Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 7: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö Kuva: YLE/Tapio Kantele digitaidot,digitreenit,Internet,taulutietokoneet,tietokone,yleoppiminen

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.

Puhelimen datankäyttöä voi säädellä kolmella tavalla:

 1. Wifi (langattomat verkot): Käytännössä langattomia verkkoja etsivä wifi-toiminto voi olla päällä koko ajan. Wifi-verkot vaativat joskus salasanan, ja jos käyttö on maksullista, siitä kerrotaan verkkoon liityttäessä. Mm. monissa hotelleissa, kahviloissa ja lentokentillä voi hyödyntää ilmaista langatonta verkkoa.
 2. Datasiirto (mobiilidata): Jos mobiilidatan kytkee pois päältä, dataa ei voi vastaanottaa sen paremmin kotimaassa kuin ulkomaillakaan, eikä laskuun ole odotettavissa yllätyksiä. Puhelimella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä. Esim. kuvat ovat kuitenkin "dataa", eli kuvaviestejä ei voi lähettää.

  Näin saat mobiilidatan pois päältä:
  Android: Asetukset -> Datan käyttö -> valitse Mobiilidata pois käytöstä.
  Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidata pois käytöstä.

 3. Modiilidatan poistaminen käytöstä. Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus Android,Apple,iPhone,matkaviestinpalvelut,älypuhelimet
 4. Verkkovierailu (roaming): Älypuhelimissa on yleensä vakioasetuksena verkkovierailun esto ulkomailla. Sen voi kuitenkin tarkistaa ja tarvittaessa estää tai sallia puhelimen asetuksista. Jos puhelimessa on roaming-esto, kaikenlainen datasiirto estyy, mutta laitteella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä.

  Näin saat roamingin pois päältä:
  Android: Asetukset -> Mobiiliverkot -> valitse Dataverkkovierailu pois käytöstä.
  Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatavalinnat: Roaming pois.

Kun käytät puhelintasi ulkomailla, puhelin etsii automaattisesti kotimaisen operaattorisi operaattorikumppanin verkon. Jos ulkomaisia kumppaneita on useita, verkon voi myös valita.

EU:n aluella roaming-maksut poistuvat kokonaan 15.6.2017. Poistuminen koskee ansin puheluita ja tekstiviestejä, joille määrään tukkuhintojen katto. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelut ja tekstiviestit ovat saman hintaisia kuin kotimaassa. Lisäksi datasiirron hinnat laskevat asteittain viiden vuoden ajan.

Datasiirroissa roaming tulee olemaan ilmasta tiettyyn datamäärään asti. Operaattorit voivat laskuttaa toisiltaan korkeintaan 7,7 euroa yhdestä gigasta dataa. Hinta laskee 2,5 euroon vuoteen 2022 mennessä.

Käyttökatto suojaa jättilaskuilta

EU:n ulkopuolella tilanne on toinen. Kannattaakin etukäteen selvittää omalta operaattorilta, mitä puhelimen käyttö matkakohteessasi maksaa.

Monilla operaattoreilla on erilaisia datasiirtopaketteja ulkomaan käyttöä varten. Myös Viestintäviraston sivuilla on hyödyllisiä ohjeita.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee se, että liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee myös se, että suomalaisten operaattoreiden liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto. Tiedonsiirron käyttökatto on EU:n operaattoreille asettama viranomaisvaatimus ja sen suuruus on n. 50-62 euroa.

Kun dataa on kulutettu kattoon määritellyn euromäärän verran, saa käyttäjä tekstiviestin käyttökaton ylittämisestä ja datan käytön jatkaminen vaatii hyväksyntää.

Datanhallinta 2.0

Älypuhelimissa on myös mahdollista seurata puhelimen tiedonsiirtomääriä.

Android: Asetukset -> Datan käyttö -> Määritä mobiilidatakiintiö
Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatan kayttö (Tilastot voi nollata vierittämällä saman sivun alalaitaan.)

Jos soitat ulkomailla paljon maan sisäisiä puheluja, kannattaa harkita prepaid-kortin ostamista.

Julkaisemme uusia digitreenejä viikoittain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Edit: korjattu tieto EU:n roaming-maksuista 1.2.2017.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

 • Valheenpaljastaja: Ruotsalainen trollitehdas pyrkii vaientamaan toimittajia vihapuheluilla

  Trollitehdas maksaa suosituista häirikköpuheluista palkkion.

  Ruotsissa toimii erikoinen trollitehdas, joka rekrytoi ihmisiä soittelemaan toimittajille ja yhteiskunnan vaikuttajille provosoivia puheluita. Salaa äänitetyt puhelut julkaistaan verkossa vahvasti editoituina. Jos klippi saa tarpeeksi klikkauksia, soittajalle maksetaan tuhat kruunua per puhelu. Ilmiö on rantautunut pienimuotoisena myös Suomeen.

 • Digitreenit 20: Päivitä nettiselain automaattisesti

  Verkkoselaimen päivittäminen on tietoturva-asia.

  Päivitä verkkoselaimesi säännöllisesti, helpoin tapa on ottaa automaattiset päivitykset käyttöön. Näillä ohjeilla saat selaimesi asetukset kuntoon, jotta sinun ei tarvitse enää huolehtia päivityksistä.

 • Digitreenit 19: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Media tarvitsee laatuleiman - tältä näyttäisi läpivalaistu uutinen

  Idea, näkökulma, lähteet on tuotava entistä tarkemmin esiin.

  Tavan, jolla perinteinen media esittää uutisia täytyy uudistua. Valheita levittäviä “uutissivustoja” tulee aina uusia, joten luotettavan median pitää pystyä erottautumaan. Luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävät ratkaisut ovat jo toimitusten käsissä, ne pitää vain ottaa käyttöön. Valtamedian täytyy löytää armoton avoimuus, tässä malli.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Digitreenit

 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja

  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

 • Digitreenit 18: Neljä kysymystä avuksi pilvipalvelun valintaan

  Kysy nämä itseltäsi ennen pilvipalvelun valintaa

  Kännykän tai tietokoneen muisti paukkuu taas. Yksi ratkaisu on laittaa valokuvat, videot ja muut tiedostot pilveen. Pilvipalvelu on eräänlainen kyberlokero. Jos harkitset pilvipalvelun valintaa tai vaihtoa, aloita vastaamalla tämän jutun neljään kysymykseen.

 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  Ladattuja karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä.

  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

 • Digitreenit 11: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

  Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään

  Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään. 1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu.

 • Digitreenit 9: Näin jäljität kadonneen laitteesi

  Kadonneen puhelimen voi paikantaa.

  Jäikö puhelin työpaikalle vai putosiko se kenties bussiin? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen laitteen käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Laitteen voi myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.

 • Digitreenit 7: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

  Verkkovierailumaksut voivat yllättää puhelimenkäyttäjän

  Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Digitreenit 8: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

  Incognito-tilassa voit selata verkkoa yksityisesti

  Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.

 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit 4: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

  Kuvakaappaus on kätevä tapa tallettaa tietoa

  Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet. Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus.

 • Digitreenit 3: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

  Sähköpostin eri osoitekentät toimivat eri tavalla

  Tavallisimmat sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.

 • Digitreenit: Mitä sinä haluaisit oppia?

  Lähetä meille toive, minkä digitaidon haluat oppia.

  Lähetä meille toive arkipäivän digitaidosta, jonka haluat oppia! Miten suurennetaan tietokoneella näkyvää tekstiä? Miten löydän vapaasti käytettäviä kuvia verkosta? Kuinka käytän karttoja ilman verkkoyhteyttä? Etsimme sinulle ratkaisun ja jaamme sen sivuillamme kaikkien hyödynnettäväksi. Voit myös opettaa meille jonkun hyödylliseksi kokemasi digitaidon. Panemme hyvän kiertämään.