Hyppää pääsisältöön

Taivaan väreilyä

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Kajon yläpuolta. Nähty on. Jee jee. Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko,blogi,markus kajo

Kykyä tehdä yhtä aikaa monta eriä olen ihaillut naisissa, mutta ilokseni olen nyt havainnut kykeneväni itsekin jonkinmoiseen säälittävään moniajoon: osaan yhtä aikaa tapella tietokoneen kanssa, ja jupista. Ilahduin, kun sen kyvyn havaitsin!

Ei tarvitse keskeyttää joidenkin itsestään päältä menneiden wifi-asetusten kanssa tappelua voidakseen jupista, vaan lamentaatiointi (valitusvirrentä) hoituu samalla.

Puhdistinpa siis moniajona pyykinkuivaimen nukkasihtiä - jossa oli sinisten ja vihreiden vaatteiden kuivatetuttua hyvin haalean sinivihreää nukkaa.

Väri oli karkesti ottaen kuin Pantone 2455 CP / RGB 150 193 183 / HEX #96C1B7 http://www.color-hex.com/color/96c1b7 mutta haaleampi ja paljon enemmän sininen & paljon vähemmän vihreä.

Vaatimattoman - mutta silti olemassaolevan - rinnakkaisprosessointini ansiosta kykenin samalla sekä raaputtamaan sihdistä nukkaa (mikä on mieltä rauhoittavaa ja rattoisaa puuhaa) että miettimään sen väriä (Pantone 2455CP jne, mutta haaleampi, paljon enemmän sininen etc.).

Heti oli hyötyä moniajosta! Tuli siitä väristä minulle mieleen taivas, joskaan ei raamatullisessa mielessä.

Vaan siinä mielessä, että jospa sitä sentään osaisi lentää!

Ja osaisi kellua ilmassa, kavereiden kanssa taivaaalla ryvästyä erikokoisiksi ryväksiksi ja osaisi muodostaa geometrisiä ja geometrisettömiä kuvioita.

Ja paahtaa välillä huiman pitkiä kaaria yksin osaisi, niin kovalla vauhdilla, että pyöräilykypärä kuumenisi ilmanvastuksesta! Vohina kuuluisi naapuripitäjään asti: Ghorrrr!

Kelpaa sitä ajatella, mukavan lämpimässä kylpyhuoneessa, uskollista nukkasihtiä rapsutellen.

Lähikuv turkoosinsinisestä graffitista, maali hilseilee puutalon seinässä Tampereella 2016
Suttua vai taidetta...? Lähikuv turkoosinsinisestä graffitista, maali hilseilee puutalon seinässä Tampereella 2016 Kuva: Markus Kajo mmxvi graffitit (katutaide),hilseily,maalit,puurakennukset

Paljon mainostetuksi hyötyliikunnaksi - jota esim. nukkasihdin rapsutus on (näetkun etusormi voimistuu siinä, nimenomaan etusormen koukistajalihaksisto) hyötyliikunnaksi lentelystä ei varmaankaan olisi.

Sillä, jos sitä olisi luonnolta, tai taivaalta (raamatullisessa mielessä) lentolahjan saanut, en usko, että se lentäminen olisi mitään rankkaa hikipäistä ähkimistä, rytkähtelyä ja räpiköintiä, vaan enemmän se olisi sellaista mutkattomasti maasta ilmoille sujahtamista kuten Superhessulla. Hujuit! Fiuuuuu! Vohh! Ghorrrr!

(Sitä paitsi - mikä on hyötyliikuntaa? Jos lähtee kävellen hakemaan nakkifakiirilta ison annoksen makkaraperunoita ja syö ne sitten kotona, oliko se hyötyliikuntaa? Vai haitaksiko päätyi? Olisiko ollut, aortta- ja aivoverisuonimielessä terveellisempää pysyä kotona sohvalla? Ei voi tietää sitä!)

Turkooseja ja violetteja sävyjä, hilseilevä maalia graffiti Tampere puutalon seinä 2016
Hieno maalinen riippu-homma. Turkooseja ja violetteja sävyjä, hilseilevä maalia graffiti Tampere puutalon seinä 2016 Kuva: Markus Kajo mmxvi graffitit (katutaide),hilseily,Markus Kajo,puurakennukset

Terveydestä kun liikkuu niin paljon propagandaa, ja vaikka mitä sontaa. Mutta toki on sitä kirjoitettu asiaakin.

Esim. itse kirjoitin edellisessä pakinassani viime keväänä siitä, n'otta kannattaa opetella tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön ensioireet. Että aivoinfarkteja sattuu yllättävän paljon ja ne tulevat ilman ennakkovaroitusta. Ja että sillä vaatimattomallakin oireiden tunnistamisen osaamisellaan voi pelastaa jonkun ihmisen hengen. Vajaat puolitoista viikkoa myöhemmin se aivoinfarktikirjoitukseni täysin yllättäen pelastikin yhden ihmishengen, nimittäin omani. Kotona, keskellä yötä, yksin.

Ensin oli vitsit vähissä, mutta sitten tajusin että ennakoimattoman ennakoiminen vaikka onkin vaikeaa, niin ei ole mahdotonta se. Että kyllähän minä tähän konstit tiedän, kun niistä justiin viikko sitten pakinassa kirjuutin. Ja eikun hätäkeskuksen numeroa tökkimään, että mulla alkoi aivoverenkierto hedelmäpeliä pitämään, tulkaahan hakemaan, hetimiten.

Olen siis ollut tässä välillä kipiänä, mutta pelastunut ja terviintynyt oman pakinan ja hyvän ensi- ja muun hoidon ansiosta, ja nyt olo on parempi kuin uutena! Tämän enempää en tätä tapahtumaa kommentoi nyt enkä vasta, mutta oli pakko kertoa, kun niin hauskasti osui se täysin ennalta-arvaaaton aivo-pätsky kohdalle vain reilu viikko sen aivopakinan jälkeen - kerrankin sattui omaan nilkkaan pilkka parahultaisesti tälle!

(Edelleen olen sitä kantaa teveys-aiheista, että todellakin kannattaa opetella tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön ensioireet. Tässä yksi linkki: http://www.aivoliitto.fi/aivoverenkiertohairio_(avh)/perustietoa_avh_sta/oireet Sekin on hyvä muistaa, että aivoverenkiertohöiriöpotilas saattaa kivenkovaan väittää olevansa täysin kunnossa, vaikka muille oireet ovat ilmiselvät.)

(Myös diabetekseen liittyvät oireet voivat auttaa pelastamaan ihmishengen: Matala verensokeri: http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/verensokeri/matala_verensokeri ja korkea verensokeri: http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/verensokeri/korkea_verensokeri_ketoaineet .)

(Diabeetikon oireet voivat joskus näyttää siltä kuin henkilö olisi umpikännissä, vaikka on vesiselvä. Toki juopunutkin voi olla diabeetikko, voi olla kolauttanut päänsä, saattaa olla sairas vielä muutenkin, ja saada lisäksi sydän- tai muun sairauskohtauksen. Kannattaa siis mieluummin soittaa ambulanssi kun olettaa, että "se on varmaan [vaan] kännissä"; hälytyskeskuksen väki kyllä neuvoo mitä tehdä ja mitä olla tekemättä. Numero sinne on 112, kuten muistaa pitää.)

Mutta pää- ja muista ruumiin-asioista takaisin pääasiaan.

Monipuoliset olisivat lentokyvyn suomat ilot!

Rännien ja räystäskourujen puhdistus millaista juhlaa olisi nykyiseen verrattuna! Hippaa jos mentäisiin, tilaa olisi ties mihin ionosfääriin saakka! Ja graffititaiteilijoille mitkä apajat aukeaisi! Satakerroksiset kivitalot! Ja puu- !

Turkoosi, musta ja vihreä hilseilevämaalinen graffiti tampereella puutalon seinässä v. 2016
Hieno musta. Turkoosi, musta ja vihreä hilseilevämaalinen graffiti tampereella puutalon seinässä v. 2016 Kuva: Markus Kajo mmxvi graffitit (teokset),hilseily,maalit,puurakennukset

Paitsi en ole nähnyt satakerroksista puutaloa. S'olisi kyllä vaikuttava näky - etenkin jos se talon pohjaratkaisu olisi vain joku kaksi huonetta ja keittiö ja eteinen, ja siten sen päällä 99 kerrosta lisää. Myyntimainoksessa lukisi että Kaunis puutalo. Kaksisataaa huonetta ja keittiö(tä). Hyvä pohjaratkaisu! Läpitalon asunto. Ei huonojalkaiselle, kuulemma..

Ja ajatelkaas sitä, että jos tykkää katsella auringonlaskua (tai nousua) - ja kukapa ei siitä nauttisi - niin lento- ja ilmakellumataitoisena voisi ilmassa lekotella ja liitää tarkalleen sellaista vauhtia, että voisi koko ajan katsoa ja seurata auringonlaskua. Eväät mukana tietty. Sininen hetki jatkuisi vaikka kuinka kauan!

Sitten kun alkaisi unisi silmää painaa, hidastaisi sen verran vauhtia, että yö pääsisi nousemaan ylle, tuomaan tutun tähtikaton pään päälle, ja siellä sitä kuorsaisi autuaana, heräten eksoottisten lintujen aamuräkätykseen.

Sepä se olisi kyllä vasta!

Tosin - varsin rattoisaa on myös kuivausrummun nukkasihdin puhdistus, tarrojen liimaaminen johonkin, ja pyörällä ajo - sen jälkeen kun ensin on otsansa hiessä saanut renkaat pumpatuiksi täyteen. Juhlallinen ja itselle kiitollinen Kunnia-Olo tulee siitä orjallisesta pumppauksesta hetikohta mieleen, ja on ilo käydä uutta kohti, kimmoisalla edennällä, polkupyörän kello riemukkaasti kilahtaen! Räk. (Katkesi kellon vipu. Mutta silti!)

Toivoo:

mk

alias Yksi monten puolesta.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tulipa heti tälle parempi olotila, kun huomasi Kajon tulleen takaisin (parempana kuin uutena).
Ja luenpa vielä tuon aivoverenkiertolinkin jutun, jotta olen sitten sitäkin viisaampi.
Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Ylen hilpeätä (sangen h. & kai yleisradionkin), että Kajon sorvi pyörii taas. Jos voisi lentää kuvatulla tavalla ja tätä toimintaa harjoittaisi vierasten valtakuntainkin - exempli gratia ystävämme V*jän federaation - alueella, herävi kysymys, pitääkö käyttämän transpondereita. Niin ikään, mikäli on tullut sonnustautuneeksi kovin boheemiin tai ulkoavaruudehtavaan sotisopaan tai vaikka rauhanomaiseenkin sopaan, riskeeraako tulla luulluksi tunnistamattomaksi lentäväksi objektiksi eli ufoksi? Jos ilmatorjuntatykinkantamattomuuksista poistuu adrenaliinia tihkututtavin seurauksin, mahtaneekohan olla avuksi, että on muassaan katras toukomettisiä eli kyyhkyjä oliivinlehvät asianmukaisesti leipälävessään?

Lähettänyt käyttäjä

Onpas hyvä kuulla, että aivon hedelmäpeli päättyi ilman isompaa konkurssia! Tämän itsen kyöräsi vaimo
aikoinaan pään magneettikuvaukseen "vapaaehtoisen koehenkilön" vakanssilla, kun oli sellaisella tutkimusalalla töissä ja tarvitsi kuva-aineistoa, mutta tutuille kertoi kyllä halunneensa vain tarkistaa, että siipalla on aivo tallella. Oli kuin olikin, kauniisti pinnasta poimuttuneena kuin saksanpähkinä, ja kuulemma lähes yhtä isokin. Nytpä on näyttää kuvat todisteeksi, jos joku kehtaa epäillä!

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin olen miettinyt tuota, että jos kävelee hakemaan grillikioskista jotain ja sitten syö sen joko siellä kioskilla tai kotona, niin oliko se kävely silloin hyöty- vai haittaliikuntaa. Ei ole selvinnyt!

Minullakin on ollut aivoinfarkti mutta selvisin siitä ilman isompia haittoja. Nimikirjoitus kyllä meni niin omituiseksi että ihmettelen kun kukaan ei ole vielä väittänyt, ettei se sässärä ole minun nimikirjoitukseni lainkaan. Ehkä se oli tarpeeksi omituinen jo ennestään.

Lähettänyt käyttäjä

Pelastui päivä kun huomasin Kajon rientäneen takaisin blogeamaan! Ja hyvä, että on hän hyvässä kunnossa! Oikein hyvä asia!
Olen monesti haaveillut lentotaidosta.. Asun järven rannalla ja olisipa metkaa kiertää järveä ilmasta käsin! Näin sorsastusaikaan ei ehkä niinkään metkaa kun voisi päsähtää aivoon kudi ja lätsähtäisi itse järveen ja uppoaisi ellei metsästäjän innokas noutaja tulisi ja iskisi innokkaat hampaansa itsen kinttuun ja raahaisi itsen rantaan..

Mutta hienoa, että voit hyvin oi armas Kajo ja tervetuloa tänne blogiin! On sinua jo kaivattukin! :-)

Lähettänyt käyttäjä

Ehkäpä Markus alitajuisesti aavisti tulevan.
Mahtavaa että on olemassa Markus Kajo!
Löysin torilta Kajon "Kettusen kolmas" kirjan. Kajon kirjat liikkuvat kuulemma huonosti: Niistä ei haluta luopua.
Joitain otteita kirjoista mulla on jopa valokopioina kirjahyllyssä.

Lähettänyt käyttäjä

Upeeta, mahtavaa. Eikä siis sairastuminen vaan toipuminen!

Rivakka töpinäksi pano on tehokkain ensiapu aivojutuissa, ei auta käydä pötkölleen ja kuvitella, että se menee ohi aamuksi. Moni sen virheen tekee, ikävin tuloksin.

Hienosti toimittu, tekstistä päätellen onnistuneesti kuntouduttu, kaikkea hyvää ja vieläkin parempaa toivottaa yksi niiden monten muiden puolesta, tuntematon ystävä ja ihailija jo niiltä ajoilta, kun teit surrealistisehkoa tv-ohjelmaa Hannu Lumivuoren kanssa. Sitä Kettusta muistaakseni, missä kaksi synkkää muusikkoa, pianisti ja o´boy-isti vai mikä hän nyt oli, puupuhaltelija, soittelivat pikku välisoittoja ja sen jälkeen kumarsivat. Ja jossa oli outoja mustavalkofilminpätkiä arkistosta asiaankuuluvin rahinoin, häiriöin varustettuina.

Ja kyllä, lähes kaikki kirjat ovat hyllyssäni, enkä niistä luovu. Perikunta saa verisesti taistella niistä joskus, ellet tee uusia painoksia.

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Kipeytymä-aihe

  Kajo miettii kippeenä miten pomo katuisi jos kuolisikin Kajo

  Ja sitten, kuukauden, parin perästä voisi jo lopettaa Ylessä sen placebomusiikin soiton, kun, näet, jos tulisi paha mieli Pää-johtajalle, tai liika katumuksen tunne, niin sen voisi nyt jo sihteeri rauhoittaa ehdottamalla, että menisi Johtaja pimeään kopiopaperivarastoon tekemään Merihevos-taskulampulla varjokuvia, tai pelaisi ikkunalaudan Newtonin kehtoa, tai katselisi View-Master kuvakiikarilla rauhallisimpia viidakon eläimiä, kuten hyvinsyönyt Sarvikuoma tai Virtakuono ruokalevollansa.

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Listoja näille ja muille

  Metalista listoista nauttiville...

  Ihmismieli, jostakin merkillisestä syystä - ainakin omani - tuntuu pitävän listoista. Silläkin uhalla, että jotkin allaolevista listoista ovat teille jostakin (muukalaislegioona, pyhäkoulu, joutsenlammen harjoitushuoneen balettipuomin graffitikaiverrus) jo tuttuja, kirjaan muutamia listoja tähän. Toivottavasti on niistä iloa. Ja tervetuloa täydentämään ja lisäämään niitä kommenteissa!

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Nuorisollemme varoittavaksi esim. yltiöpäisestä kotiseuturakkaudesta!

  Nauvolaisten kotiseutukiihko - varoitus Suomen nuorille!

  Kokeiltaisiin naksutella istuinpaikkojen lukuvaloja päälle ja pois, katsottaisiin, onko edesssäolevan istuimen selkänojataskuun jäänyt kolikoita, luettavaa tai syötävää, ja huurutettaisiin ikkunaa hengityksellä ja piirrettäisiin huuruun tikku-ukkoja, omia nimikirjaimia ja sydämiä siihen huuruun, ja kirjoitettaisiin siihen sydämen viereen Nauvo/Nagu.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Pietari K. kävi täällä

  Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä

  Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille

  Hukkuuko kaunokirjallisuus epävarman työelämän kiireisiin? Uudessa essee- ja podcast-sarjassa Pietari K. kävi täällä toimittaja ja pätkätyöläinen Pietari Kylmälä tutkii identiteettiään ja lukee puolestasi tolkuttomat kasat kotimaista kirjallisuutta sadan vuoden ajalta.

 • Kolumnin artikkelikuva

  Marjo Niemi: Kuinka suojautua taiteelta?

  Kuinka suojautua taiteelta?

  Mikäli taiteesta ei ole löydettävissä yleisesti hyväksyttyjä kasvattavia tai hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, se on luokiteltava vaaralliseksi. Koska tällaista seulaa ei vielä laajamittaisesti ole luotu, annan sinulle keinoja pysyä turvassa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi neuvoo.

 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Kipeytymä-aihe

  Kajo miettii kippeenä miten pomo katuisi jos kuolisikin Kajo

  Ja sitten, kuukauden, parin perästä voisi jo lopettaa Ylessä sen placebomusiikin soiton, kun, näet, jos tulisi paha mieli Pää-johtajalle, tai liika katumuksen tunne, niin sen voisi nyt jo sihteeri rauhoittaa ehdottamalla, että menisi Johtaja pimeään kopiopaperivarastoon tekemään Merihevos-taskulampulla varjokuvia, tai pelaisi ikkunalaudan Newtonin kehtoa, tai katselisi View-Master kuvakiikarilla rauhallisimpia viidakon eläimiä, kuten hyvinsyönyt Sarvikuoma tai Virtakuono ruokalevollansa.