Hyppää pääsisältöön

Norja on maailman sähköautosupervalta

(22.11.2016) Norja on nopeaa tahtia toteuttamassa sähköautotavoitteen, jonka Suomen hallitus vastikään esitteli. Norjassa on jo nyt 95.000 sähköautoa, Suomessa 774.

Norjassa sähköautoilua on tuettu veroalennuksilla jo parikymmentä vuotta. Suhteellisen pienellä rahalla - 29 miljoonaa euroa vuodessa - on saatu ihmeitä aikaan. Sähköautojen lisäksi maassa on ladattavia hybridiautoja 30.000, Suomessa pari tuhatta. Kuusi prosenttia maailman sähköautokannasta on Norjassa.

Suomen hallituksen torstaina julkistamassa ilmasto- ja energiastrategiassa tähdätään noin 250.000 sähkö- ja 50.000 kaasuautoon.

”Norjan kansa, valtio ja yksityiset yhdessä, ovat maksaneet 585 miljoonaa euroa sähköautovallankumouksesta, ei siis ollenkaan niin paljon kuin kriitikot väittävät”, kertoo Transportekononomiska institutetin tutkija Lasse Fridström Spotlight-ohjelmassa.

Suurin muutos autokannassa tapahtui vuosina 2011-15. Silloin sähköautojen osuus kaikista henkilöautoista nousi 1,4 prosentista 17 prosenttiin.

”Suomen kannattaa noudattaa Norjan esimerkkiä, sillä Fortum ja muut suomalaiset sähköalan yhtiöt ovat jo isoja toimijoita täällä, joten Suomessakin olisi valtavasti kasvuvaraa”, sanoo puolestaan Norjan sähköautoyhdistyksen puheenjohtaja Christina Bu.

Norjassa biopolttoaineet nähdään vaihtoehtona vain raskaalle tieliikenteelle. Norjan valtion ympäristölaitos uskoo, että vuonna 2030 jopa 60-100 prosenttia kaikista myydyistä autoista Norjassa on täyssähköautoja. Suomen öljy- ja autoala laskee, että vastaava luku EU:ssa on vain kolme prosenttia.

”Ehkä me olemme enemmän teknologiaoptimisteja kuin te”, sanoo Tina Bru, kokoomuspuolue Höyren kansanedustaja.

Norjan parlamentissa on laaja yksimielisyys siitä, että valtion tulee taata se, että kuluttajalle on aina edullisempaa hankkia vähäpäästöinen hybridiauto tai täyssähköauto kuin perinteinen bensa- tai dieselauto.

Spotlightin elokuussa tekemässä haastattelussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner arveli, että ilmaston kannalta Suomessa pitäisi olla vähintään 400.000 sähköautoa vuonna 2030.

Yle FST tiistaina 22.11. klo 20
Spotlight: Kuka jarruttaa sähköautoa?
Toimittaja Stefan Brunow

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kaikkia uutisia ei kannata purematta niellä.
Jutussa sanotaan:
"Suurin muutos autokannassa tapahtui vuosina 2011-15. Silloin sähköautojen osuus kaikista henkilöautoista nousi 1,4 prosentista 17 prosenttiin." Täyttä Scheissea. :) hehe.
95000 sähköautoa on iso määrä, mutta vain paltiarallaa 3 prossaa koko autokannasta..

Lähettänyt käyttäjä

"Norjan parlamentissa on laaja yksimielisyys siitä, että valtion tulee taata se, että kuluttajalle on aina edullisempaa hankkia vähäpäästöinen hybridiauto tai täyssähköauto kuin perinteinen bensa- tai dieselauto."
----
Tässäpä tärkeimmät! Suomessa autot on verotettu niin kalliiksi, että keskiverto suomalainen voi vain uneksia uudesta autosta.

Itse ostin juuri 5-vuotiaan auton ja yleisin kommentti ole "sehän vasta sisäänajettu".... Euroopassa 5-vuotias auto lasketaan romutusikäiseksi.

Lähettänyt käyttäjä

Viiden vuoden romutusikä on ihan höpö höpöä...koko Euroopassa autojen keski-ikä on noin 10 vuotta, Suomessa 11 vuotta. Miksi muutenkaan täysin hyvät autot muka pitäisi romuttaa viiden vuoden iässä?

 • Tuusulalaista peltomaisemaa kevättalverlla 2017.

  Mahtisuvut junailevat etelän ja pohjoisen kunnissa

  Kuntavinkit toivat esiin mahtisukuja

  Suomessa toimii politiikan mahtisukuja, joiden yritystoimintaa yhteistyö kunnan ja muun julkisen vallan kanssa on siivittänyt. MOT jatkaa Hyvä Veli -verkostoja ja kaksoisrooleja käsittelevää sarjaansa. Ohjelman pohjana ovat kansalaisilta tulleet vinkit.

 • Yökuvaa Helsingistä.

  Saksalaiset valvontayritykset elokuvapiraattien jäljillä

  Verkkovalvojat tekevät elokuvayhtiöille markkina-analyysejä

  Useat valvontayritykset jäljittävät verkossa elokuvia lataavia ja jakavia tietokoneita. Ne etsivät koneiden IP-osoitteita, ja sitä kautta tietokoneiden omistajia. Yksi yrityksistä on saksalainen Tecxipio,joka samalla tekee markkinakartoituksia.