Hyppää pääsisältöön

Tiedä, kuka korjaa ja mitä taloyhtiössä – et ylläty vahingon sattuessa

Grafiikka: pyykinpesukonetta esittävä symboli, kerrostaloja.
Grafiikka: pyykinpesukonetta esittävä symboli, kerrostaloja. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen asuminen,asunto-osakeyhtiö,asunto-osakeyhtiölaki,kerrostalo,kunnossapito,kunnossapitovastuu,pesukone,pyykinpesukone,taloyhtiö,vastuunjakotaulukko

Asunto-osakeyhtiölaissa määritellään tarkasti, kenelle rakennusten ja asuntojen kunnossapito kuuluu taloyhtiössä. Tuntemalla niin sanotun kunnossapitovastuun asukas tietää, mitä hän saa tehdä itse ja kenen on käärittävä hihat, kun kylpyhuoneesta paljastuu kosteusvaurio.

Lain mukaan yhtiön täytyy pitää kunnossa rakenteet ja eristeet, esimerkiksi kylpyhuoneen vedeneristys, sekä perusjärjestelmät, kuten ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmä. Osakkeenomistajan täytyy pitää kunnossa lähinnä asuntonsa kalusteet ja pintamateriaalit. Hänen pitää lisäksi ilmoittaa esimerkiksi isännöitsijälle sellaiset asuntonsa viat, joiden korjaus kuuluu yhtiölle.

Viimeistään vahingon sattuessa tunteet saattavat kuumeta, kun aletaan keskustella siitä, kuka maksaa korjauksen. Suomen kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo esimerkin:

 • Muutama osakkeenomistaja on kyllästynyt kylpyhuoneidensa vanhoihin muovimattoihin, ja he korvaavat ne keraamisilla laatoilla. Työ tehdään nykymääräysten mukaisesti: betoniin levitetään vedeneriste ennen laatoitusta.
 • Myöhemmin jonkin muun asunnon kylpyhuoneessa paljastuu kosteusvaurio: vedeneristeenä toimiva kylpyhuoneen alkuperäinen muovimatto on haljennut, ja vettä on imeytynyt betonilaattaan.
 • Muovimatto on lattian ainoa vedeneriste, ja sen korjaus kuuluu yhtiölle.
 • Yhtiö maksaa vaurion korjauksen ja uuden muovimaton. Se voi myös korjata huoneen nykymääräysten mukaisesti: vedeneristeellä ja keraamisella laatalla.

– Syntyykin keskustelua, pitäisikö kosteusvauriosta kärsineen asunnon osakkaan korjata kylpyhuone omalla kustannuksellaan, koska aiemmat remontoijat ovat maksaneet remonttinsa itse, Pynnönen sanoo.

Yhtiön valitsema korjaustapa vaikuttaa samalla niin sanottuun perustasoon: jos taloyhtiö päätyy muovimaton sijasta vedeneristeeseen ja keraamiseen laattaan, sen täytyy maksaa vastaava korjaus muissakin teettämissään remonteissa.

Osakkeenomistaja saattaakin ottaa riskin kohentaessaan asuntoaan hintavilla materiaaleilla: Hän on esimerkiksi voinut hankkia kalliin mosaiikkiparketin makuuhuoneeseensa yhtiössä, jossa edullinen muovimatto vastaa lattiapintojen perustasoa. Jos vesikaton vuoto tärvelee parketin, taloyhtiö korvaa vahingon asentamalla tilalle muovimaton. Jos omistaja jää kaipaamaan parkettiaan ja haluaa tilalle uuden, hänen täytyy maksaa hinnanero.

Kunnossapitovastuuseen liittyviä termejä

Kunnossapitovastuu tarkoittaa velvollisuutta huolehtia siitä, että vialliset tai puutteelliset rakenteet, osat, järjestelmät ja laitteet korjataan. Laissa säädetystä kunnossapitovastuusta voidaan poiketa ja siirtää yhtiölle kuuluvaa kunnossapitovastuuta osakkeenomistajille.

Määräys täytyy kirjata yhtiöjärjestykseen, jonka muuttaminen edellyttää vähintään 2/3:n määräenemmistöä yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista ja annetuista äänistä. Päätöksenteossa täytyy myös ottaa huomioon osakkeenomistajien yhdenvertaisuus.

Kunnossapitotyötä on rakenteiden, osien, järjestelmien ja laitteiden pitäminen kunnossa. Jos osakkeenomistaja korvaa kylpyhuoneen muovimaton laatoituksella, työ on kunnossapitoa, kylpyhuoneen pinnoitteen kunnostamista.

Muutostyössä muutetaan esimerkiksi huoneen käyttötarkoitusta: osakkeenomistaja voi rakentaa vaatehuoneen tilalle saunan. Myös lisäkalusteen, kuten poreammeen, asentaminen on muutostyö.

Yhtiön perustasona pidetään sen alkuperäistä tai esimerkiksi peruskorjauksessa toteutettua tasoa. Perustasoa voi vastata rakentamismääräysten mukainen lattia- ja seinälaatoitus vedeneristyksineen yhtiön kylpyhuoneissa. Osakkeenomistaja voi parantaa oman kylpyhuoneensa tasoa ja asentaa sinne roiskevedeltä suojaavan suihkuseinän. Osakkaiden muutostyöt eivät kuitenkaan vaikuta siihen, mikä perustaso on.

Termien määrittelyä varten on haastateltu Kiinteistöliiton apulaispäälakimiestä Kristel Pynnöstä.

Taulukko erottaa yhtiön ja osakkeenomistajan vastuun

Pelkkä lakiteksti erottelee osakkeenomistajan ja taloyhtiön vastuun ylimalkaisesti: esimerkiksi osakkaan vastuusta mainitaan lain 4. luvussa ainoastaan, että hänen on pidettävä kunnossa huoneistonsa sisäosat.

Kiinteistöalan kustannus oy:n julkaisema Taloyhtiön vastuunjakotaulukko selventää, miten vastuu rajautuu yhtiön ja osakkaan kesken. Varhaisin versio on julkaistu 1970-luvun lopulla. Myös Isännöintiliitto on julkaissut oman oppaan kunnossapitovastuusta.

Keittiön pistorasiallisen valaisimen vastuunjakoa esittävä kuva Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa.
Pistorasiallisen keittiövalaisimen vastuu selitetään marraskuussa 2016 julkaistussa vastuunjakotaulukossa. Keittiön pistorasiallisen valaisimen vastuunjakoa esittävä kuva Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa. Kuva: Kiinteistöalan kustannus oy asunto-osakeyhtiölaki,kunnossapitovastuu,pistorasia,taloyhtiö,taloyhtiön vastuunjakotaulukko,valaisin

– Vastuunjakotaulukko on näkemyksemme laista, ja sen valmisteluun ovat osallistuneet kiinteistöliiton lakimiehet ja insinöörit. Vastuunjako on pysynyt ennallaan, koska lakiakaan ei ole muutettu. Vastuutapauksia on kuitenkin lisätty taulukkoon sitä mukaa kun niistä on herännyt kysymyksiä kiinteistöliiton lakineuvonnassa, Kristel Pynnönen kertoo.

Pynnösen mukaan esimerkiksi sisustustrendit näkyvät kysymyksissä.

– Asukkaat kalustavat parvekkeitaan huonekaluilla ja kasveilla, ja kysyjää saattaa kiinnostaa, miten raskaita kalusteita parvekkeilla saa olla. Myös parveke- tai terassilasitusten vastuunjaosta kysytään paljon.

Tuumasta toimeen – mutta ensin ilmoitus

Lain mukaan osakkeenomistaja saa tehdä asunnossaan muutostöitä tai korjauksia, kunhan työt eivät aiheuta vahinkoa tai haittaa yhtiölle ja naapureille.

Remonttipuuskan yllättäessä pitää muistaa, että töistään saattaa joutua ilmoittamaan yhtiölle kirjallisesti. Laki määrää, mistä töistä kuuluu ilmoittaa. Omistajan täytyy tehdä ilmoitus, jos hän esimerkiksi uusii hanan tai asennuttaa kiinteitä johtoja sähköverkkoon.

Yhtiön täytyy puolestaan rekisteröidä asukkaiden ilmoittamat remontit. Käytäntö on ollut voimassa nykyisen lain ajan vuodesta 2010 asti.

– Jokaisen huoneiston kohdalla on oltava rekisterissä merkintä, onko tehty sellaisia korjaus- tai muutostöitä, joista täytyy ilmoittaa yhtiölle, Kristel Pynnönen sanoo.

Kosteusvaurion seuraukset saattavat olla karvas yllätys, jos uusi omistaja ei ole perillä asuntonsa remonttihistoriasta.

Tavallisesti isännöitsijä päivittää rekisteriä, ja sen tiedot täytyy näkyä myös isännöitsijäntodistuksessa. Niinpä ostaja saa todistuksessa nähtäväkseen kiinnostuksen kohteensa korjaushistorian, kunhan rekisteri on ajan tasalla.

Kosteusvaurion seuraukset saattavat olla karvas yllätys, jos uusi omistaja ei ole perillä asuntonsa remonttihistoriasta.

– Jos asuntoon on rakennettu muutostyönä sauna vaatehuoneen tilalle ja huoneen rakenteissa paljastuu kosteusvaurio, yhtiön velvollisuus on korjata vaurio. Sen ei kuitenkaan tarvitse palauttaa huonetta saunaksi, Pynnönen tähdentää.

Monet luulevat, että asuntoa saa vain tapetoida tai maalata ilman kirjallista ilmoitusta. On muitakin töitä, joista ei tarvitse ilmoittaa. Esimerkiksi asunnon väliovet voi vaihtaa tai lattiapinnat uusia, jos muutos ei heikennä äänieristystä.

Ennen kuin voi kiskoa haalarin ylleen, hallituksen tai isännöitsijän täytyy vielä käsitellä ilmoitus ja antaa lupa työlle. Jos olet remonttiaikeissa, testaa, tunnetko kunnossapitovastuun ja velvollisuutesi ilmoittaa remonteista.

Artikkelia varten on haastateltu myös Kiinteistöalan kustannus oy:n liiketoimintajohtajaa Maria Kangasluomaa.
Lähdeaineistona on käytetty Kiinteistöalan kustannus oy:n Vastuunjakotaulukko plus 2017 -julkaisua.

Lue lisää:

Grafiikka: wc-istuinta esittävä symboli, kerrostaloja.

Kuka korjaa vuotavan vesihanan, taloyhtiö vai sinä? Testaa tietosi!

Kumpi vastaa korjauksesta, kun asunnon vesikalusteet reistailevat, osakkeenomistaja vai taloyhtiö? Entä pitääkö omistajan ilmoittaa taloyhtiölle, kun hän aikoo vaihtaa kokolattiamattonsa parkettiin? Tee testi ja tarkista tietosi.

Edit:17.1. Muokattu asiasanoja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ei kannata toimittajien kirjoittaa yhtään mitään asiasta kun ei ole edes tutustunut todellisuuteen ja käytäntöihin. Uskomatonta käsitystä pidetään yllä, että taloyhtiö on aina saa maksajan paikan on todella harhaanjohtavaa. Mikä se taloyhtiö on? Taloyhtiö on toiset osakkaat ja näiden rahat yhtiön ylläpitämisestä ja jotka osaavat hoitaa asiansa kuten pitää, vastuullisesti. Ylen toimittaja haki surkeille töpeksijöille jonkin huuhaa keinoja, että pääsevät valittamaan ja paeta vastuistaan.

 • Otsikko kuntavaalivideoon, teksti Kuntavaalit ja ravintoketju

  Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Grafiikka: tupakointi kielletty -merkki, kerrostaloja.

  Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta juhlijaa hassut hatut päässä.

  Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

Ihminen ja yhteiskunta

 • Kuvituskuva, kaksi hahmoa verkossa

  Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • rahapuu, sijoittaminen

  10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Miettivä patsas

  Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Suomen historiallinen kartta

  Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • maapallo

  Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomen lippu liehuu taivasta vasten.

  Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työhansikkaat ja ruuvimeisselit

  Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Havis Amandan patsas Helsingin kauppatorilla.

  Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?