Hyppää pääsisältöön

Hyväksyisitkö robotin hoitajaksesi - vastaa kyselyyn!

Kuva Seppo heikkisen robotiikkajuttuun
Kuvassa Zora hoitorobotti Kuva Seppo heikkisen robotiikkajuttuun Kuva: yle hoito (huolenpito),robotiikka,sosiaalinen robotiikka

Suomessa väki ikääntyy ja sitä myötä myös hoidontarve kasvaa. Samaan aikaan kuitenkin ikäluokat pienenevät. Suuri osa hoitajien työstä menee rutiininomaisiin tehtäviin, kuten välineiden kuljettamiseen tai sänkyjen pesuun eikä varsinaiseen hoitotyöhön. Hoivarobotit ovat yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan. Mutta miten sinä niihin suhtaudut? Auta tutkijoita vastaamalla kyselyyn.

HUOM! Vastausaika kyselyyn on päättynyt. Tuloksista kirjoitetaan juttu myöhemmin.

Kyselyn tuloksia analysoidaan Itä-Suomen yliopiston (UEF) työryhmässä. Vastauksia ei yksilöidä yksittäisiin henkilöihin. Kysymykset ovat laatineet Cristina Andersson, Mari Kangasniemi (UEF), Minna Laine (Meditas oy), Seppo Heikkinen (YLE) ja Ari Voutilainen(UEF).

Zora hoitorobotti
Zora hoitorobotti Kuva: Yle/Seppo Heikkinen robotiikka,robotit,sosiaalinen robotiikka,Zora

Kuuntele lisää hoivarobotiikasta alla olevasta Tiedeykkösen jutusta

Suomessa väestö vanhenee ja hoidon tarve kasvaa. Samalla ikäluokat pienenevät. Olisiko hoivaroboteista apua tähän ongelmaan? Ohjelmassa käydään läpi robotiikan perusteita, millaisia terveydenhuollon tehtäviä ne pystyvät korvaamaan ja mitä eettisiä kysymyksiä niiden käyttöönottoon liittyy? Lisäksi kurkistetaan hoitorobotiikan tulevaisuudennäkymiin. Haastateltavina ovat professori Ville Kyrki, yliopistonlehtori Mari Kangasniemi, hoivarobotiikan asiantuntija Minna Laine ja myöskin hoivarobotti Zora. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hoitajat eivät pese sänkyjä eivätkä kuljettele sen suuremmin välineitäkään. Sen hoitavat toiset ammattiryhmät, esim. laitoshuoltajat ja sairaala-apulaiset, siviilipalvelusmiehet. Kyllä hoitajilla on ne kädet täynnä töitä pelkässä potilastyössäkin. Suurin asia, joka vie hoitajien aikaa potilastyöstä on ne kymmenet eri potilasjärjestelmät ja mittarit, johon hoitajat kirjaavat kaiken tehdyn ja potilaan hoitoon liittyvän. Ja näitä järjestelmiä tulee koko ajan lisää. Hyvä, jos roboteista on jotain apua tulevaisuudessa, mutta en usko, että robotit ovat mikään vastaus hoitajien kiireeseen. Robotti on kuitenkin kone, ei ihminen. Potilaiden hoito ole pelkkää toimenpiteiden suorittamista vaan myös läsnäoloa ja tukemista, potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Kuinka moni haluaa esimerkiksi vakavan sairauden kohdatessa vierelleen ennemmin robotin kuin toisen ihmisen?

Lähettänyt käyttäjä

Kommentoisin tähän alkuun kohtaa: "Minulle sopii, että sairaalassa robotti petaa sänkyni, jos siitä vapautuu hoitajalle aikaa hoitaa minua." Laitoshuoltajan tehtäviä tehneenä sanoisin, ainakin kyseisen sairaalan kohdalla, että sänkyjen petauksesta vastasivat pääasiassa laitoshuoltajat. Tosin tämä riippuu monesta tekijästä, kuten onko potilas pitkään osastolla, joten kokemustani en voi yleistää. Toinen kohta: "Otan mieluummin seurakseni robotin ja juttelen sille kuin että olen täysin yksin." Omalta kohdaltani voisin kuvitella, että robotti vastaisi ainakin lievästi tarpeeseen olla jonkun seurassa. Yksin vuosia eläneenä, ja vain yksin, opiskeluaikoja lukuunottamatta, voisin todeta, että vielä omakin seura riittää. Vanhuudessa näin ei ehkä ole, ja robotti voisi olla parempi kuin ei mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Minulle käy hyvin, vaikka kaikki minun tulevat hoitajani olisivat robotteja. Itseasiassa ottaisin paljon mielummin tarkan ja tunnollisen robotin tekemään rutiinihoidot kuin nuoren tytön, jonka tärkein huoli on soitella ja pitää muutenkin yhteyttä poikakaveriinsa.

Lähettänyt käyttäjä

Jos tätä mukaan vähennetään hoitohenkilökuntaa, niin kohta ei ole muita kuin robotteja hoitamassa. Silti peräisin se lisänä juuri hoitajia, koska mikään mekaaninen ei tunne, ajattele, eikä pysty eläytymään ihmisen tavoin. Hoivahenkilökuntaa ei voi korvata kone, vaikka se saattaisi olla hyvä apu siivoukseen ja muuhun aputyöhön, ja ehkäpä muistisairaiden kokovuorokautiseen yleisvalvontaan, koska ei tunne väsymistäkään.

Lähettänyt käyttäjä

Kiistelyjä vähemmän herätys ajoista ja muusta mukavasta oletan,mutta aika näyttää.

Lähettänyt käyttäjä

Robotti ei väsyisi tai omaisi tunteita, jo niiden puute tekisi robotista paremman hoitajan. Ei virheitä saati huolimattomuutta. Hetkessä kävisi koko ihmiskunnan lääketieteen osaamisen läpi, tarkistaisi mitkä lääkkeet ovat ristiriidassa toisien lääkkeiden sekä potilaan veriarvojen kanssa esimerkiksi - ja siten siis, mikseipä lopulta korvaamaan lääkäritkin?

Mutta sitten, 2016 suomalainen yhteiskunta on korviaan myöten suljetun lähdekoodin, ja Microsoftin pauloissa. "Läpinäkyvyys on vastenmielestä.", erästä Arkadianmäen herraa siteeraten. Julkisilla verovaroilla kustannettuja mammuttiprojekteja ei tehdä jostain täysin järjettömästä syystä avoimena lähdekoodina, jonka kuka tahansa, koska tahansa voisi tarkistaa, tai ehdottaa parannuksia. Jo nyt lääketieteessä käytössä olevassa tietotekniikassa, jotka ovat mm. ihmisen sisällä on ties mitä tietoturva-aukkoja, jos edes minkäänlaista tietoturvaa sattuu olemaan. Vastahan lämmöt katosivat jossakin. Ja haaveillaan ihmisille samaa?

Jos kehon sisäisen laitteen toimintaan pystytään ulkoisesti vaikuttamaan, niin tuskinpa robotti sen immuunimpikaan ole haitoille, etenkään suljetulla lähdekoodilla. Mutta nykysuuntaushan on, että saadaan yksityinen terveydenhuolto korvaamaan julkinen, eikä yksityiset toimijat varmasti ala mitään julkistamaan.

Deepwater Horizonin kohtalon tietävät kaikki, Windows NT siellä hyrräsi, eikä NASA:kaan mitään Windows 10 avaruudessa käytä. Kun haluan kuolla, saa Android minut hoitaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Tiede

 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa. Leijonan tunnistaa myös siitä, että sen länsipää muistuttaa kysymysmerkkiä väärinpäin.

 • mielenosoittajia tieteen puolesta

  Miksi luottaisin tieteeseen?

  Tiede on paras tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

  Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat. Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä.

 • Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

  Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

  Hyvän elämän resepti: unta, lepoa ja toimintaa.

  Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.