Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän tyrnistä?

tyrnejä
tyrnejä Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrni

Tyrni on luonnonvaraisista marjoistamme kaikkein ravintorikkain. C-vitamiinipitoisuudessa se vetää vertoja jopa appelsiinille! Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä flunssaa ennaltaehkäisevä vitamiinipommi, sillä tutkimusten mukaan tyrnillä on todettu olevan jopa sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus.

Tyrni sisältää C-vitamiinin lisäksi runsaasti myös E-vitamiinia, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Tämän marjan terveysvaikutukset on rannikolla osattu hyödyntää jo iät ja ajat, mutta viime vuosina tyrnistä on saatu myös mielenkiintoista tietoa tieteen keinoin.

Tutkimuksessa terveysvaikutuksia saavutettiin jo 20 gramman päiväannoksella kuivattua tyrniä. Marjoja syöneillä havaittiin positiivisia muutoksia veren seerumin rasvoissa ja rasvaliukoisissa yhdisteissä sekä lipoproteiineissa. Näillä tekijöillä tiedetään olevan yhteys diabetekseen. Erityisesti tyrnistä kuitenkin hyötyvät ne, joilla on alttius sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten riskirajoilla olevat kolesteroliarvot. Tyrnin todettiin vaikuttavan suotuisasti lievästi ylipainoisten naisten metabolisen oireyhtymän tekijöihin.

tyrnigrafiikka
tyrnigrafiikka Kuva: Yle, Tero Kyllönen ravintosisältö,tyrni

Luonnonvaraisena Pohjanlahden ja Ahvenanmaan karuilla rannoilla kasvavasta tyrnistä ei voi erehtyä. Hopealehtisessä ja piikikkäässä pensaassa kypsyvä kirkkaanoranssi marja on parhaimmillaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Yleensä se kerätään talteen syys-lokakuun aikana. Myös istutettuna tyrni on löytänyt kotinsa monen puutarhasta. Ja vaikka kasvi viihtyy hiekkaisella ja soraisella maalla, tarvitsee se runsaasti aurinkoa viihtyäkseen.

Kirpsakka tyrni on haasteellinen poimittava, mutta sitäkin halutumpi herkku. Rannikon tyrnikansa nakkaa marjat pakasteesta arkisesti vaikkapa aamupuuron päälle tai jogurtin sekaan. Tosin juhlapöytäänkin tyrni löytää tiensä omaperäisen makunsa ja värihehkunsa ansiosta. Poimitut marjat voi pakastamisen lisäksi säilöä kuten muutkin marjat – vaikkapa hillota tai mehustaa. Tyrnin kirpeä maku sopii hyvin esimerkiksi omenahilloa maustamaan.

Tyrnin siemenistä puristettavan öljyä käytetään puolestaan ihonhoitotuotteissa sekä ravintolisissä. Siemen ei kovin helposti rikkoudu esimerkiksi pureskelemalla, joten jos öljyn hyödyt haluaa kerätä kotikonstein talteen, saa asian eteen nähdä vähän vaivaa.


Pirteä tyrni-appelsiinismoothie

1 banaani
1 appelsiini
1 dl tyrnejä
0,5 dl mantelimaitoa
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 tl aito vaniljaa tai vaniljasokeria

Laita paloitellut banaani ja appelsiini sekä tyrnit blenderiin. Surauta aineet sekaisin ja lisää joukkoon manteli- sekä kookosmaito. Sekoita aineita vielä hetki ja lisää joukkoon halutessasi vaniljasokeria tai aito vaniljaa. Nauti!
Halutessasi voit käyttää manteli- ja kookosmaidon tilalla tavallista maitoa tai vaikkapa vettä. Smootien sekoitus onnistuu hyvin myös sauvasekoittimella.

tyrnismoothie
tyrnismoothie Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrnismoothie

Lähteet:
Turun yliopisto
Fineli
Arktiset aromit

 • Rintojen tutkiminen kannattaa aloittaa jo teini-iässä.

  Kuinka usein sinä tutkit rintasi?

  Rintojen tutkiminen kannattaa aloittaa jo teini-iässä.

  Joka vuosi noin 5 000 suomalaisnaista sairastuu rintasyöpään. Noin joka neljäs rintasyöpä löydetään 25–49-vuotiailta. Rintojen omatoiminen tutkiminen on tärkeää, jotta rinnoissa mahdollisesti tapahtuvat muutokset havaittaisiin ajoissa. Asiantuntijan mukaan rintojen tutkiminen kannattaa ottaa osaksi kuukausittaista rutiinia jo teini-iässä.

 • Nainen pihassa kissa sylissä.

  Borrelioosin diagnoosi viivästyi - kivut ovat osa Katjan päivittäistä arkea

  Punkin aiheuttamaa borrelioosia on hankala diagnosoida.

  Katja Nevalaisen perheessä sekä äiti että tytär ovat vuorollaan sairastuneet borrelioosiin. Katjan sairautta ei voida enää parantaa, mutta tyttären borrelioosi hoidettiin ajoissa antibiooteilla. Perheessä punkkisyynejä tehdään päivittäin sekä lapsille että lemmikeille. Siperiankissa Pomosta Katja nyppi eräänä kesäisenä aamuyönä irti lähes sata punkkia.

 • Annen motto kannustaa uuteen elämään.

  Alzheimerin tauti mullisti Annen elämän kahdessa kuukaudessa

  Muistihäiriö muutti elämäni täysin.

  59-vuotias Anne Vihakara oli kiireinen nainen. Ajomatkaa työpaikalle Turun yliopistoon kertyi kauppatieteiden lehtorille päivittäin 250 kilometriä. Kotona päivä jatkui Kiina-aiheisella tutkimuksella ja toisella puolella työpöytää odotti satojen opiskelijoiden tenttivastauspino. Perhe, puutarha, harrastukset. Ja sitten täysin yllättäen elämä pysähtyi.