Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Arkistojen aarteet mahdollistuvat Yle Areenasta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Aamulehdessä 15.11.2016.

Eeva Liisa Paloheimo kirjoitti Aamulehdessä (11.11.) Ylen ja tekijöiden sopimuksesta koskien arkistodraamaa ja sen julkaisemista Yle Areenassa. Kirjoittaja haluaisi, että tarjonta olisi nähtävillä perinteisillä televisiokanavilla.

Ylen ja tekijöitä edustavien järjestöjen sopimus on merkittävä virstanpylväs, joka mahdollistaa Ylen omatuotantoisen arkistodraaman julkaisemisen verkossa, käytännössä Yle Areenassa. Ilman tätä yhteistä sopimusta Yle ei olisi voinut tuoda ohjelmia tarjolle ja monet vanhat, mutta rakastetut ohjelmat olisivat jääneet arkiston kätköihin pölyttymään. Tuhansia tunteja arkisto-ohjelmia on järkevää julkaista nimenomaan verkossa. Ruutuaikaa perinteisillä tv-kanavilla on rajallisesti eikä arkistojen avaaminen näin merkittävissä määrin olisi mahdollista.

Perinteisen television katsojat ovat Ylelle tärkeitä ja tarjoamme edelleen kiinnostavaa katsottavaa myös tv-kanavilla. Myös tarjontaa verkossa tarvitaan sillä yhä useampi suomalainen käyttää verkkopalveluita ja esimerkiksi Yle Areenan katselu lisääntyy koko ajan kaikissa ikäryhmissä. Nuorista enää vain noin puolet katsoo perinteistä televisiota ja kotimaisten sisältöjen tarjoaminen myös heille on tärkeää. Sekä Ylen hallintoneuvoston että eduskunnan oikeusasiamiehen aiempien kannanottojen mukaan on Yle-lain mukaista kehittää myös Areenan palveluita.

Vaikka Yle Areenasta puhuttaessa korostuu usein sen käyttö kännyköillä, tableteilla ja tietokoneilla, voi Areenan ohjelmia katsoa myös televisiolaitteen kautta. Television tulee olla niin sanottu äly-tv, joita suuri osa tällä hetkellä myytävistä televisiolaitteista onkin. Lisäksi joillakin verkkoyhtiöillä ja operaattoreilla on paketeissaan ns. ohjelmakirjasto, jonka kautta Yle Areenaa voi katsoa vaikkei äly-televisiota olisikaan.

Kirjoittajan ajatus rajata palvelu joiltakin väestöryhmiltä on vastoin julkisen palvelun periaatetta. Yle-vero on satsaus suomalaiseen tiedonvälitykseen ja kulttuuriin, jota tehdään kaikille suomalaisille. Velvollisuuteen maksaa Yle-veroa ei vaikuta se, omistaako henkilö television tai käyttääkö hän muutoin Yleisradion palveluja. Eikä joidenkin väestöryhmien vapautus Yle-verosta rajoita heidän oikeuttaan julkiseen palveluun.

Petri Jauhiainen
julkaisupäällikkö
TV ja Areena, Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.