Hyppää pääsisältöön

Näin kokoat edullisen Minecraft-pelikoneen osista

Aida Aledin ja Joonas Lintunen kasasivat osista toimivan Minecraft-pelikoneen.
Aida Aledin ja Joonas Lintunen kasasivat osista toimivan Minecraft-pelikoneen. Kuva: Yle rosan koodi, minecraft

Uudet pelikoneet voivat maksaa sievoisia summia. Rosan koodi -pelin tekijät kannustavat vanhempia kasaamaan yhdessä lasten kanssa pelikoneen. Esimerkissämme pelikone koostuu uusista ja vanhoista osista ja hinnaksi muodostui 142 euroa. Oheiseen video-ohjeeseen on piilotettu yksi Rosan koodi -pelin ratkaisukoodi. Löydätkö sen?

Omista pelikoneenkasauskokemuksistaan kertoo Rosan koodin tuottaja Wesa Aapro:

Olen virittänyt ATK:ta 90-luvun alusta lähtien. Olin 13, kun sain ensimmäisen PC-koneeni. Lapsuuden muistikuvani uuden tietokoneen kasaamisesta tai vanhan päivittämisestä olivat useiden päivien itku ja veriset sormenpäät (piirilevyt ovat teräväreunaisia).

Tämän vuoksi olen väsyneeksi isäksi tulemisen jälkeen ostanut tietokoneeni kannettavina tai valmiiksi asennettuina pöytäkoneina. Kun tuli se hetki, että piti hankkia pojalle oma tietokone, sellainen jossa pyörii Minecraft ja muut nykypäivän pelit (ikärajojen puitteissa), palasi ahdistus. Tämän päivän pelikone maksaa helposti 500 euroa, mikä on paljon rahaa.

Kierrättämällä ja itse kasaamalla selvää säästöä

Ymmärrän etteivät kaikki vanhemmat halua hankkia kotiaan täyteen elektroniikkaa. Se ei ole kaikkien juttu. Mutta minä satun olemaan ATK-nörtti ja meillä on ATK-nörttiperhe, johon tietokoneet kuuluvat. Minua inspiroi suunnattomasti ajatus, että kierrättämällä osia, etsimällä halvimmat komponentit ja kasaamalla kaiken itse, voi säästää suuria summia rahaa. Otin haasteen vastaan ja lopulta pääsin summaan 142 euroa. Asentamiseen ei mennyt kuin muutama tunti. Kannattaa kokeilla kasata itse tietokone kierrätysmateriaaleista!

Vanha voi olla uuden veroinen

Tietokone, jonka pojalleni kasasin on suunnilleen yhtä tehokas kuin uunituore useiden tuhansien eurojen merkkikannettava, koska pöytäkoneiden prosessorit ovat kannettavien prosessoreja lähtökohtaisesti tehokkaampia.

Kierrätin mummolta saadun 15 vuotta vanhan kotelon ja virtalähteen, kymmenisen vuotta vanhan monitorin sekä omasta kaapista löytyneen kovalevyn, näppäimistön ja hiiren. Nämä toimivat ihan yhtä hyvin kuin uutena ostetut, kovalevyissäkin merkittävin kehitys on vain suurempi tila.

Käyttöjärjestelmä asentui helposti

Käyttöjärjestelmäksi asensin Linuxin, koska se oli ilmainen. En ollut pitkään aikaan asentanut sitä ja yllätyin miten vaivattomasti sekin onnistui. Koska poikani ei ollut tottunut mihinkään käyttöjärjestelmään, ei Linuxin opiskelu tuonut hänelle ainakaan lisävaikeutta.

Myöhemmin tietokonetta on päivitetty mm. paremmalla näytönohjaimella, joka on nostanut kokoonpanon hintaa. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin edelleen samat 142 euron peruskomponentit, eli emolevy, prosessori ja näytönohjain.

Rosakin rakentaa itse

Rosan koodin päähenkilö, köyhän perheen Rosa, kierrättää komponentteja ja rakentaa elektroniikkansa itse. Halpa tietokone on täysin tasa-arvoinen kalliin tietokoneen kanssa, ainakin mitä tulee internetin käyttöön. Kierrätetyllä pöytäkoneella saa aivan yhtä hyvän mahdollisuuden lukea artikkeleita Wikipediasta tai lähettää videoitaan YouTubeen kuin kalliilla kannettavalla.

Internetissä olemme nimimerkkeinemme hyvinkin tasa-arvoisia ja vain se, mitä elektroniikallamme teemme, on merkityksellistä. Toivottavasti Rosa inspiroi edes yhden lapsen näkemään maailman näin!

22.12.2016: Lisätty aiheeseen liittyvät linkit.

Lisää ohjelmasta

 • Otsikko kuntavaalivideoon, teksti Kuntavaalit ja ravintoketju

  Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Kuvakollaasi: Myanmar, Intia, poliisin piirittämä pizzeria

  Valheenpaljastaja: Pelkoa, inhoa ja väkivaltaa – eli miksi valeuutiset ovat oikeasti vaarallisia

  Valeuutisilla voi olla vakavia seurauksia tosielämässä.

  Mitä haittaa siitä on, jos ihmiset jakavat valeuutisia Facebookissa? Onko sillä suurta merkitystä, jos joku uskoo sitkeästi vääräksi todistettuun tietoon? Valeuutisilla ja muulla väärällä tiedolla saattaa olla vakavia seurauksia tosielämässä. Valheenpaljastaja käy läpi neljästä eri maasta tapauksia, jotka osoittavat, miten disinformaatiolla voidaan manipuloida mieliä ja lietsoa väkivaltaa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Neljä väittämää EU:sta ja keskellä otsikko Totta vai tarua

  Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo tuoreessa Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.