Hyppää pääsisältöön

Joulukalenteri tavoittelee uusia katsojia

Kreeta Salmisella, P-P Peteliuksella ja Vesa Vierikolla oli hauskaa Joulukalenterin kuvauksissa Tampereella. Ylen Lasten ja nuorten Johanna Smith ohjaa etualalla. Kreeta Salmisella, P-P Peteliuksella ja Vesa Vierikolla oli hauskaa Joulukalenterin kuvauksissa Tampereella. Ylen Lasten ja nuorten Johanna Smith ohjaa etualalla. Kuva: Yle joulukalenteri,joulukalenteri: jäätävä seikkailu,jäätävä seikkailu

Kaksi vuotta sitten nähty Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus oli nykyaikaisilla, stream-katselun huomioon ottavilla mittausmetodeilla ja puolella miljoonalla katsojallaan per jakso Ylen katsotuin Joulukalenteri. Uusitun Joulukalenterin strategia oli alusta asti saavuttaa yleisöjä, joita aikaisemmat Joulukalenterit eivät olleet tavoittaneet. Sitä varten panostettiin käsikirjoituksen huumoriin, roolitettiin koko kansan näyttelijöitä ja saatiin ohjelmalle erillinen iltalähetyspaikka vanhemmalle yleisölle.

Tänä vuonna nähtävä Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu kasvattaa panoksia entisestään: tarina on massiivisempi, mukana on yllättäviä juonenkäänteitä, fantasianomaista tunnelmaa ja erikoisefektejä, jotka kaikki kuitenkin palvelevat käsikirjoitusta ja riemastuttavia henkilöhahmoja. Myös jännityskerrointa on nostettu pienten lasten ohjelmasta koko perheen seikkailuksi. Esikuvana ovat toimineet Ruotsin ja Tanskan joulukalenterit, joita odottaa joka vuosi koko kansa.

Yle Lapset ja nuoret on Yleisradion suosituimpia sisällöntuottajia, tavoitamme suurimmasta kohderyhmästämme, suomalaisista 3-10- vuotiaista, pelkästään television kautta viikoittain noin 50 prosenttia. Toimituksen lippulaivana toimii tietenkin Pikku Kakkonen, joka on Yle Uutisten ohella Yleisradion tunnetuin brändi.

Pikku Kakkonen täyttää ensi tammikuun 11. päivä 40 vuotta ja sitä varten Lasten ja nuorten toimitus on valmistellut Pikku Kakkosen historiasta ja tekijöistä kertovan pitkän dokumenttielokuvan Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina, joka esitetään TV2:ssa syntymäpäivänä. Dokumentissa seurataan myös erilaisia suomalaisia, joiden elämään Pikku Kakkonen on tavalla tai toisella lähtemättömästi vaikuttanut.

Pikku Kakkosen mukana on kasvanut uusi lastenohjelmien yleisö – aikuiset, jotka toivovat lastensa jatkavan omaa katseluperinnettään. Vaikka ensisijainen tehtävämme on palvella suomalaisia lapsia, meidän pitää nykyään ottaa huomioon myös aikuisyleisömme. Sitä varten on suunniteltu uudenlaisia ohjelmia, joita vanhempien olisi mukava katsella lastensa kanssa: Joulukalenterin ohella esimerkkeinä vaikkapa Venla-voittaja Jari ja Kari, omaperäisellä kerronnalla ja musiikillaan vakuuttanut Yökyöpelit sekä nuorten toimituksen joulukuussa alkava piraattiseikkailu Heroes of the Baltic Sea.

Yle Lapset ja nuoret elää suurten globaalien ja yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Tarkoituksenamme on yhtä aikaa uusiutua ja kunnioittaa perinteitä. Tästä haastavasta tehtävästä kertovat muun muassa Iltasadun henkiin herättäminen klassisen tarinankerronnan keinoin ja Pikku Kakkosen uuden sovelluksen suunnitteleminen lapsille, jotka kehittyvät yhdessä nykyteknologian kanssa. Kaiken kaikkiaan tehtäviimme kuuluu edistää suomenkielistä lastenkulttuuria draaman, animaation, musiikin, makasiiniohjelmien, ajankohtaisohjelmien, tapahtumien, pelien ja leikin keinoin. eidän on pidettävä kiinni paitsi tiukoista budjettiraameista sekä korkeista journalistisista ja eettisistä arvoista, samaan aikaan antaa mielikuvituksen lentää rajoituksetta.

Meille on asetettu tavoitteet luoda kansainvälisen tason fiktiota, mutta toisaalta tarjota pienille lapsille uudistettuja, kotimaisia päivittäisohjelmia – alkaen kaikki se ohjelmisto, jota tarvitaan Pikku Kakkosen 12:ssa viikoittaisessa lähetyksessä ja vielä paljon enemmän. Ammattitaito ja motivaatio osastolla ovat huipussaan ja suhtaudumme optimistisesti tulevaisuuteen. Tiukasta talous- ja työvoimatilanteesta huolimatta osastollemme on luvattu tulevina vuosina enemmän resursseja – tämä onkin perusedellytys sille, että edellä mainitut sisällölliset ja määrälliset vaatimukset saadaan toteutettua.

Haluaisin itse kuitenkin ajatella tuotantojamme isommin kuin vain mitä meidän on velvollisuus tehdä. Amerikkalainen, Disneyn omistama elokuvayhtiö Pixar on tunnettu menestyksestään ainutlaatuisena tarinankertojana, joka tavoittaa kansainvälisesti sekä suuret lapsi- että aikuisyleisöt. Pixar lähtee aina hyvästä tarinasta ja kaikki muu seuraa perässä. En puhu toimituksemme kohdalla välttämättä kansainvälisen tason pitkien animaatioiden tekemisestä, mutta Yle Lapset ja nuoret pystyisi tavoittelemaan Pixaria vastaavaa sisällöllistä laatua pienemmillä resursseilla, vieläpä ilman painetta myydä oheistuotteita. Tähän on kaksi ensisijaista syytä – luotamme Pixarin tapaan tarinaan ja laitamme lapsen ja nuoren aina etusijalle ohjelmistoa suunnitellessamme. Ohjelmiamme eivät myöskään määrittele ulkoiset poliittiset, ideologiset tai kaupalliset vaatimukset.

Todellista potentiaaliamme ei ole siis vielä hyödynnetty. Se tapahtuu kyllä, jos meille annetaan mahdollisuus – päästää lapsi valloilleen.

Juuso Räsänen, tuottaja, Yle Lapset ja nuoret

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tuli ensimmäisen kerran katsottua Tonttu Toljanterin (2013) yksi kokonainen jakso. Näin vähän vanhemmalle Joulukalenterin seuraajalle uusissa on jotenkin liian jäykkä tunnelma ja väkinäistä huumoria, ei oikein luontevaa. Aikojen saatossa on tullut seurattua Histamiini Hevoset, The Joulukalenterit ja monet muut.. Parhaaksi omasta mielestä täytyy todeta Tonttu Toljanteri, jonka DVD täytyi hankkia uusien Joulukalenterien pettymysten vuoksi. Liiallinen digitalisaatiokaan ole hyväksi kaikessa, on muistettava myös perinteitä tekniikan ja maailman kehittyessä.

Lähettänyt käyttäjä

Onko Jäätävä Seikkailu katsottavissa Areenassa, jos sattuu missaamaan livekatselukerrat?

Lähettänyt käyttäjä

Toivotaan ettei PPP taas näytä persettään, lapset sentään katsoo tätä ohjelmaa.
Yleltä täysin vikaan mennyt valinta.
Tuhannet lapset eivät katso Joulukalenteria, koska vanhemmat eivät halua lasten
katsovan tuollaista härskiä miestä.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin ohjelmaa kolmevuotiaan kanssa ja olin aika järkyttynyt kun siinä kaksi isoa tonttua laittoi rusinoita korviinsa tulpiksi! Meillä on aina kielletty lapsia laittamasta mitään ylimääräistä korviin tai nenään. Näitä ylimääräisiä herneitä, helmiä, rusinoita, kiviä jne. tuon tuostakin poistetaan lääkärissä ja joskus ne aiheuttavat pitkänkin tulehduskierteen.

Lähettänyt käyttäjä

Lapset pelkäävät näyttääkö isotonttu (PPP) persettään.

Yletä erittäin heikko valinta.

Nyt jää tuhansilta Ylen joulukalenteri katsomatta.

Pakko näyttää lapsille MTV3 vaihtoehto.

Lähettänyt käyttäjä

Ei nyt ihan nappaa. En tykännyt toissa tai viime vuonnakaan.
Tämä joulukalenteri ei ole yhtään jouluinen, ja aivan liian pitkästyttävä. Näyttelijöissä olis kyllä ainesta, mutta muuten aivan surkea. Tonttu Toljanteri on ollut ihanan jouluinen, mutta nämä uudet ei ole joulua nähnytkään. Toivottavasti ensi vuonna olisi joku parempi. Nämä jaksot antaa lapsille tosi huonoa esimerkkiä, kun tungetaan rusinoita korviin yms. Tämä ei nyt vaan toimi.

Lähettänyt käyttäjä

Liian monimutkainen ja kummallinen juoni, kun sen sijaan pitäisi panostaa joulun tunnelmaan ja fiilikseen. Voisi ottaa nämä uudet joulukalenterit Toljanterista mallia, ei ole ideana keksiä niin erikoista juonta, ettei lapsi (tai aikuinenkaan) pysy perässä, ei tarvi olla fantasianomainen, vaan ihan perinteistä suomalaista joulun viettoa.

Lähettänyt käyttäjä

Mukulaa ei kiinnosta yhtään ja vanhemmat ihmettelevät kenelle tämä on tarkoitettu.
Näyttelijät ovat hyviä, mutta mielenkiinto tarinaan lopahtaa kahden jakson jälkeen.
Onnistuu olemaan kerralla, sekava, pitkästyttävä ja mitään sanomaton....

Lähettänyt käyttäjä

Olen 75-vuotias joulukalenterin innokas katselija. Minusta verkkaisesti etenevä seikkailu on jaettu hyvin jaksoihin. Roolityöt ovat herkullisia. Pirpana ja Väinökkinen ovat vastustamattomia. Jäätikkinen on tosi kavala nainen ja höpsähtelevät salaviisaat tonttuveljet ihan kivoja katseltavia. Kaikkea kommentoiva koira kruunaa pikkuiset oheisvitsit. Kuuseen ripustettavat mietelauseet ovat napakoita.
Olen siis täysin eri mieltä monen tässä kommentoineen kanssa.

  • Ohjaajan sana: Postilokero 347

    Pikku Kakkosen historiadokumentin ohjasi Alli Haapasalo

    Lapsena Pikku Kakkonen oli lempiohjelmani. Rakastin erityisesti Pelle Hermannia, niin kuin kymmenet tuhannet suomalaiset pikkulapset, jotka 80-luvulla katsoivat Pikku Kakkosta kanssani. Inhokkejakin oli: en millään olisi jaksanut katsoa musiikkiohjelmia, kuten Sormileikkejä tai Iltalaulua – janosin kertomuksia, olivat ne sitten fiktiota tai faktaa (kuten erilaisten tuotteiden valmistusprosessista kertova Näin syntyy -dokumenttisarja, yksi suursuosikeistani). Nyt katson kaikkia Pikku Kakkosen 80-luvun ohjelmia suurella lempeydellä: niissä on oman lapsuuden lämpö ja viattomuus, ja tuttu laulu tai tutun juontajan kasvot saavat nopeasti nostalgiseksi.

  • Pikku Kakkosen posti - piirroksia ja tarinoita vuodesta 1977

    3.1.2017 alkaen Pikku Kakkosen posti tiistai-iltaisin.

    Pikku Kakkosen postilokeroon 347 on lähetetty piirroksia ja tarinoita ihan Pikku Kakkosen ensimmäisistä lähetyksistä asti. 3.1.2017 alkaen Pikku Kakkosen posti palaa iltaohjelmaan ja se esitetään uusintana perjantaiaamuisin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua