Hyppää pääsisältöön

Norma John: Blackbird

"Tämä biisi on erityisen visuaalinen. Dramaattinen ja elokuvamainen." Norma John osallistuu Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleella Blackbird.


Kappaleen tekijät: Lasse Piirainen, Leena Tirronen
Musiikkivideon ohjaaja & kuvaaja: Toni Karén, Petteri Lappalainen

Keitä olette?

Me olemme Norma John, kahden pitkäaikaisen ystävän indie-henkinen popbändi. Olemme Leena ja Lasse. Meitä yhdistää musiikillinen sielunkumppanuus sekä omituinen huumorintaju.

Miksi osallistuitte Uuden Musiikin Kilpailuun?

UMK on tällä hetkellä niitä harvoja ja ehkä myös parhaita tilaisuuksia esitellä näkyvästi uutta musiikkia ja bändejä. Halusimme ottaa musiikkimme kanssa seuraavan askeleen ja mielestämme UMK oli tähän täydellinen juttu. Tuntui että nyt oli tämän aika.

Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?

Ollaan tunnettu toisemme lukiovuosien alkuvaiheista asti ja meillä on aina ollut joku bändi yhdessä. Stailit ja tekotavat ovat vaihdelleet jonkun verran vuosien aikana. Bändiyrityksiä on tullut ja mennyt, mutta kaiken keskiössä on ollut biisien tekeminen kahdestaan.

Kuvailkaa musiikkianne?

Musiikkimme on meidän kahden sävelellinen ja tarinallinen kohtaamispiste. Käsittelemme elämän eri osa-alueita ja tunteita omien kokemustemme pohjalta tai sitten aivan täysin kuvitteellisesti. Musiikkimme on pyrkimystä pukea oma sielunmaisema jotenkin konkretiaksi. Tämä pätee myös kilpailukappaleeseen Blackbird.

Mistä kilpailukappaleenne kertoo?

Blackbird kertoo erosta ja siitä ahdistuksesta, kun kaikki muistuttaa menneestä. Kun haluaisi vain unohtaa koko ihmisen olemassaolon.

Miten kappaleenne musiikkivideo liittyy kisabiisiin?

Meille tämä biisi on erityisen visuaalinen, jossa tunnetila on vahvassa roolissa. Video on ilmentymä siitä. Kappale on dramaattinen ja elokuvamainen. Halusimme videon tukevan tunnelmaa.

UMK17: Norma John Kuva: Yle / Miikka Varila Norma John,umk17,Uuden Musiikin Kilpailu

Miten erotutte muista UMK-kilpailijoista?

Toivomme erottuvamme musiikillamme ja toivomme kappaleen koskettavan ihmisiä.

Mikä on suhteenne Euroviisuihin?

Euroviisut on hieno tapa tuoda kulttuureja ja ihmisiä yhteen musiikin kautta. Lapsuudesta asti kisoja on tullu kyllä seurattua. Hienoista biiseistä ja esityksistä tulee ensimmäisenä mieleen Loreenin Euphoria. Erityisesti esittäjän ja esityksen dramaattisuus tekivät suuren vaikutuksen.

Mitä lupaatte, jos pääsette edustamaan Suomea Kiovan Euroviisuihin?

Lupaamme tehdä parhaamme. Kyseessähän olisi kuitenkin järjettömän suuri kunnia!

Mikä musiikin ulkopuolelta innostaa teitä?

Ilmiöt, ihmiset, elokuvat, tarinat, luonto, elämän pienet yksityiskohdat. Elämä itsessään, kaikkineen. Inspiraatiota ja innostusta voi saada niin erilaisista asioista.

Leena, miten saat mahdutettua lapset, opiskelut ja musiikintekemisen sun elämään?

On tärkeää aikatauluttaa asiat selkeästi ja pitää rutiineista kiinni, sekä huolehtia omasta jaksamisesta. Erityiskiitos mummille, vaarille ja mammalle kallisarvoisesta avusta!

Norma Johnin soittolista: 10 tärkeää biisiä

Leenan valinnat:
1. Tori Amos - Winter
Mulle ja Lasselle molemmille sellainen biisi, joka on muokannut meitä musiikintekijöinä suuntaan, jossa ollaan. Muistan vieläkin, miten kuunneltiin tätä biisiä levyltä uudestaan ja uudestaan. Olin 16 ja Lasse 18.

2. Nick Cave - No More Shall We Part
Henkisesti kipuilevana teininä tämä kappale soi luultavasti tuhansia kertoja huoneessani. Se maalaa synkällä tavalla kuvan hautaan asti kestävästä rakkaudesta - mikäs sen sopivampaa rakkaudenkaipuiselle nuorelle kärsivälle taiteilijasielulle.

3. Brandi Carlile - The Story
Tää biisi aikoinaan räjäytti mun tajunnan, kun sen kuulin. Samaa artistia kuuntelen viikottain. Hän tekee todella hienoja sanoituksia.

4. Tim Christensen - Right Next To The Right One
Lasse aikoinaan tämän herran musiikin mulle esitteli. Ihastuin välittömästi. Tämä biisi on myös sillä lailla tärkeä, että tosiaan löysin puolisoni vierestäni. Parhaasta ystävästäni.

5. Jeff Buckley - Last Goodbye
Olen kuunnellut tämän albumin, joka jäi valitettavasti Buckleyn ensimmäiseksi ja viimeiseksi, satoja kertoja. Biisit ovat upeita, jotkut tosin covereita. Hänen tulkintansa on sydäntäraastava.

Lassen valinnat:
6. Björk - Joga
Yksi hienoimmista biiseistä ikinä. En oikein pysty kuuntelemaan tätä koskaan liikuttumatta. Tähän kiteytyy paljon alkuvoimaista karua kauneutta.

7. Sigur Rós - Saeglópur
Bändin koko tuotanto on mulle tosi tärkeää. Taianomainen maailma, johon mulla tulee tasaisin väliajoin sisäinen pakko astua. Tähän biisiin kiteytyy mulla paljon tuota maailmaa.

8. Ryan Adams - My Blue Manhattan
Ryan Adamsin tapa kertoa ja tehdä on mulle järjettömän inspiroivaa. Mulla on kaikki hänen levyt ja kuuntelen niitä usein. Tää biisi on muudibiisien isä ja äiti.

9. Joni Mitchell - Circle Game (orkesteriversio albumilta Travelogue)
Mulle biisi jotenkin kuvaa käsittämättömällä tavalla elämän kulkua ja aiheuttaa mulle aina valtavan, haikeankin nostalgia-aallon. Travelogue-albumi on mun syksylevy. Joni Mitchell on mulle kaikkein tärkein biisinkirjoittaja.

10. Mutemath - Chaos
Muistan kun tämä bändi tuli vastaan, tajunta meinasi räjähtää. Tämä biisi oli se ensimmäinen jonka kuulin ja olin heti ihan myyty.

 • UMK17 - Supersomepäivät 16.-25.1.

  Mm. Facebook Live UMK:n tilillä klo 21 joka ilta

  Fiilis nousuun kohti suoraa, kaikkien aikojen bileshow-lähetystä 28.1.! Supersomepäivillä UMK17-kilpailijat mm. houstaavat Facebook Liven joka päivä klo 21.00 UMK:n FB-tililtä ja ottavat päiväksi UMK:n Snapchat-tilin (yleumk) haltuun. Tarkista suosikkisi päivä ja tarkkaile kaikkia UMK:n sosiaalisen median kanavia!

 • Äänestä nyt UMK17-suosikkiasi

  Äänestä suosikkiasi 31.12 - 26.1. välisenä aikana

  UMK17-ennakkoäänestys on nyt auki. Äänestys tapahtuu verkossa, tällä sivulla. Äänestä suosikkiasi 31.12.16 - 26.1.17 välisenä aikana

 • UMK17 - Äänestyksen säännöt

  Uuden Musiikin Kilpailun äänestyksen ohjeet ja säännöt

  Voit osallistua Uuden musiikin kilpailun 2017 (UMK17) äänestykseen äänestämällä ennakkoon maksutta sekä lähetyksen aikana äänestämällä maksullisesti. UMK17 lahjoittaa tänä vuonna äänestystuoton Nenäpäivän yhdeksän järjestön työhön maailman lasten hyväksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

UMK17

 • UMK17 - Supersomepäivät 16.-25.1.

  Mm. Facebook Live UMK:n tilillä klo 21 joka ilta

  Fiilis nousuun kohti suoraa, kaikkien aikojen bileshow-lähetystä 28.1.! Supersomepäivillä UMK17-kilpailijat mm. houstaavat Facebook Liven joka päivä klo 21.00 UMK:n FB-tililtä ja ottavat päiväksi UMK:n Snapchat-tilin (yleumk) haltuun. Tarkista suosikkisi päivä ja tarkkaile kaikkia UMK:n sosiaalisen median kanavia!

 • Äänestä nyt UMK17-suosikkiasi

  Äänestä suosikkiasi 31.12 - 26.1. välisenä aikana

  UMK17-ennakkoäänestys on nyt auki. Äänestys tapahtuu verkossa, tällä sivulla. Äänestä suosikkiasi 31.12.16 - 26.1.17 välisenä aikana

 • UMK17 – kohti uutta ja isompaa Uuden Musiikin Kilpailua

  Uuden Musiikin Kilpailu uudistuu!

  Tänä vuonna Uuden Musiikin Kilpailu on yksi iso show ja paljon muuta! Mukana on 10 kilpailijaa ja maan parhaiden tekijöiden tuottama bileshow suorana Espoo Metro Areenalta lauantaina 28.1.2017. #UMK17-voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa keväällä.