Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Näin meitä huijattiin vuonna 2016 – menitkö vipuun?

Kuvitusgrafiikka, silmälasit ja vuosiluku 2016.
Kuvitusgrafiikka, silmälasit ja vuosiluku 2016. Kuva: Katariina Hirvonen/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Veikö misinformaatio Britannian ulos EU:sta? Tekivätkö valeuutiset Trumpista presidentin? Vuonna 2016 maailma siirtyi internetin johdolla "faktojen jälkeiseen aikaan".

Viime vuoden päätteeksi kirjoitin tällä palstalla, että vuonna 2015 valeuutiset tekivät muodonmuutoksen. Aiemmin ne olivat olleet enimmäkseen julkkiksista sepitettyjä satuja ja muuta suhteellisen harmitonta. Vuonna 2015 valeuutistehtailijat kiinnostuivat politiikasta. Kehitys jatkui vuonna 2016, jolloin valeuutiset nousivat laajan yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi. Niiden epäiltiin vaikuttaneen Yhdysvaltain vaalitulokseen.

Yhdysvalloissa leimahtanut keskustelu on koskenut enimmäkseen valemedioita, jotka suuntaavat sisältönsä konservatiiveille ja erityisesti Donald Trumpin kannattajille. Kirjoittajat eivät kuitenkaan useinkaan ole itse republikaanien äänestäjiä, ja osa heistä toimii jopa Yhdysvaltain ulkopuolella.

Lue Valheenpaljastajan jutut aiheesta:

Viisi viraalia vaalifeikkiä Yhdysvalloista
Keitä ovat valeuutisten tekijät ja miksi he huijaavat?
Kuka perkaisi valeuutiset verkosta?
Facebook mainosti valeuutista

Toinen päättyvää vuotta leimaava keskustelu on käyty totuuden jälkeisestä ajasta. Post-fact jopa valittiin Oxford Dictionariesin vuoden sanaksi. Oxfordin yliopistopainon virallinen sanakirja määrittelee termin näin: “liittyy tilanteisiin, joissa objektiivisilla faktoilla on vähemmän vaikutusta julkiseen mielipiteeseen kuin tunteisiin vetoamisella ja henkilökohtaisilla uskomuksilla.”

Totuuden jälkeisestä ajasta tai faktojen jälkeisestä demokratiasta on puhuttu niin Britannian Brexit-äänestyksen kuin Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan jälkimainingeissa. Molempien kampanjoiden aikana misinformaatio levisi laajemmalle kuin väitteiden korjaukset ja suuri joukko äänestäjiä saattoi tehdä päätöksensä valheiden perusteella.

Käsitettä on kritisoitu muun muassa siitä, että ei ole koskaan ollut varsinaista faktojen hallitsemaa aikaa. On kuitenkin kiistatonta, että mediaympäristö on viime vuosina muuttunut niin radikaalisti, että misinformaation levittäminen on helpompaa kuin koskaan. Ilmiöön liittyy myös se, että asiantuntijoiden, auktoriteettien ja perinteisen median nauttima luottamus on kärsinyt vakavia kolhuja. Kenties pitäisikin puhua luottamuksen jälkeisestä ajasta (post-trust).

Lue Valheenpaljastajan juttu aiheesta täällä: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan.

Vuoden 2016 hurjimmat huhut ja valeuutiset, top viisi

1. Paavi äänestäisi Trumpia

Yksi vuoden viraaleimmista valeuutisista väitti, että Paavi Franciscus oli ilmoittanut tukevansa Donald Trumpia USA:n presidentiksi. Valeuutinen oli peräisin pariltakin eri feikkisivustolta, nimeltään WTOE 5 News ja Ending the Fed.

Kuvakaappaus Ending The Fed -julkaisun Facebook-päivityksestä..
Kuvakaappaus Ending The Fed -julkaisun Facebook-päivityksestä.. Kuva: Kuvakaappaus Ending The Fed -julkaisun Facebook-päivityksestä/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Vaikka juttu oli epäuskottava, siitä tuli yksi suosituimmista valeuutisista vaalikampanjan aikana. Ending the Fedin juttu keräsi Facebookissa lähes miljoona reaktiota: tykkäyksiä, jakoja tai kommentteja.

Buzzfeedin selvityksen mukaan sekä paavijuttu että tämän listauksen seuraava tapaus kuuluivat valeuutisiin, jotka saavuttivat Facebookissa suuremman suosion kuin suosituimmat ammattimedian tekemät politiikan uutiset. Lue Buzzfeedin selvitys täältä.

Kuvakaappaus Buzzfeedin jutusta.
Kuvakaappaus Buzzfeedin jutusta. Kuva: Kuvakaappaus Buzzfeedin jutusta/Yle BuzzFeed,Kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Buzzfeedin jutun on muuten kirjoittanut misinformaatioon erikoistunut Craig Silverman, jota Valheenpaljastaja haastatteli aivan ensimmäisessä artikkelissaan vuonna 2015. Tuolloin Silverman kritisoi perinteistä mediaa, joka lankeaa juoruihin ja huijauksiin verkossa.

2. Hillary Clintonin meilejä tutkinut FBI-agentti löytyi murhattuna

Ei löytynyt. Valeuutisen agenttia ei ollut olemassakaan, eikä myöskään kaupunkia Marylandissa, josta fiktiivisen agentin olematon ruumis oli valeuutisen mukaan löydetty. Agenttimurhan keksi Denver Guardian -niminen valeuutisivusto, jota ei myöskään enää ole olemassa.

Valesivusto vihjaili, että Clintonit olisivat agentin ja hänen vaimonsa kuolemien takana.

Kuvakaappaus The Denver Post -verkkolehden jutusta.
Kuvakaappaus The Denver Post -verkkolehden jutusta. Kuva: Kuvakaappaus The Denver Post -verkkolehden jutusta/Yle kuningaskuluttaja,The Denver Post,valheenpaljastaja

3. Trumpia vastaan protestoineelle maksettiin 3 500 dollaria

Donald Trump levitti itsekin mielellään huhuja siitä, että häntä vastaan mieltään osoittaneet osallistuivat protesteihin palkkion vuoksi. Tunnetun valeuutisten kirjoittajan Paul Hornerin sepittämä juttu mielenosoittajasta, jolle olisi maksettu 3500 dollaria, levisi Facebookissa hurjaa vauhtia ja muuttui nopeasti totuudeksi monissa Trumpin kannattajaryhmissä. Se oli peräisin Hornerin sivustolta abcnews.com.co, joka on esittävinään ABC News -uutisivustoa, mutta ei todellisuudessa muistuta aitoa uutissivustoa pätkääkään.

Kuvakaappaus abcnews.com.co -sivustolta.
Kuvakaappaus abcnews.com.co -sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus abcnews.com.co -sivustolta/Yle Kuningaskuluttaja (Tv),valemedia,valheenpaljastaja
Kuvakaappaus abcnews.com.co -sivustolta.
Kuvakaappaus abcnews.com.co -sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus abcnews.com.co -sivustolta/Yle Kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

4. Ulkomaalaisen pedofiilin pakettiauto osoittautui koulutaksiksi

Suomalaisilla valeuutisilla on huomattavan usein rasistinen motiivi. Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia koskevia vääriksi osoitettuja tarinoita on liikkunut erityisen paljon vuodesta 2015 asti. Epäilyttäviä hahmoja havaitaan siellä sun täällä, etenkin uimahalleissa ja koulujen tienoilla. Huhut alkavat usein sosiaalisesta mediasta ja päätyvät sitten muka-uutisiksi vale- ja vihasivustoille. Otetaan tähän esimerkkinä tyypillinen valeuutinen, joka lietsoo paniikkia ja hysteriaa.

Espoossa levisi vuoden alkupuolella huhu, jonka mukaan 8-vuotiasta tyttöä olisi yritetty kaapata siniseen pakettiautoon. Poliisi sai asiasta ilmoituksen. MV-lehti levitti Facebookista poimittua huhua, jonka mukaan epäilyttävä henkilö pakettiautossa olisi ulkomaalainen. Poliisi selvitti, että kyseessä oli normaali koulutaksi.

Kymmeniä vastaavia huhuja ja valeuutisia löydät Huhumyllystä, joka sijoittaa Suomen kartalle vääriksi todistettuja huhuja, joita turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on levitetty.

Kuvakaappaus Kalevan uutisesta.
Kuvakaappaus Kalevan uutisesta. Kuva: Kuvakaappaus Kalevan uutisesta/Ylle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

5. Irlanti ottaa vastaan “Trump-pakolaisia” Yhdysvalloista

Kas, Irlanti on yhdessä Kanadan kanssa ilmoittanut, että vaalitulokseen pettyneet amerikkalaiset ovat tervetulleita hakemaan turvapaikkaa. No, ei Kanada ole moista sanonut, eikä Irlannissakaan tarjota turvapaikkoja näin heppoisista syistä. Lisäksi valeuutisen tekstissä puhuttiin vain Inishturkin saaresta, ei koko Irlannista. Juttu levisi kuitenkin laajalle ja keräsi yli 800 000 Facebook-reaktiota. Moni luki vain otsikon ja uskoi, että Irlanti on virallisesti hyväksymässä “Trump-pakolaiset”.

Juttu oli peräisin Winning Democrats -sivustolta, mutta se on sittemmin poistettu. Uutinen perustui väärään tulkintaan Irish Centralin jutusta, jossa haastateltiin Inishturkin kehitysjohtajaa, joka toivoi uusia asukkaita autiotuvalle saarelle – vaikkapa amerikkalaisia. Juttu ei puhunut pakolaisista.

Irlantilaislehti The Journal tarkisti faktat ja julisti koko jutun hölynpölyksi.

Kuvakaappaus The Journalin jutusta.
Kuvakaappaus The Journalin jutusta. Kuva: Kuvakaappaus The Journalin jutusta/Yle kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Mihin lankaan menit itse? Kerro kommenteissa.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.
Vuonna 2017 löydät Valheenpaljastajan Yle Oppimisen sivuilta.

edit 11.1.2017 Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Huippuasiantuntijamme kiinnostus näyttää ulottuvan vain hassuihin "uutisiin", joiden tunnistaminen ei tuota vaikeuksia edes tällaiselle diletantille. Mielestäni tämä on hänen huikean kompetenssinsa anteeksiantamatonta haaskausta.

Jos joku tämän palstan seuraajista on kiinnostunut (ainakin meille tavallisen rahvaan edustajille) oikeasti ongelmallisesta uutisoinnista voin suositella tutustumista Media Lens -nimiseen sivustoon. Jo vuodesta 2001 sivuston toiminnasta vastaavat David Cromwell ja David Edwards ovat analysoineet mediaa ja haastaneet valheesta kiinni jääneitä valtamedian edustajia.

Vaikka johtavan suomalaisten median päätoimittajat julkaisivatkin taannoin mahtipontisen julistuksensa, jokainen kotiläksynsä tekevä kansalainen voi havaita ettei moiseen omahyväisyyteen olisi aihetta. Suoranaiset valheet julkaistaan täysin kritiikittömästi, eikä niitä asioiden oikean laidan paljastuttua vaivauduta edes oikaisemaan. Suomen valtamedian "epäuutisten" (valheiden) klassikoita ovat esim. potenssilääkkeen voimalla joukkoraiskaava Gaddafin armeija, Irakin armeija ryöstämässä Kuwaitin keskoskaappeja ja Saddamin joukkotuhoaseet.

Ylipäätään olisi piristävää, jos edes YLE:llä maltettaisiin keskittyä hiukan enemmän faktoihin ja vähemmän toimittajan omien mielipiteiden tyrkyttämiseen. Tiedän esimerkiksi oikein hyvin, ettei YLE:n toimituksessa pidetä latinalaisen Amerikan vasemmistolaisista hallituksista. Toki tämäkin seikka on tietämisen arvoinen fakta, mutta jos olen kiinnostunut suomalaisen toimittajakunnan poliittisten asenteiden asemesta kyseisen mantereen tapahtumista niin uutiset on etsittävä jostain muualta.

Lähettänyt käyttäjä

Menin siihen suomalaisen median lankaan, että trump oli vähän koulutettujen böndejen ehdokas. Oikeastihan leijonanosa valkoisista korkeakoulutetuista äänestibtrumpia, ja värillisistä korkeakoulutetuista suurenpi osa äänesti trumpia, kuin mitä korkeakouluttamattomista

Lähettänyt käyttäjä

Joskus lankesin sellaiseen valheeseen, että luulin YLEn uutisoivan faktoja eikä mielipiteitä, olin väärässä.

Lähettänyt käyttäjä

Valheenpaljastaja sivuutti sen artikkelissaan, että siellä craigslistissa oikeasti oli työtarjous protestoinnista 15$/h palkalla. En lukenut tätä valeuutisesta, vaan näin sen itse. Lienee varmaan poistettu jo, eikä tuon aitoutta ole helppo varmistaa muutenkaan. Googlella voi kiinnostuneet lähteä tutkimaan asiaa.

Tuo uutinen siis oli kyllä valeuutinen (ellei sitten artikkelin kirjoittanut Paul Horner oikeasti saanut palkkaa siitä protestoinnista), siitä ei pääse mihinkään. Trumpia vastaan protestoineet saattoivat kuitenkin saada siitä palkkaa. Paino sanalla saattoi.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä koko fakenews juttu, valheenpaljastus operaatio on vain valtaapitävien yritys sensuroida tietoa kansalta, jotteivat alkais liikaa kyseleen.

Lähettänyt käyttäjä

En mennyt juurikaan mihinkään lankaan enää menneenä vuonna. Johtunee siitä, että olen seurannut jo pidempään valemedian toimintaa ja tunnistan nykyään niistä alkunsa saaneet valejutut. Niin saman kaavan mukaan ne menee.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Ylen Kuningaskuluttajalle hyvästä työstä. Vasta nyt löysin Valheenpaljastaja -sivuston (selkeä ulkoasu ja toimivat linkit). Täytyy tulla uudestaan.

Lähettänyt käyttäjä

Disinformaatio.

CAPTCHA: "Kumpi on pimeämpi yö vai päivä?"
- Yö on kesällä valoisampi kuin päivä talvella Suomen leveyspiireillä. Entäpä pohjoisnavalla. Entäpä etelänavalla.
Hmmm....

Lähettänyt käyttäjä

Monella medialla (esim Iltalehti, Aamulehti) on kiire tehdä uutisia ja klikkauksia pitää saada lisää. Otsikoista pitää tehdä raflaavia, ja silloin otsikon vastaavuus itse jutun kanssa on vähän niin ja näin. Tämä lähentää uutiset ns valeuutisiin eli täyteen humpuukiin. Netissä kaikki tulee samana virtana eteen, joten ei ihme, että me lukijat emme usko enää muitakaan uutisia.

Lähettänyt käyttäjä

Minä kyllä menin siihen YLEn Clinton suitsutukseen mukaan, uskoin, että Trumpista ei voi tulla presidenttiä. Olen myös huomannut, että jos haluaa tietoa sellaisista asioista, jotka voisivat järkyttää suomalaista yhteiskuntarauhaa, sitä ei saa ns valtamediasta. Sikäli valtamedia on tavallaan valeuutismedia, mutta hienovaraisemmalla tavalla: ei suoranaisesti valehdella vaan jätetään osa tiedosta julkaisematta, koska se kasvattaisi muukalaisvihaa, lisäisi vastakkainasettelua tms. Valtamedia pyrkii usein tiedonvälityksen ohessa kasvattamaan kansalaisia. Se on väärä asenne, päätavoittteen tulisi olla tiedonjako, vastuu päätelmistä on kuulijalla, olkoon asia kuinka monitahoinen tahansa.

Lähettänyt käyttäjä

Valeuutisvauhko liioittelee Facebookin, Twitterin ja mitä niitä onkaan, vaikutusta. Oletan, ettei näihin osallistu ja seuraa esim. ikäiseni ihmiset läheskään niin paljon, että oletetuilla valeuutisilla olisi vaikutusta. Joka tapauksessa vaikkapa Suomessa, valtamedialla on määräävä asema.
Kovasti ovat vaan huolissaan esim. MV:stä, vaikka resurssit ovat varmaankin miljoonakertaiset. Kolkuttaako omatunto niin kovasti?

Lähettänyt käyttäjä

@JohannesKostaja, kyllä valtamedia koitti maalailla Trumpin kannattajista sellaista voi köyhä työläinen kuvaa kun kaikkien tilastojen mukaan ne olivatkin sitten rikkaasta päästä. Ikään kuin rikkaat kannatavat rikkaita ja media menee vipuun ja uskottelee että Trumpin kannattajilla on oikeasti jokin hätä.

Rikkaat Kristityt auttoivat Trumpin valtaan ja nyt ne saavat laittaa asiat niin että köyhät kyykkyyn vain enemmän! Ja media hakee syytä että voi voi josko ne köyhät työläisparat menivät vipuun vaikka alimmat tuloluokat tukivat Clintonia...