Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Popcorn ja kahvipavut yllättävät somalialaisessa perinneruoassa

MENU

  • Sambusi – lihapiirakat ja somalialainen chilikastike
  • Sab - riisi, kasvikset ja lampaanliha
  • Cambuulo iyo bun - popcornia, papuja ja sokeria


Sambusi - lihapiirakka
Taikina:
  • 7 ½ dl vehnäjauhoja + lisää leipomiseen
  • n. 3 ¼ dl vettä
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 rkl öljyä

Täyte:

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • rypsiöljyä
  • kanaliemijauhetta
  • mustapippuria
  • 1 punainen parika
  • 1 vihreä paprika
  • 1 sipuli

Chilikastike:

  • n. 5 somalialaista vihreää chiliä
  • n. ½ dl tamarinditahnaa
  • rypsiöljyä
  • piiraiden ‘liima’:
  • n. 2 rkl vettä
  • 2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • lisäksi:
  • noin 0,5 l rypsiöljyä paistamiseen
Somalialainen lihapiirakka sambusi.
Somalialainen lihapiirakka sambusi. Kuva: Yle ruokaperinne
Valmista ensin taikina. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa pehmeäksi. Lisää tarvittaessa jauhoja tai vettä, että saat kimmoisan, mutta pehmeän taikinan.

Jaa taikina kahdeksaan samankokoiseen palloon, peitä kelmulla ja anna levähtää.

Tee samusatäyte. Hienonna paprikat ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Ruskista naudan jauheliha paistinpannussa tilkassa öljyä. Mausta jauheliha kanaliemijauheella ja mustapippurilla. Sekoita paistettu jauheliha hienonnettujen kasvisten joukkoon. Tarkista maku ja nosta sivuun jäähtymään siksi aikaa kun valmistat samusapiiraiden pohjat.

Leivo taikinapallot jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi, ohuiksi levyiksi. Sivele neljän levyn pinta rypsiöljyllä ja paina päälle kanneksi sivelemätön taikinalevy. Kauli nämä neljä levyä isoiksi, halkaisijaltaan n. 30 cm leveiksi levyiksi ja leikkaa kukin levy neljään kolmioon.

Kuumenna teflonpannu keskikuumaksi. Paista taikinakolmiot kevyesti molemmin puolin – kahden rypsiöljyllä yhdistetyn kolmion tulisi nyt helposti irrota toisistaan. Laita lämpimät taikinalevyt elintarvikepussiin, jotta ne pysyvät kosteina ja lämpiminä.

Sekoita ‘liiman’ ainekset keskenään paksuksi tahnaksi ja täytä kolmiot. Ota yksi kolmio kerrallaan täytettäväksi: Käännä kaksi kolmion kärkeä keskelle päällekkäin niin, että ne muodostavat tiiviin taskun ja kiinnitä yhteen sivelemällä liimalla. Pidä taikinatötteröä kädessä ja täytä se jauhelihatäytteellä. Taita yhteenliimattu reuna tötterön sisään täytteen päälle kanneksi ja käännä jäljelle jäänyt taikinakolmio koko piiraan yli ja liimaa napakasti kiinni tärkkelysliimalla.

Sambusi on onnistunut kun se on kolmion muotoinen, mutta harjoitus tekee mestarin ja muunkin muotoiset piiraat ovat taatusti paistamisen jälkeen herkullisia!

Laita korkeareunaiseen pannuun rypsiöljyä muutaman sentin korkeuden verran. Paista sambusit muutama kerrallaan molemmin puolin rapeiksi ja kullan keltaisiksi. Nosta reikäkauhalla öljystä talouspaperille jäähtymään.

Valmista chilikastike. Pilko vihreitä chilejä ja laita ne ja tamarinditahna tehosekoittimeen. Lisää tilkka vettä ja rypsiöljyä ja soseuta sileäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tamarindia, jos haluat hapokkaamaan kastikkeen.

Tarjoa sambusat chilikastikkeen kera.

Huom! Voit hyvin valmistaa sambusikuoret etukäteen ja pakastaa ne myöhempää käyttöä varten! Myös täytetyt sambusit voi pakastaa ennen friteeraamista: asettele ne tarjottimelle tai muulle tasaiselle levylle leivinpaperin päälle ja laita pakastimeen. Kun ne ovat kokonana jäätyneitä, voit siirtää ne elintarvikepussiin ja poistaa tarjottimen.



Sab
  • 1,5 kg luullista karitsan niskaa kuutioina
  • riisi:
  • basmatiriisiä
  • lampaanlihan keitinvesi
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • lehtipersiljaa
  • valkosipulin kynsiä
  • vihreää ja punaista elintarvikeväriä
  • rypsiöljyä
  • 1 kanelitanko
  • kasvikset:
  • 2 sipulia, renkaina
  • 2 punaista paprikaa, renkaina
  • 4 kiinteää perunaa, kuorittuina ja leikattuina tikuiksi
  • herneitä
  • keltaisia rusinoita
  • vihreää ja punaista elintarvikeväriä
  • curryjauhetta

Lisäksi:

  • maraqdigääkiä eli kanaliemijauhetta
  • rypsiöljyä paistamiseen

hilib:

  • jauhettua kardemummaa
  • tuoretta korianteria, hienonnettuna
  • jauhettua juustokuminaa
  • tuoreita valkosipulinkynsiä, hienonnettuna
Karitsaa somalialaisittain.
Karitsaa somalialaisittain. Kuva: Yle ruokaperinne
Laita karitsanliha kattilaan, peitä vedellä ja keitä kypsäksi. Siivilöi liemi talteen ja laita lihat sivuun.

Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullota sipuli siinä pehmeäksi. Lisää riisi ja paistele kunnes se on läpikuultavaa. Jauha lehtipersiljaa ja pari valkosipulin kynttä morttelissa sileäksi tahnaksi, lisää riisin sekaan ja jatka paistelua hetken. Lisää lopuksi lihan keitinliemi, yksi kanelitanko ja kiehauta. Laske lämpöä ja hauduta kypsäksi. Ripottele punaista elintarvikeväriä riisien päälle kattilan vasempaan laitaan ja vihreää kattilan oikeaan laitaan; jätä kattilan keskelle puhdas, väritön alue. Anna värien imeytyä, sekoita lopuksi värjätyt riisit keskenään.

Ruskista lampaan lihat rapeiksi tilkassa öljyä, mausta maraqdigäägilla. Tee maustesekoitus yhdistämällä hilibin ainekset, pyörittele lampaan lihat siinä. Käyttäen samaa pannua, ruskista paprikat, mausta maraqdigäägilla ja nosta sivuun omalle lautaselleen. Tee sama sipulilla. Lämmitä myös herneet ja rusinat.

Tee väriaineet perunoille sekoittamalla molemmat kulhossa tilkkaan vettä. Pyörittele puolet perunoista vihreässä värissä ja puolet punaisessa, valuta hyvin.

Kuumenna reilu määrä öljyä paksupohjaisessa padassa tai wokissa.
Friteeraa väri kerrallaan rapeiksi kuumassa rypsiöljyssä. Nosta kypsät perunat kuumasta öljystä reikäkauhalla lautaselle ja mausta maraqdigaagilla (kanaliemijauheella).

Kokoa ruoka laittamalla riisit pohjalle, kasaamalla kasvikset näiden päälle ja päällimmäiseksi lihat.


Cambuulo iyo bun

  • vaaleita maissin jyviä, liotettuna yön yli
  • azukipapuja, liotettuna yön yli
  • sokeria
  • kuorimattomia kahvipapuja
  • seesamiöljyä
  • mikropopcornia
Cambyloo iyo bun - poppareita ja papuja somalialaisittain.
Cambyloo iyo bun - poppareita ja papuja somalialaisittain. Kuva: Yle ruokaperinne
Valuta liotetut maissit ja azukipavut ja huuhtele runsaassa vedessä. Yhdistä kattilassa, peitä vedellä ja keitä kypsäksi, noin 45 min.

Putsaa kahvipavut ja paahda rapeiksi pannulla tilkassa öljyä. Laita kulhoon ja peitä seesamiöljyllä.

Tarjoa papumaissiseos öljyssä likoavien kahvipapuje, sokerin ja maissin kera.

Reseptin on toimittanut Meri-Tuuli Lindström.

  • Afganistanilaisen lammaspadan valmistusta.

    Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

    Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

    Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

  • Brasilialaisessa keittiössä on harvoin hiljaista.

    Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

    Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

    Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.