Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän puolukasta?

Puolukoita valkoisella alustalla
Puolukoita valkoisella alustalla Kuva: Yle, Mira Pelo puolukka (luonnonmarjat)

Marjojen syöminen on terveellistä ja jo parin desilitran marja-annoksella voi taata huomattavan osan esimerkiksi päivän C-vitamiinitarpeesta sekä kuitumäärästä. Marjojen syöminen on hyväksi myös rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle, mutta mikä tekee puolukasta erityisen terveellisen?

Vähäenerginen, runsaskuituinen ja rasvaton – siinä sellaisenaan tai pakastettuna myytävälle puolukalle sallitut ravitsemusväitteet. Vitamiinipitoisuuksissa moni muu marja rynnistää puolukan ohi, mutta sen sijaan puolukka on yliveto sen runsaasti sisältämien terveellisten polyfenolisten yhdisteiden vuoksi. Nämä fenoliyhdisteet ovat osaltaan torjumassa esimerkiksi virtsatietulehduksia. Käypä hoito -suosituksen mukaan 2 dl karpalo- tai karpalo-puolukkamehua aamuin illoin, vähentää virtsatieinfektion uusiutumista.

Kaikkinensa kliinisiä tuloksia marjojen terveysvaikutuksista on vielä vähän, mutta viitteitä esimerkiksi puolukan hyvistä vaikutuksista virtsatietulehdusten lisäksi muihinkin tulehduksiin on saatu. Niin puolukka kuin muutkin marjat sisältävät myös runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, jolloin ne ovat esimerkiksi verenpainepotilaalle suositeltavaa ravintoa.

Puolukan ravintosisältö
Puolukan ravintosisältö puolukka-grafiikka

Puolukan fenolit ja ellagihappo tekevät myös hyvää suoliston bakteerikannalle ja näin ollen parantavat vastustuskykyä. Ruuansulatusvaivoihinkin puolukkaa kannattaa kokeilla. Puolukassa on myös elimistölle tärkeitä rasvahappoja, joita on muuten vaikea saada jokapäiväisestä ravinnosta riittävästi.

Vaikka mikään marja ei yksinään ehkäise sairauksilta tai terveysongelmilta, kannattaa kaikkia luontomme marjoja syödä osana terveellistä ruokavaliota.

Marjapuuro puolukoista

7 dl vettä
4 dl puolukoita
noin 1 - 1½ dl sokeria
noin 1¼ mannasuurimoita
ripaus suolaa

Kiehauta ensin vesi ja marjat. Anna kiehua noin kymmenen minuuttia. Lisää sekaan sokeri ja suola. Tarkista maku. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan veteen ja anna puuron kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen viidestä kymmeneen minuuttia. Jäähdytä puuro ja vatkaa puuro sen jälkeen sähkövatkaimella vaahdoksi. Jos haluat puurosta kuohkeaa, siivilöi marjojen kuoret pois ennen mannasuurimoiden lisäämistä.

Marjapuuroa jälkiruokakulhossa
Marjapuuroa jälkiruokakulhossa Kuva: Yle, Mira Pelo Lappapuuro,marjapuuro,Vispipuuro

Lähteet:
Sitra
Fineli
Käypä hoito

Lue lisää:
Satukausikalenteri
Arktiset aromit

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Nainen pihassa kissa sylissä.

  Borrelioosin diagnoosi viivästyi - kivut ovat osa Katjan päivittäistä arkea

  Punkin aiheuttamaa borrelioosia on hankala diagnosoida.

  Katja Nevalaisen perheessä sekä äiti että tytär ovat vuorollaan sairastuneet borrelioosiin. Katjan sairautta ei voida enää parantaa, mutta tyttären borrelioosi hoidettiin ajoissa antibiooteilla. Perheessä punkkisyynejä tehdään päivittäin sekä lapsille että lemmikeille. Siperiankissa Pomosta Katja nyppi eräänä kesäisenä aamuyönä irti lähes sata punkkia.

 • Annen motto kannustaa uuteen elämään.

  Alzheimerin tauti mullisti Annen elämän kahdessa kuukaudessa

  Muistihäiriö muutti elämäni täysin.

  59-vuotias Anne Vihakara oli kiireinen nainen. Ajomatkaa työpaikalle Turun yliopistoon kertyi kauppatieteiden lehtorille päivittäin 250 kilometriä. Kotona päivä jatkui Kiina-aiheisella tutkimuksella ja toisella puolella työpöytää odotti satojen opiskelijoiden tenttivastauspino. Perhe, puutarha, harrastukset. Ja sitten täysin yllättäen elämä pysähtyi.

 • Tiia Ung katsoo yläviistoon sinisen metalliseinän edessä.

  Tiia pyöritti perheen arkea jo alle 10-vuotiaana: “Lapsuus loppui isän muistisairauteen”

  Tiia Ung kertoo lapsuudestaan isän muistisairauden kanssa.

  Tiia pyöritti perheen arkea jo alle 10-vuotiaana: “Lapsuus loppui isän muistisairauteen” Oululainen Tiia Ung on on elänyt suurimman osan elämästään muistisairauden ympäröimänä ja nähnyt läheltä, miten se uuvuttaa hyväkuntoisen miehen vääjäämättä. Tiia oli vasta 10-vuotias, kun hänen isällään diagnosoitiin Alzheimerin tauti.