Hyppää pääsisältöön

Näin kokoat edullisen Minecraft-pelikoneen osista

Aida Aledin ja Joonas Lintunen kasasivat osista toimivan Minecraft-pelikoneen. Kuva: Yle rosan koodi, minecraft

Uudet pelikoneet voivat maksaa sievoisia summia. Rosan koodi -pelin tekijät kannustavat vanhempia kasaamaan yhdessä lasten kanssa pelikoneen. Esimerkissämme pelikone koostuu uusista ja vanhoista osista ja hinnaksi muodostui 142 euroa. Oheiseen video-ohjeeseen on piilotettu yksi Rosan koodi -pelin ratkaisukoodi. Löydätkö sen?

Omista pelikoneenkasauskokemuksistaan kertoo Rosan koodin tuottaja Wesa Aapro:

Olen virittänyt ATK:ta 90-luvun alusta lähtien. Olin 13, kun sain ensimmäisen PC-koneeni. Lapsuuden muistikuvani uuden tietokoneen kasaamisesta tai vanhan päivittämisestä olivat useiden päivien itku ja veriset sormenpäät (piirilevyt ovat teräväreunaisia).

Tämän vuoksi olen väsyneeksi isäksi tulemisen jälkeen ostanut tietokoneeni kannettavina tai valmiiksi asennettuina pöytäkoneina. Kun tuli se hetki, että piti hankkia pojalle oma tietokone, sellainen jossa pyörii Minecraft ja muut nykypäivän pelit (ikärajojen puitteissa), palasi ahdistus. Tämän päivän pelikone maksaa helposti 500 euroa, mikä on paljon rahaa.

Kierrättämällä ja itse kasaamalla selvää säästöä

Ymmärrän etteivät kaikki vanhemmat halua hankkia kotiaan täyteen elektroniikkaa. Se ei ole kaikkien juttu. Mutta minä satun olemaan ATK-nörtti ja meillä on ATK-nörttiperhe, johon tietokoneet kuuluvat. Minua inspiroi suunnattomasti ajatus, että kierrättämällä osia, etsimällä halvimmat komponentit ja kasaamalla kaiken itse, voi säästää suuria summia rahaa. Otin haasteen vastaan ja lopulta pääsin summaan 142 euroa. Asentamiseen ei mennyt kuin muutama tunti. Kannattaa kokeilla kasata itse tietokone kierrätysmateriaaleista!

Vanha voi olla uuden veroinen

Tietokone, jonka pojalleni kasasin on suunnilleen yhtä tehokas kuin uunituore useiden tuhansien eurojen merkkikannettava, koska pöytäkoneiden prosessorit ovat kannettavien prosessoreja lähtökohtaisesti tehokkaampia.

Kierrätin mummolta saadun 15 vuotta vanhan kotelon ja virtalähteen, kymmenisen vuotta vanhan monitorin sekä omasta kaapista löytyneen kovalevyn, näppäimistön ja hiiren. Nämä toimivat ihan yhtä hyvin kuin uutena ostetut, kovalevyissäkin merkittävin kehitys on vain suurempi tila.

Käyttöjärjestelmä asentui helposti

Käyttöjärjestelmäksi asensin Linuxin, koska se oli ilmainen. En ollut pitkään aikaan asentanut sitä ja yllätyin miten vaivattomasti sekin onnistui. Koska poikani ei ollut tottunut mihinkään käyttöjärjestelmään, ei Linuxin opiskelu tuonut hänelle ainakaan lisävaikeutta.

Myöhemmin tietokonetta on päivitetty mm. paremmalla näytönohjaimella, joka on nostanut kokoonpanon hintaa. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin edelleen samat 142 euron peruskomponentit, eli emolevy, prosessori ja näytönohjain.

Rosakin rakentaa itse

Rosan koodin päähenkilö, köyhän perheen Rosa, kierrättää komponentteja ja rakentaa elektroniikkansa itse. Halpa tietokone on täysin tasa-arvoinen kalliin tietokoneen kanssa, ainakin mitä tulee internetin käyttöön. Kierrätetyllä pöytäkoneella saa aivan yhtä hyvän mahdollisuuden lukea artikkeleita Wikipediasta tai lähettää videoitaan YouTubeen kuin kalliilla kannettavalla.

Internetissä olemme nimimerkkeinemme hyvinkin tasa-arvoisia ja vain se, mitä elektroniikallamme teemme, on merkityksellistä. Toivottavasti Rosa inspiroi edes yhden lapsen näkemään maailman näin!

22.12.2016: Lisätty aiheeseen liittyvät linkit.

 • Digitreenit 14: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

  Mistä löydän kuvia, joita voin vapaasti käyttää?

  Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Valheenpaljastaja: Näin meitä huijattiin vuonna 2016 – menitkö vipuun?

  Vuoden 2016 hurjimmat huhut ja valeuutiset.

  Veikö misinformaatio Britannian ulos EU:sta? Tekivätkö valeuutiset Trumpista presidentin? Vuonna 2016 maailma siirtyi internetin johdolla "faktojen jälkeiseen aikaan". Viime vuoden päätteeksi kirjoitin tällä palstalla, että vuonna 2015 valeuutiset tekivät muodonmuutoksen. Aiemmin ne olivat olleet enimmäkseen julkkiksista sepitettyjä satuja ja muuta suhteellisen harmitonta.

 • Näin kokoat edullisen Minecraft-pelikoneen osista

  Edullisen Minecraft-pelikoneen kasausvinkit

  Uudet pelikoneet voivat maksaa sievoisia summia. Rosan koodi -pelin tekijät kannustavat vanhempia kasaamaan yhdessä lasten kanssa pelikoneen. Esimerkissämme pelikone koostuu uusista ja vanhoista osista ja hinnaksi muodostui 142 euroa. Oheiseen video-ohjeeseen on piilotettu yksi Rosan koodi -pelin ratkaisukoodi. Löydätkö sen?