Hyppää pääsisältöön

Docventures kysyy: pitäisikö lobbauksen olla avoimempaa?

Docventures kysyy
Docventures kysyy Docventures

Suhmuroinnin kauniimpi nimitys on lobbaus eli vaikuttajaviestintä. Sillä viitataan erilaisten eturyhmien, autoteollisuudesta Guggenheim-entusiasteihin, pyrkimyksiin vaikuttaa epävirallisesti päättäjiin ja poliitikkoihin.

Lobbarit näkevät lobbaamisen eräänlaisena huippuunsa vietynä kansalaisuutena, sillä siinä katsotaan olevan kyse demokratiaan olennaisesti kuuluvasta oikeudesta osallistua itseään koskeviin asioihin, mutta lobbaamisen ja suhmuroinnin ero on hiuksenhieno.

Suomessa lobbausta ei ole säännelty millään tavalla, vaikka huolet lobbareiden vaikutuksesta päätöksentekoon johtivat kesällä 2011 Euroopan unionin lobbarirekisterin perustamiseen. Komissio myös julkisti viime viikolla ehdotuksensa, jonka mukaan lobbarien olisi ilmoittauduttava EU:n ylläpitämään rekisteriin, jos he haluavat päästä tapaamaan Euroopan parlamentin jäseniä tai ministerineuvoston korkeita virkamiehiä.

Korruptiota tutkiva järjestö Transparency on huolissaan rakenteellisesta korruptiosta, joka vaikeuttaa korruption tunnistamista. Järjestö peräänkuuluttaa Suomeen sekä avointa lobbarirekisteriä että yhdenmukaista lainsäädäntöä lahjusten ottamiseen kansanedustajille ja virkamiehille. Poliitikoille on myös esitetty julkista lobbaripäiväkirjaa.

Kannatatko julkista ja kaikille pakollista lobbarirekisteriä Suomeen?

Kyllä, se turvaa demokratian.
93% (416 ääntä)
En, ei ole tarvetta.
7% (30 ääntä)
Ääniä yhteensä: 446

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Löytyyköhän maailmalta dokkaria, joka käsittelee Unisefin ja muiden YK-järjestöjen kulurakennetta? Minulla on kokemusta, vaan ei "virallista" tietoa. Unisefin tiedottajilta sitä saa, mutta se ei sisällä todellista informaatiota siitä, mihin rhat käytännössä menevät.

Lähettänyt käyttäjä

Vuonna 2012 Brysselissä oli riippumattoman Corporate Europe Observatory:n arvion mukaan noin 30000 suhmuroitsijaa.

https://corporateeurope.org/sites/default/files/publications/ceolobbylow.pdf

Tämän suhmuroinnin seurauksena mm. eurooppalaisten autojen päästäluokset ovat luotu vahvassa autoteollisuuden ohjauksessa. - > Sen sijaan, että luokitus perustuisi absoluuttsiin CO´2 lukuihin, käytetään autojen luokitteluun sen painon ja hiilidioksidipäästöjen suhmuroitua suhdelukua. -> Kyseisen lobbauksen seurauksena esimerkiksi Fiat 500 luokitellaan luokkaan F, kun taas monen tankin (siis konkreettisesti panssarivaunun) luokitus on luokkaa D.

Ennen ratkaisevaa kokousta tapahtui mm. seuraavaa:

"Bayerische Motoren Werke AG’s controlling family last week donated 690,000 euros ($930,000) to German Chancellor Angela Merkel’s party, just days before Germany successfully blocked stricter European Union regulations on carbon dioxide emissions."

http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-10-15/bmw-owner-gives-930-000-to-merkel-party-before-cap-block

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Myös Itävaltalainen europarlamentaarikko Ernst Strasserin jäi vuonna 2011 kiinni yrittäessään pikku kikkaa:

"Lobbauksessa kyseenalaistuu demokraattisten elinten toiminta ja edustavuus. Itävaltalaisen mepin Ernst Strasserin (ÖVP) paljastuminen lobbaajien välikädeksi herätti keväällä 2011 huomiota. EU-parlamentaarikolla oli viisi toimeksiantajaa, joista kukin maksoi hänelle edunvalvontapalveluksistaan 100000 euroa vuodessa."

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/09/08/nain-suuri-ja-mahtava-on-brysselin-lobbaajien-verkosto/201237248/12

-------------------------------------------------------------------------------
Maailman suurimman kauppasopimuksen TTIP:n esineuvottelut (siis neuvottelut ennen varsinaisia kauppaneuvotteluja), joita EU:n komissio kävi oli sisällöltään seuraava: 93% neuvotteluista käytiin kansainvälisten suuryritysten ja näiden lobbaajien kanssa. 7% neuvotteluista oli komission sisäisiä istuntoja. Ennen varsinaisia neuvotteluja komissio ei ollu tavannut kertaakaan esim. kuluttajansuojajärjestöjä, elintarviketurvallisuuden edustajia, ympäristöjärjestöjä jne.

Tämänkin jälkeen neuvottelut ovat sujuneet suhmuraakin suhmuraisemmissa olosuhteissa.
Tässä kuvaus siitä, ketkä sopimusluonnoksiin saivat tutustua vielä 1,5 vuotta sitten:

http://act.sumofus.org/sign/ttip_transparency_infographic

Nyttemmin sopimusluonnoksiin saavat tutustua jopa EU-maiden kansanedustajat ja jotkin virkamiehet, silti sopimuspapereiden sisällöstä ei saa puhua mitään, joten monet sopimusta kritisoivat tahot ovat joutuneet puhumaan siitä mistä sopimuksessa ei puhuta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kysymys Jaana Kivelle:

Kuinka suuri osa Suomalaisesta lainsäädännöstä tulee meille ylhäältä annettuna, ja mikä on vastaava tilanne EU-maissa keskimäärin?

 • Docventuresin kuudennen kauden viimeinen jakso.

  Docventures: Kiitos leffakerhoille!

  Kooste kauden parhaista Docventures-leffakerhokuvista!

  Docventuresin leffakerhoja on noussut pitkin syksyä aina Hangosta Utsjoelle sekä ulkomaita myöten kuin hippitatteja golfkentille! Ette uskokaan, kuinka hyvältä on tuntunut nähdä teidän kokoontuvan viikko toisensa perään dokumenttielokuvan äärelle. Kiitos kaikille pissaliisoille, räkäpettereille ja aiheista asiallisesti keskusteleville besserwissereille ympär' Suomen maan ja maailman!

 • Docventuresin neljännen kauden viimeisen jakson 10 parasta twiittiä!

  Docventures: Syksyn viimeiset TOP10 twiitit!

  Kuudennen jakson toivontäyteiset twiitit

  Arvoisa Docventures-yleisö, kaikki te räkäpetterit ynnä pissaliisat! Ette koskaan lakkaa hämmästyttämästä meitä fiksuilla, skarpeilla, oivaltavilla ja nokkelilla kommenteillanne. Tässä vielä eilisen jakson twiittitulvan joukosta poimitut kymmenen parasta, olkaapa hyvät! Kaikki se, mitä eilen jäi puimatta, puhutaan tänään pahki, poikki ja pinoon radiossa.

 • Vuoden Digikylähullu 2013

  Vuoden Digikylähullu 2013

  Myös kylähullut ovat siirtyneet digiaikaan!

  Docventures etsi internetin ihmemaasta Virallista Digikylähullua, jossa ruumiillistuisi suomalainen metsäläisyys tietoverkon kulkemattomilla korpimailla. Facebook-tykkäysäänestyksen päätteeksi vuoden 2013 Viralliseksi Digikylähulluksi julistettiin YouTube-legenda Markoboy87.

 • Riku Rantala rekrytoi poliitikkoja Hyvinvointivaltion kummit Ltd:n palvelukseen

  Hyvinvointivaltion Kummit Ltd.

  Sote-suhmurointi kuriin!

  Suhmuroinnin teemaviikolla Docventures havahtui sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen eli soteuudistuksen yhteydessä esiintyvään poliittiseen kähmintään sekä pyöröovi-ilmiöön. Vastalauseeksi “perustettiin” Hyvinvointivaltion kummit Ltd., veroparatiisiin rekisteröity yksityinen terveysfirma, jota varten Riku kävi rekrytoimassa politiikan moniosaajia eduskunnasta.