Hyppää pääsisältöön

Rosan koodi - vielä ehdit mukaan koodin maailmaan!

Rosan tehtävänä on pysäyttää Griefmaster ja pelastaa netti. Kuva: Lars Johnson/Yle kuvapalvelu. r05an k00d1,rosan koodi

Miten Rosan koodia pelataan?

Rosan koodia pelataan rosankoodi.fi -sivulla, jonne on koottu kaikki 50 tehtävää. Suorittamalla puolet tehtävistä pääsee näkemään kaikki Rosan tarinan kuusi osaa.

Tehtävät ohjaavat internetissä useille eri verkkoalustoille (esim. Youtube, Minecraft, Scratch, Instagram) sekä oikean maailman pelipaikkoihin (kouluihin, kirjastoihin, museoihin).

Tehtävät sopivat hyvin kouluikäisille, mutta mukana on myös varsin vaativiakin tehtäviä. Kaikki tehtävät vaativat ohjelmoinnillista ajattelua, nokkeluutta ja päättelykykyä.

Rosan tarina

Rosa on on koodaava supersankari. Hänen tehtävänsä on pelastaa maailma pahalta Griefmasterilta keräämällä koodinpaloja yhteen. Kokoamalla 50 koodinpalaa yhteen Rosa voi ajaa ohjelman, joka käynnistää uudelleen internetin ja samalla tuhoaa Griefmasterin.

Griefmaster haluaa saada ihmiset valtaansa kännyköistä, tableteista, tietokoneista ja muista näyttölaitteista hehkuvan oudon valon avulla. Rosalla on erikoiskyky, joka tekee hänestä supersankarin. Hän pääsee laitteiden sisään ajatuksen voimalla. Rosa osallistui vauvana luvattomaan tieteelliseen kokeeseen, jossa hänen vereensä lisättiin digitaalista DNA:ta.

Adoptioperheessä kasvanut Rosa on köyhä, joten hän opetellut rakentamaan teknisiä laitteita itse. Hän etsii rakentamiseen tarvitsemiaan komponentteja teknisiä laitteita valmistavan yrityksen jäteastiasta ja kierrätyskeskuksesta. Esimerkiksi hän on rakentanut oman kännykkänsä itse. Omista biologisista vanhemmistaan hän ei muista mitään.

Joukko Rosan tarinan osia on nähtävissä jo nyt Yle Areenassa:

Kokeile tehtäviä!

Ohessa muutamia esimerkkejä erilaisista tehtävätyypeistä.

Pelitehtäviä

Myös tubettajat auttavat esim. Minecraft-tehtävien teossa, jos maailma ei ole tuttu:

Tehtäviä sosiaalisen median maailmoissa

 • Chatbot 01: Rosan koodia varten kehitetty Chatbot toimii selaimessa sekä Skype-, Telegram- ja Kik-viestimissä. Chatbotiin kätketty koodi vaatii yksinkertaisen käyttöliittymän hoksaamista.
 • Instagram 01: Koodi on kätketty @rosankoodi Insta-kuviin.
 • Instagram 03: Koodi on piilotettu yhteen Uuden Päivän Insta-videoon.

Tehtäviä ohjelmointialustoilla

 • Turtle Roy 01: Turtle Roy on Koodikoulun isän Juha Paanasen kehittämä selaimessa toimiva ohjelmointiympäristö. Tässä tehtävässä kopioidaan pätkä lähdekoodia rosankoodi.fi -sivulta ja ajetaan se Turtle Roy -ympäristössä. Lähdekoodissa on pieni virhe, joka pitää hoksata.
 • Scratch 17: Koodi löytyy Scratch-projektista Liian helppo treffisimulaattori.
 • Scratch 04: Koodi löytyy Scratch-projektista Nallekarkkitehdas.

Loput ohjelmointiin liittyvät tehtävät tapahtuvat monelle koululaiselle ennestään tutussa Scratch-ympäristössä. Helsingin yliopiston Linkki-keskus on pitänyt Scratch-pajoja jo viiden vuoden ajan ja kehittänyt kaikki Rosan koodin Scratch-tehtävät.

Löytämiään koodeja voi myös antaa kavereille tai jakaa #rosankoodi hashtagilla.

Internet-ajan lukutaitoihin liittyviä tehtäviä

 • Yle 01: Koodi on piilotettu Ylen nettipalveluiden lähdekoodiin. Etsi @}-,-`-- Lähdekoodi on yllättävän helppo löytää kunhan uskaltaa tutustua selaimen toimintoihin. Lähdekoodi on englanniksi “source”. Se löytyy esimerkiksi tästä artikkelista!
 • Kirjasto 03: Koodi löytyy Kirjasammosta, etsi kirja jossa R01 vie koodin luo.
 • Rosan koodi 03: Arvaa! Helpot PIN-koodit ja salasanat on helppo arvata.
Tehtävät sopivat koululaisille, mutta mukana on myös haastavia pulmia. Rosan koodin tehtäviä Kuva: Yle Rosan koodi

Mitä pelaamisesta “voittaa”?

Suoritettuaan 25 tehtävää pelaaja saa nähtäväkseen koko kuusiosaisen Rosan koodi -animaatiosarjan. Lisäksi suoritettuaan aina yhden tehtävän näkyviin tulee Rosan tarinaa täydentävä keskimäärin 60-sekuntinen mini-animaatio.

Tehtäviä ei tarvitse pelata järjestyksessä

Rosan koodi kouluissa

Helpoimmillaan Rosan koodin voi tuoda kouluun toteuttamalla Koulutehtävän Koulu 01.
Tulosta Google Drivestä löytyvän materiaalipaketin julisteet A4- tai A3-kokoon. Keksi kouluunne sopiva arvoitus ja kiinnitä vihjejuliste ja ratkaisujulisteet haluamiisi paikkoihin koulun seinille.

Rosan koodi -peliä voi myös pelata oppilaiden kanssa oppitunneilla ja hyödyntää Opettajien opasta.

 • Digitreenit 14: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

  Mistä löydän kuvia, joita voin vapaasti käyttää?

  Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Valheenpaljastaja: Näin meitä huijattiin vuonna 2016 – menitkö vipuun?

  Vuoden 2016 hurjimmat huhut ja valeuutiset.

  Veikö misinformaatio Britannian ulos EU:sta? Tekivätkö valeuutiset Trumpista presidentin? Vuonna 2016 maailma siirtyi internetin johdolla "faktojen jälkeiseen aikaan". Viime vuoden päätteeksi kirjoitin tällä palstalla, että vuonna 2015 valeuutiset tekivät muodonmuutoksen. Aiemmin ne olivat olleet enimmäkseen julkkiksista sepitettyjä satuja ja muuta suhteellisen harmitonta.

 • Näin kokoat edullisen Minecraft-pelikoneen osista

  Edullisen Minecraft-pelikoneen kasausvinkit

  Uudet pelikoneet voivat maksaa sievoisia summia. Rosan koodi -pelin tekijät kannustavat vanhempia kasaamaan yhdessä lasten kanssa pelikoneen. Esimerkissämme pelikone koostuu uusista ja vanhoista osista ja hinnaksi muodostui 142 euroa. Oheiseen video-ohjeeseen on piilotettu yksi Rosan koodi -pelin ratkaisukoodi. Löydätkö sen?