Hyppää pääsisältöön

Napoleonin ja Hitlerin ryöstämä Gentin alttaritaulu - malliesimerkki valloittajan keinoista alistaa

Kuningas Naram Sinin kunniaksi veistetty stela
Kuningas Naram Sinin kunniaksi veistetty kivipaasi, stela, on todistetusti ensimmäinen kulttuuriperinnön ryöstösaalis. Kuningas Naram Sinin kunniaksi veistetty stela Kuva: CC/Rama arkeologia,tiedeykkönen

Natsien ja puna-armeijan roviot, Buddhan patsaat ja Mosulin museo. Siinä vain muutama esimerkki valloittajan tuhovimmasta. Ja kaikki tämä on tutkimuksen valossa niin hyödytöntä. Aiheesta lisää 27.09.2016 Tiedeykkönen-ohjelmassa.

Kulttuuriperintö on pelkästään rahana äärimmäisen arvokasta, mutta se ei perintöä säästä. On siis aika kysyä, että mikä on tämän ikiaikaisen ilmiön perimmäinen syy.

Silmille pursuava barbarismi olisi helppo laittaa islamilaisten ääriliikkeiden ilmiöksi. Tämä ei kuitenkaan ole lähelläkään totuutta, kuten Lahden historiallisen museon tutkimuspäällikkö ja arkeologian dosentti Hannu Takala huomauttaa.

Ryöstelyä tutkinut Takala loikkaa pitkälle esihistoriaan, jotta ilmiö tulee ymmärrettäväksi.

Arkeologian dosentti Hannu Takala, Lahden historiallinen museo, tutkimuspäällikkö
Arkeologian dosentti Hannu Takala on luennoi ja kirjoittaa tuhoamisen taustoista. Arkeologian dosentti Hannu Takala, Lahden historiallinen museo, tutkimuspäällikkö Kuva: Yle/Jari Vaara historia,Opetus- ja tiedeohjelmat

-Sotimista on ollut todistetusti aina kivikaudelta saakka. Emme voi varmasti sanoa, että tuhosiko valloittaja tuolloin tietoisesti kulttuuriperintöä, koska kirjallisia lähteitä ei ole. Esineitä on kulkeutunut pitkiäkin matkoja, joten on mahdollista, että ilmiö on alkanut jo kivikaudella.

Susan stela ensimmäinen todiste

Susan kaupungista löydetty kivipaasi, stela, on ensimmäinen todistetusti ja tarkoituksella ryöstetty kulttuuriperinnön palanen. Tästä vallitsee kansainvälisesti tutkijoiden kesken syvä yksimielisyys.

Alkujaan akkadialaisen hallitsijan Naram Sinin kunniaksi noin 2250 eaa. veistetty kivipaasi on muutenkin hyvä esimerkki kulttuuriperinnön kohtalosta kriiseissä. Se kun on ryöstetty useampaan kertaan.

Ensin tulivat mahtavat elamilaiset. He valloittivat Sipparin kaupungin 1100-luvulla eaa. ja veivät stelan mukanaan Susaan, nykyisen läntisen Iranin alueelle. Sieltä puolestaan Napoleonin tutkijat löysivät kiven 1899 ja veivät mukanaan Pariisiin, jossa se nököttää tänäkin päivänä.

- On tyypillistä, että jokin tietty artefakti on kiinnostanut useita valloittajia. Toisena hyvänä esimerkkinä tästä on Gentin alttaritaulu, joka kiinnosti niin Napoleonia, Hitleriä kuin Staliniakin, valottaa dosentti Hannu Takala.

Gentin alttaritaululla kysyntää

Alkujaan Jan van Eyckin vuonna 1432 viimeistelemä valtava alttarikaappi, Karitsan palvonta, on saanut kärsiä kuuluisuudestaan. Siitä on varastettu osia tai sitä on muuten turmeltu ainakin 20 kertaa.

Jan van Eychin 1432 viimeistelemä Gentin alttaritaulu Karitsan palvonta.
Alttaritaulu Karitsan palvonta on on ihme kyllä yhtä osaa vaille täydellinen. Kuvaa klikkaamalla näet lähes koko teoksen. Jan van Eychin 1432 viimeistelemä Gentin alttaritaulu Karitsan palvonta. Kuva: CC/WGA alttaritaulu,tiedeykkönen

Pienempien rötöstelijoiden ohella Napoleon kiikutti teoksen Belgiasta kokoelmiinsa, mutta se palautettiin takaisin 1815 takaisin Napoleonin hävittyä sodat. Tai ainakin suurin osa siitä.

Ensimmäisessä maailmansodassa saksalaiset ryöstivät teoksen, mutta joutuivat palauttamaan sen Versailles´n rauhansopimuksen perusteeella. Itse asiassa lähes koko teos oli sadan vuoden jälkeen yhtenäinen vuonna 1920, mutta riemua ei kestänyt kauan.

Valloittaja haluaa pyyhkiä valloitettujen muistin

Joidenkin tietojen mukaan Adolf Hitler uskoi, että Gentin alttaritaulu on eräänlainen kartta sotamenestykseen. Niinpä se oli ryöstettävän taiteen listaykkönen ja päätyi Saksaan 1942.

Liittoutuneet löysivät kosteudesta kärsineen teoksen ja palauttivat sen alkuperäiselle paikalle Belgiaan. Koska teos löydettiin liittoutuneiden valtaamasta suolakaivoksesta, ei Stalin ei päässyt kiinni arvokkaisiin paneeleihin. Teoksen mittava restaurointi on parhaillaan käynnissä.

Teoksen värikkäät vaiheet huomioiden on hämmästyttävää, että siitä puuttuu lopulta vain yksi kappale. Loput 17 osaa ovat säilyneet.

Meripihkahuone tuhoutunut?

Pietari Suuri sai 1700-luvun alkupuolella mittavan lahjan Preussin kuninkaalta: Meripihkahuoneen. Katariinan palatsiin lähelle Pietaria pystytetty huone hohti kultaa ja meripihkaa siinä määrin, että sitä kutsuttiin maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Saksalaiset siirsivät huoneen paneelit Königsbergin linnaan eli nykyiseen Kaliningradiin vuonna 1941. Pakatut paneelit katosivat juuri jälkiä jättämättä vuonna 1945, jolloin neuvostoliittolaiset ja saksalaiset taistelivat ankarasti kaupungin hallinnasta.

Käsin väritetty kuva vuodelta 1931. Katariinan palatsin Meripihkahuone.
Käsin väritetty kuva Katariinan palatsista vuodelta 1931. Käsin väritetty kuva vuodelta 1931. Katariinan palatsin Meripihkahuone. Kuva: CC/Branson DeCou Furniture,historia,Meripihkahuone,Palaces,tiedeykkönen

Huonetta on etsitty vuosikymmeniä, mutta vain muutamia sirpaleita on löydetty. Uusimman huhun mukaan huone olisi Puolassa sortuneen rautatietunnelin uumenissa. Arkeologian dosentti Hannu Takalalla on toinen, surullisempi käsitys asiasta.

- Näyttäisi siltä, että huone on täysin tuhoutunut. Saksalaiset eivät evakuoineet Königsbergiä ajoissa ja puna-armeija tuhosi taisteluissa linnan - ja samalla huoneen - perusteellisesti.

Totuuden tuho

Ryöstelyvimman motiiveista raha ja esteettiset arvot ovat ilmeiset. Sen sijaan kun perintö tuhotaan järjestelmällisesti ja tarkoituksellisesti, ovat motiivit toiset.

- Valloittaja haluaa pyyhkiä valloitetun kansan muistin, jolloin kansaa on helpompaa hallita. Valloitus ei muka tunnu vääryydeltä.

- Valloittaja haluaa myös peitellä omia rikoksiaan ja rauhoitella omatuntoaan, muuttaa historiaa. Samalla vain pitää pystyä tuhoamaan myös naapurikansojen ja heimojen muisti, jotta mikään ei muistuta siitä, että valloitetut olivat täällä ensin, pohtii Hannu Takala.

Toimimaton logiikka

Periaatteessa tuhoaminen on loogista mutta käytännössä toimimatonta. Kulttuuriperinnön ja samalla kansan historiallisen muistin pyyhkiminen on palvellut valloittajaa vain harvoin.

Valloittaja on kyennyt nitistämään ehkä heimoja, mutta laajempien kansakuntien muisti on säilynyt, kun tarkastellaan Eurooppaa aina 1600-luvulta alkaen.

Dosentti Hannu Takala käyttää esimerkkinä Neuvosto-Viroa, jonka kulttuuriperinnön tuhoamista voi kuvata hyväksi yritykseksi.

Neuvostovalta raaputti vanhoista negatiiveista jopa Viron lipun pois, tuhosi rahakokoelmat Viron pankin leimojen takia ja leikkeli epäsopivat ihmiset valokuvista järjestelmällisesti. Kirjallisuus ja dokumentit paloivat rovioina.

Hyvä yritys kesti vuosikymmeniä, mutta se ei vielä riitä unohtamiseen. Onneksi.

Vastustajat nousevat

Valloittajien joukosta on kuulunut myös soraääniä, jotka ovat kyseenalaistaneet kulttuuriperinnön ryöstämisen ja tuhoamisen.

Ensimmäinen ryöstelyn vastustaja löytyy Rooman valtakunnasta. Filosifi Marcus Tullius Cicero (106-43 eaa.) arvosteli kirjoituksissaan Sisilian kuvernöörin sikailuja.

MarcusTullius Cicero
Cicero katsoi karsaasti kulttuuribarbarismia. MarcusTullius Cicero Kuva: CC/Gunnar Bach Pedersen Cicero,historia,tiedeykkönen

Tämän jälkeen yksittäiset ajattelijat kyseenalaistivat valloittajan oikeuden tuhota ja varastaa, mutta vasta Napoleonin sodat nostivat ryöstelyn vastaisen liikkeen. Napoleon ryösti valloittamiaan alueita järjestelmällisesti, mikä oli valistuksen ajan hengelle yksinkertaisesti liikaa.

Vastustajat vannoivat, että kun Napoleon on lyöty, niin ryöstetty omaisuus palautetaan takaisin.

- Alettiin ymmärtää, että ei maalauksilla, muistomerkeillä ja kirjoituksilla ole mitään tekemistä sotimisen kanssa. Valloitetut ansaitsivat valloittajan kunnioituksen ja oikeuden omaan historiaansa. Tosin Napoleonin ryöstösaaliin palauttaminen oli sangen valikoivaa, toteaa dosentti Hannu Takala.

Menneisyyden virheiden korjaaminen ei ole nykyäänkään tavatonta.

- Virolainen kollega kertoi seuraavaa: Nuori venäläissotilas poisti aikaan ihmisiä valokuvista. Nyt hän on vanhana miehenä museossa vapaaehtoisena apuna. Hän etsii kuvista poistettuja ihmisiä ja liimaa heidät takaisin historiaan.

Aika lohdullista.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tämä juttu sisältää runsaasti valehtelua toisesta maailmansodasta sekä piilottelua kristittyjen vaikutuksesta eurooppalaiseen kulttuuriin (lukuisien kirjastojen poltot ja patsaiden tuhoamiset).

Lähettänyt käyttäjä

Kritityt pyyhäisivät pois koko antiikin filosofian ja tiedon muokkasivat sitä oman maun mukaiseksi. saataneettuhota antiikin niin perinpohjin ettävain roomajakreikka jääneet jäljelle. Täälä pohoisessa tuhosivat seidat puhkoivat rummut estivät lääkärien tekmästä työtään, kansa sairastuu ja alkoholisoitui, ristiyt tuhosivat koko euroopan ja pohjoisaasian eli venäjän kultuurin ja kun siittä päästiin viimeisetrippeet veivät antropologit,kirjasivat ylös ja aloittivat sodat niin että muisti katosi ja muuntu vain eopäluonnoliseksimustaksi valkoiselle.suulinenperinne suullinen tietokatosi,kansantanhutkin olivat vain euroopasta kuten värikkäät asutkinruotsistaja alankomaista tansaksta saksata,mitäänsuomalista1900-luvunkansaperinteessä ei juuri ollut. suomenkansan perinneloppui siihenkun se kirjattinylös,seoli ylöskirjaamisen tarkoitus, sanoa että nyt ei tarvi jatkaakun sen voi lukea, jasieltä toisetkopioida itselleen ja imitoida suomalaisia ja väittä itseään suomaliseksikoska onopetellut kalevalasta loitusn ulkoa, näitä luterilaisa sitten muutaa karjallan ja käänyttää kansaa parittelee ja riatastelee.tule sotaja loput jotka ei ole kuolleet ristittyjen tauteihin laitetaan eturintamaan tykinruuaksi ja vain ne herratjoidensuvut vallaneet maan selviävät, sitäsamaa mitä venäjälläkin euroopalaisia ylimyksiä, joilla ei ole maataei kultturia,vain rahaa ja valtaa ja eurooppa alistettavana, sittenvieläimperialismi, onkotuhoisampaa kuluuria kuin kristinusko ja imperialismi.? Katsokaa afrikkaa, pohjois- ja etelä-amerikkaa austraaliaa, intiaa ja taimaata mitä tekee eurooppalinen kristitty tuhoaa ja tuhonj äkeenkinvielä alista, hyväksikäytöltä ei säästy kukaan ja kultuuri toisensa jäkeen kuihtuu paperilleolemattomiin.Kaikkien pitää olla eurooppalaisa vainpatsaat ja arkitehtuuri säästetään,se ei riitä!!! Ei riitä alkuunkaan pelkät kuvat ja patsaat paperilla kaiku menneisyydestä! Saatanaristiyt.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Tiede

 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa. Leijonan tunnistaa myös siitä, että sen länsipää muistuttaa kysymysmerkkiä väärinpäin.

 • mielenosoittajia tieteen puolesta

  Miksi luottaisin tieteeseen?

  Tiede on paras tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

  Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat. Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä.

 • Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

  Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

  Hyvän elämän resepti: unta, lepoa ja toimintaa.

  Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.