Hyppää pääsisältöön

Kuolleita myyriä ja henkeäsalpaavia maisemia - uivelon pöntön putsausta Lapin ruskassa

Uivelo pariskunta Kuva: Liisa Tuomi Uivelo

Lapin upeissa maisemissa pesii mielestäni Suomen kaunein pönttölintu, uivelo. En ole ollut niin onnekas, että olisin nähnyt uljaan linnun luonnossa. Nyt halusin edes kurkistaa pönttöön, jossa se on pesinyt. Sain oppaakseni lintuharrastaja Pekka Nymanin, jonka pönttöjä putsasimme Pyhätunturin jylhissä maisemissa. Löytyisikö pöntöstä uivelon pesä?

Kyllä tällaisessa maisemassa kelpaa uivelonkin pesiä Maisema suolta Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Pyhätunturi

Pekka oli ottanut retkelle mukaan myös koiransa Kimin. Kimi kun on jo osoittanut soveltuvuutensa pönttöhommiin.

- Kerran olin rengastamassa uiveloa ja naaras lähti pöntöstä ulos varsin yllättäen. Sekunneissa Kimi haukkasi sen suuhunsa. Olin jo kauhistunut miten uivelolle kävi, mutta se säilyi täysin vahingoittumattomana Kimin hellässä syleilyssä, Pekka muistelee.

Pekka Nyman ja Kimi uivelon pöntöllä Pekka Nyman ja Kimi uivelon pöntöllä Pyhätunturilla. Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,Pyhätunturi,Uivelo

Tarvomme kosteassa suomaastossa pienen Kortelammen rantaan. Siellä pienessä männyssä näkyy ensimmäinen pönttö. Jännitys nousee, olisikohan täällä pesinyt uivelo? Pekan raotettua pönttöä totuus paljastuu.

- Tämä pönttö on ollut pikkulintujen käytössä, Pekka arvelee pesän rakennusainesten perusteella.

Uivelon pöntön lentoaukko muistuttaa palokärjen koloa Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Matkaamme seuraavalle pöntölle. Uivelot viihtyvät erityisesti kalattomien pienten suolampien, rimpien äärellä. Ruskan värjäämä luonto hurmaa, vaikka kenkiin on päässyt hieman vettä.

Tässä olisi oiva paikka uivelon pesiä Suomaisema Pyhtätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Pyhätunturi

Pönttö löytyy viimein aivan tien vierestä. Kannen avaus tuottaa kuitenkin pienoisen pettymyksen.

- Täällähän on myyrä, taitaa olla helmipöllön varastoima, Pekka arvelee.

Onneksi tämäkään pönttö ei ollut käyttämätön, se toimi pöllön ruokavarastona Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Odotukset ovat korkealla kun pääsemme seuraavan pöntön luo, josko täältä viimein löytyisi merkkejä tuosta salaperäisestä, viehättävästä linnusta.

Uivelokannat ovat nousseet pöntötyksen ansiosta Uivelon pönttöä laitetaan puuhun Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Pekka avaa pöntön kannen ja sisältä ei löydy tälläkään kertaa uivelon pesää. Pöntössä on myyriä ja telkän untuvia. Tämä pönttö on tainnut toimia pöllön ruokavarastona.

- On täällä vielä kolme oravan kantamaa risuakin, tää on ollut monikäyttöpönttö, Pekka nauraa.

Telkän untuvien keskeltä pilkistää myyrän raato Pöntöstä löytynyt kuollut myyrä ja untuvia Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen myyrät,untuvat

Eipä auta kuin jatkaa tarpomista Lapin upottavassa suomaisemassa. Täytyyhän jostain pöntöstä löytyä merkkejä uiveloista. Pekalla on yli sata uivelon pönttöä, mutta tuskinpa ehdimme putsata niitä kaikkia tämän reissun aikana. Aurinko alkaa jo uhkaavasti lähentyä horisonttia.

Löytäisiköhän Kimi uivelon pesän? Mustavalkoinen koira metsässä Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen koira

Ruskan värjäämät maisemat ihastuttavat edelleen, kun saavumme seuraavan pöntön luo. Onnistaisiko meitä nyt? Alku ei ole lupaava, sillä pöntön reiästä pilkistää risuja. Olisiko asialla orava?

Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Pekka löytää pöntöstä kuitenkin myös merkkejä linnusta, olisiko meitä nyt onnistanut?

- Onhan täällä untuviakin, katsotaanpa tarkemmin minkä linnun untuvia. Saattaisi olla telkän tai uivelon. Taitaa kuitenkin olla telkän, on sen verran valkoista tämä untuva, Pekka tutkii.

Telkän untuvia, uivelon pönttöön pitää jättää pehmustetta pesämaljaa varten Pöntöstä löytynyttä telkän untuvaa Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen untuvat

Pöntön putsaus retkemme on kestänyt jo sen verran kauan, että loppusyksyn aurinko laskee tuntureiden taa. Uivelon pesän löytyminen jää nyt haaveeksi, mutta retki ei ollut pettymys! Pöntöt on nyt putsattu kevättä varten ja joka pöntössä oli ollut joku asukki. Kunpa keväällä nuo upeat linnut löytäisivät täältä rauhaisan pesäpaikan.

Tämä pönttö jää odottamaan ensi kevään uiveloita Uivelon pönttö Pyhätunturilla Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä,Uivelo

Kuuntele lisää uiveloista ja seikkailustamme metsäradiosta.

Uivelon poikasia pöntössä Uivelon poikasia pöntössä Kuva: Liisa Tuomi linnunpoikaset,linnunpöntöt,Uivelo
 • Miljoonan linnunpöntön joulu

  Tämän joulun toivelahja on linnunpönttö.

  Miljoona linnunpönttö -kampanja kokosi jouluspesiaalin, josta löydät niin ohjeet joulupöntön tekoon, printattavan joulukortin kuin tekemistä joululomalle.

 • Joulupöntön tekoon!

  Linnunpöntöt ovat lahjoista parhaimpia.

  “...Ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille?” No ehdottomasti laitetaan, sillä linnunpöntöt ovat lahjoista parhaimpia. Siinä on lahja saajalle ja luonnolle yksissä laudoissa, ja lahja vielä täyttyy itsekseen jopa vuosittain!

 • Sodankylässä vanhuksia ilahdutetaan linnunpöntöillä

  Pöntöistä iloa niille, jotka eivät pääse luonnon keskelle.

  Sodankylän Rotaryklubi rakentaa 50 -vuotisjuhlansa kunniaksi 50 linnunpönttöä. Pönttöjen on tarkoitus tuottaa iloa niille ihmisille, jotka eivät muuten pääse luonnon keskelle. Idea on mitä parhain, tehkää muut perässä!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä

 • Miljoonan linnunpöntön joulu

  Tämän joulun toivelahja on linnunpönttö.

  Miljoona linnunpönttö -kampanja kokosi jouluspesiaalin, josta löydät niin ohjeet joulupöntön tekoon, printattavan joulukortin kuin tekemistä joululomalle.

 • Joulupöntön tekoon!

  Linnunpöntöt ovat lahjoista parhaimpia.

  “...Ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille?” No ehdottomasti laitetaan, sillä linnunpöntöt ovat lahjoista parhaimpia. Siinä on lahja saajalle ja luonnolle yksissä laudoissa, ja lahja vielä täyttyy itsekseen jopa vuosittain!

 • Tunnista lintu - opas aloittelijoille

  Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

  Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.