Hyppää pääsisältöön

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.
Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista. Kuva: Yle Elävä arkisto 1976,Iltatähti,musiikkiohjelmat,Yle Elävä arkisto

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

Useimpien vuoden 1976 Iltatähtien lähetysnauhat eivät ole enää tallella. Kadonneita jaksoja on tätä artikkelia varten kuitenkin osittain ennallistettu säilyneiden työnauhojen ja sisältöselostusten avulla. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa. Lisää kokonaisia Iltatähtiä on nähtävänä Yle Areenassa.

Vaikka musiikillista monipuolisuutta yhä tähdennettiin, vuoden 1976 Iltatähti oli aiempaa leimallisemmin pop- ja rockohjelma. Perusjazz tai -iskelmä eivät olleet yhtä näkyvästi esillä kuin alkuvuosina, puhumattakaan torvisoittokunnista, kisällilauluryhmistä tai lehmänkellon soittajista. Progressiivinen popmusiikki ja erilaiset rockin, jazzin ja kansanmusiikin fuusiot saivat kuitenkin runsaahkosti tilaa.

Love Recordsin tuolloisesta asemasta suomalaisessa popmusiikissa kertoo, että runsas kolmasosa Iltatähden vuoden 1976 kotimaisista artisteista oli yhtiön tallista.

Etnojazzista suomiglamiin

Vuonna 1976 Iltatähdellä oli yhteensä 20 lähetystä, joista viisi oli ulkomaisten tähtinimien konserttitaltiointeja (ostofilmeinä tai omana tuotantona) ja yksi erikoisohjelma radio- ja tv-messuilta. Em. konserttitaltiointeja ei tekijänoikeussyistä voida tässä julkaista. Keväällä sarjaa televisioitiin yleensä kahden viikon välein 30–50 minuutin jaksoina. Moniin niistä sisältyi liveosuus Tampereen yo-talolta.

Kevätkauden ensimmäisessä jaksossa esiintyi Tampereen progeylpeys, juontaja Mikko Alatalon taustayhtyeenäkin toiminut Tabula Rasa. Seuraavassa lähetyksessä soi Piirpauken osallistuva etnojazz: pitkä kappale Penang on omistettu kolmannen maailman vapautusliikkeille ja Etelä-Afrikan kansan taistelulle. Ohjelmassa esiintyivät myös Prinsessa -65 -coveristaan tunnettu pitkän linjan ravintolamuusikko Seppo Närhi ja turisti-iskelmällä Mombasa listoille noussut Taiska.

Iltatähdessä 19.3.1976 nähtiin keväiset konserttivieraat Steve Harley ja Frank Zappa sekä laulelma-artisti Hannele Widomski. Porilaista progea edustavan Elonkorjuun osuus on valitettavasti kadonnut.

Lähes kokonaan on sen sijaan säilynyt huhtikuun jakson materiaali. Siinä esiintyivät akustinen duo Maru & Mikael, amerikkalainen Doobie Brothers ja soul/funkvivahteinen suomalaiskokoonpano Cascade. Kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen raportoi countrybändi Country Expressin visiitistä Lontooseen.

Ensi kerralla te saatte sitä rokkia sitten niin että kengänkannatkin kopisee.― Mikko Alatalo Iltatähdessä 23.4.1976

Vaikkei Iltatähti enää jatkanut popmusiikin "maakuntakatsauksia" edellisen vuoden tyyliin, toukokuun puolivälissä lähetettyyn ohjelmaan oli koottu kaksi tunnettua tamperelaisnimeä, kotimaista glamia edustava Alwari Tuohitorvi ja vahvalla, melodisella laulumateriaalillaan kannattajia kerännyt Kaseva.

Jakson ulkomaisia videovieraita olivat Leonard Cohen ja Bob Dylan, jonka Hurricane oli lauluntekijälegendan ensimmäinen "protestilaulu" vuosien jälkeen. Ohjelmassa nähtiin myös katsaus Dylanin siihenastiseen tuotantoon sekä laulun päähenkilön, murhasta syyttömänä tuomitun nyrkkeilijän Rubin Carterin haastattelu.

Kevätkauden päätti kesän korvalla lähetetty ohjelma, jossa esiintyi vuoden kotimainen komeetta Freeman. Hänen Ajetaan tandemilla -suurhittinsä sanoitti lankomies Hector, joka esittää samassa ohjelmassa kaksi kappaletta albumilta Hotelli Hannikainen. Mukana ovat myös folk- ja iskelmätähti Päivi Paunu sekä videovieraat 10cc ja Sailor.

Itäblokin poppia ja rehjumusiikkia

Vuoteen 1976 tultaessa Iltatähden reportaasit ja kriittiset kiertohaastattelut olivat jo merkittävästi harvenneet, mutta elokuisessa lähetyksessä arvosteltiin sentään kesäfestivaalien aikatauluheittoja tutustuttiin Tuiskulan popmusiikkileiriin. Jakson muusta annista on tallella vain DDR-läisen festarivieraan Die Puhdysin haastattelu. Pen Lee & Co:n ja Donna-yhtyeen osuudet ovat hävinneet.

Syyskuun ensimmäisen ohjelman päätähtenä oli Helsingissä konsertoinut amerikkalainen folk- ja protestilaulaja Malvina Reynolds. Toinen ulkomainen tähti oli slovakkilaulaja Hana Hegerová, jolle myöhemmin syksyllä omistettiin vielä kokonainen Iltatähti Special -jakso. Suomea syyskuun lähetyksessä edustivat jyväskyläläinen etnojazzryhmä Fyyralyyra ja kuopiolainen progeyhtye Finnforest, jonka osuus ei kuitenkaan ole tallella.

Yritetään tuoda esille vähemmän tunnettuja suuntauksia, joita ei jossain kilpailevassa kanavassa kovin paljon ole esillä.― Mikko Alatalo radio- ja tv messuilla syyskuussa 1976

Syyskuussa tallennettiin myös erikoislähetys Finlandia-talolla pidetyiltä radio- ja tv-messuilta. Muun ohjelman lomassa Iltatähden toimittaja Matti Rosvall muisteli, kuinka ex-juontaja Matti Poijärvi vaihtui Mikko Alataloon.

Viimemainittu kuvaili samassa tilaisuudessa sarjan toimitusperiaatteita ja teknistä toteutusta. Iltatähti tarjosi mielellään "musiikkia, joka ei yleensä tule esille radiossa tai viihdeteollisuudessa, esimerkiksi kokeilevaa popmusiikkia". Listahittejäkin toki seurattiin, mutta myös "kaupallinen musiikki yritetään sijoittaa yhteiskunnalliseen taustaansa".

Syyskaudella Iltatähtien ohjelma-aika lisääntyi hieman, sillä lähetykset pitenivät yleensä 50–60 minuutin mittaisiksi. Lokakuun alussa nähdyn jakson suurin nimi oli englantilainen folk rock -yhtye Steeleye Span, jonka konserttiosuus oli nauhoitettu jo vappuaattona. Kansanmusiikkiannosta täydentää Fyyralyyran etnomodernismi. Kadoksiin on sen sijaan joutunut kehutun multi-instrumentalistin, julkisen uransa pian tämän jälkeen lopettaneen Matti Järvisen osuus.

Lokakuun puolivälin Iltatähdessä oltiin vankoissa roots-tunnelmissa. Tamperelaisessa pubissa kuvatussa keikkataltiossa esiintyivät suomibluesin lippulaiva Chicago Overcoat (keulakuvanaan huuliharpisti Pepe Ahlqvist) sekä Eero Raittisen ja Hillel Tokazierin rock’n’roll/r&b-duo. Anki Lindquist ja Pirjo Bergström esittivät näytteitä Runoja-albumiltaan, jonka kaikki kappaleet olivat poikkeuksellisesti naisten tekemiä ja soittamia.

Lokakuun viimeisen lähetyksen avasi singer-songwriter-tyylistä poplaulelmaa edustava Esa Nieminen, joka seuraavana vuonna aloitti Finnlevy-yhtiössä pitkän uransa tuottajana, sovittajana ja iskelmäsäveltäjänä. Ohjaaja Jussi Itkonen kertoo Remu Aaltosen komppaamana Hurriganes-elokuvasta Kuumat kundit. Herkkuharvinaisuus on veteraanikitaristi Nono Söderbergin lyhytikäisen popjazzsekstetin lähes puolituntinen livesetti, jossa mukana on mm. kosketinvelho Esa Kotilainen.

Punk teki maailmalla jo tuloaan, ja Suomessakin siitä oli jotain kuultu. Sen kaikuja lienee marraskuun puolivälissä esitetty Iltatähti, jossa tutkailtiin ”kotimaisen rehjumusiikin nykyvaihetta suurennuslasilla”. Kyseistä ”rehjumusiikkia” edustivat Moog Konttisen johtama Kontravirtanen, Veltto Virtanen, Sleepy Sleepers sekä Juice Leskisen johtama Juice-yhtye. Juicelta kysellään, onko rockista tullut "hienostelua". Sleepy Sleepersin osuus on valitettavasti kokonaan hävinnyt, mutta Velton makaronimainen lavashow on onneksi säilynyt. Hän ei kätke kynttiläänsä vakan alle haastattelussakaan. Vastapainoa ”rehjumusiikille” tarjosivat ei-rehjut Jukka ja Mikko Kuoppamäki.

Marraskuun lopun lähetyksessä nähtiin jo yli vuoden takainen keikkataltiointi rockia ja kansanmusiikkia yhdistelevästä ruotsalaisesta Landslaget-bändistä. Ohjelman varsinainen aarre ovat 11-henkisen Sorvali–Hurmerinta Bandin kolme numeroa, joissa vokalistin tehtävissä vuorottelevat Maarit ja Frank Robson. Sävellykset ovat kahden kitaristin: Sami Hurmerinnan ja Jimi Hendrixin.

Soul, olet myynyt itsesi halpojen tunteiden käärepaperiksi.― Mikko Alatalo Iltatähdessä 29.12.1976

Kun Iltatähti joulukuussa teki yhteenvetoa "kevyen musiikin kehityksestä" vuonna 1976, purnattavaa löytyi paljon. Takana oli kuulemma laina- ja kulutustavaran vuosi, Beatles-levyjä uudelleen paketoivat kauppamiehet myivät vanhaa tavaraa uuden hinnalla, ja glam-bändi Mud oli esimerkki taaksepäin vilkuilevasta nostalgiasta. Soulkin oli diskobuumin myötä muuttunut ”sulilla koristetuksi siirapiksi”.

Moni musiikin rivimies oli kuitenkin ponkaissut esiin ja nostanut musiikin yleistasoa, Mikko Alatalo tunnustaa. Kotimaiset proge- tai fuusiokokoonpanot olivatkin vuosikatsauksessa hyvin edustettuina. Edellä mainittujen bändien lisäksi ohjelmaan oli kelpuutettu Piirpauke, Fyyralyyra, Nono Söderberg, Sorvali–Hurmerinta Band, Cascade, Alwari Tuohitorvi, Hector, Freeman, Taiska, Anki, Royals, ruotsalaistähti Harpo, brittifunkbändi Hot Chocolate ja Rolling Stones. Jakso on, harvinaista kyllä, säilynyt kokonaisena.

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Iltatähden vuoden 1976 ohjelmista viisi oli yksittäisten tähtiartistien konserttitaltiointeja (ostofilmejä ja omaa tuotantoa) ja yksi erikoislähetys radio- ja tv-messuilta. Näiden sisältöä ei alla selosteta.
Iltatähti 06.02.1976 Tabula Rasa: Save Our Souls, Prinssi, Omantunnon rukous. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Kirka ja Islanders.
Iltatähti 20.02.1976 Seppo Närhi: Prinsessa -65, Kujakissa, Vielä keikkaa monta teen; Taiska: Mombasa; Piirpauke: Pra dizer adeus, Penang. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Be-Bop De Luxe ja Supertramp.
Iltatähti 19.03.1976 Hannele Widomski: Tänään en voi luokses tulla, Laula, Portti, Muukalainen. Haastateltavina Frank Zappa ja Steve Harley. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Frank Zappa & The Mothers, Steve Harley & Cockney Rebel, Elonkorjuu ja Royals.
Iltatähti 23.04.1976 Maru & Mikael: On The Way Home, Fairytales; Doobie Brothers: Eyes of Silver; Cascade: La La Love Chains, You Are the Sunshine of My Life, Päivä kaunein, Because. Erkki Toivanen haastattelee Country Expressiä Lontoossa.
Iltatähti 14.05.1976 Alwari Tuohitorvi: Get Back, Nopee Virtanen, Come Together, Älä iske Tuijaa; Bob Dylan: Hurricane; Leonard Cohen: Passing Through; Kaseva: Monen vuoden jälkeen, Turhaan mua huudat, Joku jota rakastan. Victoria Schultz haastattelee Rubin Carteria New Yorkissa.
Iltatähti 28.05.1976 Freeman: Ajetaan tandemilla; Hector: Kaipaava haavanlehtinen, At Your Door; 10cc: Art for Art’s Sake; Sailor: Glass of Champagne; Päivi Paunu: Bla bla bla. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Billy Cobham, Chuck Berry ja Hurriganes.
Iltatähti 22.08.1976 Haastateltavana Die Puhdys. Raportit Kuusrockista ja Tuiskulan musiikkileiriltä. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Die Puhdys, The Sensational Alex Harvey Band, Pen Lee & Co, Donna, Odetta ja Rolling Stones.
Iltatähti 05.09.1976 Fyyralyyra: Turun linna; Malvina Reynolds: Little Boxes, Little Mouse, The Money Crop. Hana Hegerová: Tak být madonou (tässä ohjelmasta Iltatähti Special: Hana Hegerová). Haastateltavana Malvina Reynolds. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Man, Jackson Browne ja Finnforest.
Iltatähti 19.09.1976 Erikoislähetys radio- ja tv-messuilta. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet DDT Jazzband & Jussi Raittinen, Irina Milan, Seppo Närhi & Kurimus, Tsingis Khan & Eino Grön.
Iltatähti 03.10.1976 Steeleye Span: Black Jack Davy, Cam Ye O’er Frae France; Fyyralyyra: Elokuu, Medley. Haastateltavana Steeleye Span ja Fyyralyyra. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Cliff Richard ja Matti Järvinen.
Iltatähti 17.10.1976 Chicago Overcoat: Crazy Mixed Up World, Bad News Is Comin’, Fast Boogie, Take Me Back; Anki Lindquist ja Pirjo Bergström: Kun tapasin hänet, Naisen onni, Oikea mies ja supernainen, Sinä olit minulle se oikea, Neitseestä syntynyt; Eero Raittinen & Hillel Tokazier: Matchbox, Feel So Bad, Good Rockin’ Tonight. Haastateltavina Anki Lindquist ja Pirjo Bergström. Ohjelmassa on lisäksi esiintynyt The O Band.
Iltatähti 31.10.1976 Esa Nieminen: Vanha veikko, Naurulokki; Nono Söderberg: Breakwater, Seagull. Haastateltavina Esa Nieminen, Jussi Itkonen ja Remu Aaltonen. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Hurriganes ja Emmylou Harris.
Iltatähti 14.11.1976 Kontravirtanen: Paras rautalankabändi, Nainen valepuvussa; Veltto Virtanen: Vapaalla Richterin asteikolla, Veltto ratsastaa jälleen; Juice: (We want) Lasse Vehviläinen, Keskitysleiriin; Jukka Kuoppamäki: Miljoona hikistä kilometriä, Pieni poikasein. Haastateltavana Veltto Virtanen, Juice Leskinen (haastattelu tässä leikkaamaton) ja Jukka Kuoppamäki.. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Sleepy Sleepers ja Bryan Ferry.
Iltatähti 28.11.1976 Landslaget: Kom igen, Vill du följa me’ mej, Desperado; Sorvali–Hurmerinta Band: Ballad for My Love, Bold as Love/If Six Was Nine. Haastateltavana Landslaget. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Oiling Boiling, Sherbet ja Little River Band.
Iltatähti ´76 Special 29.12.1976 The Beatles: Back in the USSR; Hector: Kaipaava haavanlehtinen; Freeman: Ajetaan tandemilla; Piirpauke: Laulu; Fyyralyyra: Turun linna; Mud: Nite on the Tiles; Hot Chocolate: Heaven Is in the Backseat of My Cadillac; Cascade: La La Love Chains; Nono Söderberg: Tide; The Rolling Stones: Hot Stuff; Royals: Badge; Alwari Tuohitorvi: Get Back; Harpo: Moviestar; Sorvali–Hurmerinta Band: Storm; Taiska: Mombasa; Anki: Että kysyisimme. Erkki Toivanen haastattelee Mud-yhtyettä.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1973.

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa.

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset, ja sen juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Mukana mm. Hullujussi, Juice Leskinen & Coitus Int, Niemen, Procol Harum, Kaseva, Irwin, Albert Järvinen, M. A. Numminen.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III, Professor Longhair.

Lue lisää:

Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Mikko Alatalo jätti Iltatähdelle jäähyväiset ja teki tilaa Sinikka Heinille. Katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Vuoden 1977 harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Lue lisää:

Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, ja koko Iltatähtikin himmeni – joskin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-keikat.

Lue lisää:

Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1975.

Iltatähti tuikki poptaivaalla 10 vuotta

Iltatähti oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin tv-ohjelmia kautta kymmenvuotisen uransa. Elävän arkiston megapläjäys Iltatähden taipaleesta alkaa kesäkuusta 1973 ja päättyy kevääseen 1983.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä proge olikin kauheaa musiikkia ja koko estetiikka oli väkinäistä ja niin epärock kuin vain pystyi olemaan. On silkkaa valhetta kuin niitä levyjä myytiin rock-nimikkeen alla.

 • Kuvamanipulaatio hanskoista. Kuvan hanskat eivät liity tapaukseen.

  O.J. Simpsonin murhaoikeudenkäynnin mediasirkusta seurattiin myös Suomessa

  Simpsonin oikeudenkäynti oli todellinen mediatapahtuma

  Jalkapalloilija ja tv-tähti O.J. Simpsonin murhaoikeudenkäynti vuonna 1995 oli aikansa seuratuimpia mediatapahtumia. Parhaimmillaan lähes puolet yhdysvaltalaisista seurasi, kun käännerikas oikeudenkäynti eteni ja sai kokoajan oudompia piirteitä. Kansainvälisestikin suurta huomiota herättänyttä oikeusprosessia seurattiin myös Suomessa. Radion puolella Yhdysvalloista raportoivat kirjeenvaihtajat Johanna Juntunen ja Päivi Sinisalo.

 • Sakari Lehtinen ja Hector esiintyvät studiossa.

  Hector eilen – toissapäivänä

  Kattaus lauluntekijän musiikista läpi vuosikymmenten.

  Yksi suomenkielisen rockin tärkeimmistä synnyttäjistä oli Hector alias Heikki Harma, joka tunnetaan myös toimittajana mm. sarjoista Tuubi ja Pop eilen – toissapäivänä. Vuonna 1994 tehdyssä laajassa haastattelussa hän puhuu läpimurtonsa vuosista ja koko 1970-luvun suomirockista. Lisänä muhkea kattaus miehen musiikista läpi vuosikymmenten – joukossa todellisia arkistoharvinaisuuksia.

 • Tiina Pirhonen, Ville Virtanen, Aake Kalliala, Pirkka-Pekka Petelius, Pirjo Luoma-aho ja Antti Raivio Hymyhuulissa (1987).

  Hymyhuulet vinoili herättelevän epäkorrektisti ja tartutti hokemat

  Aki ja Turo nousivat kulttihahmoiksi

  Syksystä 1987 kevääseen 1988 esitetty sketsisarja Hymyhuulet muistetaan uudenlaisista, usein vähemmistöihin kohdistuneista parodioistaan ja tarttuvista hokemistaan. Pirkka-Pekka Petelius sai nyt rinnalleen Aake Kallialan, toiseksi tähtipariksi nousi Ville Virtasen ja Antti Raivion hämmentävä, mutta rokkaava duo Aki ja Turo. Auts töks töks!

 • Ilkka Heiskanen, Eeva Litmanen, Pirkka-Pekka Petelius, Kati Bergman, Kari Heiskanen

  Mutapainin ystävät toi surrealismin suomalaiseen sketsiviihteeseen

  Mutapainin ystävät -huumorisarja

  Velipuolikuun (1983–1984) menestyksen myötä joulukuussa 1984 Yleisradio alkoi esittää Mutapainin ystävät -sketsisarjaa, jonka teossa olivat mukana tutut nimet muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka ja Kari Heiskanen, Kati Bergman ja Eeva Litmanen. Sarjasta on julkaistu sketsejä pysyvästi Elävään arkistoon.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Ilkka Heiskanen, Eeva Litmanen, Pirkka-Pekka Petelius, Kati Bergman, Kari Heiskanen

  Mutapainin ystävät toi surrealismin suomalaiseen sketsiviihteeseen

  Mutapainin ystävät -huumorisarja

  Velipuolikuun (1983–1984) menestyksen myötä joulukuussa 1984 Yleisradio alkoi esittää Mutapainin ystävät -sketsisarjaa, jonka teossa olivat mukana tutut nimet muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka ja Kari Heiskanen, Kati Bergman ja Eeva Litmanen. Sarjasta on julkaistu sketsejä pysyvästi Elävään arkistoon.

 • Tiina Pirhonen, Ville Virtanen, Aake Kalliala, Pirkka-Pekka Petelius, Pirjo Luoma-aho ja Antti Raivio Hymyhuulissa (1987).

  Hymyhuulet vinoili herättelevän epäkorrektisti ja tartutti hokemat

  Aki ja Turo nousivat kulttihahmoiksi

  Syksystä 1987 kevääseen 1988 esitetty sketsisarja Hymyhuulet muistetaan uudenlaisista, usein vähemmistöihin kohdistuneista parodioistaan ja tarttuvista hokemistaan. Pirkka-Pekka Petelius sai nyt rinnalleen Aake Kallialan, toiseksi tähtipariksi nousi Ville Virtasen ja Antti Raivion hämmentävä, mutta rokkaava duo Aki ja Turo. Auts töks töks!

 • Noita palaa elämään -elokuvan kansikuva (2016).

  Rohkea noidanrooli jäi Mirja Manen tunnetuimmaksi elokuvatyöksi

  Mirja Mane jäi sittenkin elokuvataivaan tähdenlennoksi

  Palavasilmäinen näyttelijäkaunotar Mirja Mane nousi komeetan tavoin elokuvatähdeksi 1950-luvulla. Elävä arkisto esittää Manen viidestä elokuvasta kokonaisuudessaan kolme: elokuvat Noita palaa elämään, Saariston tyttö ja Kuningas kulkureitten. Nämä Roland af Hällströmin Fennada-Filmille tekemät nopeat ohjaukset kertovat myös sen, miten ja miksi Manen elokuvaura sittenkin jäi tähdenlennoksi.

 • Hasse Walli ja Hector H.E.C.-yhtyeen keikalla Iltatähdessä.

  Hector eilen – toissapäivänä

  Kattaus lauluntekijän musiikista läpi vuosikymmenten.

  Yksi suomenkielisen rockin tärkeimmistä synnyttäjistä oli Hector alias Heikki Harma, joka tunnetaan myös toimittajana mm. sarjoista Tuubi ja Pop eilen – toissapäivänä. Vuonna 1994 tehdyssä laajassa haastattelussa hän puhuu läpimurtonsa vuosista ja koko 1970-luvun suomirockista.

 • Reijo Salminen ja Antti Korhonen Thilia Thalia Thallallaassa.

  Thilia Thalia Thallallaa

  Thilia Thalia Tallallaa viihdytti suomalaisia 80-luvulla.

  Letkeä teatterivisailu Thilia Thalia Tallallaa viihdytti suomalaisia tv-katsojia usealla tuotantojaksolla vuodesta 1982 alkaen.

 • Reijo Salminen Marko Gustafssonin haastattelussa.

  Visailutietäjä Reijo Salminen

  Visailujuontajalta kyseltiin neuvoja aamuöisissä puheluissa.

  Reijo Salmisesta tuli Thilia Thalia Thallallaan ansiosta koko kansan tietoviisas, jolta kyseltiin neuvoja aamuöisissä puheluissa.

 • Suomalaista nykytaidetta esittelevän näyttelyn avajaiset Ateneumin taidemuseossa.

  Ars-näyttelyt herättivät suomalaiset nykytaiteeseen

  Ars on esitellyt kansainvälistä nykytaidetta vuodesta 1961

  Kansainvälistä nykytaidetta esitteleviä Ars-näyttelyitä on järjestetty Suomessa vuodesta 1961 lähtien. Näyttelyt ovat sekä kohahduttaneet että totuttaneet katsomaan uutta taidetta. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty aineistoa kaikista kahdeksasta aikaisemmasta Ars-näyttelystä.

 • Kollaasi Iltatähden 1980-luvun esiintyjistä.

  Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

  Viimeisinä vuosinaan Iltatähti tarjosi raskasta rockia, syntikkapoppia, suomidiskoa, ihonmyötäisiä trikoita, säihkyvää tyylikkyyttä ja paljon kaikkea muuta. Vuosien 1980–1983 herkkuja ovat mm. mörköilevät Sliipparit, Kimmo Kuusniemen tulikitara, popin SM-kandidaatit Yö ja 22-Pistepirkko, uusiaaltoileva Taiska, funkblondiini Kaija Koo ja uraansa aloitteleva J. Karjalainen.

 • Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.

  Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

  Vuonna 1979 Iltatähti sammui – joskin vain väliaikaisesti.

  Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, ja koko Iltatähtikin himmeni – joskin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-keikat.

 • Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.

  Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

  Sinikka Hein seurasi Mikko Alataloa juontajana.

  Mikko Alatalo jätti Iltatähdelle jäähyväiset ja teki tilaa Sinikka Heinille. Katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Vuoden 1977 harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

 • Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.

  Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  Tiheimpänä lähetysvuonnaan Iltatähti nosti esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Vuoden 1976 arkistoaarteita ovat mm. Sorvali–Hurmerinta Band, Nono Söderberg, Royals, Piirpauke, Steeleye Span, Chicago Overcoat ja Kontravirtanen.

 • Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.

  Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

  Harvinaisuuksia vuoden 1975 Iltatähtien työnauhoilta.

  Vuonna 1975 folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III, Professor Longhair.

 • Kollaasi palestiinalaisista ja israelilaisista

  Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä

  Lähi-idän kriisin vaiheita ja käsittelyä Ulkolinjassa

  Vuonna 1977 aloittanut Ulkolinja-dokumenttisarja on seurannut Lähi-idän tapahtumia alkuvuosistaan lähtien. Ulkolinjan toimittaja Vesa Toijonen kertaa artikkelissa Lähi-idän kriisin vaiheita. Koosteen alkupisteenä on Kuuden päivän sota vuonna 1967, jolloin Israel iski Egyptin lentotukikohtiin. Sodan jäljistä kertoi Ylen reportaasi, kymmenen vuotta myöhemmin kriisiä alkoi seurata uusi Ulkolinja-ohjelmasarja.

 • Juulia Salonen Tiinan roolissa 1991.

  Kirjojen rohkea totuudentorvi television Tiina-sarjassa

  Anni Polvan Tiina-kirjoihin perustuva tv-sarja vuodelta 1991

  Anni Polva ymmärsi nuorten tyttöjen sielunmaisemaa, kun hän aloitti Tiina-kirjojen sarjan 1950-luvulla. Televisioon Tiina pääsi vuonna 1991 Marjut Komulaisen ohjauksessa. Tv-sarjan alussa Tiina (Juulia Salonen) muuttaa perheensä kanssa maalta kaupunkiin. Peloton ja hyväntahtoinen tyttö tutustuu nopeasti uusiin kavereihin ja asettuu rohkeasti heikompien puolelle.

 • Minna Canthin Anna Liisa on nuoren tytön kohtalontarina

  Ansiokkaan tv-draaman pääosassa nähdään Anna-Leena Härkönen.

  Minna Canthin todellisiin tapahtumiin perustuva kohtalontarina nuoren tytön elämästä koskettaa väkevyydellään yhä tänäkin päivänä. Ansiokkaan tv-draaman pääosassa nähdään Anna-Leena Härkönen.

 • Maija-Liisa Majanlahti napittaa Risto Tuorilan paitaa Kovaa maata -sarjassa

  Kovaa maata

  Viitalan perhe muuttaa konkurssin jälkeen mummolaan.

  Kovaa maata -sarja kertoo Viitalan perheen elämästä konkurssin jälkeen. Perhe muuttaa maalle Ruusa-mummon (Maija-Liisa Majanlahti) luo yrittäen aloittaa uuden elämän. Päätösjaksossa nähdään mitä perheelle lopulta kävi.

 • Laura Mäkimaa (Pirjo Moilanen) vuonna 1995.

  Olipa kerran Kotikatu: näin menestysdraaman kaari kantoi

  Kotikatu on Ylen pitkäaikaisin draamasarja

  Torstaina 24. elokuuta 1995 kello 19.45 käänsi moni tv-katselija uteliaisuuttaan kanavan ykköselle. Alkoi uusi, keskelle Helsingin kantakaupunkia sijoittunut realistinen draamasarja Kotikatu. Sarjan pilotti oli nähty kolme päivää aiemmin. Miten suhtautua tietoon, että se jatkuisi peräti kolmen vuoden ajan? Liioitelluksi ajateltu kesto osoittautui pian vain alkusoitoksi, sillä huippusuosituksi muodostunut sarja päättyi vasta 17 vuotta myöhemmin.

 • Teemu Luotola (Ville Keskilä) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo) vuonna 1995.

  Mäkimaat, Luotolat ja muut Kotikadulla vuonna 1995 asuneet

  Kotkadun henkilögalleria

  Kotikatu-sarjan vuonna 1995 ensiesitetty ensimmäinen kausi seurasi pääasiassa kahden helsinkiläisperheen elämää. Mäkimaat ja Luotolat olivat kaksi hyvin erilaista perhettä, jotka asuivat samassa talossa Ullanlinnan Korkeavuorenkadulla, vastapäätä Johanneksenkirkkoa. Virkistä muistiasi kertaamalla, mistä kaikki alkoi ja millaisessa elämäntilanteessa kukin kotikatulainen oli sarjan alkaessa.

 • Tiina Pirhonen, Pirkka-Pekka Petelis, Aake Kalliala ja Pirjo Luoma-aho Hymyhuulissa (1987).

  Ylen toivottuja draama- ja viihdeohjelmia Areenassa

  Tietoa arkistodraamoista, joita julkaistaan Yle Areenaan.

  Yle tuo Areenaan tuhansia tunteja yli viisi vuotta vanhaa omatuotantoista draamaa, viihdettä ja lastenohjelmia. Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti, joten sivua seuraamalla tiedät aina milloin suosikkiohjelmasi löytyy Areenasta.

 • Heikki Nousiainen Urho Kekkosena työpöydän ääressä

  Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.

 • Pikku Kakkosen juontajat Jukka Nurminen, Jukka Rautiainen, Sohvi Sirkesalo, Anna-Liisa Kirsi ja Ransu-koira. Postilaatikko, jossa teksti "Pikku Kakkosen posti, PL 347, 33101 Tampere 10".

  Pikku Kakkosen tutut ja turvalliset juontajat

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri.

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri, joka johdattaa uuteen ohjelmaan ja rakentaa ohjelmapalikoista kokonaisuuden. Tutun ja turvallisen kaverin kanssa on mukava katsella ohjelmia. Tässä esiteltynä juontajia ennen 2000-lukua.

 • Tuhannes Pikku Kakkonen, vuosi 1983. Timo Kulmakko (roolinimi Timo Taikuri), näyttelijät Inkeri Mertanen ja Martti-Mikael Järvinen sekä Veijo Pasanen (Pelle Hermanni).

  Pikku Kakkosen historia

  Pikku Kakkosen parhaita paloja 12 ensivuodelta.

  Vuonna 1989 Pikku Kakkonen oli ollut Ylen ohjelmistossa jo 12 vuotta. Ohjelman parhaita paloja vuosien varrelta esitellyt historiakatsaus etenee kronologisesti kahden katsojasukupolven yli kohti uusia syksyjä.

 • Lasse Pöysti kertoo Iltasatua.

  Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi

  Iltasatuja Lasse Pöytsin kertomana 1977

  Näyttelijä Lasse Pöysti alkoi lukea iltasatuja Pikku Kakkosessa heti ohjelman aloitusvuonna 1977. Pöystin ilmeikkyys sadunkertojana teki hänestä koko kansan satusedän vuosikymmeniksi.

 • Yleisradion televisio-ohjelma "Hermannin arkipäivää". Näyttelijät Maija-Liisa Majanlahti (roolinimi Voimanainen) ja Veijo Pasanen (rooolinimi Sirkuspelle Hermanni, Pelle Hermanni)

  Näin Hermannia tehtiin

  Kurkistus Sirkus Hepokatin kulisseihin vuonna 1984.

  Vuonna 1984 kuvattu materiaali näyttää, mitä Sirkus Hepokatin kulisseissa tapahtui. Ohjelmanteko oli hauskaa, mutta paikoin hidasta. Voi änkeröinen!

 • Pikku kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen jäävaroitus

  Ohjelman tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan, kun hän menee heikoille jäille. Onneksi apuun ehtii tunnuksen reipas poika.

 • Pikku Kakkosen vanha tunnus

  Pikku Kakkosen tunnukset

  Pikku Kakkosella on ollut kolme erilaista tunnusta.

  Tammikuussa 1977 ensilähetyksensä nähneellä Pikku Kakkosella on ollut historiansa aikana kolme erilaista tunnusta.

 • Mellerin lapset kuuntelevat radiota

  Jos synnyit 1940-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1940-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  Jos synnyit 1940-luvulla, et ehkä muista kuunnelleesi radiota lapsena ollenkaan. Saatat kuitenkin muistaa kidekoneen tai radion kiehtovan äänimaailman, vaikket sen sisällöstä vielä mitään ymmärtänytkään. Radio oli kuitenkin vahvasti läsnä suomalaisten arjessa. Saavuttaessa vuosikymmenen puoliväliin, istuit ehkä äitisi sylissä tämän kuunnellessa Paasikiven puhetta sodan loppumisesta. Sodan päätyttyä ja pula-ajan taittuessa kohti varovaista kasvua, myös radion tarjonta monipuolistui ja sen sisällöt saivat kevyempiä sävyjä.

 • Markus-setä joensuulaisten lasten ympäröimänä.

  Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1920-luvulla syntyneen silmin.

  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.

 • Pikkutyttö (Kirsti Nikulainen) kuuntelee radiota (1930-luku).

  Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • Pieni tyttö (Liisa Jussila 3 v.) kuuntelee radiota.

  Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1950-luvulla syntyneen silmin.

  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.

 • Pipopäinen pikkulapsi 1960

  Jos synnyit 1960-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1960-luvulla syntyneeen silmin.

  Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.

 • Urho Kekkonen painii kalan kanssa hämmästynyt ilme kasvoillaan.

  Urho Kaleva Kekkonen ja sápmelaččat

  Urho Kekkonen ja olbmát geat su dovde Sámis

  Guokte báddejumi das, makkár oktavuohta Suoma gávccát presideanttas Urho Kekkonen lei sápmelaččaiguin.

 • Matti Saijets 80 ihheed.

  Postâ poođij Njellimân tovle tuše ohtii mánuppaajeest

  Njellim Matti maainâst tovláin aaigijn Njellimist.

  Njellim Matti, Matti Saijets, muštâl jieijâs suuvâ aassâmkiedi historjást já muuštâš, maht ovdâmerkkân poostâ jođettem lii muttum suu eellim ääigi. Ella Sarre sahhiittâlâi Njellim Maati ive 1982. Njellim Matti muštâl, ete vuosmuš táálu rahtui paijeel čyeti ihheed tassaaš suu suuvâ päikkikiädán. Suu äijih, Nyere Piäkká raahtij tom. Tađe ovdil siämmáá pääihist lijjii maŋgâ puáris kuátisaje.

 • Elävän arkiston playerin kuva

  Upota Elävän arkiston soitin sivuillesi

  Voit upottaa videoita ja audioita sivuillesi.

  Voit upottaa Elävän arkiston videon tai audion omille verkkosivuillesi Elävän arkiston soittimesta löytyvän koodin avulla.