Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 8: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

kansikuva yksityinen selaus digitreenit,yle oppiminen

Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.

Eri selaimilla on yksityistä selausta varten eri nimet:

 • Chromessa yksityisen selauksen nimi on Incognito. Incognito-ikkunan saat auki painamalla Ctrl/Cmd (Mac) + Shift + N tai klikkaamalla oikean yläkulman valikkoa ("kolme pistettä") ja valitsemalla New Incognito Window.
 • Explorerissa yksityisen selauksen nimi on InPrivate. InPrivate-ikkunan saa auki painamalla Ctrl/Cmd + Shift + P. Uusimmassa, Microsoft Edgessä valitse Lisää (...) -kuvake ja sitten Uusi InPrivate-ikkuna.
 • Firefoxissa tilan nimi on Private Browsing. Sen saa päälle myös näppäinkomennolla Ctrl/Cmd + Shift + P tai valitsemalla oikean yläkulman valikosta New Private Window.
 • Safarissa tilan nimi on myös Private Browsing ja sen saa Mac-koneella päälle komennolla Cmd+Shift+N Voit myös valita Toiminto-valikon ja sieltä Yksityinen selaus. Toimintovalikko on lähellä Safari-ikkunan oikeata yläkulmaa ja se näyttää hammaspyörältä.

Yksityisen selauksen tila voi olla kätevä jos samalla tietokoneella on useita käyttäjiä. Normaalisti selain muistaa esimerkiksi mitä hakuja olet tehnyt ja millä sivustoilla olet vieraillut.

Näitä tietoja et välttämättä halua aina ulkopuolisille paljastaa. Ja ne paljastuvat automaattisesti kun selaimen hakukenttään alkaa kirjoittaa osoitetta. Selaimet oletuksena tarjoavat samoilla kirjaimilla alkavia sivustoja, joilla viimeksi olet vieraillut.

Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista.

Voit myös pitää samaan aikaa auki useampaa selainikkunaa, joista osa on tavallisia ja osa yksityisessä tilassa. Yksityisen tilan tunnistat siitä, että selaimen yläpalkki on tumma tai musta.

Chromen incognito-välilehti Kun avaat Chromen incognito-tilassa, saat tämän näkymän digitreenit,Google Chrome,selain,yle oppiminen

Välimuistin tyhjentäminen

Jos et ole käyttänyt yksityisen selauksen tilaa, mutta haluat poistaa tiedot liikkeistäsi verkossa, voit tyhjentää selaimen välimuistin. Selaimet käyttävät välimuistia nopeuttaakseen aiemmin avattujen sivujen uudelleen avaamista. Välimuistin voi tyhjentää joko kokonaan tai osittain.

Voit halutessasi tyhjentää välimuistista esimerkiksi vain sinne tallentuneet salasanat, evästeet tai osan selailuhistoriaasi. Muistathan, että salasanat eivät koskaan tallennu automaattisesti vaan selain kysyy sinulta tallennetaanko salasana? Kannattaa miettiä tarkasti mitä vastaa. Joskus salasanan tallentaminen on kätevää.

Ohjeet välimuistin tyhjentämiseksi eri selaimilla:

Julkaisemme uusia digitreenejä viikottain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kannattaa muistaa, että lähes kaikki nettisivut kerää myös selaushistoriasi. Vaikket itse tai vierailtu nettisivu tietojasi tallentaisikaan, sen tekee jokin kolmas taho. Näitä ns träkkäyspalveluita on netissä satoja ja useiden sivustojen perustoiminnot on kytketty niihin.
Jokaisella laitteella on oma digitaalinen jalanjälki, joka näkyy mm Chromen incognito -tilassakin palveluntarjoajalle.
Jos oikeasti haluaa päästä edes hieman lähemmäksi _yksityistä selailua_, eikä nyt puhuta siitä mitä henkilökohtaiselle laitteelle tallentuu, kannattaa käyttää tor selanta.

 • Digitreenit 15: Ota emojit käyttöön

  Emojit saa käyttöön valitsemalla oikean näppäimistön.

  Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

 • Viisi vinkkiä vanhempainiltaan

  Taas vääränä päivänä! Vanhempainilta herättää tunteita

  Tänään vietetään Maailman suurinta vanhempainiltaa. Sen tavoitteena on innostaa kaikki Suomen vanhemmat mukaan koulumaailman muutokseen. Kotiväen kannattaa pysyä muutoksessa mukana. Kumoamme viisi tekosyytä olla osallistumatta.

 • Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

  Tutkimusten mukaan myös emojeilla on oma "kielioppinsa."

  Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein? Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

 • Digitreenit 14: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

  Mistä löydän kuvia, joita voin vapaasti käyttää?

  Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Digitreenit

 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja

  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  Ladattuja karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä.

  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

 • Digitreenit 11: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

  Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään

  Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään. 1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu.

 • Digitreenit 9: Näin jäljität kadonneen laitteesi

  Kadonneen puhelimen voi paikantaa.

  Jäikö puhelin työpaikalle vai putosiko se kenties bussiin? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen laitteen käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Laitteen voi myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.

 • Digitreenit 7: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

  Verkkovierailumaksut voivat yllättää puhelimenkäyttäjän

  Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Digitreenit 8: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

  Incognito-tilassa voit selata verkkoa yksityisesti

  Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.

 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit 4: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

  Kuvakaappaus on kätevä tapa tallettaa tietoa

  Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet. Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus.

 • Digitreenit 3: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

  Sähköpostin eri osoitekentät toimivat eri tavalla

  Tavallisimmat sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.

 • Digitreenit: Mitä sinä haluaisit oppia?

  Lähetä meille toive, minkä digitaidon haluat oppia.

  Lähetä meille toive arkipäivän digitaidosta, jonka haluat oppia! Miten suurennetaan tietokoneella näkyvää tekstiä? Miten löydän vapaasti käytettäviä kuvia verkosta? Kuinka käytän karttoja ilman verkkoyhteyttä? Etsimme sinulle ratkaisun ja jaamme sen sivuillamme kaikkien hyödynnettäväksi. Voit myös opettaa meille jonkun hyödylliseksi kokemasi digitaidon. Panemme hyvän kiertämään.