikkina soi lempimusaasi, kuten Spaissareita.

Joulu oli taianomaista aikaa, ja juhlan odotusta lisäsi tietysti joulukalenterien katsominen. Yksi ikimuistoisimmista on Tonttu Toljanterin joulukalenteri, joka nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Sittemmin tontun seikkailuja on seurattu monena jouluna.

Oli ihana katsoa, kuinka Kylli-täti piirsi siveltimellään kauniita piirroksia ja kertoi niistä tarinoita rauhallisella äänellään. Kylli-tätiä olivat katsoneet lapsuudessaan vanhempasikin.

Aattoaamuna katsoit, kuinka lapset ympäri Suomen soittivat Joulupukin kuumalinjalle Korvatunturille. Ehkä soitit pukille itsekin?

Koulun jälkeen ja kesälomalla telkkari auki

Ala-asteella koulupäivät päättyivät usein jo iltapäivällä. Silloin tuli tv:stä paljon hauskoja ohjelmia. Yksi parhaista oli tietysti Hui Hai Hiisi, jossa kolme lasta seikkaili Hiisivuoressa Keiju Bereniken ja Matti Menninkäisen johdolla.

Myös Merirosvolaivassa neuvokkaat koululaiset ratkoivat tehtäviä. Ohjelmassa heidän piti hakea takaisin Kapteeni Ketaleen anastamat aarteet. Ja entäs sitten Hetkinen? Oli ihana katsoa, kuinka karkkia kauhottiin kilpailijoiden ämpäreihin lapiokaupalla. Jee!

Mutta ihan paras ohjelma oli tietysti Enkeleitä ja pikkupiruja, jossa seurattiin Ilolan ala-asteen koululaisten elämää. Saatoit ehkä olla ihastunut Tuukkaan, ja Toivolan kaksosten riidellessä olit usein Niinan puolella.

Jos nuorempana odotit eniten lauantain tai joulun ohjelmia, koululaisena tv-aika huipentui kesällä. Silloin alkoi nimittäin Summeri, jota jaksoit katsella vielä ylä-asteellakin. Ensimmäinen Summeri lähetettiin VR:n Makasiineilta ja sitä juonsivat Silvia Modig ja Mikko "Peltsi" Peltola.

Summerilla oli myös omat nettisivut ja hauskoja juttuja, kuten tekstarijatkokertomuksia.

Kuvakaappaus Summerin nettisivuista vuodelta 2001.
Summerin nettisivut vuodelta 2001. Kuvakaappaus Summerin nettisivuista vuodelta 2001. Kuva: Yle nuortenohjelmat,Summeri,verkkosivusto,WWW-sivut

Ikonisin Summerin lähetyspaikka oli Helsingin uimastadion, josta sitä juonnettiin monta vuotta putkeen. Ohjelman kohokohtia olivat myös ulkomaiset sarjat, kuten Klaani ja Kadoksissa. Vuonna 2003 Summerista tulivat tutuiksi myössketsiparivaljakko Sartsa ja Timppa. Heistä tuli niin suosittuja, että heitä näki tv:ssä muulloinkin kuin kesällä.

Koska kotona ei ollut välttämättä kuin yksi televisio, katsoitte usein tv:tä koko perheen kesken. Iltaisin tuli tietysti aikuisten ohjelmia, jotka kuitenkin kiinnostivat sinuakin. Muistatko, kuinka vanhemmat hohottivat Iltalypsylle? Entä katsoitko ympäristöohjelma Ekoistia, jossa seikkaili maailmaa pelastava Ekomies?

Hovimäki-sarja kertoi Suomen historiaa 1700- ja 1800-luvuilta. Sarjan alussa nuoresta Magnus Lindhoffista tulee Hovimäen kartanon uusi isäntä.

Myös uusi deittishow Videotreffit kiinnosti sinua. Sarjassa otettiin näppärästi kännykät käyttöön, kun jokainen osallistuja sai oman matkapuhelimen.

Puoli yhdeksän uutisia et ehkä seurannut kovinkaan usein, mutta muutamat tapahtumat muistat elävästi. Koit lapsena kovasti odotetun vuosituhannen vaihdoksen. Katsoit tv:stä epäuskoisena, kuinka maailma muuttui syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Tapaninpäivänä 2004 saatiin ikäviä uutisia suomalaisten lomaparatiisista Kaakkois-Aasiasta, jossa hyökyaalto oli nielaissut alleen kokonaisia kaupunkeja.

Suomi maailmankartalle! 2000-luvun teini ilakoi Lordin viisuvoittoa, katsoi Serranon perhettä ja seurasi, kun Conan tuli Suomeen

Olit internet- ja kännykkäajan lapsi, jonka aika meni teini-iässä yhä enemmän tietokoneella ja kännykkää näprätessä. Telkkarista tykkäsit kuitenkin katsoa varsinkin huumoriohjelmia. Suosikkejasi olivat Kummeli ja Jopet-show.

Kuuntelitko Juuson ja Peltsin humoristista aamushowta Radiomafialta tai sen seuraajalta YleX:ltä?

Pitkän kouluvuoden aikana katsoit ehkä nuorille suunnattuja ohjelmia kuten Superfarmia ja Summerin talviversiota Wintteriä. Superfarmin Ihqraksut-sarjassa seurattiin kolmen pissistytön Pamzien, Suzkien ja Jonsqun edesottamuksia. Wintterissä nähtiin usein ajankohtaisten artistien haastatteluja Summerin tapaan.

Mahdoitko sinäkin olla aivan koukussa Laura-sarjaan? Sille tehtiin kaksi jatkokauttakin: Laura kesäleirillä ja Laura kaupungissa. Sarjan nettisivuilla oli paljon lisämateriaalia sarjan faneille.

Kuvakaappaus Laura-sarjan nettisivuista
Laura-sarjan nettisivut vuodelta 2002. Kuvakaappaus Laura-sarjan nettisivuista Kuva: Yle nuortensarjat,Oona Louhivaara,päiväkirjat,verkkosivu,WWW-sivut,Ystäväkirja

Seksi, se tietysti kiinnosti, joten seksivalistussarja Tää on seksii! tuli kuin tilauksesta.

Summerin lisäksi löysit kesällä uuden suosikin, espanjalaisen draamakomedia Serranon perheen. Sitä tuntuivat katsovan kaikki vauvasta vaariin kesällä 2007. Suomen Serranos-faniklubi ei jäänyt Espanjassa huomaamatta, ja sarjan yhtä päätähteä Marcosia esittävä Fran Perea tulikin Suomeen vierailulle.

Suositulle sarjalle tehtiin Ylellä myös omat nettisivut.

kuvakaappaus Serranon perhe -sarjan nettisivuista
Serranon perheen nettisivut Ylellä vuodelta 2007. kuvakaappaus Serranon perhe -sarjan nettisivuista Kuva: Yle draamasarjat,Serranon perhe,verkkosivusto,WWW-sivut

Vuonna 2006 Suomessa oli vieraillut toinenkin maailmantähti. Amerikkalainen talk show -isäntä Conan O'Brien oli saanut kuulla, että hänen ohjelmansa Late Night With Conan O'Brien oli erityisen suosittu Suomessa. Hän epäili, että syynä saattoi olla hänen yhdennäköisyytensä Suomen presidentti Tarja Haloseen.

Jos olit ylpeä siitä, miten Suomi näkyi O'Brienin showssa, se ei ollut mitään verrattuna siihen, kuinka ylpeä olit, kun Lordi voitti Euroviisut ylivoimaisesti vuonna 2006!

Voiton seurauksena vuoden 2007 Euroviisut juhlittiin tietysti Suomessa Helsingissä. Suomen edustajana nähtiin silloin Idols-voittaja Hanna Pakarinen.

Musiikki oli yhä tärkeämpi osa elämääsi. Siksi innostuit esimerkiksi YleX:n YleXPop-konsertista, jossa saatoit nähdä ilmaiseksi sen hetken suosituimpia kotimaisia artisteja. Vuonna 2005 konsertissa nähtiin esimerkiksi vuoden yllättäjäksi tituleerattu Poets of the Fall sekä PMMP, joka lauloi sen vuoden kesäkumibiisin Kumivirsi. Vuodesta 1996 lähten kesäkumibiiseillä on levitetty tietoutta turvaseksistä.

Amerikkalaiselta MTV:ltä eli Music Televisionilta seurasit erilaisia musiikkilistoja, mutta myös Yle lähetti kansainvälisiä top-listoja. Top 40 -ohjelmassa vuoden 2004 listaa hallitsivat Smurffit, jotka olivat kuuluneet lapsuuteesi.

Parikymppinen ysärilapsi näki ilmaveivin ja hekottelee Siskonpedille

Kun Suomi voitti ensimmäisen kerran kultaa MM-jääkiekossa vuonna 1995, olit liian nuori juhlistaaksesi historiallista voittoa. Sen sijaan vuoden 2011 kullan muistat kirkkaasti, tulihan sitä juhlittua torilla tovi jos toinenkin.

Nuorena aikuisena myös ajankohtaiset aiheet alkoivat kiinnostaa yhä enemmän. Katsoitko Ajankohtaisen kakkosen teemailtoja? Niistä ehkä muistettavin oli vuoden 2010 Homoilta, jonka seurauksena ennätysmäärä ihmisiä erosi kirkosta.

Seurasit myös silmä kovana vuoden 2012 presidentinvaaleja, jolloin vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pääsi yllättäen toiselle kierrokselle. Puhuttiin Haavisto-ilmiöstä. Haavisto oli Suomen ensimmäinen avoimesti homo presidenttiehdokas.

Eduskuntavaalien aikaan 2015 käytit kenties Ylen suosittua Vaalikonetta.

Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotto oli muuttunut vuosien aikana yhä enemmän myös muotishowksi. Studioselostuksissakaan ei enää tyydytty pelkkään nimien ja titteleiden luetteluun vaan mukana oli aina myös muodin asiantuntija.

Vuonna 2012 Suomen euroviisuedustajaa alettiin valita kaikille avoimen Uuden Musiikin Kilpailun eli UMK:n kautta. Vuonna 2015 edustajaksi valikoitui ensimmäisen kerran koko viisuhistoriassa kehitysvammaisten bändi. Punk-bändi Pertti Kurikan nimipäivät olivat tulleet suomalaisille tutuksi palkitusta Kovasikajuttu-dokumentista.

Euroviisujen aikaan tsemppasit heitä ehkä Twitterissä ja Facebookissa. Somesta oli tullut olennainen osa monien tv-sarjojen katsomista.

Skip Twitter post

Skip Twitter post

Itseänikin harmittaa PKN:n puolesta, mutta laulukilpailut on aina kilpailua, eikä sillä ole mitään tekemistä taiteen,...

Posted by Janne Laurila on 19. toukokuuta 2015

Tosi-tv oli ollut television valtavirtaa jo 2000-luvun puolivälistä alkaen. Yksi Ylen puhutuimmista tosi-tv-ohjelmista oli teini-ikäisten äitien arkea seuraava Teiniäidit. Se kertoi nuorten äitien elämästä rehellisesti hyvine ja huonoine puolineen.

Entä seurasitko kuninkaallista häähumua Ruotsista ja Englannista?

Kun sosiaalisesta mediasta oli tullut arkipäivää, saatiin somessa usein aikaiseksi myös kohuja. Vuonna 2012 kohistiin Yleisradion Mannerheim-elokuvasta Suomen Marsalkka, jossa Mannerheimia näytteli kenialainen Telley Savalas. Kohua oli herättänyt myös tekaistu kertomus itsemurhan tehneestä kiusatusta koulutytöstä.

Koska tarve nauraa ei poistu koskaan, hekottelet edelleen uuden ajan huumoriklassikoille Pasilalle ja Ihmebantulle.

Madventures-kaksikko Rikun ja Tunnan isännöimä dokumenttikerho Docventures toi nähtäväille palkittuja ja uusia, maailman parhaita dokumentteja. Järisyttävien elokuvakokemusten jälkeen aiheesta keskusteltiin vieraiden kanssa.

Latasitko Television tiiliskivien podcasteja lempisarjojasi käsittelevistä jaksoista?

Seuraatko Facebookissa Yle Kioskia? Siinä tapauksessa saatoit törmätä näihin puhutteleviin videoihin. Lyhyet videot pystyt katsoa näppärästi älypuhelimeltasi, josta katsot muutakin ohjelmaa silloin kun mielesi tekee.

Et enää välttämättä seuraa lempiohjelmiasi livenä, sillä suurin osa niistä löytyy Areenasta. Esimerkiksi uuden komediasuosikkisi Siskonpedin saatat katsoa sieltä milloin haluat.

Huomasit muuten varmaan, että 1990-luku on tullut takaisin ja kovaa. Matti Airaksisen YleX:llä perjantaisin kuultava ysäri-ilottelu Parasta ennen! vie sinut ja muut ysäristit musiikin mukana takaisin aikaan, kun olit vielä lapsi.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Vuosituhannen alun klassikkosarja Itsevaltiaat unohtui. Sen kautta sukupolvemme oppi politiikan saloihin.

Lähettänyt käyttäjä

Yksihän näistä 90-luvun 1993 vapusta 01.05 alkaen ensin fakta toimittajilla (Riikka Uosukainen ja Jorma Melleri), josta vuoden 1994 alusta 15.01 alkaen fiktiivisillä toimittajilla näyttelijöitse vuoteen 2001 07.04 saakka YLE TV1-kanavalla/ verkossa lauantai-iltaisin klo 21.15 alkaen ensin 10 minuuttisena, josta 15 minuuttisena, kuin Iltalypsy poliittinen satiiri oli hauskaa katseltavaa.
Parhaita Iltalypsystä olivat Karjakko (Liisa Rimpiläinen) 11.12.1999 saakka sekä se, kun lehmä lensi vihreällä raketilla maapallon ympäri ja ulkoavaruuteen saakka.
Toimittajista parhaimmat olivat 1996-2000, 2001 saakka Jaana Ala-knaapi Pesonen (myöhemmin Ala-knaapi) (Minna Suuronen) ja Tero Saxman (Taisto Oksanen) sekä aiemmin edelläkävijöinä olleita reporttereita Leila Toroskainen 22.05.1999 saakka (Eeva Litmanen), jonka korvasi syksyllä 2000 09.09.2000 Pirkko Harrison (Miitta Sorvali) ja Mika Wirta (Heikki Määttänen). Sekä lisätoimittajina kulttuuritoimittaja Diana Juva (Minna Koskela) ja urheilutoimittaja Pertti Pera Kartio (Jouko Klemettilä) ja vielä tietenkin karvahattu päässä oleva erikoistoimittaja Aimo Surakka (Jorma Pilke).
Hyvät kohtaukset Iltalypsyssä olivat ne, joissa oli filmatut pätkät eduskunnasta muun muuassa, jossa taustaäänenä olivat imitaatio pätkät, joissa äänittäjinä olivat Erja Manto ja Jukka Puotila.

Lähettänyt käyttäjä

Ja tietysti myös ajankohtaisohjelma YLE TV1-kanavalla/ verkossa perjantai-iltaisin heti illan klo 20.30 pääuutislähetyksen ja klo 20.55 Urheiluruudun jälkeen, kuin A-Bros (11.08.1995 - 02.06.2000) oli avartava ohjelma. A-Bros:ssa yksi logo tavaramerkistä oli punainen raketti avaruudessa lentäen maapalloon alkutunnuksessa ja lopputunnuksessa nousi ylös maapallosta avaruuteen. Punainen raketti ilmestyi A-Bros ohjelmassa ruutuun myös YLE TV1-kanavan logossa harmaassa taustakuvassa, jossa pyöri alhaalla TV1:n kuutio ja siinä sivulla alhaalla lensi suoraan oikealle ruudusta katsoen punainen raketti 1995-1998, kun taas vuonna 1998 uudistuneessa TV1:ssä, jossa oli punainen tuulella liekehtivä logo, niin siinä lopputekstien jälkeen se raketti nousi lounaasta päin katsoen luoteeseen.

Lähettänyt käyttäjä

Itellehän juuri mikään nuista ei oo tuttu. Meillä ei ollu telkkaria, joten ylläolevien sijasta Ylen radio uutiset, Knalli ja sateenvarjo ja lauantain lastenaamu tulivat tutuiksi.

Lähettänyt käyttäjä

Ensin lastenohjelmat tulivat viikonloppu (lauantai ja sunnuntai) aamuisin YLE TV1-kanavalta/ verkosta, joita olivat muun muuassa Veturi 1992-2003 (siirtyi 13.01.2001 YLE TV2-kanavalle/ verkkoon), Simon taikateltta YLE TV1-kanavalla 1995 alkaen vissiin (siirtyi myös myöhemmin TV2-verkkoon), Teletapit 1998-2004 (05.09.1998-21.08.2004) (siirtyi TV2:een 13.01.2001), Ansa ja Oiva lastenohjelma vuoden 1995 alussa ensitapaamisella (Ansa ja Oiva oli myöhemmin 2000-luvulla vain aikuisten ohjelma) ja Pikku veturi sunnuntaisin 1995-2001, kun Pikku veturia esitettiin vain YLE TV1-kanavalla.
Vili Vilperi ja Vili Vilperin uudet seikkailut olivat myös 90-luvun lastenohjelmistoa.
Sen jälkeen, kun YLE TV1-kanavan esitysaikaan lastenohjelmien aika loppui klo 10 aikaan, esitettiin keskusteluohjelmaa Lauantaivekkari ja Sunnuntaivekkari, jossa toimittajana oli kuuluisa Inari Uusimäki.
Myöhemmin viimeiset YLE TV1-verkon/ kanavan lastenohjelmat esitettiin loppiaisena 06.01.2001, jolloin ne 13.01.2001 muuttivat YLE TV2-kanavan puolelle. Sen jälkeen, kun ei enää YLE TV1-kanavalla 2001 ollut viikonloppu aamuisin lastenohjelmia, klo 8 päivän aloitti vain YLE24 tv-uutiset ja dokumentti sekä asia/ keskusteluohjelmat. TV2:lle piti vaihtaa kanavaa, jotta ne näkisi. Samaan aikaan, kun lastenohjelmat TV2:lle muuttivat, YLE TV2-kanavan ilme uudistui täysin tummansiniseksi joutsen taustailmeeksi.

Lähettänyt käyttäjä

Ja lastenohjelmista Ylellä 90-luvulla esitettiin uusintana, joka varsinaisesti alkoi Suomen televisiossa 80-luvulla, esitettiin uusintana moneen kertaan, kuin Tao Tao pieni pandakarhu. Tao Tao pieni pandakarhu alkoi uusintana YLE TV1-kanavalla/ verkossa vuoden 1997 alussa keväällä heti päälastenohjelmien Veturin jälkeen viimeisenä kellonajan lastenohjelmana ennen viikonlopun aikuisten vekkari keskusteluohjelmaa.
Myöhemmin, kun lastenohjelmat enimmäkseen olivat jo YLE TV2:n puolella 2000-luvulla, Tao Tao pieni pandakarhu tuli vielä uusintana vuoden 2004 kesänä perjantaisin heti klo 16.55 lastenohjelmien jälkeen alkaen klo 17.20.

Lähettänyt käyttäjä

YLE TV2-kanavalla esitettiin tehtäviä ratkaisevia lastenohjelmia, joista 1997 syksystä alkaen Merirosvolaiva, jossa päiväkotilaisia oli ratkaisemassa merirosvolaivan aarteen tehtäviä sen aikaa, kun merirosvot olivat muualla ulkopuolella laivasta. Toinen tehtävien ratkaisu ohjelmista oli hiisivuoresta kertova Hui Hai Hiisi 01.10.1999 alkaen. Hui Hai Hiisi oli jännä ohjelma, kun Matti Menninkäinen joutui marmoriseen saliin jättiläis Hiiden puhutteluun, jossa portaikolla oli kaksi tummansiniseen takkiin pukeutunutta vartijaa ja Hiisi puhutteli Mattia lapsista, joita ei saanut Hiisivuoressa lainkaan olla. Matti Menninkäisestä erityisesti on jäänyt muistona mieleen se, kun Matti pelkäsi portaita ja ei uskaltanut kävellä niissä, mutta keijukainen Berenike ja lapset olivat Matin tukena.

Lähettänyt käyttäjä

Ennen eli 90-luvulla oli kyllä parempia lasten ja nuorten sarjoja, kuin nykyään.
Monta tuttua ohjelmaa tuolta listasta löytyi, kuten ainakin Rölli, Jokeri Bokeri Box, Ansa ja Oiva, Hui Hai Hiisi, Merirosvolaiva, Hetkinen..
Tietysti myös Summeri, Wintteri ja Superfarmi.

Superfarmista/Farmista muistan viel hyvin sen jakson, kun Nuppu juonsi ja Hanna Pakarinen oli vieraana.
Itse silloisen jakson kysymykseen huvikseen vastasin ja satuinpa omalla vastauksellani pääsemään suoraan lähetykseen puhelimitse ja vielä voittamaan Hannan cd-levyn nimmarilla. (Ko. pätkä nauhoitettiin, mutta en tiedä onko enään tämä pätkä tallessa..luultavasti se on hukkunut jonnekkin)
Ja se oli ensimmäinen kerta, kun oikeesti voitan jotakin :)

Lähettänyt käyttäjä

Ai niin, muistaakohan kukaan enään Arttu - piirrettyä.
Se oli myös todella hyvä sarja.

Wikipediasta löytyi jotain tuosta sarjasta https://fi.wikipedia.org/wiki/Arttu_(piirrossarja)

Lähettänyt käyttäjä

Tottakai muistan Arttu piirrossarjan. Kanadalais-yhdysvaltalainen animaatio stereotyyppisestä perheestä, jossa päähahmona on 8-vuotias koululainen Arttu. Arttu alkoi YLE TV2-kanavalla/ verkossa vuoden 1999 lopulla klo 17 alkaen ennen Pikku kakkosta ja Arttua uusittiin myöhemmin 2001, 2002 ja 2003. Katselin pienenä paljon.

Lähettänyt käyttäjä

Kakkosen sää (kevät, kesä, syys, talvi), joka alkoi YLE TV2-kanavalla/ verkossa vuonna 1995, studion ilme ennen 2000-lukua näytti sellaiselta, joka oli ruskean värinen seinältään ja meteorologi seisoi pystymuotoisen pöydän äärellä ja säätaulukko slaideja vaihtamalla napsautti tietokone näyttöä ja pöydän ääreltä osoitti kädellä sääkarttaa viitaten.
Myöhemmin Kakkosen sää studion ilme uudistui valtavaksi saliksi, jossa oli iso ikkuna katsottuna ulos maisemiin ja meterologilla oli kädessä sähköjohdollinen kaukosäädin koko ennustamisen ajan, jolla napsautteli säätaulukko slaideja seuraavaan. Digiaikana 2007 Kakkosen sää muutti uutisstudion tiloihin, jossa heti uutisten jälkeen klo 19.15 alkoi uutisten ja urheilun jälkeen Kakkosen sää samasta tilasta/ huoneesta studiota.
Kakkosen sää loppui vuoden 2012 alussa tammikuussa, jolloin Kakkosen sään korvasi keskusteluaihe uutiset Yle uutiset Suora linja. Tämän jälkeen 2012 sää Ylellä esitettiin vain uutisten yhteydessä uutisten lukemisen jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä

Tv-nytt ruotsinkielisistä uutisista muistan ja tiedän studion ilmeestä 90-luvulta sen, että Tv-nytt:in ilme oli harmaa 1993-1996, josta 1996 alkaen vuoteen 2000-2001 sininen ja siinä oli punaisia raitoja taustailmeenä sivulla päävärissä (ensin harmaa ja sitten sininen). 1990-luvulla Tv-nytt uutisstudiossa uutisankkuri istui uutispöydän äärellä tuolilla, josta 2001 alkaen ja digiajasta 2007 seisoi ja luki uutisia.
Saman muistan myös viittomakielisistä uutisista, jossa 90-luvulla viittomakielisten uutisten studion ilme oli sininen, niinkuin aina on ollut sininen ja vähän niinkuin Tv-nytt:ssä, luulin saman viittomakielisistä uutisistakin, että uutisankkurillakin olisi uutispöydän äärellä tuoli, jossa istuen välittää uutisia viittoen, mutta sitten kun studion ilme viittomakielisissä uutisissa 2001 oli toinen verrattuna 90-luvusta, siinä taas uutistenlukija seisoo viittomalla uutisia. Myöhemmin sain taas selville viittomakielisistä uutisten lukemisesta, että siinähän uutisankkuri viittoo uutisia seisoen, eikä istuen ja niin on varmaan ollut seisomistapa viittomakielisissä uutisissa aina.

Lähettänyt käyttäjä

Sinällään ymmärrettävistä syistä listalta puuttui kaikki tuontilastenohjelmat, mikä mielestäni on sääli. Olisin mielelläni katsonut vaikka tiivistelmän suomeksi lauletuista tunnuslauluista, koska muualta niitä on yleensä vaikea löytää.

Olen samaa mieltä aikaisempien kommentoijien kanssa: 90- ja 2000-luvun alussa tehtiin parempia lastenohjelmia ja toisaalta vanhempaa, hyväksi todettua tuotantoa näytettiin onneksemme uusintana muutaman kerran. Nämä ovat kestäneet hyvin ajan hammasta niin, että niitä jaksaa aikuisenakin katsoa muunkin kuin nostalgian takia. Niitä ei ole ahdettu ääriään myöten täyteen pelimäisyyttä, slapstick-huumoria ja muita "halpoja" huomiota kalastelevia elementtejä, eivät muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta yritä olla opettavaisuudessaan turhan alleviivaavia, eivätkä myös katsojien ymmärryskykyä aliarvioivia. Ne saivat sisältää jännitystä, vaikeitakin aiheita mutta myös pohdittavaa, rakastettavia hahmoja ja maailman, jonka ihmeellisyyksiä halusi päästä seuraamaan aina uudelleen.

Lähettänyt käyttäjä

Ansa ja Oiva oli hyvin suosittu lastenohjelma 1990-luvulla YLE TV1-kanavalla alkaen vuodesta 1995 (7. tammikuuta 1995) lasten Veturi ohjelmassa, joka sitten 2000-luvulla muutti aikuisten ohjelmaksi. Ansasta ja Oivasta on jäänyt pullakohtaus mieleen, joka tuli vasta aikuisten Ansa ja Oiva ohjelmassa, jos Oiva, taikka vieras Ansan ja Oivan luona koski pullaan, Ansa ryntäsi toruen vihaisesti käskyttäen pullaan koskijalle, että "et koske siihen pullaan". Se pulla Ansaita ja Oivalla oli niinkuin arvokas heillä, joka ei ole tarkoitettu koskemiseen.
Jossain Ansa ja Oivan jakson kohtauksessa olisi saattanut olla niinkin, että Ansa ja Oiva söivät pullaa yhdessä, mutta ei tarkemmin tietoa siitä kohtauksesta, muutakuin vain tämä negatiivinen kohtaus, jossa kiellettiin koskemasta pullaan.

Lähettänyt käyttäjä

muistan ti-ti nallen jota kaipaan edelleenkin samoin lauantaisin tuli monta lasten ohjelmaa mutta en tykännyt piirreryistä muuta kun teletapit ja veturi en muista kaikkia lasten ohjelmia 90 luvulta kun synnyin vasta vuonna 85

Lähettänyt käyttäjä

Vuonna 1999 syntyneelle tässä oli aika vähän samaistuttavaa. Monet ovat nimeltä tuttuja, mutta alle kouluikäisenä minun ei tietenkään annettu katsoa minkään sortin ilta-show'ta. Myös politiikkapuoli tuntui hieman vieraalta.

Ehkä voisitte tehdä 2000-luvun lapsille oman juttunsa? Siitä voisivat ysärin loppupuolellakin syntyneet löytää samaistuttavaa.

Lähettänyt käyttäjä

Listauksesta puuttui kokonaan sympaattisia eläinhahmoja ja opettavaisia elämänviisauksia ja ohjeita tulvinut Richard Scarryn touhukas maailma. En varmasti ole ainoa, jonka sydämeen on tallettunut ikuisesti se ihana tunne, kun kyseisen ohjelman tunnusmusiikki pärähti soimaan!