Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Asikainen, Melleri, Vuento: Pete Q – Uusi teatterisukupolvi kyseenalaisti perinteet

Jukka Asikainen, Arto Melleri, Heikki Vuento: Pete Q 101kirjaa,arto melleri,Heikki Vuento,Jukka Asikainen,kirjojen suomi,Pete Q

Jukka Asikaisen, Arto Mellerin ja Heikki Vuenton näytelmäteksti Pete Q nostatti suuren teatterikeskustelun, joka laajeni kulttuuripoliittiseksi kiistaksi.

70-luvun lopussa nuori teatterisukupolvi halusi kyseenalaistaa vanhanaikaisen brechtiläis-marxilaisuuteen pohjautuvan teatterikäsityksen. Tästä lähtökohdasta teatterikoulun nuoret dramaturgioppilaat Asikainen, Melleri ja Vuento kirjoittivat totalitarismia vastustavan näytelmän Pete Q, joka avasi uran monille suomalaisille eturivin näyttelijöille.

Näytelmä esitettiin Suomen Kansan Teatterissa kesällä 1978. Sen ohjasi Arto af Hällström, ja käsikirjoitus julkaistiin kirjana vuonna 1979.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Asikaisen, Mellerin ja Vuenton Pete Q on vuoden 1979 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa,kirjojen suomi
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Katsele ja kuuntele

Näyttelijä Eija Ahvo: “Me vain haastoimme katselijaa ajattelemaan omilla aivoillaan”

Katso Eija Ahvon haastattelu Pete Q -näytelmästä. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Matti Pulkkinen: Romaanihenkilön kuolema – Raivokkaan postmoderni antiromaani hämmästyttää lukijansa

Lue kokeellinen teksti ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Pentti Saarikoski: Mitä tapahtuu todella? – Maailma on kaoottinen ja sekava paikka

Lue avantgardistinen runoteos ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi

  • Mikä on Kirjojen Suomi?

    Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

    Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

  • Kirjojen Suomen kumppanit

    Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

    Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!