Hyppää pääsisältöön

Digitreenit 11: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

Kansikuva akun säästäminen Digitreenit,digitreenit,Yle Oppiminen

Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään.

1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle

Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu. Helppo tapa säästää minkä tahansa laitteen akkua on säätää näyttö himmeämmäksi.

Iphone (iOS) - ja Android -puhelimissa kirkkauden saa himmeämmälle pikavalikolla, jonka saa hipaisemalla esiin. Android-puhelimella valikko tulee yleensä näkyviin hipaisemalla ylhäältä alaspäin ja iPhone (iOS) -laitteella alhaalta ylöspäin. Valikossa on myös muita hyödyllisiä toimintoja joihin kannattaa tutustua.

Kuvassa näytetään pikavalikko, jonka avulla voi säätää näytön kirkkautta Digitreenit,digitreenit,Yle Oppiminen

2. Ota käyttöön virransäästötila

Virransäästötilassa puhelin vähentää sähköpostien hakua, sovellusten päivitystä ja automaattisia latauksia. Puhelimen ja verkon käyttöön virransäästötila ei paljon vaikuta, voi olla, että osa videoista tai animaatioista ei toimi. Voit kuitenkin muilta osin käyttää puhelinta normaalisti. Virransäästötilan saat päälle:

 • iPhone (iOS): Asetukset - Akku - Alhaisen virran tila.
 • Android-puhelin: Asetukset - Virranhallinta. Virransäästön saa päälle myös samasta pikavalikosta josta säädetään näytön kirkkautta.

3. Ota langaton verkko (Wi-Fi) pois päältä

Wi-Fin ollessa päällä on kännykkä jatkuvassa valmiustilassa joko haistelemassa mahdollisia verkkoja tai ylläpitämässä yhteyttä verkkoon. Tämä syö koko ajan akkua. Ota siis Wi-Fi pois päältä silloin kun et verkkoyhteyttä tarvitse.
Myös bluetooth-yhteys kannattaa katkaista jos se on sinulla ollut käytössä.

 • iPhone (iOS): Asetukset - Wi-Fi tai Bluetooth.
 • Android-puhelin: Asetukset - Wi-Fi tai Bluetooth.

Voit laittaa puhelimen myös lentokonetilaan, jolloin se ei lähetä tai vastaanota mitään signaaleja. Lentokonetilassa puhelimella ei voi edes soittaa. Sovelluksia kuten pelejä ja vaikka herätyskelloa voit kuitenkin käyttää.

Lentokonetila pidentää akun kestoa, mutta rajoittaa merkittävästi puhelimen käyttöä. Esim. herätyskello toimii, joten yöksi sen voi laittaa päälle.

4. Käytä nettiä harkiten

Jos akku uhkaa loppua, kannattaa olla tarkkana miten nettiä käyttää. Videota, animaatiota ja ääntä käyttävät sivut ja sovellukset kuluttavat akkua eniten. Toisin sanoen, jos akku on vähissä ei kannata katsoa videoita YouTubesta, pelata Candy Crushiä tai käyttää Snapchatiä.

5. Säilytä laite huoneenlämmössä

Puhelimen säilyttäminen hyvin kylmässä tai lämpimässä paikassa lisää myös akun kulutusta. Tätä on tosin Suomen talvessa vaikea välttää, kun laitteen kanssa on pakko liikkua ulkona. Akun loppumisen uhatessa voi yrittää välttää puhelimen käyttöä ulkona. Puhelinta kannattaa muutenkin säilyttää mielummin takin povitaskussa kuin repussa.

6. Ota sijaintipalvelut pois päältä

Monet puhelimen perusohjelmat (sää, kamera, kartat) käyttävät hyväkseen puhelimen sijaintipalveluja. Lisäksi monet puhelimeen lataamasi sovellukset käyttävät sijaintitietoa hyväkseen, jos olet antanut sovellukselle tähän luvan. Tällöin puhelin määrittää koko ajan sijaintiasi ja se kuluttaa akkua. Jos akku on vähissä, ota sijaintipalvelut pois päältä:

 • iPhone (iOS): Asetukset - Tietosuoja - Sijaintipalvelut
 • Android: Asetukset - Sijainti - Pois

Lataa niin kuin haluat

Puhelimen lataamiseen liittyy monenlaisia ohjeita ja uskomuksia.

- Normaalissa käytössä, jossa puhelimen käyttöikä on 2-3 vuotta, ei lataustavalla ole merkitystä puhelimen akun keston kannalta, kertoo tuotepäällikkö Andreas Bergqvist Samsung Nordicilta.

Uudempien älypuhelinten litium-akut ovat niin kestäviä ja tehokkaita, että lataustapa ei vaikuta akun kestoon. Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista. Tee siis niin kuin sinulle on helpointa.

Bergqvistin mukaan akun latautuminen myös pysähtyy kun akku on täynnä. Toisin sanoen ladatun puhelimen pitäminen kiinni laturissa pitkiäkin aikoja ei aiheuta puhelimelle mitään haittaa.

Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista.

Mikään tässä kerrotuista keinoista ei yksinään merkittävästi paranna akun kestoa. Parasta onkin, jos otat kaikki keinot käyttöön! Tai ainakin ne keinot, jotka eivät liikaa häiritse laitteen käyttöä. Ja jos mahdollista, kannattaa kuljettaa laturia mukana ja aina tilanteen niin salliessa laittaa laite lataukseen. Lyhytkin aika voi riittää, uudet akut latautuvat nopeasti.

Todelliset tehokäyttäjät voivat ostaa laitteeseensa vara-akun. Ne ovatkin erityisesti aktiivisten mobiilipelaajien suosiossa.

Julkaisemme uusia digitreenejä viikoittain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Kommentit

Hyvä huomio! Windows-puhelimissa useimmat toiminnot löytyvät samoista valikoista kuin artikkelissa mainitut esimerkit. Poikkeuksena ehkä näytön kirkkauden säätö, joka löytyy: Asetukset > näyttö > kirkkausprofiili. Kiitos vielä palautteesta ja hyvää viikonloppua! Sari / Yle Oppiminen

 • Digitreenit 15: Ota emojit käyttöön

  Emojit saa käyttöön valitsemalla oikean näppäimistön.

  Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

 • Viisi vinkkiä vanhempainiltaan

  Taas vääränä päivänä! Vanhempainilta herättää tunteita

  Tänään vietetään Maailman suurinta vanhempainiltaa. Sen tavoitteena on innostaa kaikki Suomen vanhemmat mukaan koulumaailman muutokseen. Kotiväen kannattaa pysyä muutoksessa mukana. Kumoamme viisi tekosyytä olla osallistumatta.

 • Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

  Tutkimusten mukaan myös emojeilla on oma "kielioppinsa."

  Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein? Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Digitreenit

 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja

  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  Ladattuja karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä.

  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

 • Digitreenit 11: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

  Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään

  Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään. 1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu.

 • Digitreenit 9: Näin jäljität kadonneen laitteesi

  Kadonneen puhelimen voi paikantaa.

  Jäikö puhelin työpaikalle vai putosiko se kenties bussiin? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen laitteen käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Laitteen voi myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.

 • Digitreenit 7: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

  Verkkovierailumaksut voivat yllättää puhelimenkäyttäjän

  Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Digitreenit 8: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

  Incognito-tilassa voit selata verkkoa yksityisesti

  Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.

 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit 4: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

  Kuvakaappaus on kätevä tapa tallettaa tietoa

  Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet. Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus.

 • Digitreenit 3: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

  Sähköpostin eri osoitekentät toimivat eri tavalla

  Tavallisimmat sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.

 • Digitreenit: Mitä sinä haluaisit oppia?

  Lähetä meille toive, minkä digitaidon haluat oppia.

  Lähetä meille toive arkipäivän digitaidosta, jonka haluat oppia! Miten suurennetaan tietokoneella näkyvää tekstiä? Miten löydän vapaasti käytettäviä kuvia verkosta? Kuinka käytän karttoja ilman verkkoyhteyttä? Etsimme sinulle ratkaisun ja jaamme sen sivuillamme kaikkien hyödynnettäväksi. Voit myös opettaa meille jonkun hyödylliseksi kokemasi digitaidon. Panemme hyvän kiertämään.