Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosen juhlavuosi 2017

Pikku Kakkonen 40 vuotta
Pikku Kakkonen 40 vuotta Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,pikkukakkonen40

Kun yhteislauluissa etsitään sävelmää, jonka sanat jokainen osaa, kajautetaan ilmoille Pikku Kakkosen postiosoite. Ohjelman 40-vuotispäivänä 11.1. klo 14:30 kutsumme kaikki mukaan laulamaan yhdessä tutun sävelen ja onnittelemaan 40-vuotiasta lastenohjelmaa. Pysähdy hetkeksi ja jaa arjen keskellä oma lapsuusmuistosi Pikku Kakkosesta.

Laula Pikku Kakkosen postilaulu yhdessä tai yksin. Jaa hetki sosiaalisessa mediassa käyttämällä juhlavuoden tunnisteita #pikkukakkonen40 ja #älälopetaleikkimistä.

Osallistu syntymäpäivään lähettämällä meille onnitteluvideo, -kuva tai -viesti. Voit lähettää oman lauluvideosi meille sähköpostilla (pikkukakkonen@yle.fi) tai julkaista sen Facebookin tapahtumasivulla.

Ilmoittaudu mukaan Facebook-tapahtumaan ja kannusta kaveritkin mukaan.

Innostutaan

Juhlavuonna Pikku Kakkonen innostaa lasta leikkiin, havaintojen tekoon, omaan ajatteluun ja tarjoaa impulsseja mielikuvitukselle. Tuttujen ruutukavereiden kanssa hupsuttelu, hassuttelu ja höpsöttely tuo iloa tavalliseen arkeen. Ja kun on juhlan aika, niin juhlitaan!

Lauletaan

Vuosi alkaa synttärikemuilla keskiviikkona 11.1., kun koko Suomi onnittelee 40-vuotiasta sankaria laulamalla kello 14:30 yhteen ääneen Pikku Kakkosen postilaulun. Yhteisen lauluhetken voi jakaa parhaassa seurassa ja ikuistaa somessa.

Illalla aikuisiksi kasvaneille lapsille esitetään Pikku Kakkosen dokumentti, joka kutkuttavasti kurkistelee ohjelman historiaan ja kertoo erilaisista suomalaisista, joiden elämään Pikku Kakkonen on lähtemättömästi vaikuttanut.

Seikkaillaan

Synttäriviikonloppuna saadaan huisi määrä uusia ideoita touhuiluun, kun lauantaina hypätään Pikku Kakkosen upouuden Seikkailukoneen matkaan. Matka etenee yhdessä leikkien ja laulaen. Seikkailuseurana on Pikku Kakkosen tutut juontajat, iloinen studio-orkesteri ja sankareiden sankari Heppu. Tätä vauhdikasta ohjelmaa kuvataan Tampereella live-yleisön kanssa ja mukaan ohjelmaa tekemään pääsee ilmoittautumalla osoitteessa yle.fi/lapset. Samasta osoitteesta voi ohjelman katsomisen jälkeen napata villit leikki-ideat ja materiaalit Seikkailukoneen toteuttamiseen omassa kodissa.

Tavataan

Juhlavuoden aikana Pikku Kakkonen on monessa mukana. Tammikuussa lapset saavat ideoida Pikku Kakkosen sovellukseen uusia pelejä, joista yksi toteutetaan. Helmikuussa julistetaan Pikku Kakkosen postissa alkavaksi postimerkin suunnittelukilpailu. Tampereen elokuvajuhlilla katsellaan maaliskuussa nostalgisia lastenohjelmia valkokankaalta aikuisten iltanäytöksessä ja perheille suunnatuissa Minikino-näytöksissä.

Juhlavuoden valokuvanäyttely ja Pikku Kakkosen satutunti kiertävät koko vuoden Suuren Lukuseikkailun matkassa ympäri Suomea vieraillen kahdeksalla paikkakunnalla. Ensimmäinen valokuvanäyttely ja satutunti nähdään maaliskuussa Tampereen Rullassa.

Toukokuussa Pikku Kakkosen postin postimerkkikilpailun voittajamerkki ja kilpailuun osallistuneet piirustukset ovat esillä Finlandia 2017 -filatelianäyttelyssä Tampere-talossa.

Juhlavuoden tapahtumien sarja huipentuu Rovaniemellä ja Oulussa, joissa kokoonnutaan kuulemaan juhlavuoden konsertteja lokakuun lopussa. Konsertit nähdään Pikku Kakkosessa joulukuun aikana.

Viihdytään

Pikku Kakkonen on vastustamattoman mukavaa, turvallista ja hyväntuulista seuraa. Aikuisille se on nostalginen, luotettava ja rakastettu. Lapsille se tarjoaa joka päivä jotain uutta ja on tärkeä osa arkea. Juhlavuoden aikana Pikku Kakkosessa nähdään sympaattisia satuja, jännittäviä tarinoita ja sykähdyttäviä seikkailuita. Yhdessä nautitaan musiikista, tietoja ja taitoja antavista ohjelmista, sekä koetaan riemua uusia asioita opittaessa.

Aikamatkalle Pikku Kakkosen aikajanan alkuun loikataan kevään arki-illoissa. Lastenohjelmaklassikoita nähdään myös Yle Areenan Pikku Kakkonen 40 vuotta -nostalgiapaketissa.

Juhlavuoden kuluessa koetaan yhdessä monta ihanaa pikkukakkoshetkeä. Toivomme, että ikuistatte ne kuviksi ja sanoiksi käyttämällä tunnistetta #pikkukakkonen40 ja #älälopetaleikkimistä. Nostamme Pikku Kakkosen someen kaikkien riemuksi näin merkityistä kuvista päivän onnellisimmat hetket, vauhdikkaimmat muuvit, kekseliäimmät katseluasennot, hassuimmat katselukaverit ja hauskimmat hymyt.

Muokattu 4.1. Lisätty tietoa postilaulusta.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kiitokset loistavista ohjelmista, joista ensimmäisenä tulee mieleen Pelle Hermannin kommentti : Voi änkerönkänkerö, äitylin plätyt ja mantsikkahillo :) Samoin Karvakorvien mahtavat reissut "höyrylaivalla" ja muillakin vehkeillä :) Miksikäs ei joukkoon kuulu myös "Pikkuposteljooni" ja mainiot hahmot siinä,mm. Ällyyttäjä ja Hämäheikkimies :) Katsoin vaimoni kanssa lähes kaikki osat näistä mahtavista myös aikuisille sopivista Huippiohjelmista ! KIITOS ja yhtä hyvää jatkoa Pikku Kakkoselle, Terveisin Make Paananen , 61 v. Manamansalo

Lähettänyt käyttäjä

Jossain vaiheessa Pikku Kakkosen kuuluisa unilaulu tai tunnari kerrottiin Jukka Siikavireen sävellykseksi.

Lähettänyt käyttäjä

Minne ja miksi olette unohtaneet Pentti Laurion? Lasse Pöysti tuli Iltasatujen lukijaksi vasta Pentti Laurion kuoleman jälkeen. Vahinko, ettei Laurion lukemia Iltasatuja ole edes YLE:n Elävässä arkistossa.

Lähettänyt käyttäjä

Mikä oli tämän ohjelman tarkoitus? Käsittämätöntä minkalaista aineistoa tähän oli laitettu, ei voinut pikkukakkosen kohdeyleisön kanssa katsoa tätä! Miksi ei keskitytty enemmän itse asiaan, nostalgisiin pikkukakkosen ohjelmiin ja niiden tekemiseen ja tarinoihin ohjelmien takaa. Liikaa asiaan kuulumatonta, ihmisten elämän kokemuksia. SUURI PETTYMYS!

Dokumentti Postilokero 347 - Pikku Kakkosen tarina kertoo paitsi ohjelman historiasta myös henkilötarinoita ihmisistä, joiden elämään Pikku Kakkonen on lähtemättömästi vaikuttanut. Vaikka dokumentti on sallittu lapsille, se on ensisijaisesti tehty niille suomalaisille, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi ohjelman parissa. Suurin osa Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlaohjelmistosta sekä internetissä että itse Pikku Kakkosessa on suunnattu nimenomaan lapsille ja näitä ohjelmia on nähtävillä Ylessä läpi vuoden. Toivottavasti löydätte runsaasta ohjelmistosta myös parhaiten lapsillenne sopivat ohjelmat. Hyvää kevättä!
Terveisin Juuso Räsänen, tuottaja, Yle Lapset ja nuoret

 • Pikku Kakkosen sovellus: Keskeneräiset häät

  Keskeneräiset häät -peli Pikku Kakkosen sovelluksessa

  Unelmien peli -kilpailun voittajaidea on toteutettu.

  Unelmien peli -kilpailuun tulleiden ideoiden pohjalta toteutettu peli Keskeneräiset häät on nyt julkaistu. Pikku Kakkonen sai lapsilta yli 300 peli-ideaa ja voittajatyöt valitsi Pikku Kakkosen sovellustiimistä ja TAMK:in opiskelijoista koottu peliraati.

 • Nalle ja Heikki

  Pikku Kakkosen sovelluksen minipelit

  Sovelluksesta löytyy alle kouluikäisille sopivia minipelejä.

  Pikku Kakkosen sovellus on jaettu kahteen leikkikokonaisuuteen, leikkipintaan ja minipeleihin. Sovelluksen leikkipinnassa perheen pienimmät lapset voivat vapaasti tutkia ja määrittää leikin rytmin itse. Minipelit ovat erilaisia pelimekaniikkoja soveltavia pieniä pelejä, jotka tuovat vauhtia ja haastetta. Pikku Kakkosen sovelluksen uusin minipeli, huhtikuussa julkaistava Keskeneräiset häät, on lasten ideoista kehitetty.

 • Pikku Kakkonen: Tilkkupeiton tarinoita

  Tilkkupeiton tarinoita perheen pienimmille Pikku Kakkosessa

  Tilkkupeiton eläimet ratkovat pulmia.

  Tilkkupeitossa elävät eläimet ratkovat yhdessä pulmia Pikku Kakkosessa maanantai-iltaisin 17.4. alkaen Yle TV2:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Lasten Areenassa 14 päivää ensilähetyksestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.