Hyppää pääsisältöön

Heroes of the Baltic Sea vei Julian ja Vilhon elämänsä seikkailuun: Vau, tehtiinkö me toi oikeesti?

Heroes of the Baltic Sea -sarjan seikkailijanuoret Julia ja Vilho.
Heroes of the Baltic Sea -sarjan realisyseikkailun Julia ja Vilho. Heroes of the Baltic Sea -sarjan seikkailijanuoret Julia ja Vilho. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jyrki Valkama. heroes of the baltic sea

Heroes of the Baltic Sea -sarjassa neljä nuorta Julia, Vilho, Netta ja Santeri pääsevät ikimuistoiseen seikkailuun. He lähtevät etsimään vuonna 1468 haaksirikkoutuneen Hanneke Vromen aarretta ja selvittämään laivassa matkustaneen Axel Tottin kohtaloa.

26.12. Yle Areenassa kokonaisuudessaan julkaistava Heroes of the Baltic Sea yhdistää uudella tavalla nykyhetken realityseikkailua ja historiallista draamaa. Julia ja Vilho pääsivät sarjan realityosuuteen koekuvausten kautta ja läpäisivät seulan yli 500 hakijan joukosta. Ohjelma lupasi nuorille pääsyn ”elämänsä seikkailuun”.

”En tiennyt yhtään mitä odottaa. Alun perin mietin, onnistuvatko he tekemään tästä elämäni seikkailun, mutta oho, tämä ylitti odotukset reilusti”, Julia hymyilee.

Sarjan kuvaukset kestivät 12 päivää viime kesänä. Seikkailu vei Julian, Vilhon, Netan ja Santerin Suomesta Viroon ja Ruotsiin. Nelikon kintereillä hääräsi koko ajan myös ohjaaja ja kuvaaja Tuukka Temonen, jota nuoret kehuvat huipputyypiksi.

”Kuvaukset olivat hektiset, emme tienneet koskaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Vasta jälkikäteen tajusi, mitä kaikkea pääsikään kokemaan. Se oli elämäni hienoimmat kaksi viikkoa”, Vilho hehkuttaa.

”Kuin olisi itse seikkailuelokuvassa”

Santeri, Vilho, Netta ja Julia Heroes of the Baltic Sea -sarjassa.
Santeri, Netta, Julia ja Vilho Heroes of the Baltic Sea -seikkailussa. Santeri, Vilho, Netta ja Julia Heroes of the Baltic Sea -sarjassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu. heroes of the baltic sea

Nelikko pääsi seikkailussa mm. hyppäämään helikopterista, ratkaisemaan arvoituksia ja koodeja, selvittämään laser-ratoja ja opettelemaan sukellusta.

”Heti ensimmäisenä kuvauspäivänä tuli olo, etten voi uskoa pääseväni tekemään tällaista. Katson paljon seikkailuelokuvia ja olen haaveillut, että joskus pääsisi itsekin tekemään niitä juttuja. Ja me tehtiin niitä ihan oikeasti, ei ollut stuntteja”, Vilho kertoo.

Julia Heroes of the Baltic Sea -seikkailussa.
Julia kiipeää Raaseporin linnaan. Julia Heroes of the Baltic Sea -seikkailussa. Kuva: Yle Kuvapalvelu. heroes of the baltic sea

Julian ja Vilhon mielestä kaikista mieleenpainuvin tapahtuma kuvauksissa oli hyppy helikopterista mereen, mikä nähdään sarjan ensimmäisessä jaksossa. Molemmat olivat ensimmäistä kertaa elämässään helikopterin kyydissä – ja sieltä piti hypätä Itämereen.

”Saimme tietää hypystä vasta puoli tuntia etukäteen. Siinä ei hirveästi jäänyt aikaa henkiselle valmistautumiselle. Santeri hyppäsi ekana, sitten tajusi, että kohta on mun vuoro. Kun sain ensimmäisen jalan ulos helikopterista, se oli sitten vain menoa”, Julia muistelee.

”Oli vielä vähän myrskyäkin. Se oli jännittävää! Hypyn jälkeen tuli fiilis, vau, tehtiinkö me toi oikeesti?” Vilho komppaa.

”Täydennämme draamaa tosi hyvin!”

Heroes of the Baltic Sea -sarjan keskiajalle sijoittuvan draamaosuuden on ohjannut AJ Annila, ja sen pääosissa nähdään Axel Tottina Oliver Österberg sekä Christian Arnold, merirosvoina Ville Virtanen ja Minttu Mustakallio. Tarina perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Hannele Vrome -niminen laiva upposi vuonna 1468 Itämerelle, eikä hylkyä tai sen arvokasta kulta-aarretta ole tähän päivään mennessä löydetty. Sekä Vilholle että Julialle tuli yllätyksenä, miten raakoja merirosvoja Itämerellä on keskiajalla seilannut.

Minttu Mustakallio, Christian Arnold ja Ville Virtanen sarjassa Heroes of the Baltic Sea.
Minttu Mustakallio, Christian Arnold ja Ville Virtanen sarjassa Heroes of the Baltic Sea. Minttu Mustakallio, Christian Arnold ja Ville Virtanen sarjassa Heroes of the Baltic Sea. Kuva: Yle Kuvapalvelu. heroes of the baltic sea

”Tiesin, että Suomen rannikolla on ollut merirosvoja, mutta en tiennyt että meno on ollut niin hurjaa. Ihan Karibian leveliä”, Vilho toteaa.

Vilho ja Julia ovat nähneet sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ja ovat vaikuttuneita siitä, miten saumattomasti heidän seikkailunsa yhdistyy draamasarjan tarinaan.

”Jaksot ylittivät mun odotukset. Draama on tosi hieno ja me täydennämme sitä tosi hyvin, vaikka itse sanonkin”, Vilho naurahtaa.

Heroes of the Baltic Sea (7) Yle Areenassa 26.12. ja Yle TV2:ssa 26.-28.12. klo 20

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Minä, vanaha tantta, jumahdin katsomaan tätä nuorten sarjaa Areenasta, kun suden tunti varasti yöunet. Enimmäisen jakson aikana olin koukussa. Ei voi sanoa, kuin - VAU!

Draama ja reality lomittuvat hienosti. Mukava oli seurata, miten nuoret pärjäävät. Vaan se draamaosuus... Tulipa todistettua, että kyllä suomalaiset elokuvia osaavat tehdä, kun on hyvät käsikirjoittajat, näyttelijät, ohjaajat ja kuvaushenkilöstö.

Lisää tällaista. Niitä nysväys-elokuvia on tehty jo tarpeeksi.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä sarja jälleen pilattu sillä, että repliikeistä ei saa mitään selvää. Taustamusiikki pauhaa niin kovaa, että se peittää suurimman osan nuorten puheista, joissa muutenkin artikulaatio on epäselvää ja puhe epämääräistä muminaa. Harmi, sarja voisi muuten olla ihan mielenkiintoinen, mutta jää tämän takia seuraavat osat katsomatta. Valitettavasti ei ole ensimmäinen kerta Ylen proggiksissa. Samasta syystä jäi Sorjosen katsominen pariin ekaan osaan.

Lähettänyt käyttäjä

Olisi voinut toimia historiallsena draamana paremmin toteutettuna, mutta tällaisenaan on kyllä ala-arvoinen esitys. Reality-osuus on täysin epäuskottava ja sekava eikä henkilöiden motiiveja alusteta mitenkään. Draamakin jää laihaksi ja ei herätä mielenkiintoa. Käsikirjoitus, näyttely ja ohjaus ovat korkeintaan välttäviä. 2/10.

Lähettänyt käyttäjä

Tuo realityosio herätti kysymyksen: kuinka paljon juttua on käsikirjoitettu ja kuinka paljon improttua, tiesivätkö
nuoret kuinka paljon ennalta tarinan juonta ennakkoon vai mentiinkö ns. Blair Witch Project-tyyliin, jossa tarina syntyi kuvattaessa?
Vai onko haettu jonkinlaista näyteltyä näennäisrealityä Cloverfieldin tapaan?
Idea siitä että rikollinen pestaa tyyppejä ilman että nämä tietävät pestaajansa taustaa, ei ole uusi, näin kävi League of Extraordinary Gentlemen-sarjakuvassa, niinikään idea merirosvon jälkeläisestä aarrejahdissa on peräisin Tintti-leffasta, jossa Rakham Punaisen jälkeläinen professori Sakarin on pääpahis.
Historialliset osiot on tehty harvinaisen hyvin ollakseen suomalaista, luojan kiitos nyt ei nyhjätä jossakin studiokrouvissa samaan tapaan kuin Rosvo-Roopessa aikoinaan.
Ville Virtanen hoitaa roolin siihen tapaan että paikka jossakin isossa jenkkiprojektissa olisi vain ajan kysymys, ja kaunis Minttu Mustakallio komppaa hyvin rinnalla rosvottarena.
Ilman muuta tämä olisi toiminut ihan hyvin pelkkänä historiallisena seikkailuna ilman tuota realityn mukaan änkeämistä.

Lähettänyt käyttäjä

Liian väkivaltainen päiväsaikaan ennen Pikku Kakkosta esitettäväksi. Lapsilta pitää näköjään kieltää kaikki Ylen ohjelmat ennen ja jälkeen Pikku Kakkosen...

Lähettänyt käyttäjä

Ihan ok sarja, minua tosin hirvitti "muinaismuistojen" tuhoaminen... Aina oltiin kaivamassa ja rikkomassa kivikasoja ja kivimuureja tai muita esineitä.

Lähettänyt käyttäjä

Sarjan draamaosuudet oli laadukkaita mutta realityosuudet olisi pitänyt tehdä kunnolla tai jättää kokonaan pois.
Aitoja tilanteita olivat vain helikopterista hyppääminen ja Raaseporin linnaan kiipeäminen.
Ei toki ollut sarjaan osallistuneiden nuorten vika, että tehtävät oli järjestetty niin kuin oli. Varkausosuudet ja historiallisiin paikkoihin ja esineisiin kohdistuneet tehtävät lavastettuja.

Kuuluu yleissivistykseen ettei arkeologisilla kaivauksilla lapioida sieltä sun täältä eikä maastossa olevia muinaismuistomerkkejä rikota. Myöskään keskiaikaisten antiikkiesineiden tuhoaminen ei ole hyväksyttävää toimintaa. Ikävä vain jos jollekin sarjaa seuranneelle lapselle jää kuva että niin voi oikeasti toimia.

Lähettänyt käyttäjä

Olen miettinyt kauan, että mikä musiikki on tässä trailerissa ja ohjelman alussa sekä lopussa??

Yle TV2