Hyppää pääsisältöön

Sopraano Alina Koivula:"En tähtää aktiivisesti muualle kuin laulajan työhön."

Sopraano Alina Koivula.
Sopraano Alina Koivula. Kuva: Yle/Laila Kangas alina koivula

"Välillä olen sanonut puolitosissani, että jos tämä lauluhomma ei ota lähteäkseen, niin haen sitten lääkikseen." Sopraano Alina Koivula opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa oopperakoulutuksessa, jäljellä on suunnilleen vuoden verran opintoja. Into laulamiseen Alinalla on ollut jo pienestä pitäen ja 14-vuotiaana hän mankui itsensä laulutunneille.

Kuka?

Olen Alina Koivula, syntynyt 6.10.1989 Järvenpäässä.

Ammattimuusikoita perheessäni ei ole, mutta musiikkia on kotona kuunneltu ahkerasti. Äitini on harrastanut ja harrastaa edelleen kuorolaulua ja hänen isänsä, minun pappani, soittaa mm. harmonikkaa, jonka kiiltäviä osasia jaksoin pienenä ihastella.

Mistä?

Pari ensimmäistä vuottani asuin Järvenpäässä, mutta sittemmin Raumalla, Turussa ja viimeiset 8-9 vuotta tietysti Helsingissä.

Viidenteen luokkaan asti kävin peruskoulua Raumalla Karin koulun musiikkiluokilla. Siitä eteenpäin luokasta peruskoulun loppuun kävin Turun Puolalanmäen musiikkiluokkia. Aloitin Puolalanmäessä myös musiikkilukiota, kunnes päätin satsata täysipainoisesti musiikkiin ja pyrin suorittamaan muusikon 2. asteen ammattiopintoja, jotka sitten aloitinkin Helsingin Konservatoriossa 2008 syksyllä. Vuonna 2011 aloitibn Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, jolla olen jatkanut nyt maisteriopintoihin asti, joita suoritan parhaillaan oopperalinjalla.

Mikä paikkakunta tai maisema on sinulle inspiroiva?

Olen kotiutunut Helsinkiin hyvin ja koen sen kaupunkina itselleni tärkeäksi ja viihtyisäksi. Turussa puolestaan on nostalgia-arvoa, koska olen viettänyt tärkeimmät kasvuvuoteni siellä ja molemmat vanhempani ja suuri osa perheestäni asuu siellä edelleen. Inspiraatiota taas voi mielestäni ammentaa melkein mistä vain, oikeana hetkenä, oikeassa paikassa, oikeassa tunnelmassa.

Musiikkiopinnot

Aloitin viulunsoiton opinnot sekä lapsikuorossa laulamisen Rauman musiikkiopistossa 6-vuotiaana ja 8-vuotiaana musiikkiluokalle siirtyessäni mukaan tuli myös luokkien oma laulu- ja soitinyhtye. Turkuun muutettaessa jatkoin viulunsoittoa musiikkiopistossa ja jousiorkesterissa sekä kuorolaulua Puolalanmäen musiikkiluokilla. Intoni syventyä patemmin juuri lauluun oli olemassa jo hyvinkin nuorena, mutta lauluoppilaaksi ei yleensä pääse kuin vasta 16-vuotiaana. Lopulta kuitenkin sain manguttua itselleni pääsykoeajan 14-vuotiaana, jonka tuloksena aloitinkin laulun opiskelun Turun konservatoriossa.

Soitan myös viulua, tosin en ole varma kuinka se minulta enää näin pitkän tauon jälkeen luonnistuisi. En voi väittää osaavani suorastaan soittaa pianoa, mutta jonkinlaista tuttavuutta senkin kanssa on tehty koska olen sitä laulun sivuaineena opiskellut.

Sopraano Alina Koivula ja mezzosopraano Ylva Gruen sekä pianisti Laura Kivikoski Kantapöydässä 23.11.2016.
Sopraano Alina Koivula ja mezzosopraano Ylva Gruen sekä pianisti Laura Kivikoski Kantapöydässä 23.11.2016. Sopraano Alina Koivula ja mezzosopraano Ylva Gruen sekä pianisti Laura Kivikoski Kantapöydässä 23.11.2016. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen alina koivula,laura kivikoski,ylva gruen

Tärkeimmät opettajat ja oppilaitokset

Jouni Kuorikoski Turun konservatoriossa, Tehi Sulonen-Georgi Helsingin Konservatoriossa ja Outi Kähkönen sekä Ritva-Liisa Korhonen Sibelius-Akatemiassa.

Olen nyt maisteriopintojeni puolivaiheilla oopperakoulutuksessa, jäljellä on suunnilleen vuoden verran opintoja. Tämä tarkoittaa vielä kahta kokonaista oopperaproduktiota tällä viikolla ensi-iltansa saavien joulun tarinoiden eli Hannun & Kertun sekä Tietäjien lahjan lisäksi!

Lempisäveltäjäsi?

Hurjan vaikea kysymys! Näitä olisi niin paljon ja melkein kaikilta tunnetuilta säveltäjiltä löytyy jotain, josta pidän. Oopperasäveltäjistä italialaiset mestarit koskettavat, erityisesti Verdin ja Donizettin oopperoissa on rooleja, joita toivon joskus vielä pääseväni laulamaan. Pidän kovasti kyllä myös ranskalaisesta ja venäläisestä oopperamusiikista. Ehdottomasti maininnan arvoinen on myös Kaija Saariaho, upeaa ja erittäin laulettavaa sävelmaailmaa, jossa on aivan omanlaisensa tunnelma. Tätä listaa riittäisi!

Lempiteoksesi?

Tähän voisi yhtälailla listata vaikka kymmeniä teoksia, mutta sanotaanpa Donizettin Lucia di Lammermoor -ooppera. Lucia di Lammermoorin tarina on syvällisempi ja moniulotteisempi kuin pintaraapaisulta voisi olettaa, ainakin jos sitä itse haluaa alkaa syvällisemmin pohdiskelemaan. Musiikissa on onnistuttu upeasti yhdistämään virtuoottisen laulun esittely ja tunnetilat näiden taiturimaisten kuvioiden takana. Laulu ei ole siis virtuoottista itseisarvoisesti, vaan jokaisella kuviolla on myös merkitys ja bel canto -perinteen mukaisesti laulaja saa koristella ja varioida melodioita tehdäkseen hahmostaan itselleen vielä todemman ja juuri omaan persoonaansa istuvan.

Muistan, että kun näin Lucian kuuluisan hulluuskohtauksen niin ajattelin että jos ihmisäänellä ja -keholla voi ilmentää jotain, joka on samaan aikaan noin kaunista ja noin mielipuolista, niin sitä haluan joskus itsekin yrittää.

Millainen musiikki ylipäätään vetoaa ja puhuttelee?

Periaatteessa mikä tahansa musiikki, jossa on saatu jotenkin vangittua ja puettua säveliksi tietty tunnelma, tunne tai sanoma. Mitään erityistä genrerajoitusta ei ole, jos musiikki yksinkertaisesti kolahtaa. Voisi kai sanoa, että kuuntelen mitä tahansa musiikkia kunhan se on hyvää. Mitä se taas tarkoittaa, onkin liki mahdoton selittää.

Idolisi?

Olen seurannut mielenkiinnolla monen uuden polven laulajan urakehitystä, mm. kuubalais-amerikkalainen sopraano Lisette Oropesan lämmin karisma on tehnyt vaikutuksen sekä lavalla että lavan ulkopuolella. Tähän täytyy kyllä myös mainita laulunopettajani Ritva-Liisa Korhonen, mahdoton energiasampo ja väsymätön tsemppaaja!

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?

Totta kai, eihän pää muuten kasassa pysyisi. Esimerkiksi ystävien kanssa pelleily, kokkailu, lukeminen, elokuvien katselu ja vaatteiden tuunaus ja ompelu ja mikä milloinkin huvittaa.

Mikä sinusta "tulee isona"?

Olen välillä sanonut puolitosissani, että jos tämä lauluhomma ei ota lähteäkseen, niin haen sitten lääkikseen. Tämä on edelleen varteenotettava vaihtoehto, joskaan ei se helpoin. En kuitenkaan tällä hetkellä aktiivisesti tähtää muualle kuin laulajan työhön. Jos elämä lopulta kuljettaa muualle, niin sen näkee sitten ja toimitaan sen mukaisesti.

Musiikkina videolla on Iltarukousduetto Engelbert Humperdinckin oopperasta Hannu ja Kerttu. Esittäjinä ovat Alinan lisäksi mezzosopraano Ylva Gruen ja pianisti Laura Kivikoski. Ohjaus Harri Anttila.

 • Minna Ristamäki.

  Harmonikansoittaja Minna Ristamäki: "5-vuotiaana tein itselleni pahvista harmonikan."

  Tutustu ensimmäisen vuoden musiikinopiskelijaan Minnaan.

  Harmonikansoittoa ensimmäistä vuottaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Minna Ristamäki on onnekas, sillä hän on nyt valitsemallaan tiellä: "Koko ikäni tavoitteenani on ollut tämän unelman saavuttaminen. Kun viisivuotiaasta lähtien olin sinnikkäästi harmonikansoiton kannalla, sain 6-vuotislahjaksi oikean soittimen." Minna piipahti Kantapöydän opiskelijatreffeillä 24.

 • Julia Lezhneva / Graun

  Julia Lezhnevan ääni ei lakkaa hämmästyttämästä

  Levyarvostelu

  Julia Lezhneva lauloi itsensä suomalaisten sydämiin voittamalla Mirjam Helin -kilpailun vuonna 2009. Siitä alkanut kansainvälinen ura on pitänyt hänen konserttivierailunsa harvoina, mutta onneksi tarjolle on tullut huikeita soololevyjä - ensin Rossinia, sitten Händeliä. Uuden levyn säveltäjä on tuntemattomampi, mutta silti levy on entisiäkin parempi, ja osoittaa että Lezhneva on löytänyt ainutlaatuiselle äänelleen mitä parhaimman käyttökohteen. Carl Heinrich Graunin säkenöivät, näyttävät ja huippunopeat koloratuuriaariat sujuvat Lezhnevalta kuin vettä valaen.

 • Renee Fleming / Distant Light

  Renée Fleming ja kolme design-valaisinta

  Levyarvostelu

  Sopraano Renée Fleming on ennättänyt levyttää vaikka kuinka, mutta onneksi Decca-yhtiö yhä keksii hänelle mielekkäitä ja tyylikkäitä projekteja. Uusimman levyn laimeanlavea otsikko "Distant Light" kätkee taakseen elegantin, pelkistetyn ja ajankohtaisenkin ohjelmiston, joka pitää valonhohtoista tunnelmaa hyvin yllä.

 • Sacred Duets / Nuria Rial

  Kerubit duetoimassa

  Levyarvostelu

  "Kaksi kauneinta barokkiääntä ensimmäistä kertaa samalla levyllä", mainostaa Sony Classicalin uutuus itseään, ja mainoksella on poikkeuksellisesti katetta. Sopraano Nuria Rial ja kontratenori Valer Sabadus todella ovat kaksi kauneinta barokkiääntä, tai ainakin ihastuttavia, kerubikasvoisia suklaanappisilmiä, joiden yhteistä laulutaidetta ei voi happamana kuunnella, semminkin kun ohjelmistona on mitä hempeintä oratoriomusiikkia 1600- ja 1700-lukujen vaihteesta.