Hyppää pääsisältöön

Prisma: Täydellinen laihdutuskuuri?

Lääkäri Chris van Tulleken ja psykologi Tanya Byron seuraavat, kuinka uraauurtava laihdutuskoe onnistuu. Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin. Kuva: BBC 2015 prisma: täydellinen laihdutuskuuri?,yle tv1

TV1 keskiviikkoisin 26.10. - 9.11.2016 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 14.05 ja tiistaisin klo 23.45
Yle Areenassa 7 päivää

Voisiko yksilöllisten ominaisuuksien mukaan räätälöity laihdutusohjelma tuottaa parhaimman tuloksen?

Britannian johtavat ylipainotutkijat Oxfordin ja Cambridgen yliopistosta testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon tarpeisiin.

Miksi valtaosa epäonnistuu?

Arvioiden mukaan noin 11 miljoonaa brittiä on tälläkin hetkellä laihdutuskuurilla. Valtaosa heistä epäonnistuu tavoitteissaan.

Suurin osa markkinoilla olevista laihdutusohjelmista on laadittu sopimaan kaikille. Jokainen kuitenkin lihoo erilaisten tekijöiden vuoksi. Tutkijat haluavat nyt selvittää pitäisikö painonpudotuksessa kiinnittää enemmän huomiota fyysisiin, henkisiin ja geneettisiin ominaisuuksiin?

Testiläisiltä mitataan, kuinka paljon heidän elimistönsä kuluttaa energiaa levossa. Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin. Kuva: BBC 2015 prisma: täydellinen laihdutuskuuri?,yle tv1

Jokainen mitataan tarkkaan

Uraauurtavassa kansallisessa kokeessa brittiläisten laihduttajien apuna on genetiikan, biokemian, neurologian ja ravintotieteiden asiantuntijoita.

Testiin osallistuu 75 ylipainoista ihmistä, joilla kaikilla on kokemusta epäonnnistuneista laihdutuskuureista. Testin aluksi koehenkilöiltä mitataan muun muassa hormonien määrä, tehdään geenitestejä sekä selvitetään energiankulutusta ja suhdetta ruokaan.

Kolme eri ryhmää

Joukko jaetaan alkuselvitysten perusteella kolmeen eri ryhmään. Yhdessä ryhmässä tutkitaan poikkeavaa hormonituotantoa, toisessa ryhmässä geneettisiä tekijöitä ja kolmannella ryhmällä syöminen liittyy tunteiden hallintaan,

Jokaiselle laaditaan oma laihdutusohjelma, jota noudatetaan 12 viikon ajan.

BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja seuraa, miten kokeessa käy. Onnistuvatko asiantuntijat kehittämään täydellisen laihdutuskuurin?

The Perfect Diet For You. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015.

Kolmeen eri ryhmään jaetut painonpudottajat noudattavat heille räätälöityä ruokavaliota 12 viikon ajan. Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin. Kuva: BBC 2015 prisma: täydellinen laihdutuskuuri?,yle tv1

Kommentit

 • Jamaica Innin majatalo

  Nuoren naisen tarina Cornwallissa 1820-luvulla.

  Uusi kolmiosainen minisarja Jamaica Innin majatalo kertoo nuoren naisen tarinan Cornwallin rannoilla 1820-luvulla.

 • Kuntavaalit 2017 Ykkösellä

  Kevään kotimaan politiikan kuuma aihe on kuntavaalit.

  Kevään kotimaan politiikan kuuma aihe on kuntavaalit. Yle tarjoaa vaalit kattavasti telkkarissa, radiossa ja netissä.

 • Avara luonto: Jääkarhun kesä

  Hudson Bayn kesä on jääkarhuille kovaa aikaa.

  Hudson Bayn arktisen alueen kesä on kova koettelemus jääkarhuille ja niiden pennuille.