Hyppää pääsisältöön

Sairaalahapen markkinat uusjaon kynnyksellä

Lääkehapesta ja sen käyttäjistä on kehkeytymässä kova taistelu Suomessa. Uusi yritys yrittää tunkeutua markkinoille, joka on vuosikymmeniä ollut kahden valmistajan hallussa. Markkinakuvion murtuminen saattaisi romahduttaa hinnat.

Suomen happimarkkinaa hallitsevat perheyritys Woikoski ja saksalaisomisteiseen Linde Groupiin kuuluva Aga. Vanhat toimijat haastaa pieni suomalaisyritys, jonka tarjoama vaihtoehtoinen menetelmä on vihdoin läpäissyt viranomaissyynin. Pellon terveyskeskus ryhtyi muutama viikko sitten itse tuottamaan paikan päällä lääkehappea potilaidensa tarpeisiin.

Pellon terveyskeskuksen vastaava lääkäri Teemu Taulavuori kuvaa vanhaa pulloihin perustunutta systeemiä jäykäksi, kalliiksi, haavoittuvaksi ja riskialttiiksi. ”Generaattori ja oma tuotanto taas on helpompi ja edullisempi vaihtoehto”.

Haastajan, Kankaanpäässä toimivan Laser Gasin toimitusjohtaja Rauno Hakala kertoo yrityksensä kauppaaman laitteiston valmistavan ”mahdollisimman halvasta raaka-aineesta – perusilmasta – mahdollisimman arvokkaita, ultrapuhtaita kaasuja”.

Hakala on kaupitellut generaattorilla tuotetun lääkehapen järjestelmää sairaaloille ja terveyskeskuksille pari vuosikymmentä. Sen avulla hoitolaitokset voisivat tuottaa hapen itse paikan päällä. Hinta olisi murto-osa nykyisestä.

Hakala katsoo, että esteenä uudelle happiteknologialle on erityisesti ollut lääkealan turvallisuudesta vastaava viranomainen eli Fimea. Hakala väittää Fimean suojelevan perinteisten kaasuntoimittajien asemaa.

”He ovat varsin tehokkaasti 25 vuotta toimineet jarruna tämän tekniikan käyttöönotolle”, Hakala sanoo.

Fimeaa valvovassa Sosiaali- ja terveysministeriössä väitettä ei hyväksytä. ”Olen vakuuttunut, että Fimea toimii puolueettomasti ja pyrkii vain takaamaan, että kaikki lääkkeet – myös kaasut – ovat laadultaan kunnossa. Ja että ongelmia ei esiintyisi ainakaan sen takia, ettei valvonta pelaa”, lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoo MOT:lle.

Woikoski ja Aga puolestaan ovat pitäneet uutta tuotantomenetelmää jopa vaarallisena, ja katsovat, että sen tuottama happi ei kaikissa tilanteissa täytä laatuvaatimuksia.

”Potilaan kannalta me ollaan sellaisessa tilanteessa, että pahimmassa tapauksessa potilas joutuu koekaniiniksi”, Woikosken toimitusjohtaja Clas Palmberg sanoo.

Euroopan unioni salli vuonna 2011 generaattorilla tuotetun lääkehapen sairaalakäytön perinteisen, pullotettuna hankitun hapen rinnalle. Euroopassa happigeneraattorit ovat käytössä ainakin kymmenessä maassa.

MOT: Happikaupan harvainvalta
TV 1 maanantaina 5.9. klo 20

Korjattu lääkäri Teemu Taulavuoren nimi.
Lisätty traileri artikkeliin. 1.9. 2016 MK
Vaihdettu katseluun trailerin tilalle ohjelma 6.9.2016 MK

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Sori, happikauppa varmaan tärkeä asia, mutta PALJON TÄRKEÄMPÄÄ ON YLEN TÖRKEÄ VAIKENEMINEN CETA-SOPIMUKSESTA! Komissio aikoo omin päin hyväksyä CETA:n vaikka parlamentit eivät ole siitä äänestäneet = OLEELLINEN ASIA SUOMEN KANSAN KANNALTA!. CETA:ssa ISDS = OLEELLINEN ASIA SUOMEN KANSAN KANNALTA! Soten yksityistämistä ei voi enää perua CETA:n vuoksi = OLEELLINEN ASIA SUOMEN KANSAN KANNALTA! Ilmastosopimus vessanpöntöstä alas = OLEELLINEN ASIA SUOMEN KANSAN JA KOKO MAAPALLON KANNALTA!

Lähettänyt käyttäjä

YL€N tehtävä on Valehdella ja Pimittä tietoa Kansalta !

Koska Valveutunut Kansalainen on Vaarallinen Henkilö €liitille !

Neuvosto-kommunismin aikana.....Yleisradio....VALEHTELI KANSALLE !

€U-kapitalismin aikana....Yleisradio....VALEHTELEE KANSALLE !

YL€-I$ RADIO TEHTÄVÄ.....ON.......VALEHTELEMINEN !

Lähettänyt käyttäjä

Eihän happigeneraattorin käytössä ole mitään kummasteltavaa, esimerkki potilaskin käyttä sellaista kotonaan, eli happirikastinta. Tämä on kotikäyttöön tarkoitettu generaattori. Happigeneraattoreita on myös akkukäyttöisiä matkakäyttöön.
Tuo mukana kannettava happi, eli lääkehappi on hintavaa, mutta erinomaisen hyvin kela korvattavaa - koska tuohon 600euroon huomioidaan myös kaikki lääkeostot apteekista.
Varsinainen porsaanreikä asiassa on suomen laissa, joka ajattelee että generaattorilla tuotettu happi ei kuulu kela korvauksen piiriin, vaan lasketaan lääkintälaitteeksi. Kuitenkin molempien laitteiden tuottamaa happea määrää lääkkeeksi lääkäri, samanlaisella annostuksella, annostelijasta huolimatta.

Lähettänyt käyttäjä

Olipahan tärkeä ja valaiseva ohjelma. Tällaista toimintaa Suomessa. Käytännössä monopoli - vaikkakin kaksi eri yhtiötä. Ja kunnat ja kuntayhteisöt polvillaan kun valtiollinen tarkastusvirasto on jähmeänä. Kovin otollista korruptiolle. Mutta - varsinainen asiani on kiitellä tätä Pellon terveyskeskuslääkäriä. Teemu Taulavuori on rohkea ja innovoiva lääkäri ja on hienoa, että hän on kuntapäättäjät saanut uskomaan happi-investoinnin järkevyyteen. Kun kuntamme ovat polvillaan keskussairaalamaksujen kanssa niin ihmetyttää ettei tällaisia uudistuksia ole oltu valmiita ottamaan käyttöön. Sote-ratkaisujen alla tätä rahapeliä pitäisi toimittaja Kai Bymanin tapaan tosiaan tonkia.

Lähettänyt käyttäjä

Merkillistä miksi tuo Fimea ei hyväksy tätä tuotantomenetelmää Suomessa? Kartellissa tuotettu happi on kuusi prosenttia puhtaanpaa generoituun happeen verrattuna.Okei. Puhtaanpaa siis happipitoisuudeltaan! (Hengitysilma sisältää typpeä 78%, happea 21%, argonia vajaa 1% ja muita jalokaasuja pienempiä määriä.) Tätä happea annetaan maskin tai viiksien kautta, jolloin sillä kuudella prosentilla on merkityksetön vaikutus potilaaseen sivuvuotojen takia! Perättömiä argumentteja Fimean ja kartellin toiselta edustajalta! Kaasutoimittajien kaasupullot on valkoiseksi maalattuja vanhoja rautaisia hitsauskaasupulloja, joista irtoaa ruostehilsettä.Kun niiden pitäisi olla rst-terästä. Siinä sitä on potilas Palmbergin koekaniinina kun vetää tätä kamaa tulehtuneisiin keuhkoihin. Nuo Fimean kytköt pitäisi MOT:n tutkittava suraavaksi. Lisäksi KELAN pitäisi ottaa merkittävämpi rooli näissä korvaus asioissa eli tutkittava mikä olisi veronmaksajille edullisin vaihtoehto. No, senkin laitoksen johtaja on poliittinen broileri eli sepä siitä.

Lähettänyt käyttäjä

Tavallinen ihminen ei pysty pitkään hengittämään lähes 100 % happea. Ohjelma ei tuonut julki millaisia happiprosentteja erillaisissa hoitotilanteissa käytetään. Korkeita happipitoisuuksia käytetään lyhytaikaisesti tehohoitotilanteissa. Pitkiä hoitoja annetaan ja käytetään paljon pienemmillä prosenteilla. Silloin puhutaan lisähapesta eli hapen pitoisuus nostetaan ilmassa olevasta 21 % hapesta ylöspäin tarpeen mukaan.
Happitehtaan pullojen ja nestehapen kuljetus sekä varastointi on edullisinta toteuttaa mahdollisimman suurella pitoisuudella.
Happigeneraattoreilla pystytään tuottamaan riittävän korkea happipitoisuus sairaalan tehohoitokäytöön. Lisähappikäytöön kotihoitolaiteet ja kannettavat laiteet joita ohjelmassa esiteltiin ovat täysin riittävät.
Byrograatit jotka eivät tiedä hapesta tai sen todellisesta käytöstä piiloutuvat vanhoihin käytäntöihin perustuvien sopimusten taakse ja mitään uutta ei voi olla tai kokeilla.
Jos tarkkaan katsoi ohjelmaa niin kaikki laiteet oli "vuokralaiteita/pulloja" eli käytännössä kaasuntoimittajan omistamia. Yksikään toimija ei halua menettää isoa asiakasta. Kaikki mahdollinen lobbaus käytetään omien asemien säilyttämiseksi. Se ei välttämättä ole varonmaksajien kannalta paras tilanne.

Lähettänyt käyttäjä

Todella hyvä ohjelma! Aivan käsittämätöntä touhua Suomessa. Ei siis järjen häivääkään näissä toiminnoissa. Erittäin suuri plussa toimittaja Kai Bymanille asian tuomisesta päivänvaloon.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä Teemu Taulavuoren puhe oman happituotannon puolesta on hyvä asia ja tähän muutokseen pitäisi kuntien lähteä,siinä suuri rahansäästö kunnille,kun joka asiassa pitää säästää ja tämä Agan ja Woikosken harvainvalta ja monopoli pitää saada purkautumaan

Lähettänyt käyttäjä

Hehheh noita Palmbergin puheita, laadunvalvonta tosiaan nostaa hapen hinnan satakertaiseksi. Woikoskella ei ole panostettu laadunhallintaan sen vertaa että oltaisiin saatu laatujärjestelmä rakennettua. Edes ISO 9001:stä ei tällä sairaanhoitopiirien hovitoimittajalla ole! Mutta hulluhan Palmberg olisi jos siihen rahaa lykkäis,i kun virkamieseliitti pitää huolta että bisnekset rullaa muutenkin.

Lähettänyt käyttäjä

Sairaaloiden ja kaasuyhtiöiden kommentit ovat puuta heinää. Lisähappea voidaan tuottaa erittäin kustannustehokkaasti omalla sairaalageneraattorilla ja niistä on hyvät kokemukset ulkomailla. Menetelmällä voidaan säästää huomattavasti veronmaksajien rahoja, joten pitää todella ihmetellä sairaaloiden vastustusta asiassa. Kahden kotimaisen kaasuyhtiön lobbaus on ilmeisesti voimakasta.