Hyppää pääsisältöön

Kuolleita myyriä ja henkeäsalpaavia maisemia - uivelon pöntön putsausta Lapin ruskassa

Uivelo pariskunta
Uivelo pariskunta Kuva: Liisa Tuomi Uivelo

Lapin upeissa maisemissa pesii mielestäni Suomen kaunein pönttölintu, uivelo. En ole ollut niin onnekas, että olisin nähnyt uljaan linnun luonnossa. Nyt halusin edes kurkistaa pönttöön, jossa se on pesinyt. Sain oppaakseni lintuharrastaja Pekka Nymanin, jonka pönttöjä putsasimme Pyhätunturin jylhissä maisemissa. Löytyisikö pöntöstä uivelon pesä?

Maisema suolta Pyhätunturilla
Kyllä tällaisessa maisemassa kelpaa uivelonkin pesiä Maisema suolta Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Pyhätunturi

Pekka oli ottanut retkelle mukaan myös koiransa Kimin. Kimi kun on jo osoittanut soveltuvuutensa pönttöhommiin.

- Kerran olin rengastamassa uiveloa ja naaras lähti pöntöstä ulos varsin yllättäen. Sekunneissa Kimi haukkasi sen suuhunsa. Olin jo kauhistunut miten uivelolle kävi, mutta se säilyi täysin vahingoittumattomana Kimin hellässä syleilyssä, Pekka muistelee.

Pekka Nyman ja Kimi uivelon pöntöllä Pyhätunturilla.
Pekka Nyman ja Kimi uivelon pöntöllä Pekka Nyman ja Kimi uivelon pöntöllä Pyhätunturilla. Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,Pyhätunturi,Uivelo

Tarvomme kosteassa suomaastossa pienen Kortelammen rantaan. Siellä pienessä männyssä näkyy ensimmäinen pönttö. Jännitys nousee, olisikohan täällä pesinyt uivelo? Pekan raotettua pönttöä totuus paljastuu.

- Tämä pönttö on ollut pikkulintujen käytössä, Pekka arvelee pesän rakennusainesten perusteella.

Uivelon pönttö Pyhätunturilla
Uivelon pöntön lentoaukko muistuttaa palokärjen koloa Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Matkaamme seuraavalle pöntölle. Uivelot viihtyvät erityisesti kalattomien pienten suolampien, rimpien äärellä. Ruskan värjäämä luonto hurmaa, vaikka kenkiin on päässyt hieman vettä.

Suomaisema Pyhtätunturilla
Tässä olisi oiva paikka uivelon pesiä Suomaisema Pyhtätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Pyhätunturi

Pönttö löytyy viimein aivan tien vierestä. Kannen avaus tuottaa kuitenkin pienoisen pettymyksen.

- Täällähän on myyrä, taitaa olla helmipöllön varastoima, Pekka arvelee.

Uivelon pönttö Pyhätunturilla
Onneksi tämäkään pönttö ei ollut käyttämätön, se toimi pöllön ruokavarastona Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Odotukset ovat korkealla kun pääsemme seuraavan pöntön luo, josko täältä viimein löytyisi merkkejä tuosta salaperäisestä, viehättävästä linnusta.

Uivelon pönttöä laitetaan puuhun
Uivelokannat ovat nousseet pöntötyksen ansiosta Uivelon pönttöä laitetaan puuhun Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Pekka avaa pöntön kannen ja sisältä ei löydy tälläkään kertaa uivelon pesää. Pöntössä on myyriä ja telkän untuvia. Tämä pönttö on tainnut toimia pöllön ruokavarastona.

- On täällä vielä kolme oravan kantamaa risuakin, tää on ollut monikäyttöpönttö, Pekka nauraa.

Pöntöstä löytynyt kuollut myyrä ja untuvia
Telkän untuvien keskeltä pilkistää myyrän raato Pöntöstä löytynyt kuollut myyrä ja untuvia Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen myyrät,untuvat

Eipä auta kuin jatkaa tarpomista Lapin upottavassa suomaisemassa. Täytyyhän jostain pöntöstä löytyä merkkejä uiveloista. Pekalla on yli sata uivelon pönttöä, mutta tuskinpa ehdimme putsata niitä kaikkia tämän reissun aikana. Aurinko alkaa jo uhkaavasti lähentyä horisonttia.

Mustavalkoinen koira metsässä
Löytäisiköhän Kimi uivelon pesän? Mustavalkoinen koira metsässä Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen koira

Ruskan värjäämät maisemat ihastuttavat edelleen, kun saavumme seuraavan pöntön luo. Onnistaisiko meitä nyt? Alku ei ole lupaava, sillä pöntön reiästä pilkistää risuja. Olisiko asialla orava?

Uivelon pönttö Pyhätunturilla
Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Pekka löytää pöntöstä kuitenkin myös merkkejä linnusta, olisiko meitä nyt onnistanut?

- Onhan täällä untuviakin, katsotaanpa tarkemmin minkä linnun untuvia. Saattaisi olla telkän tai uivelon. Taitaa kuitenkin olla telkän, on sen verran valkoista tämä untuva, Pekka tutkii.

Pöntöstä löytynyttä telkän untuvaa
Telkän untuvia, uivelon pönttöön pitää jättää pehmustetta pesämaljaa varten Pöntöstä löytynyttä telkän untuvaa Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen untuvat

Pöntön putsaus retkemme on kestänyt jo sen verran kauan, että loppusyksyn aurinko laskee tuntureiden taa. Uivelon pesän löytyminen jää nyt haaveeksi, mutta retki ei ollut pettymys! Pöntöt on nyt putsattu kevättä varten ja joka pöntössä oli ollut joku asukki. Kunpa keväällä nuo upeat linnut löytäisivät täältä rauhaisan pesäpaikan.

Uivelon pönttö Pyhätunturilla
Tämä pönttö jää odottamaan ensi kevään uiveloita Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Kuuntele lisää uiveloista ja seikkailustamme metsäradiosta.

Uivelon poikasia pöntössä
Uivelon poikasia pöntössä Uivelon poikasia pöntössä Kuva: Liisa Tuomi linnunpoikaset,linnunpöntöt,Uivelo

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä

 • Käki istuu oksalla.

  Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • viirupöllö

  Tässä ovat Viiru ja Raita!

  Viirupöllönpoikasten nimikilpailu on ratkennut.

  Viirupöllönpoikasten nimikilpailu on ratkennut. Poikaset saivat nimensä ja tunnistamista helpottavat värirenkaat suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5.

 • viirupöllön poikanen

  Selviytyvätkö pöllönpoikaset kylmästä keväästä?

  Joskus pöntöistä voi löytyä yllätyksiä,kuten telkänpoikasia.

  Lähdimme viirupöllötutkijoiden matkaan selvittämään, miten pöllöjen pesintä tänä keväänä sujuu. Joskus pöntöistä voi löytyä yllätyksiä. Mitä tutkija tuumasi löytäessään pöllönpöntöstä terhakan telkänpoikasen?

 • viirupöllö

  Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!