Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkonen kehittää sovellustaan yhdessä lasten kanssa

Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset

”Tää on niin hassu peli ettei hassumpaa voi ollakaan!” Nelivuotias lähestulkoon seisoo käsillään, nenä kiinni tabletissa, kädet tukeutuvat räsymattoon ja jalat potkuttelevat korkealla ilmassa. Vieressä konttaava webkehittäjä naurahtaa huojentuneesti.

Pikku Kakkosen mobiilisisältöjen kehitystyössä johtotähtenä on aina ollut kohderyhmän kuuleminen. Yhteistä kehittämistä tehdään tällä hetkellä pääosin päiväkodeissa Pikku Kakkosen kummiryhmien lasten kanssa.

Tampereella muutamat kummiryhmätoimintaan mukaan pyydetyt päiväkodit ovat avanneet ovensa sovelluskehitystyötä tekeville graafikoille, äänisuunnittelijoille, pelien käsikirjoittajille ja koodareille sekä yleisötutkijalle. Parin vuoden aikana lähemmäs sata eri-ikäistä lasta parivuotiaista eskari-ikäisiin asti on osallistunut päiväkotipäivänsä aikana mukaviin askartelutuokioihin ja digitaalisiin leikkihetkiin.

Yhteistä ideointia

Uusien digitaalisten sisältöjen ideointi lähtee liikkeelle lasten kanssa. Päiväkotien askartelupöytien ääreen istahtavat sekä lapset että pikkukakkoslaiset. Edessä on röykkiöittäin kyniä, saksia, tarroja, leikattavia kuvia, liimaa ja papereita. Lapset luovat ja tarinoivat. Aikuiset kuuntelevat ja kyselevät. Yhdessä selvitään terävistä saksista ja ruttaantuvista tai toisiinsa liimaantuvista papereista.

Noista hetkistä ovat saaneet alkunsa monet Pikku Kakkosen uudesta sovelluksesta löytyvät pienet kepposet ja riemastuttavat räjähdykset. Mutta ennen kaikkea lapset ovat tartuttaneet aikuisiin oman tapansa katsella maailmaa. Heidän tarinoidensa yksityiskohtiin asti menevä, ilahduttava yllätyksellisyys on päätynyt ohjaamaan kaikkea sovellussuunnittelua.

Digitaalista leikkiä rinnatusten

Villin ideoinnin jälkeen lasten kanssa aletaan pelailla tabletilla. Alkuun testataan erilaisia verrokkeja, mutta kerta toisensa jälkeen päästään aina vain valmiimman sovelluksen pariin.

Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset

Tabletin ääressä jokainen lapsi saa etsiä ja löytää omaan tahtiin, leikkiä tai pelata omalla tavallaan. Aikuisten tehtävänä on hyvin tarkka havainnointi. Omat tuntemukset ja opettaminen eivät kuulu asiaan: kaikki mitä lapsi tekee on oikein! Lapsen tunnelmissa myötäeläminen on hedelmällisen yhteistyön perusta.

Toisinaan yhteisissä pelihetkissä hämmennytään uusista sisällöistä, toisinaan koetaan riemukkaita onnistumisen hetkiä. Välillä harmistutaan ja välillä kiinnytään kyyneliin asti. Jokainen sormen liike, asennon muutos, kontaktin haku ja lapsen reaktio on arvokas. Kaikkien hapuilujen, kysymysten, kiljahdusten, hymyjen ja hihitysten perusteella parannetaan sovelluksen käytettävyyttä ja lisätään uusia ominaisuuksia, ääniä ja animaatioita.

Julkaisu avaa kehitystyön kaikille

Ideointisessioiden ja pelihetkien jälkeen koittaa aikanaan hetki, jolloin peli on kaikkien suomalaisten lasten sormissa. Siitä eteenpäin yksi sisällönkehityksen väline on statistiikka: napautukset kirjautuvat automaattisesti ylös ja niistä kertyvistä luvuista ja prosenteista voi päätellä paljon eri sisältöjen suosiosta.

Pikku Kakkonen kiittää jokaista pientä yhteistyökumppaniaan! Ilman teitä ei olisi meidän hassun hauskoja digileikkejäkään.

 • Ohjaajan sana: Onneli ja Anneli -sarja

  Onneli ja Anneli -sarja Pikku Kakkosessa 22.1. alkaen.

  Onneli ja Anneli on anarkistisen aurinkoinen ylistyslaulu ystävyydelle ja arjen keskeltä löytyvälle magialle. Onneli ja Anneli -sarja Pikku Kakkosessa Yle TV2:lla sunnuntaista 22.1. alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös 30 päivää Lasten Areenasta.

 • Ohjaajan sana: Postilokero 347

  Pikku Kakkosen historiadokumentin ohjasi Alli Haapasalo

  Lapsena Pikku Kakkonen oli lempiohjelmani. Rakastin erityisesti Pelle Hermannia, niin kuin kymmenet tuhannet suomalaiset pikkulapset, jotka 80-luvulla katsoivat Pikku Kakkosta kanssani. Inhokkejakin oli: en millään olisi jaksanut katsoa musiikkiohjelmia, kuten Sormileikkejä tai Iltalaulua – janosin kertomuksia, olivat ne sitten fiktiota tai faktaa (kuten erilaisten tuotteiden valmistusprosessista kertova Näin syntyy -dokumenttisarja, yksi suursuosikeistani). Nyt katson kaikkia Pikku Kakkosen 80-luvun ohjelmia suurella lempeydellä: niissä on oman lapsuuden lämpö ja viattomuus, ja tuttu laulu tai tutun juontajan kasvot saavat nopeasti nostalgiseksi.

 • Pikku Kakkosen posti - piirroksia ja tarinoita vuodesta 1977

  3.1.2017 alkaen Pikku Kakkosen posti tiistai-iltaisin.

  Pikku Kakkosen postilokeroon 347 on lähetetty piirroksia ja tarinoita ihan Pikku Kakkosen ensimmäisistä lähetyksistä asti. 3.1.2017 alkaen Pikku Kakkosen posti palaa iltaohjelmaan ja se esitetään uusintana perjantaiaamuisin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua