Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkonen kehittää sovellustaan yhdessä lasten kanssa

Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset

”Tää on niin hassu peli ettei hassumpaa voi ollakaan!” Nelivuotias lähestulkoon seisoo käsillään, nenä kiinni tabletissa, kädet tukeutuvat räsymattoon ja jalat potkuttelevat korkealla ilmassa. Vieressä konttaava webkehittäjä naurahtaa huojentuneesti.

Pikku Kakkosen mobiilisisältöjen kehitystyössä johtotähtenä on aina ollut kohderyhmän kuuleminen. Yhteistä kehittämistä tehdään tällä hetkellä pääosin päiväkodeissa Pikku Kakkosen kummiryhmien lasten kanssa.

Tampereella muutamat kummiryhmätoimintaan mukaan pyydetyt päiväkodit ovat avanneet ovensa sovelluskehitystyötä tekeville graafikoille, äänisuunnittelijoille, pelien käsikirjoittajille ja koodareille sekä yleisötutkijalle. Parin vuoden aikana lähemmäs sata eri-ikäistä lasta parivuotiaista eskari-ikäisiin asti on osallistunut päiväkotipäivänsä aikana mukaviin askartelutuokioihin ja digitaalisiin leikkihetkiin.

Yhteistä ideointia

Uusien digitaalisten sisältöjen ideointi lähtee liikkeelle lasten kanssa. Päiväkotien askartelupöytien ääreen istahtavat sekä lapset että pikkukakkoslaiset. Edessä on röykkiöittäin kyniä, saksia, tarroja, leikattavia kuvia, liimaa ja papereita. Lapset luovat ja tarinoivat. Aikuiset kuuntelevat ja kyselevät. Yhdessä selvitään terävistä saksista ja ruttaantuvista tai toisiinsa liimaantuvista papereista.

Noista hetkistä ovat saaneet alkunsa monet Pikku Kakkosen uudesta sovelluksesta löytyvät pienet kepposet ja riemastuttavat räjähdykset. Mutta ennen kaikkea lapset ovat tartuttaneet aikuisiin oman tapansa katsella maailmaa. Heidän tarinoidensa yksityiskohtiin asti menevä, ilahduttava yllätyksellisyys on päätynyt ohjaamaan kaikkea sovellussuunnittelua.

Digitaalista leikkiä rinnatusten

Villin ideoinnin jälkeen lasten kanssa aletaan pelailla tabletilla. Alkuun testataan erilaisia verrokkeja, mutta kerta toisensa jälkeen päästään aina vain valmiimman sovelluksen pariin.

Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset

Tabletin ääressä jokainen lapsi saa etsiä ja löytää omaan tahtiin, leikkiä tai pelata omalla tavallaan. Aikuisten tehtävänä on hyvin tarkka havainnointi. Omat tuntemukset ja opettaminen eivät kuulu asiaan: kaikki mitä lapsi tekee on oikein! Lapsen tunnelmissa myötäeläminen on hedelmällisen yhteistyön perusta.

Toisinaan yhteisissä pelihetkissä hämmennytään uusista sisällöistä, toisinaan koetaan riemukkaita onnistumisen hetkiä. Välillä harmistutaan ja välillä kiinnytään kyyneliin asti. Jokainen sormen liike, asennon muutos, kontaktin haku ja lapsen reaktio on arvokas. Kaikkien hapuilujen, kysymysten, kiljahdusten, hymyjen ja hihitysten perusteella parannetaan sovelluksen käytettävyyttä ja lisätään uusia ominaisuuksia, ääniä ja animaatioita.

Julkaisu avaa kehitystyön kaikille

Ideointisessioiden ja pelihetkien jälkeen koittaa aikanaan hetki, jolloin peli on kaikkien suomalaisten lasten sormissa. Siitä eteenpäin yksi sisällönkehityksen väline on statistiikka: napautukset kirjautuvat automaattisesti ylös ja niistä kertyvistä luvuista ja prosenteista voi päätellä paljon eri sisältöjen suosiosta.

Pikku Kakkonen kiittää jokaista pientä yhteistyökumppaniaan! Ilman teitä ei olisi meidän hassun hauskoja digileikkejäkään.

 • Pikku Kakkonen: Rikke-koira

  Rikke elää leppoisaa koiranelämää

  Rikke tekee arkipäiväisiä asioita yhdessä ystäviensä kanssa.

  Rikke-koira elää leppoisaa koiranelämää yhdessä perheensä kanssa. Koirakaveri tekee arkipäiväisiä asioita, kuten käy koulussa, harjoittelee sirkustemppuja, juhlii syntymäpäiviään, viettää aikaansa mummin luona ja odottaa hammaskeijua.

 • Pikku Kakkosen Unelmien peli -peliä suunnitellaan

  Lapset suunnittelivat unelmien pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen

  Kilpailuun tuli yli kolmesataa pelisuunnitelmaa.

  Unelmien peli -kilpailussa lapset suunnittelivat maailman parhaita pelejä Pikku Kakkosen sovellukseen. Kilpailuun tuli yli kolmesataa toinen toistaan hienompaa pelisuunnitelmaa. Parhaimpien ideoiden pohjalta tehty peli julkaistaan sovelluksessa pääsiäisenä 2017.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.