Hyppää pääsisältöön

Tabletti, kännykkä ja muita älylaitteitaTabletti, kännykkä ja muita älylaitteita
Kuva: Yle/Tapio Kantele
digitreenit,Internet,taulutietokoneet,tietokone,yleoppiminen,älypuhelimet

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: Tervetuloa mukaan!

Aloita näin

  1. Tee alla oleva testi.
  2. Treenaa digitaitojasi.
  3. Ehdota meille, minkä digitaidon haluaisit oppia.
  4. Opeta meille hyödyllinen digitaito, jonka osaat. Panemme hyvän kiertämään.

Tervetuloa mukaan!

Digitreenit - Testaa digitaitosi

Hallitsetko hakukoneen käytön? Tunnistatko turvatun verkkoyhteyden? Testaa kymmenellä kysymyksellä, millainen it-velho olet.

Ennen kuin aloitetaan, kerro meille ikäsi.

Digitreenit auttavat oppimaan arjen digitaitoja. Näissä treeneissä ei nostella isoja painoja, eli emme opeta koodariksi tai taulukkolaskentavelhoksi.

Digitreenit tehdään pienillä painoilla, arjen digiahdistusta helpottamaan, mm:

Uusia treenejä julkaisemme viikoittain.

Digitreeneihin pääset mukaan myös Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Käytän Macbook Pro -kannettavaa, joka on käyttäjäystävällisempi kuin PC -kannettava, vaikka olen jälkimmäistäkin aikanaan käyttänyt paljon ja käytän silloin tällöin edelleenkin. Macbookissa ei tarvitse käyttää mitään älyttömiä näppäinyhdistelmiä, sillä hiiren kakkosnäppäimellä pystyy tekemään lähes mitä vain. Miettikää sitä, kun teette näitä digikyselyjänne.

Lähettänyt käyttäjä

Digitestille tiedoksi että näppäin oikoteitten idea on nimenomaan vähentää hiirellä sohimista ja clikkailua. Ihan voin kertoa että ne samat leikkaamiset liimaamiset ja kopioinnit löytyy windowsillakin hiiren kakkosnapin takaa, mutta miksi vaivaantua kun säästää huomattavasti aikaa ja vaikvaa käyttämällä näppäinoikotietä.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä testi meni loppupäästä sellaisiin kysymyksiin, että keskiverto tietokoneen käyttäjä ei niitä tarvitse. En minäkään jatkuvasti, vaikka teen työkseni viestintää.

Kysymysten olisi pitänyt olla tasolla, millaisesta kuvakkeesta saat liitetiedoston sähköpostiin. Sijoita käyttöjätunnus ja salasana oikeaan kohtaan. Miten tallennan jotain omalle kiintolevylle? Miten tulostan niin, että teksti mahtuu yhdelle sivulle? Miten lasken excelissä 20 lukua yhteen?

Siis iha perusasioita. Suomessa digitaalitekniikka mielletään edelleen tekstinkäsittelyksi. Se ei ole sitä. En muuten koskaan käytä näppäinyhdistelmää ctrl+t - sitä ei vain tarvitse, koska hiiri.

@Jagbomber ja @Diginpitesti Kiitos myös hyvästä ideasta seuraaviin digitreeni-juttuihin, "hiiren monipuolinen käyttö". Olette oikeassa, että hiiren oikean näppäimen takaa löytyy monenlaista hyödyllistä toimintoa. Myös hiiren keskellä oleva vieritysrulla voi sisältää monenlaista hyödyllistä.
@Anonyymi, kiitos myös hyvistä ideoista. Rosmoamme niitä, ja teemme lisää digitreenejä niiden pohjalta.
- Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä testi! Todella vaativa, niinkuin tällaisen pitää ollakin. Kysymys tilan raivaamisesta oli minun näkökulmastani "virheellinen": videoita on poistettava, koska ne ovat niin isoja. Sovelluksia ei voi poistaa, koska niitä tarvitsee. Kuvia täytyy siis poistaa, koska ne on jo tietenkin siirretty pilvipalveluun ja/tai omalle kiintolevylle.

Ymmärsin kysymyksen ja vastaisin silti samoin. Katkeraa että meni yksi väärin :)

Hei,

ja kiitos Mikko hyvästä kommentista. Tuo kohta on puhuttanut muitakin, myönnän, että siinä on tulkinnanvaraa. Myös nuo tiedostokoot voivat vaihdella aika paljon, jotkut sovellukset voivat olla pienempiä kuin esim. RAW-muodossa tallennetut valokuvat.

Hyvät pisteet ilmeisesti sait kuitenkin!

-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Sain hyvän tuloksen testistä, mutta se kertoo enemmän päättelykyvystä kuin digiTAIDOISTA, sillä en esim. omista edes älypuhelinta saati että osaisin tehdä sillä testissä olevia juttuja. En osaisi varmaan edes soittaa sellaisella.
Tietoa kyllä jonkin verran minulla on asioista, mutta sekään ei tarkoita sitä, että osaisin tehdä ne jutut.

Lähettänyt käyttäjä

Pöllöt. Jos puhelimessani ei ole sovelluksia, mutta siinä on 2000 kuvaa, niin minun kannattaa poistaa kuvia, eikä sovelluksia. Jos puhelimessani on 2000 kuvaa ja 3000 musiikkikappaletta, mutta ei ladattuja sovelluksia, kannattaa minun poistaa kuvia ja musiikkikappaleita.
Oikea vastaus olisi: selvitä puhelimen asetuksista eniten tilaa vievät resurssit ja poista niitä sen mukaan. Minkä takia kenenkään kannattaa turhaan hakuammunnalla ruveta tyhjentelemään digilaitettaan lisätilan toivossa? Ihan oli kyllä nyt tyhmä testi. Aivan tyhmä.

Lähettänyt käyttäjä

Sähköpostiosoitteet olivat tosi helppo juttu, mutta sain kuitenkin nolla oikein. Sitä en ymmärrä, koska käytän sähköpostia päivittäin ja olin vastannut juuri kuten tarkistuksessa neuvottiin. Muuten olisi tullut 57/60.

@Mikko, kiitos kommentista. Tämä kohta on varmasti puhuttanut testissä eniten. Toki jokaisen puhelimen sisältö on erilainen, mutta valitettavasti tässä testissä emme pystyneet testiä jokaiselle käyttäjälle personoimaan. Tavoitteena oli yleisellä tasolla testata, onko käyttäjällä tietoa sovellusten, videoiden, valokuvien, musiikin viemästä tilasta. Rankasti yleistäen sovellukset yleensä vievät eniten tilaa.
@Kiva nähdä että..: harmillista, että sähköpostitehtävästa ei tullut pisteitä. Emme ole saaneet samanlaista palautetta muualta, joten ehkä siinä on käynyt joku näppäinvirhe. Hyvä kuitenkin, että sähköpostin eri kenttien ominaisuudet ovat hyvin tiedossa!

-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Alkupään kysymykset olivat hyviä. Loppupäässä oli tulkinnanvaraisuutta. Mainittiin vain Android ja iOS, ei Windowsia. Miksi? (Itselläni on Windows-puhelin).
Toiseksi, en voi mistään varmuudella tietää, että Aamulehden site on aamulehti.fi, kun en ole koskaan vieraillut Aamulehden sivuilla. Toki sen voi arvata. Ehkä arvailukin kuuluu digitaitoihin?
Kolmanneksi, ennen kuin poistaa jotain puhelimesta, pitää tietysti katsoa, mitkä asiat vievät tilaa ja mitä haluaa varmasti säilyttää tai siirtää jonnekin. Itselläni ei ole ladattuna yhtään turhaa sovellusta, joten niitä en tietenkään poista.

Lähettänyt käyttäjä

Monissa järjestelmissä merkintä KB merkitsee kibitavua, joka on kooltaan 1024 tavua, ja MB mebitavua, jonka koko on 1024^2 tavua. Oikeammat lyhenteet näille ovat tietysti KiB ja MiB, mutta kaikki eivät näitä suinkaan käytä. Joskus erotellaan, että KB merkitsee kibitavua ja kB (pienellä k:lla) kilotavua. Nyt lyhenteitä käytetään testissä sekaisin, mikä ei ole hyvä asia.

Itse en pidä ollenkaan kibitavuista ja mebitavuista, mutta valitettavasti ne ovat olemassa. Niistä voisi ehkä mainita testissä.

Lähettänyt käyttäjä

Aamutv:ssä esiteltiin Snipping tool. Olisi ollut hyödyllistä mainita myös työkalun suomenkielinen nimi

Kiitokset kommenteista!
@Iikka, olet aivan oikeassa, ja painiskelimme pitkään äiden tavujen, bittien, bytejen ja muiden kanssa. Yritimme saada testin mahdollisimman yleistajuiseen muotoon, ja valitettavasti, kuten sanotkin, kibitavut yms. eivät kovin yleistajuisia ole. Päädyimme käyttäämään melko yleisesti käytettyjä lyhenteitä (windows-koneiden resurssienhallinnassa KB on yleinen). Mutta olet siis hyvinkin oikeassa!
@Kuvankaappaustyökalu, kyllä suomenkielinen nimi unohtui, pahoittelut, kyseessä on Leikkaustyökalu.
-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Ikäihmisenä kiinnostaisi opetella enemmän tietokoneen käyttöä, mutta.... Milloin saisi selkokielellä ja suomeksi sanaston. Mitä tarkoittaa esim. site, raw-muodossa ym. ym

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä on sekaiset sivut. Linkit vie sinne ja tänne, jopa Ylen muille sivuille ja myös muiden toimijoiden sivuille. Ei mitään loogisuutta sivuston rakenteessa. Minäkin laitoin vahingossa kommenttia ja taisi mennä Bill Gatesille!
Näyttää olevan periaatte, kuin nuorilla nörteillä: Kokeile, erehdy, erehdy, kokeile ja vielä erehdy, opit jos olet oppiaksesi.
Kohdassa 9 ei käsitellä Nokian puhelimia ensinkään, entä muut laitteet IoT?
Jos tälläisen julkaisulle riittää rahaa, niin pitäisi jonkun valvoa, että se tehdään ammattimaisesti.

Lähettänyt käyttäjä

Nipotan parista kysymyksestä:

- Valitse kaksi eniten puhelimen tilaa vapauttavaa tapaa: videot ja kuvat. Minullakin on luurissa tuhansia kuvia ja videoita mutta vain muutama sovellus.

- "Mikä on helpoin tapa saada naapurille kuva" - kuvakaappaus ja MMS-kuvana lähetys (oletuksena MMS-asetusten olemassaolo, todennäköisimmin operaattorin automaattisesti lähettäminä toimivat).
Ja oletus ettei whatsappia ollut saatavilla :)

Jos olet joskus parituksen puhelimen ja läppärin välille tehnyt, on MMS-kuva himpun nopeampi tapa (kuitenkin helpoin) mutta jos et, wlan-salasanat, verkkojen hakemiset, sähköpostin käynnistykset vievät enemmän aikaa ja on huomattavasti vaikeampi temppu.

Lähettänyt käyttäjä

Minä pysyn kyllä kaukana mistään, jota on ladattu miljardi kertaa ja arvostelijoita kymmeniä miljoonia. En ikinä lataisi moista vaivoikseni!. Parempi on se tarjous, jota oli ladattu maltillisemmin.

Lähettänyt käyttäjä

Tekstin siirto ilman muotoiluja onnistuu kyllä paljon yksinkertaisemmin, ainakin Chromella ja Firefoxilla näppäinkomennolla ctrl+shift+v.

Ja hiirellä voi tehdä paljon, mutta mielestäni se on paljon hitaampaa. Hiiren rullaa en ole käyttänyt vuosikausiin, sillä meillä trackpadit ovat syrjäyttäneet hiiret kauan sitten.

Lähettänyt käyttäjä

Klikkasin oikean ikäni 70v ja lopussa ilmoitettiin, että ikäryhmässäni 45-55 vuotiaat olin parempi kuin ...

Testin tekijä ?????

Lähettänyt käyttäjä

Hei nimimerkki Vanhus,

Totta tosiaan, testin pitäisi verrata tulostasi ryhmään 65-75–vuotiaat. Pahoittelen, että niin ei käynyt.

Yritin itse tehdä testin syöttämällä iäkseni 70-vuotias, mutta minulle tulokset näkyivät oikein. Kyse voi kuitenkin olla teknisestä virheestä, joka paljastuu vain tietyllä selaimella. Tällöin virhe näkyy sinulle, mutta ei minulle.

Haluaismme tietysti korjata vian, joten jos voisit kertoa, mitä verkkoselainta (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, joku muu) sekä käyttöjärjestelmää (PC, mac, joku muu) käytit testiä tehdessä minulle antti.saarenpaa@yle.fi niin voisin tutkia, löydänkö ongelman.

Kiitos paljon ajastasi,
Antti, Yle

Kiitokset jälleen hyvistä kommenteista!
@Soilikki, kiitos myös hyvästä juttuideasta! Tietokone-suomi -sanasto olisi varmaan tarpeen monelle kokeneemmallekin käyttäjälle. Panemme tämän tekolistalle!
@Pekka Hakulinen, harmillista jos koet sivut sekaisiksi, pyrimme kuitenkin niputtamaan digitreeni-jutut niin kuvallisesti kuin linkityksillä toisiinsa. Juttujen sisällä on toki linkkejä myös muualle, lähinnä siksi, että tuntuisi hassulta tehdä samaa sisältöä uudestaan. Digitreenit 9:ssä oli myös ohjeeet Windows-puhelimen löytämiseen, mikäli käytössäsi on Nokian vanhempi, ei-älypuhelin, niin siitä ei jäljitys ominaisuutta löydy.
@it, tuntuu, että sinä et digitreenejä tarvitse! Nipotuksesi ovat asiallisia, jokaisen puhelinta kannattaa siivota yksilöllisesti. ja MMS-kuva on myös hyvä tapa asian toteuttamiseen.

@nagiko, kiitos vinkistä! Vinkki löytyy myös Muotoilujen poistosta kertovassa Digitreenit 2 -jutussamme.

-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Tuo sovellus kauppa kysymys on virheellinen ja harhaanjohtava. Miljardi latausta on saavuttanut vain muutama some platform aplikaatio... Parhaat pelit Esim Clash of Clans ja Pokemon Go pyörivät molemmat 100M luokassa. -> Pelillä miljardi latausta kuulostaa heti hoaxilta ja jos pystyt väärentämään latausmäärät pystyy myös tod näk väärentämään arviot ja sen certified developer tagin. -> älä misään nimessä koske

Kiitos Tuomo hyvästä kommentista. Kysymyksen tarkoitus oli herättää testaajaa tarkkailemaan sovelluskaupan ikoneita ja niiden merkityksiä. Mutta olet oikeassa: miljardi latausta voi jo herättää epäilyksiä, verkossa on syytä olla valpas.

-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä testi ja peruskäyttäjälle varmasti oikein. Suurin osa kommenteista on tosiaan käyttäjiltä, joille ei tälle testille ole varsinaista tarvetta.

Kohta 9 NOPEIN tapa meni kyllä metsään, sillä lyön vetoa, että puhelin auki, kuva + lähetä on vikkelämpi kuin Puhelin auki - parita nettiin - liitetiedosto postiin ja henkilölle.

@Kouluttaja, kiitos kommentista ja hyvästä arvosanasta :-)

Olet oikeassa, että testi on suunnattu ensisijassa digilaitteiden arkikäyttäjille, ei niinkään tehokäyttäjille. Tosin usein ammattilaisetkin käyttävät osin tehottomasti laitteitaan.
Kohta 9:stä sen verran, että tavoitteena on myös testaamisen ohella hieman kertoa eri mahdollisuuksista kuvan lähettämiseen. Toki tapoja on monia.
-Ville, tuottaja, Yle Oppiminen.

Lähettänyt käyttäjä

Mistä ihmeestä kysely päättelee vastaajan iän? Missään kohtaa ikää ei kysytty, mutta tuloksena oli "Ikäryhmässäsi 45-55-vuotiaat vastasit paremmin tai yhtä hyvin kuin: 100% 1852 vastanneesta". En ole lähelläkään tuota ikäryhmää..

Kysely sinänsä oli kyllä vähän liiankin helppo, jopa yli 70-vuotiaille vanhemmilleni.

Kyselyssä heti ensimmäiseksi kysytään vastaajan ikää. Jo ennen Aloita-napin painallusta. Ehkä se livahti ohitse ;-)

Harmi, että kysely oli liian helppo sinulle, ehkä teemme edistyneemmille hieman vaikeamman testin myöhemmin.

-Ville, tuottaja Yle Oppiminen