Hyppää pääsisältöön

Painoindeksi romukoppaan – nyt tulee hyvinvointi-indeksi!

Vaakakapina: Testaa hyvinvointi-indeksisi. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen
Vaakakapina: Testaa hyvinvointi-indeksisi. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen vaakakapina

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jonka mittaaminen pelkän pituuden ja painon suhteella ei kerro juuri mitään kokonaishyvinvoinnista, esimerkiksi henkisestä puolesta, onnellisuudesta – eikä välttämättä edes terveydestä.

Painoindeksiin takertuminen saattaa jopa heikentää hyvinvointia ja sabotoida painonhallintaa, sillä “väärä lukema” voi aiheuttaa huonommuuden ja alemmuuden tunteita, joiden vallassa itsestä huolehtiminen vaikeutuu. Muista, että painoindeksi tai mikään muukaan yksittäinen mittari ei voi tehdä sinusta parempaa tai huonompaa ihmistä.

Vaakakapinan lähtölaukauksena lanseeraamme hyvinvointi-indeksin, jossa huomioidaan ihminen moniulotteisena kokonaisuutena.

Miksi sitten tarvitsee testata ollenkaan, joku voi kysyä. Hyvinvointi-indeksi auttaa sinua hahmottamaan ja tiedostamaan, minkälaisia eri palikoita hyvinvointiisi kuuluu, jolloin voit päästä käsiksi painonhallinnan todellisiin kipukohtiin ja sitä kautta kestävämpään, loppuelämän mittaiseen muutokseen.

Muista olla itsellesi lempeä, testin tulos ei määrittele sinua ihmisenä – mikä tahansa tulos on yhtä hyvä ja ainutlaatuinen, kuten sinäkin. Tulokset auttavat sinua kohti armollisempaa elämänmuutosta, jos sellainen on tarpeen.

Tee hyvinvointi-indeksitesti

Valitse testin vaihtoehdoista se, joka on lähimpänä itseäsi.

Vastaukset tallennetaan käyttäen Google Form -työkalua.

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

 • Sadun tehtävä: Pyskologia.

  Suhde itseen on elämäsi tärkein suhde

  Ihmisen sisäinen puhe vaikuttaa hyvinvointiin.

  Tykkäätkö sä susta? Oma sisäinen puheesi vaikuttaa hyvinvointiin ja siihen, kuinka koet päivän aikana tapahtuneet asiat. Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva kertoo, miksi suhde itseen on ihmisen elämän tärkein suhde.

 • Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva.

  Psykologi Satu Lähteenkorva: Miksi repsahdan vanhoihin rutiineihin?

  Kuinka saada uusi rutiini vanhan toimimattoman tilalle?

  Miten päästä eroon oman hyvinvoinnin kannalta huonoista rutiineista, ja miksi ihminen niin helposti repsahtaa vanhoihin tapoihin? Voiko omalle väsymykselleen tehdä lopulta enää mitään, kun "kaikkea on jo kokeiltu"? Helppo vastaus on, että asioille voi yleensä tehdä jotain - vaikeampaa on se, mitä se meiltä vaatii.

 • Marian sitaatti: Ystävän kanssa pitkäkin lenkki tuntuu loppuvan kesken.

  Ystävät ovat parhaita personal trainereita

  Liikuntaharrastus kannattaa jakaa ystävän kanssa.

  Liikunta on muutakin kuin mahdollisimman tehokkaan suorituksen tavoittelua. Treenikaveri tuo harrastukseen aivan uuden ulottuvuuden. Ystävä voi tsempata liikkumaan silloinkin, kun ei itse jaksa, tai ystävän kanssa voi löytää ihan uusia lajeja. Parhaimmillaan liikunnan ohessa hoidetaan myös korvienväliä, sanoo Maria Jyrkäs.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • Sadun tehtävä: Pyskologia.

  Suhde itseen on elämäsi tärkein suhde

  Ihmisen sisäinen puhe vaikuttaa hyvinvointiin.

  Tykkäätkö sä susta? Oma sisäinen puheesi vaikuttaa hyvinvointiin ja siihen, kuinka koet päivän aikana tapahtuneet asiat. Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva kertoo, miksi suhde itseen on ihmisen elämän tärkein suhde.

 • Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva.

  Psykologi Satu Lähteenkorva: Miksi repsahdan vanhoihin rutiineihin?

  Kuinka saada uusi rutiini vanhan toimimattoman tilalle?

  Miten päästä eroon oman hyvinvoinnin kannalta huonoista rutiineista, ja miksi ihminen niin helposti repsahtaa vanhoihin tapoihin? Voiko omalle väsymykselleen tehdä lopulta enää mitään, kun "kaikkea on jo kokeiltu"? Helppo vastaus on, että asioille voi yleensä tehdä jotain - vaikeampaa on se, mitä se meiltä vaatii.

 • Marian sitaatti: Ystävän kanssa pitkäkin lenkki tuntuu loppuvan kesken.

  Ystävät ovat parhaita personal trainereita

  Liikuntaharrastus kannattaa jakaa ystävän kanssa.

  Liikunta on muutakin kuin mahdollisimman tehokkaan suorituksen tavoittelua. Treenikaveri tuo harrastukseen aivan uuden ulottuvuuden. Ystävä voi tsempata liikkumaan silloinkin, kun ei itse jaksa, tai ystävän kanssa voi löytää ihan uusia lajeja. Parhaimmillaan liikunnan ohessa hoidetaan myös korvienväliä, sanoo Maria Jyrkäs.