Hyppää pääsisältöön

Rosan koodi - ratkaise pulmat, tutustu koodin maailmaan

Rosan tehtävänä on pysäyttää Griefmaster ja pelastaa netti. Kuva: Lars Johnson/Yle kuvapalvelu. r05an k00d1,rosan koodi

Lisäys 1.2.2017: Huom! Peliä ei päivitetä enää 31.1.2017 jälkeen ja osa tehtävistä saattaa lakata toimimasta.

Miten Rosan koodia pelataan?

Rosan koodia pelataan rosankoodi.fi -sivulla, jonne on koottu kaikki 50 tehtävää. Suorittamalla puolet tehtävistä pääsee näkemään kaikki Rosan tarinan kuusi osaa.

Tehtävät ohjaavat internetissä useille eri verkkoalustoille (esim. Youtube, Minecraft, Scratch, Instagram) sekä oikean maailman pelipaikkoihin (kouluihin, kirjastoihin, museoihin).

Tehtävät sopivat hyvin kouluikäisille, mutta mukana on myös varsin vaativiakin tehtäviä. Kaikki tehtävät vaativat ohjelmoinnillista ajattelua, nokkeluutta ja päättelykykyä.

Rosan tarina

Rosa on on koodaava supersankari. Hänen tehtävänsä on pelastaa maailma pahalta Griefmasterilta keräämällä koodinpaloja yhteen. Kokoamalla 50 koodinpalaa yhteen Rosa voi ajaa ohjelman, joka käynnistää uudelleen internetin ja samalla tuhoaa Griefmasterin.

Griefmaster haluaa saada ihmiset valtaansa kännyköistä, tableteista, tietokoneista ja muista näyttölaitteista hehkuvan oudon valon avulla. Rosalla on erikoiskyky, joka tekee hänestä supersankarin. Hän pääsee laitteiden sisään ajatuksen voimalla. Rosa osallistui vauvana luvattomaan tieteelliseen kokeeseen, jossa hänen vereensä lisättiin digitaalista DNA:ta.

Adoptioperheessä kasvanut Rosa on köyhä, joten hän opetellut rakentamaan teknisiä laitteita itse. Hän etsii rakentamiseen tarvitsemiaan komponentteja teknisiä laitteita valmistavan yrityksen jäteastiasta ja kierrätyskeskuksesta. Esimerkiksi hän on rakentanut oman kännykkänsä itse. Omista biologisista vanhemmistaan hän ei muista mitään.

Joukko Rosan tarinan osia on nähtävissä jo nyt Yle Areenassa:

Kokeile tehtäviä!

Ohessa muutamia esimerkkejä erilaisista tehtävätyypeistä.

Pelitehtäviä

Myös tubettajat auttavat esim. Minecraft-tehtävien teossa, jos maailma ei ole tuttu:

Tehtäviä sosiaalisen median maailmoissa

 • Chatbot 01: Rosan koodia varten kehitetty Chatbot toimii selaimessa sekä Skype-, Telegram- ja Kik-viestimissä. Chatbotiin kätketty koodi vaatii yksinkertaisen käyttöliittymän hoksaamista.
 • Instagram 01: Koodi on kätketty @rosankoodi Insta-kuviin.
 • Instagram 03: Koodi on piilotettu yhteen Uuden Päivän Insta-videoon.

Tehtäviä ohjelmointialustoilla

 • Turtle Roy 01: Turtle Roy on Koodikoulun isän Juha Paanasen kehittämä selaimessa toimiva ohjelmointiympäristö. Tässä tehtävässä kopioidaan pätkä lähdekoodia rosankoodi.fi -sivulta ja ajetaan se Turtle Roy -ympäristössä. Lähdekoodissa on pieni virhe, joka pitää hoksata.
 • Scratch 17: Koodi löytyy Scratch-projektista Liian helppo treffisimulaattori.
 • Scratch 04: Koodi löytyy Scratch-projektista Nallekarkkitehdas.

Loput ohjelmointiin liittyvät tehtävät tapahtuvat monelle koululaiselle ennestään tutussa Scratch-ympäristössä. Helsingin yliopiston Linkki-keskus on pitänyt Scratch-pajoja jo viiden vuoden ajan ja kehittänyt kaikki Rosan koodin Scratch-tehtävät.

Löytämiään koodeja voi myös antaa kavereille tai jakaa #rosankoodi hashtagilla.

Internet-ajan lukutaitoihin liittyviä tehtäviä

 • Yle 01: Koodi on piilotettu Ylen nettipalveluiden lähdekoodiin. Etsi @}-,-`-- Lähdekoodi on yllättävän helppo löytää kunhan uskaltaa tutustua selaimen toimintoihin. Lähdekoodi on englanniksi “source”. Se löytyy esimerkiksi tästä artikkelista!
 • Kirjasto 03: Koodi löytyy Kirjasammosta, etsi kirja jossa R01 vie koodin luo.
 • Rosan koodi 03: Arvaa! Helpot PIN-koodit ja salasanat on helppo arvata.
Tehtävät sopivat koululaisille, mutta mukana on myös haastavia pulmia. Rosan koodin tehtäviä Kuva: Yle Rosan koodi

Mitä pelaamisesta “voittaa”?

Suoritettuaan 25 tehtävää pelaaja saa nähtäväkseen koko kuusiosaisen Rosan koodi -animaatiosarjan. Lisäksi suoritettuaan aina yhden tehtävän näkyviin tulee Rosan tarinaa täydentävä keskimäärin 60-sekuntinen mini-animaatio.

Tehtäviä ei tarvitse pelata järjestyksessä

Rosan koodi kouluissa

Helpoimmillaan Rosan koodin voi tuoda kouluun toteuttamalla Koulutehtävän Koulu 01.
Tulosta Google Drivestä löytyvän materiaalipaketin julisteet A4- tai A3-kokoon. Keksi kouluunne sopiva arvoitus ja kiinnitä vihjejuliste ja ratkaisujulisteet haluamiisi paikkoihin koulun seinille.

Rosan koodi -peliä voi myös pelata oppilaiden kanssa oppitunneilla ja hyödyntää Opettajien opasta.

 • Valheenpaljastaja: Ruotsalainen trollitehdas pyrkii vaientamaan toimittajia vihapuheluilla

  Trollitehdas maksaa suosituista häirikköpuheluista palkkion.

  Ruotsissa toimii erikoinen trollitehdas, joka rekrytoi ihmisiä soittelemaan toimittajille ja yhteiskunnan vaikuttajille provosoivia puheluita. Salaa äänitetyt puhelut julkaistaan verkossa vahvasti editoituina. Jos klippi saa tarpeeksi klikkauksia, soittajalle maksetaan tuhat kruunua per puhelu. Ilmiö on rantautunut pienimuotoisena myös Suomeen.

 • Digitreenit 20: Päivitä nettiselain automaattisesti

  Verkkoselaimen päivittäminen on tietoturva-asia.

  Päivitä verkkoselaimesi säännöllisesti, helpoin tapa on ottaa automaattiset päivitykset käyttöön. Näillä ohjeilla saat selaimesi asetukset kuntoon, jotta sinun ei tarvitse enää huolehtia päivityksistä.

 • Digitreenit 19: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Media tarvitsee laatuleiman - tältä näyttäisi läpivalaistu uutinen

  Idea, näkökulma, lähteet on tuotava entistä tarkemmin esiin.

  Tavan, jolla perinteinen media esittää uutisia täytyy uudistua. Valheita levittäviä “uutissivustoja” tulee aina uusia, joten luotettavan median pitää pystyä erottautumaan. Luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävät ratkaisut ovat jo toimitusten käsissä, ne pitää vain ottaa käyttöön. Valtamedian täytyy löytää armoton avoimuus, tässä malli.