Hyppää pääsisältöön

"Sinuun ei kohdistu uhkaa, mikäli luovut ammatistasi"

”On kuin minua vaadittaisiin vaihtamaan koko identiteettini, ajatukseni, tunteeni, koko persoonani. Ei muusikoksi muututa yhdessä yössä, olen elänyt tätä elämää lapsuudestani saakka. Olen kasvanut musiikin ympäröimänä.” Muusikon ammatista luopumista alttoviulisti Samer Saadilta vaatii Suomen maahanmuuttovirasto.

Kielteisessä turvapaikkapäätöksessään Maahanmuuttovirasto uskoo Samer Saadin kokeneen kotimaassaan vainoa, fyysistä väkivaltaa ja hengenvaaraa. Paluu Bagdadiin olisi Migrin mukaan kuitenkin mahdollista, jos Irakin kansallisessa sinfoniaorkesterissa soittanut muusikko vaihtaisi ammattia.

”En voi luopua musiikista!” Samer Saad parahtaa: ”Ei elämässäni ole mitään muuta. Se on kuin minua vaadittaisiin tappamaan itseni.”

Muusikkous - osa identitettiä?

Maahanmuuttoviraston mukaan muusikkous ei ole ominaispiirre, joka on olennainen ihmisen identiteetille ja omalletunnolle tai ihmisoikeuksien toteutumiselle. Samer Saadia seuratessa väite alkaa tuntua absurdilta.

Ennen haastattelua ja haastattelun tauoilla muusikko hyräilee koko ajan. Arabivibratosta huolimatta hyräilyn tunnistaa helposti Jari Sillanpään kappaleeksi Kaduilla tuulee.

Rautaharkon vastaanottokeskuksessa ei kesällä ollut mahdollisuutta harjoitteluun. Joka ilta Samer käveli viulukotelonsa kanssa Pyhäjärven rantaan soittamaan. Hämäläinen järvimaisema otti hiljaisena vastaan irakilaisen muusikon sävelet ja koti-ikävän. Rannassa Samer sai itkeä rauhassa Irakiin jäänyttä perhettään, vaimoa ja kahta pientä lasta.


Irakilainen muusikko Samer Saad kävelee Pyhäjärven rannallaIrakilainen muusikko Samer Saad kävelee Pyhäjärven rannalla
Kuva: Erik Vierkens/Yle
samer saad

Irakin vainotut muusikot

Irakissa muusikon ammatti on vahva mielipiteen ilmaus. Musiikkia ja varsinkaan länsimaista taidemusiikkia, johon Samer Saad on erikoistunut, ei maassa arvosteta. Muusikon ammatti on halveksittu. Samer ei uskalla kertoa yksityiskohtia siitä, millaista vainoa häneen kohdistui Irakissa, koska osa perheestä on yhä siellä. Samer pelkää, että vainoajat käyvät hänen sukunsa kimppuun, jos hän puhuu liikaa. Tapahtumat ovat Maahanmuuttoviraston tiedossa ja virasto on päätöksessään todennut ne tosiasioiksi. Samer Saad oli kotimaassaan hengenvaarassa.

Samer kertoo, että asenteet muusikkoja kohtaan alkoivat kiristyä entisestään neljä vuotta sitten ja siitä lähtien tilanne on pahentunut. Suurin osa Samerin kollegoista ja opettajista on paennut maasta. Netistä löytyy irakilaisten muusikkojen ketomuksia siitä, miten ammattisoittajia maassa kohdellaan. Muusikkoja on uhkailtu, pahoinpidelty ja kidutettu. Väkivallan teot kohdistetaan usein juuri soittamisessa tärkeisiin käsiin. Instrumentteja on poltettu ja rikottu. Sinfoniaorkesterilla ei ole pitkiin aikoihin ollut vakituista harjoittelu- tai konserttisalia. Soittopaikka vaihtuu joka kerran, osittain turvallisuussyistä. Turvattomuudesta, häirinnästä ja soittajakadosta huolimatta Irakin sinfoniaorkesteri on jatkanut toimintaansa, ainakin epäsäännöllisesti. Samer Saadin oli kuitenkin pakko jättää alttoviulistin paikkansa:

”Kun hyökkäykset kohdistuvat minuun henkilökohtaisesti, en voinut enää jatkaa. Minulla on perhe, jonka vuoksi haluan pysyä hengissä.”


Irakilainen muusikko Samer Saad Pyhäjärven rannallaIrakilainen muusikko Samer Saad Pyhäjärven rannalla
Kuva: Erik Vierkens/Yle
samer saad

Menneisyyttä ei voi pyyhkiä pois

Välillä Samer kiihtyy. Arabiankielinen puhe käy nopeammaksi ja katse muuttuu entistäkin intensiivisemmäksi. Silmissä näkyy turhautumista ja kiukkuakin.

”Tiedän, että Suomessa arvostetaan musiikkia ja muusikoita. Olen käynyt täällä sinfoniaorkesterin konsertissa ja näin, että sali oli loppuun myyty. Tiedän myös, että suomalainen musiikkikoulutus on korkeatasoista. Miksi minun työtäni muusikkona ei arvosteta, vaan sanotaan, että voin vaihtaa ammattia? En voi ymmärtää sitä. Sitä paitsi ammatin vaihtaminen Irakissa on todella vaikeaa. Minulla on muusikon koulutus ja minun oletetaan tekevän koulutukseni mukaista työtä. Hallitus ei hyväksy ammatin vaihtamista.”

Samer Saad toimi yli 10 vuotta Irakin kansallisen sinfoniaorkesterin alttoviulistina ja Bagdadin yliopiston taideinstituutin lansimäisen musiikin osaston johdossa. Hän sanoo, ettei voi ammattiaan vaihtamalla pyyhkiä menneisyyttään pois, sillä ura on kirjoissa, kansissa ja Youtubessa.

”En olisi koskaan turvassa Irakissa”, Samer huokaisee ja jatkaa: ”Ette kai te kuvittele, että sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat kerran päättäneet teloittaa sinut, voisi käydä minkäänlaisia neuvotteluja!”


Irakilainen muusikko Samer Saad Pyhäjärven rannallaIrakilainen muusikko Samer Saad Pyhäjärven rannalla
Kuva: Erik Vierkens/Yle
samer saad

Arveluttava suku

Samer Saad tulee pitkän linjan taiteilijasuvusta. Hänen isänsä on myös muusikko ja soittaa perinteistä Irakilaista oud-luuttua. Hänen setänsä oli kirjailija ja näyttelijä, joka teloitettiin ideologiansa vuoksi Saddam Husseinin aikana. Samerin isoisä oli journalisti.

Taiteilijuus ei ole ainoa syy Samer Saadiin kohdistuneisiin vainoon ja väkivaltaisuuksiin. Samerin suku on muullakin tapaa Irakilaisittain arveluttava. Perhe on aatesuunnaltaan vasemmistolainen (kommunistinen). Vasemmistolaisuus tulkitaan Irakissa auttamattomasti ateismiksi.

Samer Saad kokee, että maahanmuuttovirasto vaatii häneltä nyt samaa kuin terroristit Irakissa: ”Taiteilijuus liittyy sukuni aatteisiin ja ideologiaan. Kun muusikolle sanotaan, että voit vaihtaa ammattiasi, se on sama kuin sanoisi, että voit vaihtaa poliittisia mielipiteitäsi tai uskonnollista vakaumustasi. Ei sellaista voi vaatia. Se ei ole humaania.”

"Sydäntä viiltää!"

Suomessa Samer on päässyt harjoittamaan ammattiaan Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin Tason kanssa. Lisäksi hän on esiintynyt useissa konserteissa suomalaisten artistien vieraana.

Musiikki on auttanut myös suomen kielen opiskelussa. Opettelemalla suomalaisia lauluja ja kääntämällä niitä arabiaksi oppii hyvin uusia sanoja ja muusikon tarkka sävelkorva auttaa ääntämisen oppimisessa. Kun ulkona on huono ilma, Samer tokaisee: ”Kaduilla tuulee”, kun taivaalta sataa lunta tulee “lumivalkeaa”.

Laulun sanoja voi myös soveltaa. Samer Saad virnistää ja siteeraa samaan hengenvetoon sekä Petri Laaksosta, että Jari Sillanpäätä: ”Maahanmuuttovirasto tunteet tappamalla rikki repii sydämen. Sydäntä viiltää!”


Irakilainen muusikko Samer Saad Pyhäjärven rannallaIrakilainen muusikko Samer Saad Pyhäjärven rannalla
Kuva: Erik Vierkens/Yle
samer saad

Pahempaa kuin kuolema

Raskaasta elämäntilanteesta huolimatta Samer Saad jaksaa nauraa ja hymyillä. Ainakin ajoittain. Samer haaveilee kodista hiljaisessa ja rauhallisessa paikassa. Paikasta, jossa saisi harjoitella rauhassa ja jossa hän voisi opettaa musiikkia myös lapsilleen.

Tulevaisuudesta puhuttaessa miehen katse muuttuu ahdistuneeksi: ”Kielteisen turvapaikkapäätöksen myötä voin arvata millainen tulevaisuus minua odottaa. Se tulevaisuus on musta.” Samer jatkaa: ”Pelkään kuolemaa. Irakiin en voi palata. Suomessa olen saanut mahdollisuuden soittaa uskomattomien muusikkojen kanssa, olen päässyt orkesteriin ja olen saanut todella upeita ystäviä. Se, että joutuisin jättämään tämän kaiken, tuntuu melkein pahemmalta kuin kuolema. Silloin olisin kuollut sisältä.”

Tällä hetkellä Samer Saad odottaa hallinto-oikeuden päätöstä kielteisestä turvapaikkahakemuksesta tehtyyn valitukseen.

Artikkelia varten on haastateltu sähköpostitse Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajaa Esko Repoa. Samer Saadin tulkkina toimi Ahmed Al-Raheem.

16.12.2016 klo 13:27 Artikkeliin lisätty linkki Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman audioon, jossa asiaa käsitellään.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Mitä enemmän Migrin älynväläyksiä kuulee, sitä vahvemmin alkaa epäillä kyseessä olevan joko pelkkä trollitehdas tai joku ymmärrykseltään vajavaisten turvatyöpaikka. Sanovatko he vainotuille toimittajille, kirjailijoille ja esim. ihmisoikeusaktivisteillekin, että vaihtakaa vain ammattia niin voitte palata kotiin?

Todellisuudentaju on nyt Maahanmuuttovirastossa todella hukassa. Ketään ei koskaan voisi esim. tuomita mistään rikoksesta, jos ihmisten teot oikeasti olisivat tekijöistään irrallisia heidän esittämällään temporaalisella tavalla.

Sitä paitsi mitä he itse asiassa sanovat Samer Saadille kohtalotovereineen on, että olkaapas nyt kiltisti ja lakatkaa vain ärsyttämästä niitä kiduttajia ja murhaajia niin eivät he sitten teille enää mitään tee. Sillä tavalla meillä Suomessa on poistettu työpaikka- ja koulukiusaaminenkin. Että kun vain kaikki parhaamme mukaan mielistelemme niitä joilla on valta ja voima meitä mielivaltaisesti uhkailla ja vahingoittaa, niin kaikilla on kivaa.

Lähettänyt käyttäjä

Voisiko Esko Revon sähköpostin saada artikkelin perään luettavaksi? Onko hän todellakin sanonut, että Samerin täytyy vaihtaa AMMATTIA, vai onko kyse ollut työpaikkan vaihdosta? Ymmärsin jutusta, että häntä vainotaan nimenomaan kuulumisesta Irakin kansalliseen sinfoniaorkesteriin, eikä suinkaan siksi, että hän on muusikko, kuten toimittaja antaa ymmärtää.

Todennäköisesti hän voisi muualla soittaa turvallisesti, eikä hänen tarvitsisi vaihtaa ammattia. Jos Maahanmuuttovirasto kertoo otsikon tapaan asiasta, uskoisin sen olevan virhe. Onko nyt tarkistettu alkuperäinen hylkäyspäätös ja sen käännös? Olisiko mahdollista, että tulkki on tehnyt väärän käännöksen ja Samer ymmärtää asian väärin?

Samalla toivoisin toimittajan korjaavan artikkelin suomen kielen virheet. YLE:n tulisi olla suomen kielessä esimerkkinä.

Maahanmuuttovirasto ei voi kommentoida kenenkään yksittäisen turvapaikanhakijan tilannetta. Käymäni sähköpostikirjeenvaihto koski siis tällaisia tilanteita yleensä. Siis sellaisia tilanteita, joissa taiteilija miltä tahansa alalta on ammattinsa vuoksi uhattuna kotimaassaan. Maahanmuuttoviraston vastaus oli, että muusikkous tai taiteilijuus ei ole "identiteetin tai omantunnon kannalta keskeinen ominaisuus, josta henkilö ei voisi luopua."
Ja kyllä, olen tehnyt pohjatyöni huolella ja tarkistanut kaiken, mitä tarkistettavissa on.

Lähettänyt käyttäjä

Olen aina ollet sitä mieltä, että asioista tulee kuskustella asiallisesti, mutta nyt.... kun sivistynyt argumentointi ei vain enää riitä.

Mitä halvatun taulapäitä Suomen päätöksentekoelimissä istuu? Millainen puukorva edes ehdottaa vakavasti muusikolle, että älä soita? Mistä lähtien ihmisen pitäisi kieltää itsessään niinkin olennainen seikka kuin luovuus, musikaalisuus? Ei oikea muusikko voi olla soittamatta, hänen on soitettava. Se on luovuuden autuus ja kirous.

Mitä kuullaan seuraavaksi? Lakkaa olemasta kirjailija, lakkaa olemasta näyttelijä, lakkaa olemasta käsityöläinen, lakkaa olemasta tanssija, taidemaalari, 3D-mallintaja.....? Lakkaa olemasta kaikkea sitä mitä olet ja mene kotiisi ryömimään sortajiesi edessä. Ole mitä tahansa, kunhan vain häivyt näiltä rannoilta, koska me emme siedä ketään, emmekä mitään, koska me olemme niin täynnä itseämme ja erinomaisuuttamme.

Kyllä, minä raivoan. Tämä maa alkaa jo olla Suomen irvikuva.

Mitäpä, jos Maahanmuuttoviraston ja Suomen valtion päättäjät lakkaisivat olemasta pelkureita ja idiootteja!

Lähettänyt käyttäjä

Muusikon tarina vaikuttaa surulliselta. Suomen pitäisi ottaa vastaan nimenomaan niitä, joita vainotaan ateismin takia. Onkin hienoa että mahdolliset epäkohdat Migrin päätöksissä nostetaan esiin. Samaan aikaan ihmettelen miksi YLE ei nosta esiin niitä Migrin virheitä, joiden seurauksena Suomesta on saanut turvapaikan esimerkiksi wahhabistimuslimi, joka on julkisesti esittänyt kuolemantuomion oikeutusta homoille televisiossa?

Voisiko Suomi valita oman roolinsa tarjomalla turvapaikan vain pakolaisleireiltä valituille yksinäisille naisille joilla ei ole sukua suomessa ja lapsille sekä ateisteille. Silloin autettaisiin eniten kärsiviä ja saataisiin Suomeen uusia kansalaisia, jotka haluavat integroitua. Pakolaispolitiikka saisi kansan luottamuksen.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi muusikkoja vainotaan? Onko Irak siis tosiaan niin ääri-islamilainen jo kauttaaltaan, ettei minkäänlaista musiikkia hyväksytä? Yleensähän kai vain laulaminen on ollut kiellettyä konservatiivisissa islamilaisissa tulkinnoissa, ainakin suomalaisten muslimien olen näin kuullut kertovan. Tosin liekö sitten kaikki länsimainenkin musiikki nykyisin haram.
Mutta toisaalta ns. suvaitsevaisethan, kulttuuri- ja arvorelativisteja kun ovat, ovat vakuuttaneet meille, että islam kunnioittaa ihmisoikeuksia, joten pitää kai myös yrittää ymmärtää islamilaista suhtautumista musiikkiin, eikä asettaa länsimaista näkemystä automaattisesti paremmaksi. Ja eikö se olisi jo islamofobiaa, ehkä jopa rasismiakin - jos ei edes yritetä ymmärtää? Suomalaiset muslimit osaavat varmasti selittää asian ja syyt tuohon kieltoonkin.

Siltikin, niin mielestäni ihmisten on vaihdettava ammattia, jos siten voi elää rauhassa omassa kotimaassaan. On kuitenkin aika pieni hinta elämästä omassa maassa - ja joutuvathan monet suomalaisetkin vaihtamaan ammattia elämänsä aikana. Soittaahan voi myös vapaa-aikana, ei sitä ammatikseen tarvitse tehdä. Toki jos tämä mies saa työ- tai koulutuspaikan Suomesta musiikin alalta, niin sittenhän hän voi jäädä tänne.

Lähettänyt käyttäjä

Maahanmuuttoa kolmannesta maailmasta ajaa väestöräjähdys. Esimerkiksi Irakissa syntyy 3500 lasta joka päivä ja sen väestö enemmän kuin kolminkertaistuu vuosien 2000 ja 2050 välillä. Afrikan väestö enemmän kuin tuplaantuu yli kahteen miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Potentiaalisia tulijoita on siis moninkertainen määrä suomalaisiin tai eurooppalaisiin verrattuna. Muslimit eivät ole integroituneet Ruotsissa, Englannissa, Ranskassa tai missään muuallakaan. Maahanmuutto, erityisesti muslimien maahanmuutto on yksi suurimmista uhista Suomen ja Euroopan olemassaololle tällä vuosisadalla. Tällaisten Human interest storyjen tarkoitus on luoda positiivinen kuva koko ilmöstä kertomalla sympaattisia tarinoita yksittäisistä maahanmuuttajista. Kyse on nähdäkseni propagandasta, jossa merkittävät yhteiskunnalliset ilmiöt piilotetaan hymyilevien yksilöiden taakse. Miksi YLE ei halua käsittää mistä maahanmuutto todella johtuu?

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä Irakin filharmonikot siellä parhaillaankin soittelee. Alla pari mielenkiintoista linkkiä.

http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21651274-music-balm-city-war-melody-life-and-death

http://edition.cnn.com/2015/12/28/middleeast/iraq-musician-karim-wasfi/

Lähettänyt käyttäjä

Ihan kummallisia ja suorastaan julmia nämä Migrin mielipiteet. Tällaisia kansalaisia suomi suorastaan tarvitsee! Tuottavat taidetta ja jakavat sitä jälkipolville ja soveltavat suomen kieltä uuteen uskoon. Hienoa! Koko perheelle vaan turvapaikka! Hakijan kertomuksesta päätellen on jo koettu yhtä sun toista vainoa suvussa ennenkin. Miten sitten kuvitellaan että se yhtäkkiä loppuisi vaikka vaihtaisikin ammattia - soittaminen ja ideologia on silti veressä. Käsittääkseni Irakin tilanne on edelleen hyvin epävarma, joten voisiko Suomi lopettaa tämän julman käännytystavan ainakin perheellisten ja aatteensa ja ideologianansa vuoksi vainottujen kohdalla. Tällä tavoin lähetämme taas yhden hyvän kansalaisen kiertämään maailmaa ja soittamaan suruunsa. En usko että hän haluaa Irakiin palata.

Lähettänyt käyttäjä

Suuri kiitos toimittajille ja haastateltaville tästä artikkelista ja Kultakuume-ohjelmasta! "Poliittinen paine" mainittiin useaan kertaan, ja tämä asia on hyvin vakava sekä yksilön oikeuden että yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta. Jokaisen - kansalaisen, virkamiehen, poliitikon tulee muistaa, mistä ihmisyydessä on kyse. Tulee ymmärtää perustuslaki. Täytyy ymmärtää ihmisoikeuksien julistus. Lain henki, ei kirjain. Lainsäädäntömme pohjautuu heikommassa asemassa olevan puolustamiseen, ja koko tämä perusta on nyt uhattuna väkivallalla uhkaajien ja kiusaamistekniikoita käyttävien henkilöiden ja yhteisöjen toimesta.

Lähettänyt käyttäjä

Migristä on aina tullut mitä omituisimpia päätöksiä.
Tämä koko ajatustapa on mitä omituisin. Ei näin voi ajatella. Tyyliin : jos luovut toisinajattelijan statuksesta sinua ei vainota. Ei se niin mene. Hirmuvaltiaat eivät lakkaa vainoamasta jos katuu ja kääntyy. Eikä myöskään ole oikein antaa heidän päättää siitä mitä me saamme täällä maan päällä tehdä, sanoa tai ajatella. Tuo migrin ajattelutapa on tyrannille periksi antamista. Minä ainakaan en ole siihen valmis. Ja en halua että minun maani toimii noin. Typerää ja häpeallistä. Kuka tästä linjasta on ihan henkilökohtaisesti vastuussa? Se henkilö pois migristä -- potkut! Ja jos tämä on taas joku eläköitynyt entinen tuomari niin stop tykkänään tälle virkamiesten painostukselle ja mahdollisesti syytteet siitä!

Lähettänyt käyttäjä

http://whistleblower.blogimaa.info/Everyday-misogynies-b3/Esko-Repo-olet-sovinisti-b3-p6.htm
pari valittua sanaa migrin ylijohtajan perusteluista!

Lähettänyt käyttäjä

Onko migri siis oikeasti sitä mieltä, että kyseisen henkilön on luovuttava perustuslain 18 § suojaamasta oikeudesta valita ammattinsa? Mikään valtion virasto ei voisi vaatia vastaavaa suomalaiselta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tätä henkilöä syrjitään hänen alkuperänsä perusteella.Tämä on niin monella tapaa absurdia, että asiaa on vaikea uskoa todeksi. Yhtä lailla voisi vaatia toimittajaa luopumaan sananvapaudestaan.

Lähettänyt käyttäjä

"Onko migri siis oikeasti sitä mieltä, että kyseisen henkilön on luovuttava perustuslain 18 § suojaamasta oikeudesta valita ammattinsa? Mikään valtion virasto ei voisi vaatia vastaavaa suomalaiselta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tätä henkilöä syrjitään hänen alkuperänsä perusteella.Tämä on niin monella tapaa absurdia, että asiaa on vaikea uskoa todeksi."

Perustuslain 18 § takaa kansalaisille oikeuden toimeentulon hankimiseen haluamallaan laillisella työllä, ammatilla tai elinkeinolla ilman, että kukaan muu saa sitä estää silloin kun tätä työtä tehdään. Mutta perustuslaki ei takaa sitä, että ihminen työllistyisi omaan ammattiinsa. Aika moni joutuu vaihtamaan ammattia erinäisistä syistä elämänsä aikana. Ottamatta kantaa irakilaisen tapaukseen, otan kantaa vain edellä olleeseen kommenttiin ja siis siihen, että valtion viranomaiset kyllä Suomessa vaativat jatkuvasti myös tuhansia Suomen kansalaisia vaihtamaan ammattia. Ammatinsuoja kun ei ole ainakaan suomalaisessa lainsäädännössä ikuinen. Suomessa työttömän ammattisuoja kestää 3 kuukautta työttömyyden alkamisesta, minkä aikana henkilö on oikeutettu hakemaan vain oman alansa töitä, jos niin haluaa. Jos ei siihen mennessä ole työllistynyt, valtio saa vaatia vaihtamaan ammattia.

Lähettänyt käyttäjä

Lisään vielä, että olen sympaattinen kyllä kaikkia muusikoita kohtaan, joille musiikki on elämäntapa ja muitakin ihmisiä kohtaan, joka kokevat kutsumuksekseen tehdä jotain tiettyä työtä. Irakin sinfoniaorkesteri oli taloudellisissa ongelmissa jo ennen Bagdadin pommituksiakin, eikä kyennyt maksamaan soittajille juuri palkkaa. Mutta orkesterille oli valtava menetys, kun Irakiin hyökännyt liittouma pommitti sen konserttitalon käyttökelvottomaksi vuonna 2003. Sen jälkeen orkesteri on soittanut ilmeisesti milloin missäkin, mutta sillä ei ole enää ollut varsinaista kotipaikkaa. Ilman isoa kotihallia on hankala kerätä isoja määriä yleisöjä ja merkittäviä pääsylipputuloja. Orkesterin nykyistä tasoa en tunne, mutta hankalaa orkesterin luulisi olevan kehittyä, jos ei edes vakituista harjoituspaikkaa ole, jos orkesterilla oletettavasti edelleenkään ei ole kauheasti varoja palkkojen maksuun, ja jos soittajista monet pyrkivät muualle.

Lähettänyt käyttäjä

Hyviä näkemyksiä. Perustuslain 18 § rajoittaa toki moni käytännön seikka, eikä subjektiivista oikeutta työllistya haluamalleen alalle ole olemassa. Elinkeinoa ei voi rajoittamattomasti harjoittaa, jos se on luvanvarainen. Vapautta solmia työsopimus rajoittavat työpaikkojen saatavuus ynnä muut seikat. Henkilökohtaisella tasolla rajoituksia tuo yksittäisen henkilön kyky myydä osaamistaan, eli perustuslain 18 § ei sinänsä ole minkäänlainen takuu. Jokainen kantaa riskin siitä, mikäli kouluttautuu alalle jolla ei ole työpaikkoja.

Nyt kyse on nähdäkseni siitä, että vapautta harjoittaa elinkeinoa rajoitetaan perusteetta (perusoikeuksien rajoitusedellytykset ovat melko tiukat). Migri päättää, että henkilö voi yksinkertaisesti vaihtaa ammattia, eikä tämä perustu mihinkään reaaliseen syyhyn (johon mainitut sekä ylläolevat rajoitukset perustuvat). Se perustuu vain siihen logiikkaan, että tällä määritelyllä migri voi heivata henkilön toiseen maahan. Pitäisin tätä perusoikeuksien vastaisena toimintana.

Lähettänyt käyttäjä

Verovaroin loisivien intersektionaalisti-feministien itkutarinoita siitä miten Suomen pitäisi toimia maailman sosiaalitoimistona näille erilaisille "sorretuille käsityöläisille taiteilijoille".

Ehdota hänelle siirtymistä kaarnalaivojen tekemiseen. Kuulemma hyvä bisnes.

Lähettänyt käyttäjä

"Nyt kyse on nähdäkseni siitä, että vapautta harjoittaa elinkeinoa rajoitetaan perusteetta (perusoikeuksien rajoitusedellytykset ovat melko tiukat). Migri päättää, että henkilö voi yksinkertaisesti vaihtaa ammattia, eikä tämä perustu mihinkään reaaliseen syyhyn (johon mainitut sekä ylläolevat rajoitukset perustuvat). Se perustuu vain siihen logiikkaan, että tällä määritelyllä migri voi heivata henkilön toiseen maahan. Pitäisin tätä perusoikeuksien vastaisena toimintana."

Hevonpaskaa.

Suomessa oleskelu ei ole perusoikeus. Suomella ei ole mitään tarvetta eikä velvoitetta huolehtia TOISTEN MAIDEN KANSALAISTEN elinkeinon vapaudesta.

PISTE.

Lähettänyt käyttäjä

Menee säälittäväksi nämä nyyhkytarinat. Että ei voi soittaa viulua kotimaassaan ja suomen pitää maksaa lomailu täällä? Työttömät kehoitetaan vaihtamaan ammattia ja ottamaan mitä tahansa työtä, muuten tulee karenssia. Vinguttelija voi hyvinkin hommata muuta puuhaa, perheensä parissa kotimaassaan.

Lähettänyt käyttäjä

På Åland kun halusimme palvelua äidinkielellä, välittömästi vihamielisyys tuli ilmi ja sanottiin: me emme halua barbaarista suomenkieltä puhuvaa alempaa rotua tänne, ottakaa seuraava färipaatti itään, te kuulutte sinne Karjalaan.
Tätäkin rasismia tapahtuu Suomessa.

Ruotsinkielisethän olisivat jättäneet suomen karjalaiset rajan tääkse venäläisten tapettavaksi, tai Siperiaan lähetettäväksi.
I Svenskfinland useasti emme saa palvelua suomeksi, mutta pitäisi palvella 3% vähemmistöä ruotsiksi.
Rasismia sekin.